Datalek bij waternet: gegevens bezoekers Waterleidingduinen in bezit hackers

De gegevens van mensen die tussen 2015 en 2021 online parkeer- en toegangstickets voor de Amsterdamse Waterleidingduinen kochten, zijn bij hackers terechtgekomen. Dit kon gebeuren doordat de veiligheid van de website van Waternet, waar je die tickets kunt kopen, niet op orde was. Zo meldt AT5

Dat schrijft wethouder Van der Horst (Water) vandaag in een brief aan de gemeenteraad. Het gaat om de naam en het rekeningnummer van de bezoekers van de Waterduinen. "Hoewel de gestolen gegevens op zichzelf geen groot risico vormen, bestaat er een mogelijkheid dat er ook gegevens van de gedupeerden zijn gestolen bij andere bedrijven", aldus Van der Horst. "De combinatie van deze gegevens bij elkaar zou wel een groot risico kunnen vormen." 

Grootschalige datadiefstal
Het datalek bij Waternet kwam aan het licht tijdens een grootschalig politieonderzoek naar computervredebreuk, datadiefstal, afpersing, afdreiging en witwassen. Op 23 februari pakte de politie in dat kader drie verdachten op. Uit het onderzoek bleek dat duizenden nationale en internationale bedrijven de afgelopen jaren door hen zijn gehackt, waaronder dus Waternet.

Gedupeerden worden vandaag door de gemeente geïnformeerd via een e-mail. Ook is er door de gemeente melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens en wordt er aangifte gedaan bij de politie.

Vaker problemen bij Waternet
Het is zeker niet voor het eerst dat er problemen zijn met de digitale veiligheid bij Waternet. Eerder al kwam het bedrijf onder verscherpt toezicht te staan omdat het volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) 'onvoldoende grip had op de eigen cybersecurity'.

Ook werd het Amsterdamse drinkwater al eens duurder om de cybersecurity te bevorderen. Maar: "De geconstateerde kwetsbaarheid had geen verband met andere aspecten van cybersecurity waar Waternet mee te maken had", aldus Van der Horst. Vanwege de problemen rondom de digitale veiligheid en andere aanhoudende problemen bij Waternet stapte directeur Annelore Roelofs vorige maand op

Volgens Van der Horst zijn er voor zover nu bekend geen andere aan de gemeente Amsterdam gelieerde bedrijven die slachtoffer werden van de hackers.