30 procent werknemers gebruikt ChatGPT zonder dat de baas het weet

Een derde van de Nederlandse werknemers maakt gebruik van de AI-gedreven bot ChatGPT op het werk, vaak zonder toezicht van hun leidinggevenden. Dit is de conclusie van een onderzoek onder 1.000 werkende Nederlanders uitgevoerd door PanelWizard voor het freelanceplatform Contentoo.

De bot wordt voornamelijk ingezet voor het schrijven van marketingteksten, e-mails en brainstormsessies. Opmerkelijk is dat twee derde van de gebruikers geen toestemming vraagt aan hun werkgever om de AI-tool te gebruiken, ondanks de risico's zoals onjuiste informatie en - in sporadische gevallen - mogelijke plagiaat. Bovendien kan het delen van gevoelige bedrijfsinformatie met ChatGPT leiden tot datalekken indien er geen gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om het leren via jouw eigen invoer uit te schakelen.

Hoewel 80% van de respondenten aangeeft geen instructies te hebben ontvangen over het zakelijk gebruik van ChatGPT, is de meerderheid zich bewust van de risico's. Desondanks is er een hoog vertrouwen in de kwaliteit van de door ChatGPT gegenereerde teksten, waarbij 30% van de gebruikers deze zelfs beter vindt dan hun eigen schrijfsels.