Skicrosser Leman sluit carrière af met World Cup-zege, Berger Sabbatel wint na vier jaar

In het Canadese Craigleith, fraai gelegen aan de kust, is de afgelopen dagen het World Cup-seizoen voor de skicrossers afgesloten. Er stonden nog twee wedstrijden op het programma, waarbij de titel bij de vrouwen al vergeven was aan de Zweedse Sandra Näslund, die vanwege een blessure afwezig was.

Vrouwen 1
Met Hannah Schmidt, Marielle Thompson en Courtney Hoffos had het thuisland drie van de vier finalisten, alleen Fanny Smith uit Zwitserland was er als outsider bij. Smith kende echter wel de beste start en sloeg een onoverbrugbaar gat, wat haar de winst opleverde. De Canadese strijd om plek twee werd gewonnen door Hoffos, voor Thompson en Schmidt.

Mannen 1
Youri Duplessis Kergomard en Terence Tchiknavorian vertegenwoordigden Frankrijk in de finale, Florian Wilmsmann stond er namens Duitsland en Reece Howden verdedigde de eer van het thuisland. Howden pakte na een felle strijd de leiding en kreeg Wilmsmann achter zich aan, maar die kon hem niet passeren. Howden pakte zo de winst en daarmee de World Cup-titel op de skicross, Wilmsmann werd tweede, voor Duplessis Kergomard - Tchiknavorian haakte onderweg af.

Vrouwen 2
Thompson en Smith stonden opnieuw in de finale, de Canadese Brittany Phelan keerde na lang blessureleed terug en haalde ook gelijk de finale, die gecompleteerd werd door de Franse veterane Marielle Berger Sabbatel. Smith en Thompson pakten bij de start de leiding, maar de Zwitserse gleed vanaf de koppositie hard onderuit. Op dat moment kwam Berger Sabbatel binnendoor en dat leverde de door blessures getergde Française haar eerste zege in vier jaar op, voor Thompson en Phelan.

Mannen 2
De Canadees Brady Leman had vooraf aangekondigd afscheid te nemen in Craighleith en de olympisch kampioen van 2018 knokte zich nog één keer naar de finale. Daarin troef hij Duplessis Kergomard, Wilmsmann en de Zwitser Joos Berry, voor wie het ook de laatste race was. Wilmsmann ging in gevecht om de leiding vroeg onderuit, Leman knokte zich met alles wat hij nog in zich had langs Duplessis Kergomard en sloot zijn carrière af met een prachtige zege, zijn eerste in ruim vier jaar. De Fransman werd tweede, voor Berry, die zijn loopbaan afsloot door na twee jaar toch zijn vijfde podiumplek te pakken.