FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 maart 2023

Skiester Shiffrin pakt historische 86e World Cup-zege en evenaart Stenmark

In het Zweedse Åre heeft alpineskiester Mikaela Shiffrin weer een stukje geschiedenis geschreven. Op de reuzenslalom pakte ze haar 86e World Cup-zege, een evenaring van het record van de legendarische Ingemar Stenmark, uitgerekend in diens Zweden.

In run één maakte Mikaela Shiffrin duidelijk dat ze vrijdag het record van Ingemar Stenmark wilde evenaren. De Amerikaanse was ruimschoots de snelste, alleen Valerie Grenier uit Canada (+0,58) en de Oostenrijkse Franziska Gritsch (+0,93) bleven binnen een seconde. De rest van het veld werd aangevoerd door de Italiaanse Federica Brignone (+1,04), Maryna Gasienica-Daniel uit Polen (+1,08), thuisfavoriete Sara Hector (+1,13) en de Noorse Thea Louise Stjernesund (+1,16).

Stjernesund zakte in de tweede run drie plekken terug, waardoor Petra Vlhova aan de leiding bleef, tot Hector naar beneden kwam: de Zweedse was precies een halve seconde sneller. Gasienica-Daniel kon het niet helemaal bolwerken en verloor vijf plekken, maar Brignone pakte met 0,28 seconden de leiding over. Gritsch haalde vervolgens de finish niet, waarna Grenier met 1,16 seconden achterstand vier plekken verloor. Shiffrin mocht het afmaken en deed dat: met 0,64 seconden pakte ze haar 86e World Cup-zege, uitgerekend op de locatie waar ze in 2012 nummer één pakte.

Biatleet Doll domineert in Zweden, Wierer klopt rivale en landgenote

De voorlaatste World Cup-week in het biatlonseizoen is in het Zweedse Östersund afgetrapt. De vrouwen en mannen kregen een individuele wedstrijd voor de kiezen, de langste op het biatlonprogramma. Vier schietbeurten, waarbij elke misser een strafminuut oplevert in plaats van een strafrondje.

Vrouwen
De eerste echte favoriet die van start ging was Dorothea Wierer en de Italiaanse liet er geen gras over groeien: ze schoot alle twintig schijven omver en noteerde uiteraard ruimschoots de snelste tijd. De uitdaging kwam uitgerekend van landgenote en rivale Lisa Vittozzi, die even later óók alle schijven wist te raken. Met name in de slotronde kon Vittozzi het echter niet bolwerken en op 25,5 seconden noteerde ze de tweede tijd.

Plek drie was voor de Duitse Denise Herrmann-Wick, die bij de eerste schietbeurt nog een misser liet noteren, maar het daar wel knap bij wist te houden: derde op 1:38 minuten, ruim tien seconden voor de Française Julia Simon, die wel een extra misser schoot. De Canadese Emma Lunder bleef foutloos en pakte zo op 2:11 minuten een uiterst verrassende vijfde plek.

Mannen
Met Johannes Thingnes Bø en Sturla Holm Lægreid waren de grote twee van de World Cup afwezig en dat betekende ook gelijk dat Bø's eindzege in de World Cup definitief binnen was - dat kon hem eigenlijk al nauwelijks ontgaan. Benedikt Doll was er wél en de Duitser was beter dan hij in lange tijd geweest is: twintig treffers én prima langlaufen, wat hem een tijd opleverde waar niemand serieus bij in de buurt wist te komen.

Het jonge Italiaanse toptalent Tommaso Giacomel hield het bij één misser en dat leverde de eerste podiumplek op voor de Italiaanse hoop voor de Spelen van Cortina over drie jaar, 1:09 minuten van Doll. Op de derde plek, twee tellen achter Giacomel, eindigde de Noor Vetle Sjåstad Christiansen, ook met één misser. De Duitsers waren lekker bezig, want met twee missers werd Philipp Nawrath vierde (+1:51), voor Roman Rees (+2:02).

