FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 1 april 2023

Uitslag SC Cambuur - FC Emmen

Het begint er steeds slechter uit te zien voor SC Cambuur in de strijd tegen degradatie. Tegen concurrent FC Emmen werd er na een 1-0 voorsprong uiteindelijk door een doelpunt in de blessuretijd met 1-2 verloren.

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Cambuur, Johnsen omspeelde Van der Hart en leek te scoren maar Araujo wist dit met een knappe sliding nog net te voorkomen. In de rest van de eerste helft golfde het spel op en neer en kregen beide ploegen diverse kansen, gescoord werd er echter niet.

Ook na rust bleef dat het spelbeeld en het was de thuisclub die als eerste op voorsprong kwam, Paulissen kopte zijn club op voorsprong. Bij de eerste de beste kans voor Emmen was het alweer gelijk, El Messaoudi scoorde de gelijkmaker. In de slotfase was Emmen de betere ploeg en Cambuur-keeper Ruiter hield zijn ploeg een aantal keer overeind maar in de blessuretijd ging het toch mis, Veldmate kopte Emmen naar de overwinning.

sc Cambuur Leeuwarden

1 - 2

FC Emmen

 68' Paulissen    78' El Messaoudi
 90+2' J.Veldmate
 
 Gele kaart: Foor, Jacobs, (sc Cambuur Leeuwarden), Tol, Diemers, Assehnoun, (FC Emmen)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.600
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Schmidt (Smit/83)
Tol
Smand
Bangura
D.v.Kaam
Hoedemakers
Foor (Jacobs/83)
Breij (Balk/66)
Johnsen
Paulissen
  v.d.Hart
Te Wierik
Araujo
J.Veldmate
Burnet (Dirksen/77)
Romeny (Assehnoun/84)
El Messaoudi
Diemers
Veendorp
Antonisse (Darfalou/72)
Zivkovic (Bouchouari/84)

Oostenrijkse schansspringers vliegen naar winst na mooie strijd met Slovenië

In het Sloveense Planica is het afsluitende weekeinde van het World Cup-seizoen voor de schansspringers in volle gang. Op de monsterlijke Letalnica-vliegschans staat het skivliegen op het programma, met een iets aangepast schema: de individuele wedstrijd van vrijdag moest vanwege flinke wind verplaatst worden naar zaterdagochtend en werd ingekort naar één wedstrijdronde, gelijk gevolgd door de landenwedstrijd.

Individueel
Gregor Deschwanden stond met een uitstekende vlucht lange tijd bovenaan de lijst, tot Jan Hörl uit Oostenrijk de Zwitser passeerde. De Pool Piotr Zyla deed het nog even wat beter, gelijk daarna gevolgd door thuisfavoriet Anze Lanisek. Baas boven baas was echter wereldrecordhouder Stefan Kraft: de Oostenrijker vloog naar 239,5 meter en pakte de winst, voor Lanisek, Zyla en de Noorse World Cup-leider Halvor Egner Granerud.

Team
Al vrij snel werd duidelijk dat het een strijd werd tussen drie teams, aangevoerd door het thuisland met Lovro Kos, Domen Prevc, Timi Zajc en Anze Lanisek. De Noren volgden met Johann André Forfang, Bendik Jakobsen Heggli, Robert Johansson en Halvor Egner Granerud en Oostenrijk stond na de eerste doorgang op de derde plek met Daniel Tschofenig, Michael Hayböck, Jan Hörl en Stefan Kraft.

In de finaleronde moest Noorwegen beetje bij beetje afhaken, terwijl Slovenië en Oostenrijk om de winst sprongen. Dankzij vooral een ijzersterke Zajc kwamen de Slovenen op voorsprong, maar bij de laatste sprong ging het toch fout voor de duizenden thuisfans: Kraft vloog heerlijk als Oostenrijkse slotspringer, Lanisek kwam nét tekort. Oostenrijk pakte zo de winst, voor Slovenië en Noorwegen.

Uitslag NEC - PSV

PSV staat voorlopig op de tweede plaats in de eredivisie. In de uitwedstrijd tegen NEC won de ploeg van Ruud van Nistelrooij in Nijmegen makkelijk met 2-4.

PSV had weinig moeite met NEC. Halverwege de eerste helft stond PSV al met 0-2 voor via twee goals van dichtbij. Eerst was aanvoerder Luuk de Jong na zeven minuten attent bij een rebound en na 21 minuten maakte Olivier Boscagli de 0-2. De Franse verdediger maakte zijn rentree in de basis na lang blessuretijd en kopte uit een vrije trap raak. Joey Veerman zorgde in de eerste helft nog voor de 0-3 na een goede aanval waarvan de middenvelder het eindstation was.

Snel in de tweede helft maakte De Jong zijn tweede van de avond en was de wedstrijd definitief gespeeld, al kon het NEC-publiek nog genieten van Oussama Tannane. De middenvelder maakte twee geweldige doelpunten en zou uiteindelijk de eindstand op 2-4 brengen. Domper was dat de publiekslieveling wel geblesseerd uitviel.

PSV neemt door de zege de tweede plek in de Eredivisie over van Ajax, dat zondag nog op bezoek gaat bij Go Ahead Eagles.

Uitslag Excelsior - FC Twente

FC Twente heeft niet kunnen winnen bij Excelsior. In Rotterdam bleef het 0-0 en dat vooral te danken aan doelman en nieuwe aanvoerder van Excelsior Stijn van Gassel.

FC Twente had in de eerste genoeg kansen om de score te openen, maar steeds lag Stijn van Gassel in de weg. De doelman en de nieuwe aanvoerder van Excelsior redde meermaals op inzetten van de ploeg van Ron Jans. In de tweede helft kon de thuisploeg wat meer tegenstand bieden en kreeg ook kansen, maar die kansen waren niet besteed aan Lazaros Lamprou en Noah Naujoks. Aan de andere was Twente via Ramiz Zerrouki dichtbij de 0-1, maar met een beetje geluk bracht Van Gassel redding en bleef het 0-0 in Rotterdam.

