Iraanse justitie dreigt vrouwen zonder hoofddoek met 'meedogenloze vervolging'

Iran voert de intimidatie op tegen vrouwen die de straat op gaan zonder hoofddoek. Het afdoen van de sluier is een teken van vijandigheid jegens de waarden van de Islamitische Republiek, volgens opperrechter Edsschei.

Degenen die dergelijke - ik citeer - "zich abnormaal gedragen", zouden "zonder genade" worden gestraft en vervolgd. De hoogste vertegenwoordiger van de rechterlijke macht in Teheran liet echter open welke straffen in dergelijke gevallen zullen worden opgelegd. 

Sinds de islamitische sharia, die in 1979 werd ingevoerd, moeten vrouwen hun haar bedekken en lange, loszittende kleding dragen om hun figuur te verbergen. Overtreders op deze regels riskeren boetes en/of arrestaties.

Voor veel vrouwen is het afdoen van de hoofddoek een demonstratief symbool geworden van verzet tegen het Iraanse regime. Pas onlangs heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken burgers verzocht om de confrontatie aan te gaan met ongesluierde vrouwen, dat vindt navolging zoals te zien is op onderstaande video. 

Er zijn al maanden protesten gaande in de Islamitische Republiek na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die half september stierf in politiehechtenis. De zogenaamde zedenpolitie arresteerde haar omdat ze haar hoofddoek verkeerd zou hebben gedragen.

De protesten zijn inmiddels minder groot in omvang maar duren wel voort. De laatste weken hebben arbeiders in verschillende regio's van het land gestaakt voor betere lonen en arbeidsvoorwaarden. Bij de demonstraties wordt kritiek op de economische situatie vaak vermengd met fundamentele kritiek op het streng Islamitisch regime.