Roglic wint opnieuw in Tirreno-Adriatico en is nieuwe leider

Primoz Roglic heeft na de vierde etappe ook de vijfde rit in de Tirreno-Adriatico gewonnen. Door de strakke tegenwind bleef het op de slotklim lang samen, waarna de Sloveen van Jumbo-Visma het in een sprintje afmaakte. Door de zege is Roglic ook de nieuwe leider in de Italiaanse rittenkoers.

Vandaag stond een bergetappe in de Tirreno-Adriatico op het programma met aankomst op de beklimming van Sassotetto. Voorafgaand aan de etappe werd de etappe ingekort met twee kilometer vanwege de strakke wind, maar dan nog was het op het einde nog steeds een klim van tien kilometer.

Onderweg controleerde Bora-hansgrohe de wedstrijd voor hun leider Lennard Känma en aan de slotbeklimming waren de vroege vluchters bijgehaald. Op de slotbeklimming van Sassotetto gebeurde er weinig tussen de favorieten vanwege de strakke kopwind, waardoor niemand een verschil kon maken. Toch deed Damiano Caruso een moedige poging door op vijf kilometer van de streep ten aanval te trekken. En de 35-jarige Italiaan nam een voorsprong van twintig seconden op de groep der favorieten, maar na een versnelling van Enric Mas werd Caruso weer bijgehaald. Mas nam zelf een kleine voorsprong samen met onder meer Mikel Landa, maar in de laatste kilometer kwamen ook de andere klassementsrenners aansluiten, waarna Primoz Roglic het in een sprintje bergop afmaakte en zijn tweede zege op rij boekte in Tirreno-Adriatico.

Door de zege pakte Roglic ook tien bonificatieseconden en nam daarmee de leiderstrui over van Lennard Kämna, die net buiten de bonificatieseconden viel met een vierde plaats. Zaterdag wacht opnieuw een lastige rit in de Italiaanse rittenkoers.

Results powered by FirstCycling.com

Van Gerwen wint derde Premier League-avond op rij

In de M&S Bank Arena in Liverpool is alweer de zesde avond van de Premier League Darts afgewerkt. Wat gemiddeldes betreft was het in de breedte allemaal niet zo best, maar met name de finale maakte dat grotendeels wel weer goed.

Kwartfinales
Gerwyn Price en Peter Wright openden de avond en Wright, dit keer gooiend met een drietal bommetjes, opende erg sterk: 3-0. Op 5-2 liet hij drie matchdarts op dubbel-20 liggen, en daarna deed hij dat nog eens, waardoor Price zowaar terug kwam tot 5-5. In een ietwat dramatische laatste leg lieten beide heren flink wat kansen liggen, maar Wright maakte het tóch af: 6-5.

Michael van Gerwen begon vervolgens uitstekend tegen Jonny Clayton, die welgeteld één van de eerste vijf legs wist te winnen. De Welshman pakte er nog wel één, maar Van Gerwen maakte het verder bijzonder overtuigend af: 6-2.

Nathan Aspinall ging als een dolle van start tegen Chris Dobey: via een 143-finish en vier uit vier op de dubbels kwam hij al rap op 4-0. Dobey kwam vervolgens iets beter in zijn spel, maar Aspinall ging ook wat minder gooien en zo kwam Dobey terug tot 5-4. Aspinall werd weer op tijd wakker en met perfecte dubbels, zes uit zes, maakte hij het af: 6-4.

In een vrij gezapig duel tegen Dimitri van den Bergh kwam Michael Smith zonder al te grote problemen op een 3-0 voorsprong, maar met onder meer een prima 127-finish kwam de Belg weer een beetje terug in de wedstrijd: 3-2. Daar bleef het ook wel zo'n beetje bij en met 6-3 maakte Smith het niet al te boeiende duel af.

Halve finales
Van Gerwen begon beter aan de eerste halve finale dan Wright, die wel een prima 130-finish gooide. Daar bleef het echter bij en voor de Schot goed en wel met de ogen kon knipperen had Van Gerwen de finaleplek met een 6-1 zege te pakken.