Heerlijke MotoGP-sprintrace Argentinië verrassend gewonnen door Binder

Op het Autódromo Termas de Rio Hondo in Argentinië is de tweede sprintrace in de historie van de MotoGP verreden. Zaterdagavond, Nederlandse tijd, stond er een halve Grand Prix-afstand op het programma en dat leverde weer een mooie en vooral spannende race op.

Alex Marquez vertrok voor het eerst in zijn MotoGP-carrière van poleposition, gevolgd door Marco Bezzecchi, Francesco Bagnaia, Franco Morbidelli, Maverick Viñales en Johann Zarco. Marquez behield bij de start de leiding, maar moest die nog in de openingsronde afstaan bij Morbidelli, terwijl Luca Marini en de van plek vijftien naar voren gekomen Brad Binder ook erg goed op gang waren gekomen.

Marquez had het erg moeilijk met zijn Honda, waardoor Binder en Marini hem konden passeren. De Zuid-Afrikaan had er op de KTM bijzonder goed de sloffen in en zette zijn machine op fraaie wijze langs de Yamaha van Morbidelli, die het in de tweede helft van de race lastig kreeg: in een paar bochten gingen zowel Marini als Bezzecchi er voorbij, terwijl Aleix Espargaro er bij was gaan liggen.

Binder ging als eerste de slotronde in, Bezzecchi en Marini probeerden aan te sluiten, terwijl Morbidelli plek vier verdedigde tegen Bagnaia. Bezzecchi kreeg die aansluiting voor elkaar en probeerde alles om Binder te verschalken, maar dat lukte niet: winst voor de KTM-coureur, met teamgenoten Bezzecchi en Marini op de Ducati van vorig jaar op het podium.

Romantisch aanzoek loopt uit op matpartij met beveiliging

Een huwelijksaanzoek in het Dodger Stadium liep donderdag vreselijk mis toen een LA-fan het veld bestormde en werd aangepakt door de beveiliging tijdens de 8-2 overwinning van de Dodgers op de Diamondbacks op Opening Day. In viral video's  is te zien hoe Ricardo Juarez  over het hek springt en naar het middenveld rent, om daar te knielen om zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Voordat hij uitgesproken was werd hij onderuit gehaald door de beveiliging. Juares werd door meerdere beveiligers opgetild en van het veld geëscorteerd, maar kreeg een staande ovatie van toeschouwers in het stadion. De schrammen en blauwe plekken waren het allemaal waard volgens Juarez, want zijn vriendin heeft ja gezegd op zijn aanzoek.

1 april: alle grappen verzamelen!!

Het is 1 april. De dag waarop mensen elkaar traditiegetrouw in de maling proberen te nemen. Hoewel door de strijd tegen nepnieuws de 1-aprilgrappen wereldwijd aan populariteit inboeten, zijn en blijven er toch genoeg bedrijven en ook instanties die een goeie grap wel waarderen. In deze special proberen we zoveel mogelijk 1-aprilgrappen te verzamelen, zodat jullie morgen in een bijbehorende poll kunnen stemmen op de grap van de dag. 

Als jullie gedurende de dag nog meer 1-aprilgrappen tegenkomen meld dat dan vooral in de reacties, dan voegen wij ze toe aan het artikel!! 

We trappen af met Coolblue en Yamuda: "Waar normale slimme thermostaten alleen kijken naar het verbruik en advies geven, is Yamuda echt de baas over het energieverbruik. Hierdoor besparen klanten sowieso, of ze nou willen of niet. En de installatie is echt super eenvoudig. Klanten hoeven enkel een E-Ei in hun meterkast te klikken en Yamuda doet de rest."

Iraanse justitie dreigt vrouwen zonder hoofddoek met 'meedogenloze vervolging'

Iran voert de intimidatie op tegen vrouwen die de straat op gaan zonder hoofddoek. Het afdoen van de sluier is een teken van vijandigheid jegens de waarden van de Islamitische Republiek, volgens opperrechter Edsschei.

Degenen die dergelijke - ik citeer - "zich abnormaal gedragen", zouden "zonder genade" worden gestraft en vervolgd. De hoogste vertegenwoordiger van de rechterlijke macht in Teheran liet echter open welke straffen in dergelijke gevallen zullen worden opgelegd. 

Sinds de islamitische sharia, die in 1979 werd ingevoerd, moeten vrouwen hun haar bedekken en lange, loszittende kleding dragen om hun figuur te verbergen. Overtreders op deze regels riskeren boetes en/of arrestaties.

Voor veel vrouwen is het afdoen van de hoofddoek een demonstratief symbool geworden van verzet tegen het Iraanse regime. Pas onlangs heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken burgers verzocht om de confrontatie aan te gaan met ongesluierde vrouwen, dat vindt navolging zoals te zien is op onderstaande video. 

Er zijn al maanden protesten gaande in de Islamitische Republiek na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die half september stierf in politiehechtenis. De zogenaamde zedenpolitie arresteerde haar omdat ze haar hoofddoek verkeerd zou hebben gedragen.

De protesten zijn inmiddels minder groot in omvang maar duren wel voort. De laatste weken hebben arbeiders in verschillende regio's van het land gestaakt voor betere lonen en arbeidsvoorwaarden. Bij de demonstraties wordt kritiek op de economische situatie vaak vermengd met fundamentele kritiek op het streng Islamitisch regime.

Britten: Russisch winteroffensief in Donbass is mislukt

Volgens de Britse geheime dienst is Rusland er niet in geslaagd om met een winteroffensief de hele Donbass-regio in Oost-Oekraïne onder controle te krijgen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen schreef in zijn inlichtingenupdate dat Russische troepen minimale winsten hadden geboekt met zware verliezen in de regio.

