FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 16 maart 2023

Random Pics van de Dag #886

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Vijfklapper Hňland in Champions League; Napoli, Real, City en Inter door

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar de laatste vier achtste finales in de Champions League. Die werden dinsdag- en woensdagavond gespeeld en zodoende zijn er nog acht ploegen over die om de titel gaan strijden, vrijdag wordt geloot wie in de kwartfinales tegen elkaar speelt.

In Leipzig hadden RB Leipzig en Manchester City het in februari gehouden bij een 1-1 gelijkspel, maar in Manchester had City er toch wat meer zin in. Erling Håland opende na dik twintig minuten de score vanaf elf meter, scoorde twee minuten later nog eens en was kort voor rust ook trefzeker. In het kwartier na rust scoorde de Noor nóg eens twee keer, een heuse vijfklapper - alleen Lionel Messi en Luiz Adriano deden dat ooit eerder. Ilkay Gündogan en Kevin De Bruyne scoorden en passant ook nog: 7-0 voor Manchester City.

Inter Milan had thuis met 1-0 van FC Porto gewonnen en de wedstrijd in Portugal werd zo mogelijk nog minder spectaculair: anderhalf uur voetbal leverde geen enkele goal op, hooguit wat degelijke pogingen hier en daar. Inter naar de kwartfinales dus, Porto ligt eruit.

Het suffe spel van Inter en Porto stond in fel contrast met Liverpool - Real Madrid, dat in februari in 2-5 eindigde. In Madrid was het bij de return allemaal wel wat minder boeiend: welgeteld één goal was de wat magere score, Karim Benzema opende pas na bijna tachtig minuten de score en het bleef bij die 1-0.

Napoli had in Duitsland met 0-2 van Eintracht Frankfurt gewonnen en in het eigen Stadio Diego Armando Maradona ging het niet heel anders. Victor Osimhen opende kort voor rust de score en was kort na de onderbreking ook trefzeker, tien minuten later zette Piotr Zielinski vanaf elf meter de eindstand van 3-0 op de borden.

Feyenoord met monsterscore naar kwartfinale Europa League

Feyenoord heeft op een zeer overtuigende manier de kwartfinales bereikt van de Europa League. Nadat het heenduel nog 1-1 werd tegen Shakhtar Donetsk wonnen de Rotterdammers in de Kuip met maar liefst 7-1 van de Oekraïense ploeg en plaatst zich voor de laatste acht van de Europa League.

Feyenoord was in de heenwedstrijd ook al beter dan Shakhtar Donetsk, maar moest toen genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel. Maar in de Kuip won het met liefst 7-1. Bij rust stond het al 3-0 in het voordeel van de ploeg van Arne Slot. Binnen tien minuten zorgde Santiago Giménez voor de openingstreffer, en een kwartier later verdubbelde aanvoerder Orkun Kökçü de score. Vlak voor rust maakte Kökçü vanuit een strafschop ook nog de 3-0.

In de tweede helft zou Feyenoord snel uitlopen naar een 7-0 voorsprong. Oussama Idrissi (2), Alireza Jahanbakhsh en Danilo waren de doelpuntenmakers in de tweede helft voor de Rotterdammers, waarna Kevin Kelsey vlak voor tijd de eer redde voor Shakhtar Donetsk.

'Slecht slapen brengt verkeersveiligheid en gezondheid in gevaar'

Volgens het RIVM heeft één op de vijf Nederlanders van twaalf jaar en ouder problemen met slapen. Er is een verband tussen slecht slapen en verkeersveiligheid.

Eén op de vijf ernstige ongelukken wordt veroorzaakt door slaperigheid achter het stuur. Een slechte slaapkwaliteit en een relatief korte slaapduur hangen bovendien samen met verschillende ziekten en aandoeningen. Zo is slaap zowel een oorzaak als een gevolg van gewichtstoename.

Verkeersveiligheid
Te weinig slaap heeft als gevolg dat reactietijden langer zijn en gevaar als minder urgent wordt ingeschat. Je kunt het effect van onvoldoende slaap op de rijvaardigheid vergelijken met het effect van alcohol. Alhoewel het jaren geleden al uit onderzoek bleek, is er nog steeds te weinig aandacht voor het gevaar van slaperig rijden. Iemand die 18 uur niet geslapen hebt, handelt als iemand met 0,5 promille alcohol in het bloed. 24 uur waken en daarna achter het stuur stappen heeft hetzelfde effect op het lichaam als rijden met 1 promille alcohol in het lijf.