Aspinall en Smith maakten er aanvankelijk bepaald geen spektakel van, het was wat gemiddeldes betreft zelfs geruime tijd een van de slechtste Premier League-wedstrijden ooit. Het niveau van Smith ging gelukkig nog wat omhoog en met 6-2 maakte Smith het af tegen Aspinall, die met 75,47 het laagste gemiddelde ooit gooide in de Premier League.

Finale
In de finale was het niveau beter dan het de hele avond geweest was: Van Gerwen en Smith maakten er een prima pot van, waarbij Smith - zonder succes - voor een 141-finish en een negendarter mocht gooien. De heren gingen gelijk op naar 4-4, maar vanaf dat moment begon Smith er toch wat meer te missen en met twee prima legs gooide Van Gerwen zijn derde opeenvolgende 'toernooizege' binnen: 6-4.

'Suicide Squad: Kill the Justice League is wederom uitgesteld'

Suicide Squad: Kill the Justice League zou door Warner Bros. opnieuw uitgesteld zijn. Dat meldt Bloomberg journalist Jason Schreier. Het zou gaan om een kort uitstel om vooral bugs te fixen. De game zou eigenlijk op 26 mei uitkomen voor PS5, Xbox Series X|S en pc.

Schreier meldt ook dat het met de originele releasedatum op zou gaan tegen games zoals The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, Diablo IV en Final Fantasy XVI. Suicide Squad is na de recente gameplay onthulling tijdens Sony's State of Play weinig enthousiast ontvangen door het publiek en de pers.

ISW: mogelijk Russisch offensief in Vuhledar Donetsk

Volgens de Amerikaanse denktank ISW (Institute for the Study of War) bereidt Rusland zich mogelijk voor op het hervatten van het militaire offensief op de stad Vuhledar in het oosten van Oekraïne. Dat blijkt uit een uitwisseling of verplaatsing van troepen in de Donbass-regio, schrijft het instituut in een donderdag gepubliceerd rapport . Er zijn aanwijzingen dat er om meer munitie is verzocht in dit deel van het front. Een Russische elite-eenheid van de marine-infanterie leed naar verluidt zware verliezen bij een poging om het gebied van Wuhledar in te nemen in een drie weken durend offensief in februari.

Sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne een jaar geleden zijn de troepen daar minstens zeven keer hervormd, schrijft het in Washington gevestigde instituut. Aanhoudende problemen bij het verkrijgen van voorraden - zowel personeel als munitie - zouden de Russische strijdkrachten kunnen verhinderen om daadwerkelijk op te kunnen rukken. Het Russische leger stuurt momenteel een groot deel van de beschikbare artilleriemunitie naar zijn troepen in Bachmut. De stad, waar al maanden om wordt gevochten, wordt met omsingeling bedreigd. Als strategisch belangrijk "fort" in de regio Donetsk wordt het echter nog steeds verdedigd door Oekraïense troepen.

Schietpartij bij Jehovah's getuigen in Hamburg, minstens zes doden

Bij een schietpartij in een kerk van Jehova's Getuigen in de Duitse stad Hamburg zijn donderdagavond ten minste zes mensen en een ongeboren kind gedood en meerdere mensen gewond geraakt. De politie kreeg kort na 21.00 uur meldingen dat er werd geschoten in de wijk Alsterdorf. Toen de agenten ter plaatse kwamen troffen zij verschillende dode lichamen en ernstig gewonde mensen.

Volgens de onderzoekers was de schutter in Hamburg een voormalig lid van Jehovah's Getuigen. De 35-jarige schoot en doodde gisteravond zeven mensen - onder wie een ongeboren kind - tijdens een bijeenkomst van Jehova's Getuigen.

Vijf minuten na de eerste meldingen, kort na 21.00 uur, arriveerden speciale troepen ter plaatse en drongen het pand binnen. De dader vluchtte vervolgens naar de bovenverdieping, waar hij zelfmoord pleegde. Volgens de politie had hij eerder negen magazijnen met munitie op de parochianen afgevuurd. Naast de dodelijke slachtoffers vielen er acht gewonden, van wie sommigen er ernstig aan toe waren.