Op deze manier zou Rusland de gemobiliseerde strijdkrachten van afgelopen najaar grotendeels hebben verbruikt. De Britse regering publiceert sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog dagelijks informatie over het verloop van de oorlog in Oekraïne. De regering in Moskou spreekt van desinformatie.

Het Oekraïense leger zei vandaag dat het twee aanvallen op de stad Bakhmut in het oosten van het land, waar al maanden om wordt gevochten, heeft afgeslagen. Volgens Russische militaire experts wordt de opmars van de aanvallende troepen belemmerd door hevige sneeuwval. De Russische minister van Defensie Shoigu heeft in Moskou opdracht gegeven de munitievoorraad naar het front in Oekraïne te vergroten.

Uitslag AZ - sc Heerenveen

AZ heeft na de interlandbreak punten verspeeld in de strijd om de tweede plaats. Thuis tegen sc Heerenveen kwamen de Alkmaarders niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

In Alkmaar opende Heerenveen sterk tegen AZ. Na vijf minuten opende Sydney van Hooijdonk de scoren na een assist van de goed spelende Osama Sahaoui. De thuisploeg ging op zoek naar de gelijkmaker en kreeg daar ook voldoende kansen voor. De beste kans was voor Jesper Karlsson via een strafschop, maar de Zweedse aanvaller kreeg de bal niet voorbij Xavier Mous.

Met nog een kwartier te gaan zou AZ toch de gelijkmaker maken. Invaller Mexx Meerdink zorgde daarvoor. In eerste instantie liet de scheidsrechter nog doorspelen, maar na ingrijpen van VAR werd het doelpunt van de jonge aanvaller alsnog goedgekeurd.

Moeder vermoord en kind gevonden in alligatorbek

Een vermissingszaak van een peuter in Florida eindigde tragisch, toen het lichaam van het kind vrijdagavond in de bek van een alligator werd gevonden. Taylen Mosley, 2 jaar oud, werd vermist sinds donderdagmiddag. Zijn moeder, de 20-jarige Pashun Jeffery, werd in haar appartement dood aangetroffen met meerdere steekwonden. Het lichaam van de peuter werd gevonden in Lake Maggiore, in de buurt van Dell Holmes Park.

De vader van Taylen, Thomas Mosley, werd kort na de ontdekking van het lichaam van Pashun aangemerkt als verdachte. Hij had zichzelf met snijwonden aan handen en armen in het ziekenhuis gemeld. Mosley wordt nu beschuldigd van twee moorden: die op zijn zoon en die op Pashun Jeffery.

Politieagenten vonden het lichaam van de peuter nadat ze een alligator met "een object in zijn bek" zagen in Lake Maggiore. Ze schoten de alligator dood, waarna het dier het lichaam van het kind losliet. Duikteams werden ingezet om de omgeving verder te onderzoeken.

Hoewel het lichaam van Taylen is gevonden, is het nog onduidelijk hoe de jongen om het leven is gekomen en of hij al dood was voordat hij in het meer terechtkwam. Politiechef Anthony Holloway betuigde zijn medeleven: "We vinden het jammer dat het op deze manier moest eindigen."

Familieleden van Taylen en Pashun herinneren zich de twee met liefde. "Ze hield echt van Taylen," zei Lakita Denson, een familielid. Theo Brickhouse-Sails voegde eraan toe: "Taylen was een prachtig jongetje, lief en zorgzaam."

Max Verstappen mogelijk Max Opstappen bij teveel verandering

Max Verstappen, regerend wereldkampioen Formule 1, heeft gedreigd de sport te verlaten als de autoriteiten doorgaan met het wijzigen van de opzet van raceweekenden. De Nederlander uitte zijn frustratie over de aanpassingen, waaronder de introductie van drie extra sprintraces.

De Formule 1 introduceerde twee jaar geleden het sprintrace-format. Dit seizoen is het aantal sprintraces verdubbeld naar zes, tegenover slechts drie in 2022. Verstappen maakte duidelijk dat hij de voorkeur geeft aan het traditionele schema. "Ik ben blij met gewoon de hoofdrace. Dat is veel beter voor de spanning," vertelde hij Sport TV.

Het is niet de eerste keer dat Verstappen klaagt over wijzigingen in het raceweekend. Vorig jaar zei hij tijdens zijn wereldkampioenschapswinst: "Ik ben geen fan van de sprint. Het is wat het is. Sommigen vinden het leuk, anderen niet."

De frustratie van de Red Bull-coureur volgt op uitspraken van Haas-teambaas Guenther Steiner, die onthulde dat er mogelijk een tweede kwalificatieronde voor de sprintrace in Baku volgende maand komt. "In Baku praten we momenteel over een tweede kwalificatie. We weten nog niet hoe we dat gaan doen en of we het gaan doen."

Hij lijkt daarmee te doelen op plannen om mogelijk op vrijdag een vrije training EN een kwalificatie voor de sprintrace te doen. Op zaterdag zou dan een tweede kwalificatie worden gereden die de startopstelling voor de race op zondag bepaalt, EN zou de sprintrace worden verreden. Het zijn plannen die tot veel onenigheid hebben geleid tussen de organisatoren, teams en coureurs.

Eerder sprak Verstappen al over zijn pensioenplannen. In februari onthulde hij dat hij overweegt om op relatief jonge leeftijd te stoppen met de Formule 1, omdat hij 'andere dingen' wil doen. De tweevoudig wereldkampioen zei: "Het probleem is dat we zoveel reizen en het wordt steeds meer. De vraag is eigenlijk: 'Is het het waard om zoveel tijd weg te zijn van familie en vrienden om meer succes na te jagen?'."

Max Verstappen dreigt te stoppen (afbeelding: Midjourney AI / FOK.nl)
Max Verstappen dreigt te stoppen (afbeelding: Midjourney AI / FOK.nl)

Grootste tieten ter wereld: decolleté of dwerggebergte?