Auto-ongevallen door slaperigheid komen bijna net zoveel voor als ongevallen door alcoholgebruik. Dat je niet met drank op achter het stuur moet stappen, is inmiddels algemeen bekend. Maar dat je dat ook niet moet doen bij een groot slaaptekort, is bijna niet bekend, maar verdient minstens zoveel aandacht.

Gezondheid
Iemand die korter dan zes uur slaapt, heeft 45 procent meer kans op obesitas dan een persoon die zeven tot negen uur per nacht slaapt. Tegelijkertijd veroorzaakt obesitas ook weer slaapproblemen. Mensen met obesitas hebben namelijk een verhoogd risico op slaap verstoorde ademhaling (SDB). Maar liefst 50 procent van de volwassenen met SDB vertoont signalen van slapeloosheid.

Naast fysieke aandoeningen heeft slaap ook invloed op de mentale gezondheid. Wanneer iemand een goede slaapkwaliteit heeft, is de kans op depressie, angst en concentratiestoornis lager dan wanneer iemand een slechte slaapkwaliteit heeft.

Belang van dutjes
Een dutje van 20 minuten kan zowel de rijvaardigheid als de werkprestaties en de alertheid verbeteren. Een middagdutje op het werk of een dutje langs de weg zouden we daarom vaker moeten doen.

Laatste prognose: BBB op 16 zetels, mogelijk 17, in Eerste Kamer

De overwinning van de BBB is groter dan gisteravond werd aangenomen. Volgens de laatste prognose van de Verkiezingsdienst (ANP) komt de partij van Caroline van der Plas uit op zestien zetels in de Eerste Kamer. Dat kunnen er nog zeventien worden. Daarmee is de BBB de Eerste Kamer binnengebulderd en van niets de grootste partij geworden: de combinatie GroenLinks-PvdA blijft voorlopig op vijftien zetels steken, dat is één zetel winst.

Forum voor Democratie, haalde in 2019 twaalf zetels in de senaat er heeft daarvan nog maar twee zetels over, Het CDA verliest ook fors van de negen Eerste Kamerzetels, verliezen ze er vier. De VVD zakt van twaalf naar tien zetels, D66 van zeven naar zes en de ChristenUnie halveert zijn zetelaantal en komt twee uit. 

Er zijn nog kleine verschuivingen met grote gevolgen mogelijk. Op basis van deze prognose kan de gezamenlijke fractie van GroenLinks-PvdA Rutte lV nog aan een kleine meerderheid in de Eerste Kamer helpen. Indien de BBB een zeventiende zetel behaalt ten koste van een van de coalitiepartijen, moet er om aan een meerderheid te komen nog een partij erbij worden gezocht. 

Gevangenisstraf voor het inrijden op politieagent in Tiel

De rechtbank veroordeelt een 38-jarige man uit Tiel tot een gevangenisstraf van 15 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk voor het inrijden met een personenauto op een politieagent.  

De man kreeg het in de avond van 9 juli 2022 in het centrum van Tiel aan de stok met een aantal mannen. Naar eigen zeggen was hij met een vriend in zijn auto gestapt om aan de mannen te ontkomen. Een inmiddels ter plaatse gekomen politieagent probeerde de personenauto tegen te houden door een stopbevel te geven. De man negeerde dit stopbevel en reed al vol gas en zonder te remmen in op de politieagent. Die werd daarbij geschept en een klein stukje meegesleurd. De agent viel tegen een muurtje en raakte gewond. 

Ongeloofwaardige verklaring
De man ontkende steeds dat hij de agent op straat heeft zien staan. Volgens de rechtbank is deze verklaring ongeloofwaardig. De agent verklaarde de man recht in de ogen te hebben gekeken. Naast de politieagent verklaarden verschillende collega's van de politieagent en getuigen dat de agent op de weg stond, een stopteken gaf en zelfs een schot loste. Bovendien waren de weersomstandigheden die avond goed, was de zon nog niet onder, droeg de politieagent een opvallend politie-uniform met een gele reflecterende hoes en was de man ter plaatse bekend. De rechtbank vindt het dan ook niet geloofwaardig dat de man de politieagent niet heeft gezien.