De rechercheurs gaan uit van één dader. Hij had een wapenvergunning als scherpschutter en was niet eerder opgemerkt door de politie. De Hamburgse politiechef Meyer zei dat er aanwijzingen waren voor een mogelijke psychische aandoening van de dader. Zijn motief is nog onduidelijk. De onderzoekers sluiten een politieke achtergrond uit.

De katholieke kerk in Hamburg riep op tot gebed voor de slachtoffers en hun nabestaanden. De Hamburgse evangelische bisschop Fehrs bedankte iedereen die tijdens deze moeilijke uren hielp en troostte. Mensen legden bloemen en kaarsen rond de plaats delict.

De Jehovah's Getuigen zijn een christelijke gemeenschap met een eigen bijbelinterpretatie. De volgelingen geloven in Jehovah als 'Almachtige God en Schepper' en onderwerpen zich aan strikte regels. Ze zijn ervan overtuigd dat er een nieuwe wereld op komst is en dat ze gered zullen worden als een uitverkoren kerk. Met bijna 200.000 leden is de Duitse gemeenschap een van de grootste in Europa.

'Klimaat- en boerenprotesten weerspiegelen een achterhaalde tegenstelling'

Komende zaterdag demonstreren zowel boeren van Farmers Defence Force als klimaatactivisten van Extinction Rebellion in Den Haag. De protesten leggen een inmiddels achterhaalde tegenstelling bloot tussen klimaat en de toekomst van de Nederlandse voedselproductie. Duizenden boeren laten al zien dat biologische en agro-ecologische landbouw mogelijk is met goede resultaten.

Het huidige landbouwsysteem kent veel onduurzame, ongezonde en oneerlijke aspecten. Traditionele spelers die groot zijn geworden dankzij dit systeem, zoals veevoerbedrijven, slachthuizen, kunstmestleveranciers, pesticidefabrikanten en andere ketenpartijen, doen er alles aan om hun bedrijfsvoering en bestaansrecht in stand te houden.

Opvallend is dat de groep zogenoemde groene boeren, die werkt aan een nieuw landbouw- en voedselsysteem dat een duurzaam, gezond en eerlijk toekomstperspectief biedt, voor zowel boeren, samenleving én natuur, ongehoord en ongezien blijft in deze protesten. Zij staan niet met hun trekker op het Malieveld, maar werken aan een nieuwe vorm van landbouw. Vorige maand organiseerden zij de Groenboerenconferentie, een groeiende beweging van groene boeren die laten zien dat het anders kan.

Met de ondertekening tijdens deze conferentie van het Groenboerenplan door meer dan 800 organisaties, inclusief hogescholen, universiteiten, banken, natuurorganisaties, dierenartsen en burgers, krijgt het kabinet een krachtig signaal vanuit de samenleving dat het anders moet en kan. Hiermee ligt er een realistisch en duurzaam toekomstperspectief voor boeren, natuur en samenleving dat niet bepaald wordt door de krachtige lobby van partijen die de status quo in stand willen houden.

De groene boeren bieden een realistisch toekomstperspectief voor een duurzaam en eerlijk voedselsysteem. Bijvoorbeeld door natuurinclusieve kringlooplandbouw kunnen verschillende doelen op het vlak van stikstof klimaat, water, en natuur behaald worden.

Juist deze groene boeren zouden door de overheid en samenleving omarmd moeten worden en vooruitgeholpen, bijvoorbeeld door hen niet alleen een eerlijke prijs te betalen voor hun voedselproductie, maar ook voor het behalen van doelen op het vlak van stikstof, klimaat, water, en natuur. Op deze manier produceren we voedsel met oog voor het belang van de boeren, maar ook dat van de natuur en de samenleving. 

VS: grammofoonplaten verkopen beter dan CD's

Voor het eerst sinds 1987 zijn er in de VS meer grammofoonplaten dan cd's verkocht. Volgens branchevereniging RIAA vonden vorig jaar in totaal 41 miljoen muziekplaten een koper. 