Chelsea Charms, de Amerikaanse vrouw die bekend staat als degene met de 'grootste borsten ter wereld', trekt opnieuw de aandacht op Instagram. Na enkele jaren uit de schijnwerpers te zijn geweest, deelt ze nu sexy foto's waarin haar enorme voorgevel centraal staat. Fans reageren enthousiast en noemen haar 'mooi', terwijl velen om haar telefoonnummer vragen.

De blondine, afkomstig uit Minneapolis, poseert in uitdagende outfits op haar Instagram, zoals een gestreepte strapless top en een klein roze jurkje. Haar borsten, die ze 'Itsy' en 'Bitsy' noemt, zijn het resultaat van een inmiddels verboden procedure waarbij polypropyleen draden in haar borsten zijn geïmplanteerd. Hierdoor groeiden ze in 2011 nog een inch per maand en is het mogelijk dat ze nooit zullen stoppen met groeien.

Chelsea, nu 47 jaar oud, onthulde destijds tijdens een interview met Phillip Schofield en Holly Willoughby op de Britse ochtendshow 'This Morning' dat ze op een gegeven moment haar borsten wilde verkleinen en het polypropyleen wilde laten verwijderen. Tot op heden heeft ze hierover geen verdere updates gegeven. Destijds had ze borstmaat 164XXX.

Hoewel haar borsten haar aan een "comfortabel inkomen" als exotisch danseres en pornoster hielpen, ondervindt ze ook nadelen. Zo heeft Chelsea moeite met eten, moet ze op haar rug slapen, past ze niet in vliegtuigtoiletten en moet ze regelmatig oefeningen doen om haar borsten, die elk het gewicht van twee grote watermeloenen hebben, te ondersteunen.

Haar verschijning in 'This Morning' zorgde destijds voor ophef bij de kijkers, die vonden dat de exotische danseres en stripper beter geschikt was voor een laatavondprogramma.

Chelsea Charms, grootste tieten ter wereld (foto: Chelsea Charms, Instagram)
Chelsea Charms, grootste tieten ter wereld (foto: Chelsea Charms, Instagram)

ChatGPT voor iedereen

Kunstmatige intelligentie maakt grote sprongen, maar tegelijkertijd rijzen zorgen dat grote techbedrijven straks wellicht veel te veel controle en invloed kunnen uitoefenen, aangezien zij tot nog toe de enigen zijn die over de kennis, grote datacenters en de benodigde bakken aan trainingdata beschikken.

Enkele weken geleden is Meta's LLaMA model geleaked door gebruikers van de internetcommunity 4Chan. Dit model kenmerkt zich door zijn hoge efficientie, wat het mogelijk maakt om hoogwaardige kunstmatige intelligentie op consumentenhardware te draaien.

Waar eerst een server van enkele tienduizenden euro's nodig was, is het nu mogelijk om soortgelijke tekstgenererende AI op consumentenhardware te draaien.

De varianten van LLaMA schieten inmiddels als paddenstoelen uit de grond. Een ervan is de opensource variant GPT4ALL, wat ChatGPT-achtige performance op een desktop machine belooft.

Nyck de Vries had graag dichter bij top-10 gestaan

Nyck de Vries heeft tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Australië de vijftiende startplek bemachtigd. De 28-jarige AlphaTauri-rijder gaf toe gematigd tevreden te zijn met het resultaat, maar hij had graag een betere positie gezien.

De Nederlander haalde in Melbourne voor het eerst dit jaar Q2 en sprak over een positieve sessie. Toch was hij teleurgesteld over zijn laatste run: "De omstandigheden veranderden continu. Het kwam net niet allemaal samen."

De Vries, die in zijn eerste twee races (in Bahrein en Saoedi-Arabië) als veertiende eindigde, had gehoopt dichter bij de top tien te starten: "Het is in ieder geval een stapje vooruit, maar het laat zien hoe nauw het allemaal luistert."

Ondanks de verbetering ten opzichte van zijn vorige kwalificaties, waarin hij vanaf de negentiende en achttiende startplek begon, blijft De Vries ambitieus. "Ik wil er dichter bij zijn als er in de race iets gebeurt", aldus de coureur.

De Grand Prix van Australië gaat zondag om 7.00 uur (Nederlandse tijd) van start.

20 maanden cel voor zware kindermishandeling

Een 36-jarige vrouw uit het Vlaamse Oostende is veroordeeld tot een celstraf van twintig maanden, waarvan de helft met uitstel, wegens zware kindermishandeling.

De zaak kwam aan het licht nadat haar vijftienjarige dochter zwanger bleek te zijn van haar eigen vader. De man, die zwakbegaafd is, kreeg in beroep tien jaar gevangenisstraf opgelegd. Tijdens het onderzoek kwamen de mishandelingen van de vrouw, die zich over een periode van twee jaar uitstrekten, naar voren.

De moeder, van Afghaanse afkomst, sloeg en vernederde zowel haar dochter als haar negenjarige zoon. Zo moest het jongetje onder meer zijn broodtrommel schoonmaken in het toilet, terwijl zijn zus regelmatig geschopt en gebeten werd door de vrouw.

De verdediging voerde aan dat de feiten binnen de culturele achtergrond van de moeder gezien moesten worden, aangezien het in Afghanistan gebruikelijk is dat ouders hun kinderen slaan. De rechtbank ging hier echter niet in mee, met het argument dat de vrouw al meer dan tien jaar in België woont en bekend zou moeten zijn met westerse waarden en normen.

