FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 juni 2023

BBC ontmaskert gruwelijk netwerk van dierenmishandeling

Een netwerk van sadistische dierenmishandelaars is ontmaskerd door de BBC, na een jaar van intensief onderzoek door journalisten van de Britse omroep. De mishandelaars martelden babymakaken in Indonesië op gruwelijke wijze en verkochten de beelden van deze martelingen. De twee hoofdverantwoordelijken zijn in Indonesië gearresteerd en veroordeeld tot celstraffen van drie jaar en acht maanden.

Het netwerk begon op YouTube, maar verplaatste zijn activiteiten naar een versleutelde privégroep op Telegram. Wereldwijd zijn er onderzoeken gestart naar minstens twintig mensen, waaronder twee hoofdverdachten in de VS, die de opdracht zouden hebben gegeven voor de gruwelijke martelpraktijken. Zo zouden onder meer via polls martelwerktuigen gekozen worden.

Een van de Amerikaanse verdachten, een oma uit Alabama met de schuilnaam 'Sadistic', en een man genaamd Mr Ape, die de dood van vier apen en talloze martelingen heeft toegegeven, riskeren zeven jaar gevangenisstraf volgens het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

Ondanks de ontmaskering van dit netwerk, zijn video's van de marteling van apen nog steeds gemakkelijk te vinden op Telegram en Facebook, volgens dierenrechtenorganisatie Action for Primates. Facebook heeft gereageerd door te zeggen dat ze de groepen waarin de video's worden verspreid hebben verwijderd en dat ze geen dierenmishandeling toestaan op hun platforms.

Gratis gasaansluiting verwijderen? Niet meer, zegt de rechter

De gratis verwijdering van gasaansluitingen voor burgers is niet langer geldig, volgens een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb). De regeling, die in strijd is met de Europese wetgeving, is op een onjuiste manier tot stand gekomen.

Sinds maart 2021 konden burgers kosteloos van het aardgas af, waarbij de kosten werden doorgeschoven naar degenen die nog steeds een gasaansluiting hadden. De Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW), die zakelijke energieklanten vertegenwoordigt, was het hier niet mee eens vanwege de "aanzienlijke financiële gevolgen" voor klanten die nog steeds aardgas gebruiken.

Het CBb heeft de VEMW in het gelijk gesteld. De grootste zorg was de manier waarop de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de kostenverdeling heeft bepaald, op aanwijzing van de toenmalige minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes. Dit is volgens het CBb niet toegestaan. De rechters oordeelden dat de ACM geen eigen afweging heeft gemaakt in deze zaak en dat het besluit daarom niet kan blijven staan.

Politie neemt 19 lachgastanks in beslag na achtervolging

Agenten hebben dinsdag 20 juni rond 3.40 uur aan de Nieuwe Vlissingseweg in Middelburg een 24-jarige Vlissinger aangehouden. De man kreeg een stopteken van de politie, maar negeerde dat. Hij moest uiteindelijk klem worden gereden. In zijn auto lagen 19 lachgastanks.

De politie werd rond 3.15 uur gewaarschuwd dat er bij een pand aan de Handelsweg in Vlissingen zou worden ingebroken. Toen agenten kwamen aangereden reed er op die locatie een auto weg. De dienders wilden het voertuig controleren en gaven een stopteken. Dat werd genegeerd en de automobilist ging er vandoor. Er ontstond een achtervolging die ruim een kwartier duurde en eindigde toen drie politieauto’s de verdachte klemreden op de Nieuwe Vlissingseweg in Middelburg.

In de auto zat naast de verdachte nog een vrouw op de bijrijdersstoel. De bestuurder is aangehouden. De vrouw is door agenten naar huis gebracht. In de auto vonden agenten 19 tanks met lachgas. Deze zijn in beslag genomen. Het rijbewijs van de Vlissinger is ingenomen en de man is ingesloten voor verder onderzoek. Van een inbraak lijkt geen sprake te zijn geweest

Kabinet wil kosten buurtverbetering verhalen op huiseigenaren

Het kabinet onderzoekt hoe gemeenten huiseigenaren eenvoudiger een heffing kunnen opleggen als er in hun buurt nieuwe voorzieningen komen, zoals riolering of extra parkeerplaatsen. Deze zogenaamde baatbelasting wordt momenteel zelden toegepast, maar kan in de toekomst mogelijk vaker worden ingezet. De belasting is bedoeld om de kosten van verbeteringen in een buurt te delen met vastgoed- en grondeigenaren, wiens bezit in waarde stijgt door deze verbeteringen.