Geen poging doodslag
De officier van justitie vond dat er sprake was van poging tot doodslag en eiste een celstraf van 24 maanden. Daarin gaat de rechtbank niet mee. Het dossier bevat onvoldoende bewijs dat er een reële kans bestond dat de politieagent door het handelen van de man zou komen te overlijden. De rechtbank veroordeelt de man wel voor poging tot zware mishandeling. De man moet zich er van bewust zijn geweest dat de agent door de aanrijding wel zwaar gewond had kunnen raken.  

Strafbepaling
De rechtbank vindt dit een ernstig feit. De man gebruikte zijn auto als wapen en bracht daarmee de agent in gevaar gebracht en verwondde hem. De agent stond op een plek van waaruit hij niet weg kon voor de auto die op hem afkwam. De man stelde zijn eigen belang om snel weg te komen boven het welzijn en de veiligheid van een ander. Daarbij vindt de rechtbank het strafverzwarend dat het gaat om een politieagent die zijn werk deed en de man een stopteken gaf.

De rechtbank weegt aan de andere kant mee dat de man een nagenoeg blanco strafblad heeft en dat hij wordt vrijgesproken van de poging tot doodslag. 

Schadevergoeding
Tot slot moet de man een schadevergoeding van 3.500 euro aan betalen aan de politieagent.

Polen wil MiG-29 straaljagers leveren aan Oekra´ne

De Poolse president Duda heeft aangekondigd dat de komende dagen vier MiG-29 straaljagers aan Oekraïne zullen worden geleverd.

Duda zei dat er meer vliegtuigen zouden moeten volgen, maar dat deze eerst een servicebeurt nodig hebben. Polen zou het eerste NAVO-land kunnen worden dat voldoet aan het verzoek van Oekraïne om straaljagers ter verdediging tegen Rusland. Slowakije heeft Oekraïne ook MiG-straaljagers beloofd.

Tot nu toe heeft de NAVO aarzelend gereageerd op het verzoek om straaljagers van de Oekraïense president Zelenskyy. Er zijn momenteel geen signalen dat grotere landen als de VS en het VK straaljagers aan Oekraïne zullen gaan leveren.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 11

Superhelden! Dinosaurussen! Anime! Plus films uit Frankrijk, Iran, Japan, Ierland, Oekraïne, de VS en Nederland; allemaal vanaf deze week te zien in je favoriete bioscoop.

Shazam! Fury of the Gods

Het vervolg van het verhaal van de tiener Billy Batson, die door het uitspreken van het magische woord SHAZAM! verandert in zijn alter ego, de volwassen superheld Shazam. Nu ze de krachten van de goden bezitten, is het voor Billy Batson en de andere kinderen uit het pleeggezin best lastig om tegelijkertijd gewone tieners en volwassen superhelden te zijn. Maar dan komen de Dochters van Atlas naar de aarde, drie oude goden die de van hen gestolen magie terug willen en uit zijn op wraak. Billy – ofwel Shazam – en zijn familie zullen moeten vechten voor hun superkrachten, hun levens en het voortbestaan van hun wereld.

65

Na een catastrofale crash op een onbekende planeet komt piloot Mills (Adam Driver) er al snel achter dat hij is neergestort op aarde, maar dan 65 miljoen jaar geleden. Mills en Koa (Ariana Greenblatt), de enige andere overlevende, hebben maar één kans op redding. In een epische strijd om te overleven moeten ze zich een weg zien te banen door een onbekend gebied vol gevaarlijke prehistorische wezens.

Klondike

17 juli 2014 staat te boek als een van de zwartste dagen in de luchtvaartgeschiedenis. Die donderdag werd Malaysia Airlines Flight 17 (MH17), die van Amsterdam naar Kuala Lumpur vloog, boven het oosten van Oekraïne, uit de lucht geschoten door pro-Russische separatisten. Niemand van de 298 inzittenden overleefde de crash. 17 juli 2014 is tevens de dag waarop Klondike begint. Op het land bij de boerderij van Irka en Tolik ligt een brokstuk van het vliegtuig. Bovendien heeft een slecht gerichte raket van de separatisten een groot gat in hun huis geslagen. Vluchten zo lang het nog kan, zou je denken. Toch niet, juist vanwege de noodlottige gebeurtenissen wil de hoogzwangere Irka in de woning blijven. Haar licht ontvlambare echtgenoot vindt echter dat een vrouw in haar toestand zo snel mogelijk uit het oorlogsgebied moet vertrekken. De boodschap van de film zit heel knap in het allerlaatste shot van de film verstopt.

