Kansas wil van transgenderzorg af en verplicht controle genitaliën kinderen

De gouverneur van Kansas, Laura Kelly, had haar veto gebruikt tegen een wet waardoor kinderen verplicht mee moesten werken om hun genitaliën te laten controleren bij twijfel over een juist gebruik van de WC of kleedkamer, dit om te voorkomen dat genderdysfore kinderen 'het verkeerde toilet' binnengaan. De GOP heeft het veto opzijgeschoven en ervoor gezorgd dat overheidsinspecteurs dit toch mogen gaan doen. Meer hierover op Forbes

De Kansas Child Mutilation Act eist dat de medische raad van de staat de vergunningen intrekt van artsen die genderbevestigende zorg verlenen aan minderjarigen, waaronder geslachtsveranderende operaties, hormoontherapie en medicijnen die de puberteit blokkeren. Als Laura Kelly ook een veto uitspreekt over deze maatregel, wordt deze waarschijnlijk ook opgeheven aangezien de Republikeinen een meerderheid hebben in zowel het Huis als de Senaat.

Woensdag heeft de wetgevende macht Kelly's veto over een wetsvoorstel terzijde geschoven dat transgender vrouwelijke atleten verbiedt deel te nemen aan schoolsporten.

De senaat keurde dinsdag ook een wetsvoorstel goed dat zou voorkomen dat transgenders het geslacht op hun rijbewijs wijzigen en toegang krijgen tot badkamers, kleedkamers en andere voorzieningen die overeenkomen met hun genderidentiteit.

De wetgevende macht van de staat heeft donderdag ook een wetsvoorstel 'ouderrechten' goedgekeurd, waardoor een ouder zijn kinderen kan afmelden voor openbare schoollessen die "de oprechte overtuigingen, waarden of principes" van de ouder schaden. 

Kansas is de derde staat – en de 15e overall – in de afgelopen week die gelijkaardige wetsvoorstellen goedkeurt die genderbevestigende zorg verbieden, na Indiana op woensdag en Idaho op dinsdag.