Ter illustratie (afbeelding: Midjourney AI / FOK.nl)
Ter illustratie (afbeelding: Midjourney AI / FOK.nl)

Andrew Tate mag strafzaak onder huisarrest afwachten

Een Roemeense rechtbank heeft ermee ingestemd om de omstreden influencer Andrew Tate, zijn broer Tristan en twee vrouwelijke verdachten huisarrest te geven in afwachting van een strafrechtelijk onderzoek naar vermeende sekshandel, zei de advocaat van Tate vrijdag. 

De Brits-Amerikaanse ex-kickbokser en zijn broer Tristan zitten sinds 29 december vast op verdenking van mensenhandel, verkrachting en het vormen van een criminele organisatie. Er wordt beweerd dat de Tates hun slachtoffers hebben gerekruteerd door hen te verleiden en voor te houden een relatie met de vrouwen te willen of in het huwelijk te treden. Aanklagers zeggen dat de vrouwen vervolgens onder dwang pornografische materiaal moesten produceren. Daarnaast wordt Tate ook beschuldigd van het verkrachten van één van de slachtoffers in maart 2022.

Tate werd vorig jaar van Facebook en Instagram verbannen wegens vrouwonvriendelijke en opruiende posts. In 2017 werd hij al van Twitter gegooid maar na de overname van Twitter door Elon Musk werd hij weer toegelaten op het platform. Hij heeft ruim 5 miljoen volgers op Twitter.

Kerk schorst dominee (60) wegens verdenking mishandeling

De hersteld hervormde kerk heeft een 60-jarige dominee uit Ouddorp, die samen met zijn vrouw verdacht wordt van mishandeling van zijn kinderen, voorlopig geschorst. Volgens het landelijk kerkbestuur is de man tijdelijk uitgesloten van alle werkzaamheden die bij zijn ambt als dominee horen.

Het OM meldde dinsdag meldde in een tussenzitting dat het echtpaar ervan worden verdacht dat ze hun kinderen in de 29 jaar dat ze in Elspeet, Arnemuiden en Nieuwe-Tonge woonden regelmatig hebben mishandeld. De kinderen zouden zijn afgeranseld met onder meer een hapjespan en een stofzuigerstang. Een zoon heeft verklaard dat hij met zijn hoofd langdurig onder water is gehouden. 

Jongen (5) schiet broertje (1) dood

In een appartement in de Amerikaanse staat Indiana heeft zich een tragisch familiedrama afgespeeld, waarbij een 1-jarige jongen om het leven is gekomen. Volgens de politie van Lafayette is het kindje, geïdentificeerd als Isaiah Johnson, doodgeschoten door zijn 5-jarige broertje.

Het jonge slachtoffer werd dood aangetroffen met een schotwond nadat de politie was opgeroepen vanwege een gemeld schietincident. De autopsie, uitgevoerd door de lijkschouwer van Tippecanoe County, bevestigde dat de peuter stierf aan één schotwond. Het onderzoek naar de precieze omstandigheden van het overlijden loopt nog.

De politie verklaart dat de 5-jarige het wapen in het appartement had gevonden. Ten tijde van het incident waren er één volwassene en twee kinderen in het appartement aanwezig, aldus Lafayette politie-luitenant Matt Gard.

Er zijn nog geen arrestaties verricht in verband met het schietincident. De politie onderzoekt nog hoe het kind toegang kreeg tot het wapen.

(Afbeelding: Midjourney AI / FOK.nl)
(Afbeelding: Midjourney AI / FOK.nl)

Incident bij Al-Aqsa-moskee: Israëlische politie schiet aanvaller dood

De Israëlische politie heeft in de buurt van de Al-Aqsa-moskee een man doodgeschoten die zou hebben geprobeerd een wapen van een officier te stelen. 

Het incident in de oude stad van Jeruzalem vond 's avonds plaats nadat de man door agenten voor ondervraging buiten het moskeeterrein was aangehouden, aldus de politie. De dode man is een 26-jarige uit een Arabisch dorp in het zuiden van Israël.

Meer dan 200.000 Palestijnen hadden zich eerder bij de moskee verzameld voor het vrijdaggebed. De ceremonie eindigde zonder de spanningen met de Israëlische politie.

Vrouwen willen vent die rookt en zuipt

Gezond leven mag dan wel in de mode zijn, maar volgens onderzoekers van de Universiteit Gent vinden vrouwen mannen die roken en drinken juist aantrekkelijker. Het nemen van risico's speelt een grote rol bij het beoordelen van een partner voor de korte termijn, zo lezen we bij de Panorama.

Roken en drinken worden gezien als uitstekende indicatoren voor risicogedrag. Uit het onderzoek, geleid door Eveline Vincke, blijkt dat mannen die roken en drinken vaker op zoek zijn naar kortstondige seksuele contacten. Volgens Vincke maakt dit deel uit van een evolutionair gedreven paringsstrategie voor de korte termijn, die bovendien succesvol blijkt te zijn.

Dames associëren niet-rokers en niet-drinkers met fitheid en gezondheid, maar vinden mannen die roken en drinken aantrekkelijker als het gaat om kortstondige relaties. De onderzoekers hebben zich in dit onderzoek specifiek gericht op rook- en drinkgedrag.

Dus voor vlugge one-night stands zuip je je beter laveloos en rook je als een schoorsteen.

Onweerstaanbaar voor vrouwen (Afbeelding: Midjourney / FOK.nl)
Onweerstaanbaar voor vrouwen (Afbeelding: Midjourney / FOK.nl)

Klimaatactivisten zoeken aandacht tijdens ronde van Vlaanderen

Plaktivistenclubje Extinction Rebellion, vooral bekend van het vastlijmen aan kunstwerken en andere zaken, heeft aangekondigd dat ze tijdens de Ronde van Vlaanderen met 'lijken' onder een wit laken en rode rook (milieuvriendelijke rook? - red) zullen protesteren in een weiland langs het parcours.