Marlowe

Voor privédetective Philip Marlowe (Liam Neeson) gaan de zaken in Los Angeles de laatste tijd wat traag. Dan arriveert er een nieuwe klant: de jonge en aantrekkelijke Clare Cavendish (Diane Kruger), dochter van Hollywood-actrice Dorothy Quincannon (Jessica Lange). Ze wil dat Marlowe haar voormalige minnaar, drugsdealer en rokkenjager Nico Peterson, opspoort. Peterson zou vermoord zijn bij de Corbata Club, een exclusieve club voor de rich and famous van LA, maar Clare is ervan overtuigd dat hij nog leeft en zijn dood in scène is gezet. Tijdens zijn onderzoek raakt Marlowe niet alleen in de ban van de verleidelijke Clare, maar komt hij ook in aanraking met de louche praktijken die schuil blijken te gaan achter de schermen van de Corbata Club en Hollywoods filmindustrie. Het wordt pijnlijk duidelijk dat Bay City’s rijkste families en machtigste inwoners tot alles bereid zijn om hun fortuin te beschermen.

All Inclusive

Wanneer Jacco (Tibor Lukács) en Sylvie (Jennifer Hoffman) met hun dochter Loïs (Aiko Mila Beemsterboer) en zoon Bink (Bing van Son) besluiten op vakantie te gaan in een All Inclusive resort, wordt hun al wankele huwelijk zwaar op de proef gesteld. Wanneer Sylvie bij aankomst aan Jacco meldt dat ze een ‘pauze’ wil inlassen kan Jacco dit, te midden van zijn midlife crisis, maar moeilijk accepteren. Binnen de paradijselijke All Inclusive cultuur zal Jacco de confrontatie moeten aangaan met zijn vastbesloten vrouw, zijn puberende kinderen maar vooral zijn grootste struikelblok, zichzelf.

Mon Crime

Jaren ’30, Parijs. Als de jonge actrice Madeleine wordt beschuldigd van moord op een beroemde filmproducent, lijkt haar carrière al voorbij nog voordat het echt begonnen is. Met de hulp van haar beste vriendin en advocate Pauline kan ze echter bewijzen dat ze uit zelfverdediging handelde. Het blijkt het begin van een nieuw en zeer succesvol hoofdstuk in haar leven. Tot de waarheid aan het licht komt…

Inu-Oh

Inu-oh wordt geboren met een uniek uiterlijk. De mensen om hem heen zijn hierdoor zo ontzet, dat ze elke centimeter van zijn lichaam bedekken met kleding, zelfs zijn gezicht wordt verborgen achter een masker. Op een dag ontmoet hij een jonge blinde biwa speler genaamd Tomona. Terwijl Tomona een intrigerend lied over het verwarde lot speelt, ontdekt Inu-oh dat hij over een ongelooflijk dansvermogen beschikt. Ze worden onafscheidelijk als vrienden en zakenpartners, waarbij zij hun creatieve gaven gebruiken om te overleven aan de randen van de maatschappij. Ze spelen lied na lied en worden langzaam maar zeker grote sterren. Met zijn muziek betovert Inu-oh zijn publiek en geleidelijk aan begint hij te veranderen in iemand van ongekende schoonheid. Maar waarom is Tomona blind en waarom is Inu-oh geboren met zijn unieke uiterlijk? Deze film vertelt het verhaal over de vriendschap van de twee sterren, die dansend en zingend proberen achter de waarheid te komen en zo elkaars vloek te verbreken.

Leila's Brothers

Leila wijdt haar leven aan de zorg voor haar ouders en vier broers. In een land dat in de greep is van internationale economische sancties, gaat ook haar gezin gebukt onder de schulden. Terwijl de familie probeert de eindjes aan elkaar te knopen, ontdekt Leila dat haar vader zijn erfenis verstopt om de nieuwe patriarch te worden van de plaatselijke clan.

