Schietpartij bij Jehovah's getuigen in Hamburg, minstens zes doden

Bij een schietpartij in een kerk van Jehova's Getuigen in de Duitse stad Hamburg zijn donderdagavond ten minste zes mensen en een ongeboren kind gedood en meerdere mensen gewond geraakt. De politie kreeg kort na 21.00 uur meldingen dat er werd geschoten in de wijk Alsterdorf. Toen de agenten ter plaatse kwamen troffen zij verschillende dode lichamen en ernstig gewonde mensen.

Volgens de onderzoekers was de schutter in Hamburg een voormalig lid van Jehovah's Getuigen. De 35-jarige schoot en doodde gisteravond zeven mensen - onder wie een ongeboren kind - tijdens een bijeenkomst van Jehova's Getuigen.

Vijf minuten na de eerste meldingen, kort na 21.00 uur, arriveerden speciale troepen ter plaatse en drongen het pand binnen. De dader vluchtte vervolgens naar de bovenverdieping, waar hij zelfmoord pleegde. Volgens de politie had hij eerder negen magazijnen met munitie op de parochianen afgevuurd. Naast de dodelijke slachtoffers vielen er acht gewonden, van wie sommigen er ernstig aan toe waren.

De rechercheurs gaan uit van één dader. Hij had een wapenvergunning als scherpschutter en was niet eerder opgemerkt door de politie. De Hamburgse politiechef Meyer zei dat er aanwijzingen waren voor een mogelijke psychische aandoening van de dader. Zijn motief is nog onduidelijk. De onderzoekers sluiten een politieke achtergrond uit.

De katholieke kerk in Hamburg riep op tot gebed voor de slachtoffers en hun nabestaanden. De Hamburgse evangelische bisschop Fehrs bedankte iedereen die tijdens deze moeilijke uren hielp en troostte. Mensen legden bloemen en kaarsen rond de plaats delict.

De Jehovah's Getuigen zijn een christelijke gemeenschap met een eigen bijbelinterpretatie. De volgelingen geloven in Jehovah als 'Almachtige God en Schepper' en onderwerpen zich aan strikte regels. Ze zijn ervan overtuigd dat er een nieuwe wereld op komst is en dat ze gered zullen worden als een uitverkoren kerk. Met bijna 200.000 leden is de Duitse gemeenschap een van de grootste in Europa.