De cd-verkoop daalde daarentegen tot 33 miljoen stuks. Over het algemeen hebben beide media duidelijk aan populariteit ingeboet; De duidelijke nummer één is nu muziekstreaming via internet. Volgens branchegegevens bedroeg de streamingomzet in de VS vorig jaar ongeveer 12,6 miljard euro. Dat is 84 procent van alle muziekverkopen. 


Amsterdam plaatst camera's in stegen op de Wallen in strijd tegen straatdealers

De gemeente Amsterdam heeft een camera geplaatst in de Heintje Hoekssteeg en gaat dat ook doen op de kruising van de Oudezijds Armsteeg en Guldenhandsteeg. De reden voor de komst van de camera's in het Wallengebied is dat de gemeente de overlast van straatdealers in de stegen wil tegengaan. Zo meldt AT5.

In het gebied rond de stegen en vooral in de stegen zelf ervaren buurtbewoners veel overlast van vooral straatdealers én drugsgebruikers. Bewoners van de Heintje Hoekssteeg waren in mei vorig jaar helemaal klaar met de overlast waar zij dagelijks mee te maken hadden. "Het gaat zelfs zo ver dat vrouwen 's avonds en 's nachts hun huis niet meer in durven", liet een bewoners destijds weten. 

Geen hek
De buurtbewoners dienden een initiatief in bij de gemeente om de steeg tijdens de nachtelijke uren af te sluiten met een hek. De gemeente ziet het afsluiten van de steeg een laatste redmiddel. "Het betekent ook het afsluiten van de openbare ruimte." De gemeente wil eerst het cameratoezicht toepassen om te bekijken of dat helpt.

Daarbij verwacht de gemeente positieve resultaten. "Camera's hebben eerder in het Wallengebied gezorgd voor een vermindering van overlast in de directe omgeving. De verwachting is dat met de komst van de camera's de overlast van straatdealers snel zal afnemen." 

De gemeente heeft vier maanden nodig om te kunnen evalueren of de camera's het gewenste effect hebben op de overlast. Daarbij blijven ze nauw contact houden met de politie en de buurtbewoners. De camera in de Heintje Hoekssteeg is halverwege februari al geplaatst, de camera op de kruising van de Oudezijds Armsteeg en Guldenhandsteeg komt op een later moment. 

Mato Anomalies is klaar om te speuren

Detective Doe komt in actie om de geheimen te ontdekken van Mato Anomalies. Om de release van deze visual novel met JRPG-invloeden te vieren, hebben Arrowiz en Prime Matter een launchtrailer uitgebracht.

Tijdens het verhaal van de door anime geïnspireerde visual novel moet de speler samen met zijn/haar bondgenoten vele geheimen ontdekken en ondertussen de mysteries ontrafelen die in de neo-noir stad Mato liggen verscholen. Aan detective Doe de taak om de duistere krachten te stoppen die achter het neonverlichte décor aan de touwtjes trekken.

Mato Anomalies is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, X Box Series X | S en Nintendo Switch, zowel fysiek als digitaal, en pc (alleen digitaal op Steam).

Worstelen met kaarten in WWE 2K23

In een uitgebreide blogpost onthult 2K de upgrades en toevoegingen aan MyFACTION in WWE 2K23, waardoor spelers hun eigen ultieme team van favoriete WWE Superstars en Legends kunnen samenstellen door kaarten te verzamelen en te upgraden.

Een greep uit de features:

  • Strijd Head-to-Head Online: Ervaar nieuwe online gameplay in MyFACTION. Pronk met sterrenfacties en daag vrienden en leden van de WWE 2K-community uit via Online Quickplay
  • Beleef unieke live-evenementen: Regelmatige content na de release in de vorm van geplande Live Events komen het hele jaar door in MyFACTION, en bieden een single-player ervaring met unieke matchups samengesteld door WWE 2K-ontwerpers;
  • Kaarten verzamelen en upgraden: Diverse en esthetisch verbeterde kaarten in meerdere niveaus met scherpe afbeeldingen, zeer gedetailleerde achtergronden en designboosts laten fan-favoriete Superstars knallen. Na de release verschijnt er ook de nieuwe Pink Diamond-rang;
  • Alternatieve Superstar-kleding: Verzamel meerdere iteraties en MyFACTION exclusieve looks voor Superstars terwijl je de ultieme factie opbouwt, van de meest begeerde historische looks tot de meest actuele veranderingen op tv.