Love Life

Taeko woont met haar man Jiro en haar zesjarige zoontje Keita uit een vorig huwelijk in een kleine flat in de stad. Hoewel Jiro’s ouders om de hoek wonen, is de familieband niet hecht: ze hebben moeite met het huwelijk en wensen een eigen kleinzoon. Als na een tragisch ongeluk de biologische, dove vader van Keita weer opduikt, raakt de familie nog meer ontregeld. Gedreven door pijn en schuldgevoel stort Taeko zich op het helpen van haar oude liefde, hetgeen haar relatie met Jiro onvermijdelijk op het spel zet. In Love Life schijnt de getalenteerde regisseur Kôji Fukada opnieuw zijn licht op de complexiteit van menselijke relaties en het omgaan met grote emoties als liefde en verdriet.

Het moment waarop Russische straaljager botst met Amerikaanse drone

Een Russische Su-27 straaljager raakte dinsdag de propeller van een Amerikaanse militaire 'Reaper' surveillance drone, waardoor deze neerstortte in de Zwarte Zee. Het incident werd door het Amerikaanse leger als 'roekeloos' veroordeeld.

De onbemande drone 'Reaper' kan meer dan 27 uur op een hoogte van 15.000 voet rondvliegen terwijl het informatie verzamelt met geavanceerde camera's, sensoren en radars. De snelheid van de drone ligt op 240 knopen (444 km/u) 'echte luchtvaartsnelheid'.

Assad roept op tot een grotere Russische aanwezigheid in SyriŰ

De Syrische president Bashar al-Assad heeft opgeroepen tot een grotere aanwezigheid van Russische troepen in zijn land. Als Rusland meer militaire bases met meer personeel in Syrië wil bouwen, zou dat een goed idee zijn, zei Assad in een interview met het Russische persbureau RIA.

In de Syrische burgeroorlog steunt Rusland Assad sinds 2015 en helpt het hem aan de macht te blijven. Een andere bondgenoot van Syrië is Iran. De Syrische president bedankte Poetin voor zijn hulp tijdens de burgeroorlog en na de recente verwoestende aardbevingen in het Syrisch-Turkse grensgebied begin februari.

Volgens het Russische presidentieel bureau zei Assad dat hij aan de kant van Rusland staat in de oorlog tegen Oekraïne. "Omdat dit mijn eerste bezoek is sinds het begin van de speciale militaire operatie in Oekraïne, wil ik herhalen dat Syrië deze speciale operatie steunt", aldus Assad.

In een interview met RIA zei Assad dat Syrië de door Rusland geannexeerde regio's als Russisch erkent. "Dit zijn Russische gebieden. En zelfs als de oorlog niet had plaatsgevonden, zijn dit historisch gezien Russische gebieden."

Preloaden Diablo IV Early Access bŔta is begonnen

Voor Diablo-fans die een pre-order hebben staan voor het nieuwste deel uit de befaamde actie-RPG serie is er sinds gister al een mogelijkheid om de game te preloaden. De gesloten beta gaat morgen van start, liefhebbers kunnen dan demonisch gespuis slopen tot en met maandag 20 maart 20:00 's avonds.

Tijdens de beta kunnen spelers kiezen uit drie klassieke classes, Barbarian, Rogue en Sorcerer. Je kunt lekker losgaan in de eerste paar uur van de campaign, in de locatie Fractured Peaks, waar ook de eerste world boss Ashava op je wacht. Preloaden doe je gewoon via de Battlenet-app. 

Heb je Diablo IV niet gepreordered omdat je eerst wil weten of het wat voor je is? Geen zorgen, volgend weekend start er een open beta voor iedereen, van 24 maart tot en met 27 maart. Je kunt de game dan alvast preloaden vanaf woensdag 22 maart. Deze open beta fase biedt tevens alle mogelijke classes om uit te proberen, dus naast bovengenoemde ook nog de Necromancer en de Druid. De volledige release van Diablo IV verschijnt in juni van dit jaar.

Credit Suisse wil tot CHF 50 miljard lenen van Zwitserse Nationale Bank

De Zwitserse overheid gaat de noodlijdende bank Credit Suisse financieel ondersteunen als dat nodig is. Daarmee reageren ze op het verzoek om publieke steun dat de bank eerder vandaag deed.

Update 16 maart 10.35 uur: De in moeilijkheden verkerende bank Credit Suisse uit Zwitserland heeft aangekondigd tot 50 miljard Zwitserse frank te gaan lenen van de centrale bank van het land.