De groep richt zich op oliegiganten en banken die investeren in fossiele brandstoffen. KBC, sponsor van de Ronde, is zo'n bank. Wouter Mouton, een overtuigde plaktivist, legt uit dat de keuze voor de Ronde van Vlaanderen vooral te maken heeft met het verkrijgen van media-aandacht.

Vorig jaar haalde Mouton het nieuws door tijdens de Ronde van Vlaanderen over de dranghekken te springen en een T-shirt met klimaatslogans te onthullen en lijmde hij zich vast aan het glas voor het schilderij 'Het meisje met de parel' van Vermeer in Den Haag, wat hem een levenslang verbod opleverde om Brugse musea te betreden.

Mouton wil graag individuele acties opzetten om in de media te komen, maar geeft toe dat dit steeds moeilijker wordt. Vorig jaar probeerde hij de Bloedprocessie in Brugge te verstoren, maar werd ondanks zijn vermomming ontdekt.

Of Mouton ook dit jaar weer een stunt plant tijdens de Ronde van Vlaanderen, wil hij nog niet verklappen. Hij is echter vastberaden om zichzelf in de media te laten zien.

LB: Bridget noemt zichzelf 'minderheid' en huilt om oude grap Kelly van der Veer

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

In de nieuwe documentaire KELLY vertelt presentatrice Bridget Maasland over haar berouw na het maken van een beledigende opmerking over de transseksuele Kelly van der Veer. De twee droegen tijdens de Beau Monde-awards in 2007 dezelfde jurk, wat leidde tot een flauwe grap van Maasland aan de Shownieuws-tafel in 2014.

Van der Veer, een van de eerste openlijke transvrouwen in Nederland, nam deel aan de derde editie van Big Brother in 2001. Maasland huilt enorme krokodilletranen tijdens haar verontschuldiging in de docu en zegt geraakt te zijn omdat ze zelf "ook tot een minderheidsgroep behoort als vrouw" (Nederland telt 8,7 miljoen mannen en 8,8 miljoen vrouwen - red).

Ze legt uit dat ze heeft ervaren hoe seksistisch vrouwen nog steeds worden behandeld en dat ze zich in één keer kon verplaatsen in Van der Veer's situatie, hoewel Maasland benadrukt dat ze niet precies weet hoe het voelt om een transitie te ondergaan.

Hervormingen politie Minneapolis beperken politiemacht 3 jaar na Floyd

De autoriteiten in Minneapolis hebben een plan goedgekeurd om de lokale politie te hervormen, naar aanleiding van de dood van George Floyd in 2020. De zwarte Amerikaan stierf nadat een politieagent, om Floyd tijdens zijn arrestatie in bedwang te houden, op zijn nek knielde. Zijn dood wat leidde tot Black Lives Matter-protesten en kritiek op de werkwijze van de Amerikaanse politie.

Het 144 pagina's tellende hervormingsplan is opgesteld na onderhandelingen tussen het plaatselijke Departement van Mensenrechten en het stadsbestuur. Het plan introduceert nieuwe regels en beperkingen voor de politiemacht in de stad in de Amerikaanse staat Minnesota.

Zo mogen agenten voortaan alleen geweld gebruiken als de situatie dreigt te escaleren en zijn stroomstootwapens en pepperspray enkel toegestaan bij een gegronde reden voor arrestatie of ter bescherming en mogen agenten niet langer fouilleren naar aanleiding van een wietlucht.

Ook zogenaamde 'consent searches' tijdens voetgangers- of voertuigcontroles zijn niet langer toegestaan. Dit betekent dat agenten geen toestemming meer mogen vragen om iemand te fouilleren zonder redelijke verdenking van een strafbaar feit.

Volgens de Mensenrechtencommissaris van Minnesota, Rebecca Lucero, vereist het akkoord onafhankelijk toezicht op de beleidsmaatregelen en regelmatige, openbare rapportages.

Het akkoord benadrukt dat agenten zich nog steeds mogen baseren op "redelijke, te onderbouwen verdenking van criminele activiteit" bij het handhaven van de wet. Het plan legt de focus op organisatorische cultuurverandering en streeft naar versterking van de openbare veiligheid door training, betrokkenheid, verantwoording en gegevensverzameling voor alle beleidswijzigingen.

Lucero benadrukt dat blijvende verandering de betrokkenheid van iedereen vereist, van overheidsinstanties tot bedrijven, stichtingen en gemeenschapsleden. Het plan beoogt een transformatie in de manier waarop de politie omgaat met openbare veiligheid en verantwoordelijkheid.

City Council President Andrea Jenkins ziet het akkoord als een routekaart voor grotere verantwoordelijkheid, transparantie, betere training en welzijn van politieagenten. Ze benadrukt dat er nog veel werk te doen is om de beoogde veranderingen te realiseren.

Amerikaanse politie (Afbeelding: Midjourney / FOK.nl)
Amerikaanse politie (Afbeelding: Midjourney / FOK.nl)

F1: Verstappen naar poleposition in spannende kwalificatie Australië

De poleposition voor de Grand Prix van Australië is voor Max Verstappen. De Nederlandse Red Bull-coureur was in Albert Park in Melbourne de snelste tijdens de kwalificatie van zaterdag, hoewel hij er wel flink voor moest knokken.

Q1
De eerste sessie begon bepaald niet best voor Red Bull: Sergio Perez schoot rechtdoor de grindbak in en kwam vast te staan, vermoedelijk door een technisch probleem. De kwalificatie was voor de Mexicaan gelijk klaar, wat voor een rode vlag zorgde.

We konden door en Max Verstappen reed de snelste tijd, waarna Fernando Alonso er onderdoor ging. De wat opdrogende baan werd echter steeds sneller en met een 1:17,384 minuten reed Verstappen uiteindelijk de snelste tijd van de sessie, terwijl de Mercedessen van George Russell (+0,270) en Lewis Hamilton (+0,305) zich er aan het eind goed bij kwamen melden.