WWE 2K23 Deluxe Edition en Icon Edition zijn beschikbaar op 14 maart 2023. De Standard Edition en Cross-Gen zijn beschikbaar op 17 maart 2023. De game komt uit op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc.

¤105 miljoen extra om het maximale uit alle leerlingen te halen

Met keihard werken en je best doen moet je in Nederland alles uit jezelf kunnen halen. Waar je woont, wie je ouders zijn of op welke school je zit, mag geen rol spelen. Toch is dat nog niet overal vanzelfsprekend. Minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) trekt daarom €105 miljoen uit om jongeren die dat nodig hebben een steuntje in de rug te geven door bijvoorbeeld les in kleinere groepen of extra aandacht en begeleiding. Ruim 100.000 leerlingen op 700 middelbare scholen zullen hier de komende jaren van profiteren.

Minister Wiersma: “We staan in Nederland de komende jaren voor grote uitdagingen die om oplossingen vragen. Daar hebben we ieder talent voor nodig. Daarom investeert het kabinet in extra kansen voor middelbare scholieren. Zo kunnen zij terecht komen in de vele sectoren die staan te trappelen om al deze talenten binnen te halen.”

Extra begeleiding en activiteiten onder en na schooltijd
In het voortgezet onderwijs trekt minister Wiersma structureel €105 miljoen uit voor het zogenoemde leerplusarrangement bovenop de bestaande €52 miljoen. Zo moeten grote verschillen tussen leerlingen en scholen kleiner worden. Scholen krijgen de opdracht het extra geld in te zetten waar leerlingen dit nodig hebben, bijvoorbeeld voor praktijk- of technieklessen, kleinere klassen of extra huiswerkbegeleiding.

Daarnaast is afgelopen jaar het programma School & Omgeving gestart om leerlingen extra goed klaar te stomen voor de toekomst. Op en rond veel scholen worden na schooltijd extra activiteiten georganiseerd zodat alle leerlingen het optimale uit zichzelf kunnen halen. 128 coalities van ruim 600 scholen, gemeenten en lokale partijen zoals ondernemers, sportorganisaties, bibliotheken en lokale verenigingen bieden al aan ruim 124.000 leerlingen activiteiten aan. Dat aantal loopt dit schooljaar op naar zo’n 181.000 leerlingen die bijvoorbeeld een verlengde schooldag, huiswerkbegeleiding of praktijkles bij een ondernemer krijgen.

Basisvaardigheden en goed onderwijs voorop
"Op school leg je de basis voor je toekomst. Goed leren lezen, rekenen en schrijven is hierbij essentieel. Voor deze basisvaardigheden is jaarlijks €1 miljard beschikbaar. We werken samen met scholen aan de kwaliteit van het onderwijs en investeren in leraren. Om werken in het onderwijs aantrekkelijk te maken en te houden investeren we jaarlijks €1,5 miljard, zoals afgesproken in het Onderwijsakkoord."

Daarnaast vindt minister Wiersma het belangrijk dat leerlingen op scholen gewoon goed les moeten krijgen in plaats van afhankelijk te zijn van commerciële bijlesbureaus. Een kwart van alle leerlingen maakt gebruik van betaalde bijles. Minister Wiersma wil dat scholen dit voorkomen en zelf bijles aanbieden aan alle leerlingen. Niet alle ouders kunnen bijles, huiswerkbegeleiding of examentraining betalen. De minister wil daarom het private aanbod in het onderwijs aanpakken en ontmoedigen. Hij werkt samen met sectorraden aan strengere richtlijnen. Zo gaat er binnenkort een wetsvoorstel in internetconsultatie dat een verklaring omtrent het gedrag (VOG) gaat verplichten voor personeel van commerciële bureaus.