Eerdere berichtgeving: De centrale bank maakte woensdagavond samen met de Zwitserse financiëlemarkttoezichthouder Finma bekend dat de liquiditeit van 'Crédit Suisse' indien nodig gegarandeerd zou worden. Er zijn momenteel echter geen aanwijzingen voor een direct risico voor andere financiële instellingen in het land.

Afgelopen week veroorzaakte de ineenstorting van verschillende regionale Amerikaanse banken onzekerheid in de financiële sector. Dat was vandaag vooral te merken bij 'Crédit Suisse'. De aandelen van de bank daalden met meer dan 30 procent op een dieptepunt vandaag en sloten aan het einde van de dag af met een daling van meer dan 24 procent.

Bij de Zwitserse bank spelen al langer problemen. De bank kampt onder andere met verliesgevende investeringen. Vandaag zei de belangrijkste geldschieter, de Saudi National Bank, niet meer financieel te kunnen bij springen.

De voortdurende problemen bij Credit Suisse hebben als gevolg dat vandaag de aandelen van banken op de Europese effectenbeurzen fors onderuit. ING en ABN AMRO zakten bijna 10 procent in waarde. De AEX-index sloot bijna 3 procent lager. 

Datalek bij waternet: gegevens bezoekers Waterleidingduinen in bezit hackers

De gegevens van mensen die tussen 2015 en 2021 online parkeer- en toegangstickets voor de Amsterdamse Waterleidingduinen kochten, zijn bij hackers terechtgekomen. Dit kon gebeuren doordat de veiligheid van de website van Waternet, waar je die tickets kunt kopen, niet op orde was. Zo meldt AT5

Dat schrijft wethouder Van der Horst (Water) vandaag in een brief aan de gemeenteraad. Het gaat om de naam en het rekeningnummer van de bezoekers van de Waterduinen. "Hoewel de gestolen gegevens op zichzelf geen groot risico vormen, bestaat er een mogelijkheid dat er ook gegevens van de gedupeerden zijn gestolen bij andere bedrijven", aldus Van der Horst. "De combinatie van deze gegevens bij elkaar zou wel een groot risico kunnen vormen." 

Grootschalige datadiefstal
Het datalek bij Waternet kwam aan het licht tijdens een grootschalig politieonderzoek naar computervredebreuk, datadiefstal, afpersing, afdreiging en witwassen. Op 23 februari pakte de politie in dat kader drie verdachten op. Uit het onderzoek bleek dat duizenden nationale en internationale bedrijven de afgelopen jaren door hen zijn gehackt, waaronder dus Waternet.

Gedupeerden worden vandaag door de gemeente geïnformeerd via een e-mail. Ook is er door de gemeente melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens en wordt er aangifte gedaan bij de politie.

Vaker problemen bij Waternet
Het is zeker niet voor het eerst dat er problemen zijn met de digitale veiligheid bij Waternet. Eerder al kwam het bedrijf onder verscherpt toezicht te staan omdat het volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) 'onvoldoende grip had op de eigen cybersecurity'.

Ook werd het Amsterdamse drinkwater al eens duurder om de cybersecurity te bevorderen. Maar: "De geconstateerde kwetsbaarheid had geen verband met andere aspecten van cybersecurity waar Waternet mee te maken had", aldus Van der Horst. Vanwege de problemen rondom de digitale veiligheid en andere aanhoudende problemen bij Waternet stapte directeur Annelore Roelofs vorige maand op

Volgens Van der Horst zijn er voor zover nu bekend geen andere aan de gemeente Amsterdam gelieerde bedrijven die slachtoffer werden van de hackers.     

BBB grote winnaar PS 2023: 'geen onteigening boeren en geen 2030'

Caroline van der Plas was met de BoerBurgerBeweging (BBB) de grote winnaar bij de Provinciale Statenverkiezingen. In tien provincies lijkt haar partij de grootste te zijn.

De BoerBurgerBeweging heeft volgens een voorlopige prognose van persbureau ANP hiermee 15 van de 75 zetels in de Eerste Kamer behaald. Daarmee is de BBB samen met de combinatie van de Partij van de Arbeid/GroenLinks, die eveneens 15 zetels heeft behaald, voorlopig de grootste geworden. De VVD komt volgens de prognose uit op 10 zetels.

