Statiegeld op blikjes nu al van kracht

Vanaf vandaag is het zover: statiegeld op blikjes is een feit. Hoewel het beleid officieel pas op 1 april in werking treedt, zijn volgens Statiegeld Nederland alle systemen al klaar voor gebruik. Hierdoor kunnen consumenten al blik inleveren bij de inleverpunten, met als doel zo'n 90 procent van de jaarlijks 2,5 miljard verkochte blikjes te recyclen en zwerfafval te verminderen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) bevestigt dat alle supermarkten er klaar voor zijn en dat er zelfs al blikjes ingeleverd worden. Toch is het belangrijk om te weten dat niet alle blikjes inleverbaar zijn. Er zijn momenteel twee soorten blikjes in omloop; eerst wordt de oude voorraad zonder statiegeldlogo verkocht, voordat de nieuwe blikjes met statiegeldlogo in de schappen liggen.

Directeur Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland benadrukt dat blikjes niet perfect hoeven te zijn om het statiegeld terug te krijgen, maar platstampen is uit den boze omdat de barcode dan niet meer leesbaar is voor de innamemachines.