Polen verbiedt invoer van graan en voedsel uit Oekraïne

De Poolse regering heeft besloten de import van graan en ander voedsel uit Oekraïne te verbieden om de Poolse landbouwsector te beschermen, aldus het persbureau Reuters.

Grote hoeveelheden Oekraïens graan, goedkoper dan het graan dat in de Europese Unie wordt geproduceerd, bleven uiteindelijk in Midden-Europese staten achter vanwege logistieke knelpunten, waardoor de prijzen en verkopen voor lokale boeren onder druk kwamen te staan.

"Vandaag heeft de regering een verordening aangenomen die de invoer en invoer van graan in Polen verbiedt, maar ook tientallen andere voedingsmiddelen (uit Oekraïne)", zei Kaczynski op het PiS-partijcongres. De lijst van deze goederen zal worden opgenomen in het Rijksbesluit. De goederen zijn divers "van granen tot honingproducten", voegde hij eraan toe. "We zijn en blijven vrienden en bondgenoten van Oekraïne. We zullen ze steunen en we steunen ze", zei Kaczynski. Het is echter de plicht van elk land, elke autoriteit, "in ieder geval een goede autoriteit", om de belangen van haar burgers te beschermen, aldus de partijvoorzitter. Polen is klaar om gesprekken met Oekraïne te beginnen om de graankwestie op te lossen.