In vijf provincies zijn inmiddels alle stemmen geteld: Friesland, Overijssel, Zeeland, Drenthe en Flevoland. In al die provincies is nieuwkomer BBB de grootste geworden. In Overijssel en Drenthe kreeg de partij van Caroline van der Plas zelfs ruim 30 procent van de stemmen.

Meeste mensen ontstijgen het armoederisico van hun ouders

Kinderen die in 1995 in een gezin met een laag inkomen woonden, hadden 25 jaar later in een eigen huishouden een armoederisico van 9,6 procent. Ruim 9 van de 10 kinderen uit een laag-inkomensgezin liepen dus later geen risico op armoede. In totaal maakte bijna 5,5 procent van de inwoners van Nederland in 2021 en 2020 deel uit van een huishouden met een laag inkomen. Dat blijkt uit onderzoek naar de inkomenssamenhang tussen twee familiegeneraties.

Voor een gezin met twee kinderen betekent een laag inkomen in 2021 dat hun inkomsten hoogstens 2 170 euro zijn. In 1995 was dat omgerekend hoogstens 1 320 euro. Omdat alleen het inkomen meetelt en spaargeld bijvoorbeeld niet, spreekt het CBS bij een inkomen onder de lage-inkomensgrens ook wel van een risico op armoede.

Vooral migranten erven armoederisico van hun ouders
Van de in het buitenland geboren kinderen uit een laag-inkomensgezin liep 14 procent later zelf risico op armoede. Ook kinderen die in Nederland werden geboren met een of twee buitenlandse ouders (de tweede generatie) “erfden” in verhouding vaak het armoederisico van hun ouders. Dat is vooral zo met beide ouders geboren in het buitenland.

Marokkaanse Nederlanders die opgroeiden in een laag-inkomensgezin liepen van de vijf grootste herkomstgroepen het meeste risico en Indonesische Nederlanders het minst. Ook met een Nederlandse herkomst was het risico om armoede te erven in verhouding klein.

Ook vaker langdurig armoederisico
Het komt ook vaker voor dat mensen minstens vier jaar achtereen van een laag inkomen moeten leven als zij als kind in een gezin met risico op armoede woonden. Gemiddeld had 1 op de 25 kinderen die opgroeiden in een gezin met een laag inkomen er in 2020 zelf al minimaal vier jaar mee te maken. Marokkaanse Nederlanders uit een laag-inkomensgezin hadden er het vaakst mee te maken, gevolgd door Caribische Nederlanders. Het risico op langdurige armoede was gemiddeld bijna 2,5 procent in 2020 en 2021.

Hoger op de inkomensladder dan ouders
De meesten ontstegen het armoederisico van hun ouders in 1995. Hun inkomenspositie kan ook niet verslechteren onderaan de inkomensladder, net als dat die van kinderen uit de rijkste gezinnen niet kan verbeteren. Hoeveel kinderen in inkomen vooruit- of achteruitgaan ten opzichte van hun ouders blijkt uit de oplopende rangschikkingen van huishoudens in honderd even grote inkomensgroepen.

Met ouders op de allerlaagste inkomenspositie in 1995, maakten de kinderen gemiddeld bijna 50 stappen voorwaarts. Zaten de ouders helemaal bovenaan de inkomensladder, dan waren de kinderen in 2020 gemiddeld 30 stappen teruggevallen. Vanaf de 60e positie hebben kinderen gemiddeld een lagere inkomenspositie dan de ouders.

Gemiddeld hadden de (volwassen) kinderen in 2020 de 57e positie op de inkomensladder. Dat is 15 posities hoger dan hun ouders in 1995. Dit komt onder meer doordat de onderzochte familiegeneraties meestal paren (met kinderen) waren en er tussen 1995 en 2020 steeds meer tweeverdieners bijkwamen. Het inkomen van paren met kinderen tot 18 jaar was in 1995 lager dan gemiddeld, terwijl dat van paren (met kinderen) in 2020 ruim bovengemiddeld was.