Esteban Ocon zette zijn Ocon op een prima vierde plek (+0,386), voor Alonso en Aston Martin-teamgenoot Lance Stroll, terwijl Nyck de Vries op 1,066 seconden van Verstappen een keurige veertiende tijd reed. Oscar Piastri, Zhou Guanyu, Logan Sargeant, Valtteri Bottas en uiteraard Perez konden inpakken.

Q2
In de tweede sessie was het wederom Verstappen die het tempo dicteerde, hoewel de verschillen niet al te groot waren. Alonso volgde op 0,227 seconden, terwijl Ferrari met Carlos Sainz (+0,293) en Charles Leclerc (+0,334) ook beter het tempo wist te vinden, net als de verrassend sterke Nico Hülkenberg, die in de Haas op 0,356 seconden plek vijf noteerde.

De Vries kwam er dit keer net niet echt aan te pas en moest op 1,279 seconden genoegen nemen met de vijftiende tijd. De tiende tijd was voor Alexander Albon, die in zijn Williams 0,007 seconden voor de Alpine van Esteban Ocon zat. Naast Ocon gingen ook Yuki Tsunoda, Lando Norris, Kevin Magnussen en dus De Vries eruit in Q2.

Q3
In de beslissende derde sessie hing de regen constant in de lucht, hoewel die uiteindelijk niet kwam. De verschillen waren aanvankelijk miniem en na de eerste serie rondjes zat er amper anderhalve tiende van een seconde tussen de snelste tijd, van Verstappen, en de vijfde tijd.

De laatste run gooide de boel nog eens flink op een hoop, vooral ook wat de verschillen betreft: Verstappen reed een geweldige 1:16,732 minuten en gooide de boel daarmee op slot, poleposition. Russell nestelde zich op 0,236 seconden op de tweede plek, terwijl rij twee wordt gevormd door Hamilton (+0,372) en Alonso (+0,407), gevolgd door Sainz (+0,538) en Stroll (+0,576).

De volledige kwalificatieuitslag is hier te vinden.

Hauger pakt zege in F2-sprintrace Melbourne, Verschoor 10e

De talenten in de Formule 2 hebben zaterdagochtend hun eerste race ooit in Australië afgewerkt. In Albert Park in Melbourne stond een lastige sprintrace op het schema, waar de dreiging van regen voor de nodige onzekerheid zorgde.

Poleposition was in handen van Dennis Hauger, die mede-Red Bull-junior Jak Crawford naast zich had. Kush Maini en Arthur Leclerc volgden, voor Oliver Bearman, Zane Maloney, Victor Martins, Theo Pourchaire, Ayumu Iwasa en Isack Hadjar - Richard Verschoor vertrok vanaf de achttiende plek, hoewel Ralph Boschung en Enzo Fittipaldi hun auto op weg naar de grid al in de muur parkeerden en het dus eigenlijk plek zestien werd.

In de hele eerste ronde werd hevig gestreden om de voorste posities, maar Hauger wist de leiding vast te houden, voor Crawford, Maini en Leclerc. Na de heerlijke openingsronde namen de gevechten rap in intensiteit af, tot er even na de helft van de race vooral rond de vijfde plek ineens weer hevig geknokt werd: Maloney schoof daar op naar plek vijf, voor Martins, Hadjar en Frederik Vesti, terwijl het begon te regenen.

Kort daarop kwam de safety car de baan op: Jack Doohan werd in de rondte getikt en kwam stil te staan. De safety car had de ruitenwissers aan en dat voorspelde al wat: meerdere coureurs van buiten de topposities kwamen binnen voor regenbanden, waaronder Pourchaire, terwijl Martins even later vanaf plek zeven ook regenbanden kwam halen. Brad Benavides ging nog even rechtdoor op het moment dat de safety car binnen zou komen, dus die bleef nog langer buiten.

Met twee ronden te racen kwam de safety car dan echt weer binnen en konden we door, met Hauger, Crawford, Maini en Leclerc voorop. Daar bleef het verder wel bij en dus pakte Hauger de winst en mochten Crawford en Maini hem vergezellen op het podium - Verschoor finishte uiteindelijk als tiende.

FOK! Wat een weer: nog meer regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

En, hebben we er al genoeg van? De weergoden vinden van niet want ook vandaag weer veel regen, al moet ik zeggen dat het gister meeviel. Of ik reisde met droog stukje mee, dat kan ook. Voorlopig blijft het vandaag nog even regenen; een laag drukgebied passeert over het land wat gepaard gaat met de nodige neerslag. Het wordt ongeveer 10 graden bij een matige, noordoosten wind. 

Vanavond gaat het dan droog worden vanuit het noorden, in Limburg blijft het tot diep in de nacht regenen. De minimumtemperatuur ligt tussen de -1 in het noorden tot 5 graden in het zuiden. Maar dan morgen, dan is de zon er! En die zien we de komende dagen meer, maar dat is voor morgen. Tot dan!

Het was gister grijs en regenachtig, ook in Sonsbeek te Arnhem (Foto: _UserName_)
Het was gister grijs en regenachtig, ook in Sonsbeek te Arnhem (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

O'Sullivan wint chaotische eerste F3-race in Melbourne na diskwalificatie Colapinto

In Albert Park in Melbourne is zaterdagochtend het raceweekend wat betreft de formuleauto's geopend - de Australische Supercars hadden er al twee races op zitten. De jongelingen in de Formule 3 reden voor het eerst in Melbourne en dat werd een behoorlijk chaotische race.

Poleposition was voor Sebastian Montoya, de zoon van, met Oliver Goethe naast zich. Caio Collet en Luke Browning volgden op rij twee, voor Dino Beganovic, Franco Colapinto, Paul Aron, Zak O'Sullivan, Leonardo Fornaroli en Gabriele Mini. Montoya kende een topstart en nam de leiding, voor Browning, Collet en Colapinto - Goethe's band begaf het na een tikje van Browning en de Deen kwam in het grind stil te staan, waardoor de safety car de baan al snel betrad.