Voorschoolse educatie
"Goed onderwijs en het leggen van de beste basis voor de toekomst van leerlingen en daarmee van Nederland begint al vroeg. Op de basisscholen zien we al grote verschillen. Die willen we komende jaren al vanaf jongere leeftijd inlopen." Minister Wiersma komt met een extra aanpak om meer kinderen gebruik te laten maken van een zogeheten voorschool door de kwaliteit van de voorschoolse educatie te versterken en de relatie tussen kinderopvang en onderwijs beter te maken. "Zo benutten we de schooltijd optimaal om alles uit leerlingen te kunnen halen."

Statushouders sneller aan het werk

Werken helpt nieuwkomers om sneller te integreren. Het draagt bij aan het leren van de taal, het opbouwen van een netwerk en het geeft meer zelfvertrouwen. Het kabinet wil daarom dat statushouders, ofwel vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning, sneller aan het werk gaan dan nu het geval is. Gemeenten gaan daarom aan de slag met startbanen voor statushouders. Ook worden ze in een asielzoekerscentrum al gekoppeld aan potentiële werkgevers.

Dat staat in een plan van aanpak dat minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het plan is met sociale partners en een groot aantal maatschappelijke organisaties, uitzenders en gemeenten tot stand gebracht.

Van Gennip: "Op de werkvloer leer je de Nederlandse taal en cultuur het snelste. Daarom is het essentieel dat statushouders de kans krijgen én grijpen om zo snel mogelijk aan het werk te gaan. Met een betaalde baan kunnen statushouders zelfstandig hun leven leiden en bijdragen aan de samenleving. Dat is van groot belang voor statushouders zelf en voor de onderlinge solidariteit in ons land. Hier gaan we statushouders actiever bij helpen, samen met gemeenten, werkgevers, het onderwijs en maatschappelijke organisaties."

Startbanen
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de begeleiding van statushouders naar werk. Sinds 1 januari vorig jaar zijn ze ook verantwoordelijk voor de inburgering van statushouders. De regio Brainport Eindhoven en de Brabantse gemeenten Boxtel, Meijerijstad en Nuenen gaan dit jaar aan de slag met zogenoemde startbanen voor statushouders. Het idee is dat statushouders vanaf het moment dat ze in een gemeente komen wonen aan het werk gaan. Dit gaat dan om een baan die gecombineerd wordt met inburgering. De precieze invulling is aan gemeenten. Door een startbaan vinden statushouders eerder hun draai in de maatschappij en leren ze sneller de taal en hoe het werkt op de werkvloer in Nederland. Zo kunnen ze makkelijker en sneller doorgroeien naar duurzaam werk en tegelijkertijd voldoen aan hun verplichting om in te burgeren. Als dit goed werkt, wordt het uitgebreid naar meer gemeenten.

Vanuit het azc aan de slag
Daarnaast wordt in het asielzoekerscentrum al gekeken welke talenten, opleidingen en werkervaring statushouders te bieden hebben, om ze zo snel mogelijk te helpen bij het vinden van betaald werk. Zo worden ze via de ‘meedoenbalies’ gekoppeld aan potentiële werkgevers. Meedoenbalies zijn punten op zo’n veertig azc-locaties waar bewoners terecht kunnen voor informatie en activiteiten. Hier zijn al goede ervaringen mee opgedaan en we verkennen of uitbreiding mogelijk is. Het kabinet onderzoekt ook op welke andere manieren ook kansrijke asielzoekers sneller kunnen starten met betaald werk dan nu het geval is.

Vaker praktijkleren
Het kabinet wil praktijkleren in het mbo stimuleren. Werkgevers krijgen meer informatie over de mogelijkheden voor ondersteuning en financiering bij het opleiden en in dienst nemen van statushouders. Ook wordt de informatie over leren en werken voor de statushouders zelf verbeterd. Daarnaast wordt er onderzocht wat gespecialiseerde jobcoaches kunnen doen om statushouders sneller aan werk te helpen. Diploma’s van statushouders worden niet altijd erkend; werkgevers, brancheorganisaties en onderwijsinstanties gaan vaker kijken naar de vaardigheden van statushouders.