1 op de 7 van laag naar hoog op de inkomensladder
Bijna 15 procent van de kinderen uit een gezin dat in 1995 een inkomenspositie lager dan 20 had en dus behoorde tot de onderste twintig procent inkomens, behoorde in 2020 tot de bovenste twintig procent. Zaten de ouders in 1995 bij de bovenste inkomens, dan belandde 9 procent van de kinderen in de onderste twintig procent. Niet alleen met ouders in de hoogste (laagste) inkomensgroepen, maar ook in de drie middengroepen behoorden de kinderen in 2020 meestal tot een andere inkomensgroep dan de ouders. Kinderen erfden dus maar voor een deel de inkomenspositie van hun ouders.

Volgens het IAEA is in LibiŰ 2,5 ton uranium verdwenen

Volgens het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) is in Libië zo'n 2,5 ton uranium verdwenen.

Het persbureau Reuters publiceerde over een brief van het VN-agentschap aan de lidstaten van de organisatie. Hierin staat dat bij een inspectie gisteren is vastgesteld dat het uranium niet langer in de faciliteit was waar het voorheen was opgeslagen. Deze faciliteit staat niet onder controle van de overheid. Over waar het uranium zich bevindt is tot nu toe niets bekend.

Libië kent grote onrust sinds de val van Gaddafi in 2011. Sedert 2014 is het land verdeeld tussen rivaliserende burgeroorlogfracties in het oosten en westen.

SkiŰrs Kriechmayr en Stuhec winnen World Cup-finales op afdaling

In skioord Soldeu in Andorra zijn de World Cup-finales in het alpineskiën van start gegaan. De afsluitende week van dit seizoen werd geopend met de afdalingen, met als kanttekening dat zowel bij de mannen als bij de vrouwen al bekend was wie het eindklassement zou winnen: Aleksander Aamodt Kilde uit Noorwegen en de Italiaanse Sofia Goggia.

Mannen
De mannen openden het bal, te beginnen met Romed Baumann. De Duitser zette een prima afdaling neer en zag landgenoot Andreas Sander op 0,04 seconden van hem eindigen. Vervolgens kwamen er wel een paar in de buurt, maar aanvankelijk bleef het bij 0,14 seconden achterstand voor de Oostenrijker Daniel Hemetsberger, en een hele rits skiërs die daar weer vlak achter zaten.

Als negende betrad Vincent Kriechmayr de piste en die Oostenrijker wist wél af te rekenen met Baumann: de halve Belg Kriechmayr ging 0,09 seconden sneller naar beneden en duwde Baumann, voormalig Oostenrijker, naar plek twee. Daar bleef hij ook staan, terwijl Sander het podium completeerde - het eerste dubbele Duitse podium sinds het 1-2'tje van Felix Neureuther en Fritz Dopfer op de slalom in Madonna di Campiglio in december 2014.

Vrouwen
Federica Brignone kwam als eerste naar beneden en de tijd van de Italiaanse was prima, hoewel Lara Gut-Behrami uit Zwitserland er 0,15 seconden onderdoor dook. Daar bleef het even bij, tot Ilka Stuhec naar beneden kwam. De Sloveense boekte in januari haar eerste World Cup-zege na héél veel blessureleed en is weer terug in topvorm, zo liet ze in Soldeu zijn: maar liefst 0,81 seconden sneller dan Gut-Behrami.

De winnares van de afdalingsbokaal, Sofia Goggia, betrad niet veel later de piste, maar kwam 0,51 seconden tekort om Stuhec van het podium te stoten. Gut-Behrami hield haar derde plek vast en completeerde zo het podium.

FOK! Wat een weer: regen, daarna droog

winterbanner

Goede morgen!

We beginnen vandaag met regen, een neerslaggebied trekt van zuidwest naa noordoost, daarna volgen nog enkele buien in het zuidwesten. De matige wind komt eveneens uit het zuidwesten. In de loop van de ochtend wordt het droog en breekt de zon door vanmiddag. De temperatuur ligt tussen de 8 graden in het noordoosten tot 14 in het zuidwesten. 

Vanavond is het rustig, droog en kan er enkel op de wadden wat neerslag vallen. Morgen is het droog in het oosten en is er in het westen kans op wat buitjes. De komende dagen ligt de temperatuur boven de 10 graden, de minimumtemperatuur stijgt naar 7 tot 9 graden en er valt elke dag wel wat neerslag.

Zon en wolken wisselden af bij het Hilgelomeer in Winterswijk (Foto: Anouk)
Zon en wolken wisselden af bij het Hilgelomeer in Winterswijk (Foto: Anouk) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
©FOK.nl e.a.