Staatsgreep Sudan: aantal slachtoffers blijft stijgen

Het aantal burgerslachtoffers bij de gevechten in Soedan blijft stijgen. Daarbij kwamen zeker 97 mensen om het leven, melden doktoren. Een humanitaire pauze in de gevechten werd blijkbaar na enkele uren genegeerd. Nu wil de VN-Veiligheidsraad de situatie bespreken.

De machtsstrijd in Sudan tussen het leger en de paramilitaire groep 'Rapid Support Force' (RSF) kost steeds meer levens.

Volgens het persbureau Reuters, dat het Centraal Comité van Soedanese artsen citeert, zijn tot nu toe zeker 97 burgers omgekomen. 365 mensen raakten gewond. De informatie kan op dit moment niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Zondagavond meldde de Wereldgezondheidsorganisatie 83 doden en minstens 1.126 gewonden. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York wil de situatie vandaag bespreken. 

Onduidelijke situatie in Khartoem
Ondertussen gaan er serieuze botsingen door. Inwoners van de hoofdstad Khartoum blijven melding maken van aanhoudend geweervuur en explosies - en er wordt ook gevochten in andere delen van het land - bijvoorbeeld in de havenstad Port Sudan aan de Rode Zee en in de stad Merowe, die een grote luchthaven heeft.

Het leger lijkt zijn aanvallen te richten op kazernes en bases, vertelden getuigen en buurtbewoners aan Reuters. De soldaten vielen aan vanuit de lucht, werd gezegd. Ook probeert het leger een groot deel van het presidentieel paleis in de hoofdstad Khartoem weer onder controle te krijgen.

Gezien de verwarrende situatie en tegenstrijdige informatie is het moeilijk te beoordelen welke conflictpartij de overhand heeft in de aanhoudende gevechten. Zowel de Sudanese strijdkrachten onder bevel van de facto president Abdel Fattah al-Burhan als de RSF, geleid door zijn plaatsvervanger Mohammed Hamdan Daglo, verspreiden berichten over behaalde successen die moeilijk te verifiëren zijn.

Humanitaire wapenstilstand van 3 uur  grotendeels genegeerd
Volgens de VN-missie in Sudan waren de partijen gisteren aanvankelijk het met elkaar eens geworden over een drie uur durende wapenstilstand om humanitaire evacuaties mogelijk te maken, zoals voorgesteld door de Verenigde Naties. Na een korte periode werd dit echter grotendeels genegeerd.

VN-secretaris-generaal António Guterres veroordeelde de aanslagen en twitterde dat de verantwoordelijken onmiddellijk ter verantwoording moeten worden geroepen: "De aanhoudende botsingen in Soedan hebben geleid tot de dood en verwondingen van burgers, waaronder drie van onze WFP-collega's (UN World Food Program) die werden gedood terwijl ze hun werk deden."

Het Wereldvoedselprogramma heeft zijn werk in het land tijdelijk opgeschort. Directeur Cindy McCain zei dat ze zich inzetten voor het helpen van de Soedanese bevolking die met extreme voedseltekorten wordt geconfronteerd. "Maar we kunnen ons levensreddende werk niet doen zonder de veiligheid voor onze teams en partners."

De speciale gezant van de VN, Volker Perthes, zei ook dat hij geschokt was door berichten over beschietingen en plunderingen die de Verenigde Naties en andere humanitaire organisaties treft.

Ziekenhuizen kunnen de drukte niet aan
Door de hevige gevechten in Khartoem in het weekend zijn de ziekenhuizen in de hoofdstad, waar zo'n zes miljoen mensen wonen, zwaar overbelast, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Veel van de negen klinieken die gewonde burgers opnemen, hebben geen medische voorzieningen zoals bloedvoorraden en transfusievoorraden. Water- en stroomuitval en een gebrek aan brandstof voor de stroomgeneratoren van de ziekenhuizen beperkten het uitvoeren van operaties. Ook is er een tekort aan specialisten zoals anesthesiologen.

Escalerende machtsstrijd
RSF-leider Daglo vertelde aan Al Jazeera dat zijn strijders alle legerbases willen veroveren. De militie riep de bevolking op om in opstand te komen tegen de militaire regering. In een interview met Sky News Arabia eiste Daglo: "Al-Burhan, de crimineel, moet zich overgeven."

Het leger van zijn kant verklaarde Daglo een "gezochte crimineel" en de RSF een "rebellenmilitie". Volgens het leger zullen er "geen onderhandelingen of gesprekken zijn totdat RSF is ontbonden".