WHO: Covid-vaccins hebben ruim miljoen levens gered in Europa

Volgens een wetenschappelijke schatting hebben coronavaccins sinds eind 2020 meer dan een miljoen levens gered in Europa en landen van de voormalige Sovjet-Unie.

Dat blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het getal is berekend op basis van het aantal sterfgevallen en de toegediende vaccindoses in 26 landen. Volgens het rapport zijn sinds het uitbreken van de coronapandemie zo'n drie jaar geleden in de WHO-regio van Europa meer dan twee miljoen mensen overleden aan Covid-19.

De effectiviteit van de vaccins werd verschillend gewogen, afhankelijk van de heersende coronavariant voor de respectievelijke golven van de pandemie. Indirecte effecten van de vaccinaties zijn niet meegerekend. De meeste mensen (96 procent) die door de vaccins werden gered, waren volgens het rapport ouder dan 60 jaar. Tijdens de Omicron-golf zou een bijzonder groot aantal doden zijn voorkomen. Het aantal door vaccinatie in deze fase geredde levens werd geschat op bijna 570.000.

De regio Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie omvat 53 landen, waaronder de lidstaten van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte, Rusland en verschillende landen in de Kaukasus en Centraal-Azië.