De huidige baatbelasting leidt vaak tot juridische conflicten. In het verleden hebben winkeliers in Gouda en pandeigenaren in Hengelo met succes de opgelegde baatbelasting aangevochten. De studie naar de verbetering van de baatbelasting moet eind dit jaar klaar zijn. Het is nog onzeker of de heffing vaker zal worden opgelegd, maar het kabinet zoekt naar manieren om te voorkomen dat belastinggeld dat in een gebied wordt geïnvesteerd, weglekt.

Dit onderzoek maakt deel uit van een reeks plannen om de grondpolitiek in Nederland te veranderen. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) heeft deze plannen naar de Tweede Kamer gestuurd. De plannen zijn gericht op het versnellen van de bouwprocedures, het eenvoudiger maken van onteigening en het beter verrekenen van de kosten van publieke voorzieningen met de aankoopprijs van grond.

Reclame Code Commissie: ‘klimaatneutraal vlees’ Marley Spoon misleidend

Aanbieder van maaltijdboxen Marley Spoon misleidt consumenten door zijn varkensvlees te bestempelen als ‘klimaatneutraal’. Dit beslist de Reclame Code Commissie (RCC) na een klacht van Wakker Dier. Wakker Dier ziet 'klimaatneutraal vlees' als een contradictio in terminis. "De klimaatschade veroorzaakt door vlees is zo groot, dat minderen de enige optie is,” zegt Collin Molenaar van Wakker Dier.

Klimaatneutraal vlees bestaat niet
Het houden en slachten van dieren veroorzaakt veel klimaatschade: de productie van veevoer, mest en diergeneesmiddelen zorgen voor broeikasgassen en een afname in biodiversiteit. De schade is groot en waarschijnlijk groter dan nu kan worden becijferd. Daarom kan Marley Spoon niet claimen dat deze schade wordt berekend en gecompenseerd.

Niet gecompenseerd
Onder de noemer 'klimaatneutraal' belooft Marley Spoon alle schade te compenseren door middel van mestvergisting. Maar deze methode, waarbij mest wordt vergist om gas en stroom te maken, is omstreden omdat de beloofde resultaten in de praktijk vaak niet worden waargemaakt.

Greenwashing
Wakker Dier wil dat de greenwashing van vlees stopt. De Reclame Code Commissie is hiervoor nu zeer belangrijk. De Europese Unie werkt momenteel aan een verbod op het gebruik van claims als 'klimaatneutraal’, waardoor het makkelijker wordt om deze misleiding tegen te gaan.

Minder dier, meer plant
Elke dag eten we in Nederland 1,8 miljoen kilo vlees, oftewel zo’n 660 duizend dieren. Wakker Dier wil dat dit minder wordt: voor de dieren én het klimaat. Daarom roept zij Marley Spoon en andere bedrijven op om dierlijke producten voor een groot deel te vervangen door plantaardige alternatieven zoals groenten en peulvruchten. Zodat in 2030 minimaal 60 procent van de eiwitten die zij verkoopt plantaardig is. Dit is nodig om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

De volledige uitspraak van de Reclame Code Commissie kunt u hier teruglezen.

FOK! Wat een weer: Code geel wegens onweersbuien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

We beginnen vandaag met een waaschuwing: code geel in het hele land wegens onweersbuien, er kan in korte tijd veel regen vallen, er is kans op hagel en windstoten tot 75 km/u. Code geel geldt in de provincies Limburg, Noord-Brabant, Zuid Holland en Zeeland van 16:00 tot 21:00, in de provincies Gelderland, Utrecht, Flevoland, Overijssel en Noord-Holland van 18:00 tot 23:00 en in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en de Wadden van 20:00 tot woensdag 01:00. Let dus goed op onderweg en bij buitenactiviteiten.

Na een net niet tropennacht op veel plaatsen begint de dag half tot zwaar bewolkt, op het noorden na is het droog. De zwak tot matige wind komt uit het oosten. Vanmiddag laat voor de buien de zon zich even zien, de temperatuur ligt tussen de 25 graden op de wadden en 31 graden landinwaarts. 

Vanavond trekken er onweersbuien over het land van zuidwest naar noordoost, in de nacht naar woensdag wordt het weer droog, morgen begint bewolkt maar later is de zon te zien. Donderdag wordt er veel neerslag verwacht, op sommige plekken meer dan 25 mm. Maar dat is voor later.  

Tot morgen!

qltel kreeg dit fraaie uitzicht ten zichte tijdens een wandeling nabij Kleve (Foto: qltel)
qltel kreeg dit fraaie uitzicht ten zichte tijdens een wandeling nabij Kleve (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Random Pics van de Dag #966

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.