Na een paar ronden achter de safety car konden we verder, waarbij Browning vanaf plek twee vol over de kerbs vloog en wat plekken inleverde, terwijl Collet door Aron het grind in werd getikt. Colapinto opende ondertussen de aanval op Montoya en nam de leiding over, terwijl O'Sullivan profiteerde van de chaos voor zich en naar plek drie reed - de safety car kwam ondertussen de baan weer op, omdat Ido Cohen met de nodige schade in de grindbak stond.

Tegen de tijd dat we weer konden racen was de race inmiddels halverwege, met Colapinto, Montoya en O'Sullivan voorop en Aron, Browning en Mini daar weer achter, hoewel de teruggezakte Beganovic snel die zesde plek pakte. Niet veel later kreeg Browning een tijdstraf van tien seconden wegens de tik tegen Goethe in het begin, terwijl Tommy Smith in het achterveld de achterkant van zijn Van Amersfoort-auto aan gort reed tegen de muur: safety car, Smith zelf was wel in orde.

Met vier ronden te gaan mocht Colapinto weer op het gas, gevolgd door Montoya en O'Sullivan. Laatstgenoemde opende de aanval op Montoya en pakte op fraaie wijze de tweede plek over, terwijl Beganovic Prema-teamgenoot Aron aanviel, te wijd ging en werd ingehaald door Mini. Achterin het veld schoot Alejandro Garcia rechtdoor de grindbak in: safety car, en met nog één ronde te gaan was het wat de race betreft einde verhaal.

De winst in Melbourne ging zo naar Colapinto, O'Sullivan pakte de tweede plek en Montoya hield zijn podiumpositie wel keurig vast.

Update
Colapinto is de winst kwijtgeraakt: een deel van de ophanging van zijn MP Motorsport-auto bleek niet reglementair te zijn en dus werd hij gediskwalificeerd, hetzelfde gold voor zijn twee teamgenoten. O'Sullivan pakte zo de overwinning.

Verkrachting op klaarlichte dag in Enschede

Afgelopen december vond een schokkende verkrachting plaats in het centrum van Enschede, meldt de Telegraaf. Een 21-jarige man uit Sierra Leone wordt ervan verdacht een jonge vrouw op klaarlichte dag met geweld tegen de grond te hebben gewerkt, haar te hebben geslagen en verkracht.

De man ontkent de strafbare feiten niet en volgens officier van justitie Menno Hoekstra komt zijn verklaring zelfs neer op een bekentenis. Tijdens de gruwelijke daad werden de woorden "It's really fine, oh it's fine" uitgesproken. De gebeurtenis is op camerabeelden vastgelegd.

Afgelopen vrijdag vond een pro-formazitting plaats in Almelo. In de komende weken zal hij worden onderworpen aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum. De zaak zal inhoudelijk worden behandeld nadat het onderzoek in het Pieter Baan Centrum is afgerond. Een volgende pro-formazitting staat gepland op 16 juni.

Kabinet bedenkt stikstofcompromis om coalitie 'bij elkaar te houden'

Het kabinet heeft na ellenlang overleg een compromis gesloten over het stikstofbeleid. Het CDA en D66 staan daarin lijnrecht tegenover elkaar. Het CDA wil opnieuw onderhandelen over het stikstofbeleid in het regeerakkoord, aldus premier Rutte. 

De afspraak is dat het stikstofbeleid vanuit het kabinet op halt wordt gezet zolang er onder leiding van BBB in de Provinciale Staten nog wordt onderhandeld over provinciebesturen.

BBB wil in de provinciebesturen laten zien dat het stikstofbeleid ook anders kan dan de huidige kabinetsplannen. Het CDA, dat bijna werd gehalveerd bij de Provinciale Staten verkiezingen, wil deze onderhandelingen afwachten voordat de partij verder tot actie onderneemt in het kabinet en de Tweede Kamer. 

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben zeer kritisch gereageerd op het compromis over de stikstofcrisis en de persconferentie hierover vrijdagavond. 

BBB-leider Caroline Van der Plas liet weinig heel van de huidige aanpak van Rutte. Daarnaast pleitte ze onder meer voor een noodwet om het stikstofprobleem op te lossen. Ook vroeg ze CDA-leider Hoekstra om nu al het jaar 2030 uit het coalitieakkoord te halen, waarin is afgesproken dat in 2030 de uitstoot van stikstof flink geminderd moet zijn. 

Jesse Klaver (GroenLinks) noemde de persconferentie van Rutte 'hallucinant' en zei dat deze regering alleen maar met zichzelf bezig is. Volgens Esther Ouwehand (PvdD) gooit Rutte 'een gezonde toekomst voor de bus' door het stikstofbeleid te pauzeren. Geert Wilders (PVV) vindt dat een kabinetscrisis nu onafwendbaar is.

ChatGPT in Italië verboden

De Italiaanse privacytoezichthouder Garante per la Protezione dei Dati Personali (GPDP) heeft ChatGPT, de chat-bot van OpenAI, verboden verklaard in Italië. Reden is dat er niet aan de regels voor vergaring van persoonsgegevens wordt voldaan, meldt het Algemeen Dagblad.

Andere klachten zijn het ontbreken van leeftijdscontrole om minderjarigen te onderscheiden en het ontbreken van een juridische basis die het massaal verzamelen en opslaan van gegevens om de algoritmes te trainen reguleert. Er schijnt een datalek geweest te zijn waarbij gesprekken met de bot en betalingsgegevens zijn gelekt.

OpenAI krijgt 20 dagen de tijd om de gestelde gebreken te verhelpen. Voldoet OpenAI daar niet aan dan wacht ze een boete die tot wel 20 miljoen, of vier procent van de jaaromzet, kan oplopen.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.