Kunstenaar besmeurt memoires prins Harry met Afghaans bloed

Een Russische anti-oorlogskunstenaar heeft 25 exemplaren van Prins Harry's memoires 'Spare' besmeurd met bloed van het Afghaanse volk.

In een verklaring over zijn laatste stunt - 'Blood Money' genaamd - zei Molodkin: "Prins Harry schept op over het doden van de Taliban alsof het slechteriken in een videogame zijn, waarbij hij het menselijk leven 'anders' maakt en vervolgens het droevige verhaal te gelde maakt om boeken te verkopen over zijn drugsverslaving, seksuele uitspattingen en moorden."

Harry kreeg kritiek toen hij in zijn memoires onthulde dat hij 25 Talibanstrijders had gedood toen hij bij het Britse leger in Afghanistan diende. Hij schreef dat het "geen getal was waar hij trots op is... maar ook geen getal waarvoor hij zich schaamde". De prins gaf toe dat hij degenen die hij doodde niet als "mensen" beschouwde, maar in plaats daarvan als "schaakstukken" die van het bord moesten worden gehaald.

De exemplaren zullen te zien zijn in een winkel in Windsor voordat ze in de verkoop gaan op 2 mei voor $ 10.000 per stuk, dat zal vier dagen voor de kroning van koning Charles III zijn.

De kunstenaar heeft toegezegd alle opbrengsten van de verkoop te schenken aan Afghaanse liefdadigheidsinstellingen. 

Molodkin had enkele weken geleden uit protest tegen de opmerkingen van prins Harry een met bloed gevulde sculptuur op St Paul's Cathedral in Londen geprojecteerd, uit protest tegen de opmerkingen van de hertog van Sussex over zijn moorden in Afghanistan. De kunstenaar vertelde toen aan Sky News dat Harry's opmerkingen hem "heel, heel boos" hadden gemaakt en dat hij "St Paul's Cathedral wilde doordrenken met het bloed van Afghaanse mensen" door zijn sculptuur op het gebouw te projecteren.

De controversiële kunstenaar gebruikt vaker bloed en olie om zijn punt te maken;

  • Ter gelegenheid van het WK in Qatar afgelopen december onthulde Andrei Molodkin een replica van de WK-trofee die zich langzaam vulde met ruwe olie. Het had een symbolische prijs van $ 150 miljoen - een bedrag dat overeenkwam met het bedrag dat naar verluidt werd uitgegeven aan steekpenningen en smeergeld aan FIFA-functionarissen
  • Afgelopen augustus presenteerde Molodkin een sculptuur van het Witte Huis dat naar verluidt het radioactieve bloed van in Nagasaki geboren mannen bevatte ter herdenking van de 77e verjaardag van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki
  • In mei vorig jaar toonde Molodkin een glazen portret van Vladimir Poetin dat gevuld was met het bloed van Oekraïense soldaten. Een afbeelding van het kunstwerk zou live zijn gestreamd in de buurt van het Rode Plein in Moskou, terwijl Poetin toezicht hield op de Russische Victory Day-parade
  • In 2013 opende Molodkin een tentoonstelling genaamd Catholic Blood met een installatie waarin hij bloed pompte dat uitsluitend door katholieken was gedoneerd rond zijn replica van het Rose Window in Westminster Abbey, dat hij zag als een protestants symbool
Molodkin, die nu in het zuiden van Frankrijk woont, zegt dat hij "niet terug kan naar Rusland", omdat hij verwacht in de gevangenis te belanden.