Netwerk helpt bij het vinden van werk
Bij de groep Oekraïense ontheemden hebben we gezien hoe belangrijk een netwerk is om een baan te vinden. Statushouders hebben vaak geen uitgebreid netwerk. In de zorgsector is een pilot opgezet door vluchtelingorganisatie UAF, die inmiddels 80 gevluchte zorgprofessionals heeft gekoppeld aan medische mentoren. Op deze manier krijgen statushouders betere toegang tot stages en banen in de gezondheidszorg. Bekeken wordt hoe dit ook kan worden opgezet in andere sectoren.

War Hospital komt eind augustus uit

Uitgevers Nacon en Movie Games, en ontwikkelaar Brave Lamb Studio zullen op 31 augustus de overlevingsgame War Hospital uitbrengen voor PlayStation 5, Xbox Series en pc via Steam, Epic Games Store en GOG.

De game speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het jaar is 1917. Jij bent majoor Henry Wells, een gepensioneerde Britse gevechtsdokter, teruggeroepen en in de nachtmerrie van de Eerste Wereldoorlog geworpen. Onderbezet en onderbevoorraad, ben jij de laatste hoop voor talloze soldaten aan het Franse front. Behandel vreselijke oorlogsverwondingen als commandant van een veldhospitaal. Bouw een faciliteit om ze te genezen terwijl de artilleriegranaten dichtbij exploderen. Gebruik echte uitrusting uit de Eerste Wereldoorlog en zorg dat je steeds betere gereedschappen en methoden krijgt.

Gollum sluipt er op los in The Lord of the Rings: Gollum

Uitgever Nacon en ontwikkelaar Daedalic Entertainment hebben de officiële verhaaltrailer vrijgegeven voor de stealth-actiegame The Lord of the Rings: Gollum.

The Lord of the Rings: Gollum is een officiële bewerking gebaseerd op het literaire werk van J.R.R. Tolkien. Je speelt als Gollum op zijn gevaarlijke reis en ontdekt hoe hij de machtigste personages in Midden-aarde te slim af was om zijn 'precious' ring terug te vinden. Van zijn vlucht uit Mordor, waar hij ontsnapte uit de Mouth van Sauron en uit het web van de demon-spin Shelob, tot de kerkers van de Elvenking Thranduil, de vader van Legolas, beleeft Gollum tijdens zijn reis vele avonturen en ontmoetingen.

Hoewel Gollum geen vechter is en vaak moet vertrouwen op stealth, is hij meer dan in staat om een nietsvermoedende vijand te wurgen wanneer de gelegenheid zich voordoet.

The Lord of the Rings: Gollum komt uit voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam en Epic Games Store in 2023. Een Switch-versie is ook gepland, maar heeft nog geen releasedatum gekregen.

RoboCop: Rogue City uitgesteld tot september

Uitgever Nacon en ontwikkelaar Teyon hebben RoboCop: Rogue City uitgesteld naar september in plaats van juni. De game zal beschikbaar zijn voor PlayStation 5, Xbox Series, Switch en pc via Steam en Epic Games Store. De Switch-versie wordt op een later tijdstip uitgebracht.

Tegelijkertijd is er ook een gameplay-trailer uitgebracht. In RoboCop: Rogue City speel je de welbekende politieagent, deels man, deels machine. Je probeert gerechtigheid te brengen in de gevaarlijke, door misdaad geteisterde straten van het oude Detroit. Gewapend met je vertrouwde Auto-9 en een verscheidenheid aan tools tot je beschikking, vecht je tegen facties die de stad teisteren.

Extra features voor Mega Man Battle Network Legacy Collection

Capcom heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Mega Man Battle Network Legacy Collection waarin meer van de extra functies van de game worden belicht.

De extra functies die zijn geïntroduceerd, zijn onder meer:

  • Bevat alle 499 patchkaarten – Alle 499 patchkaarten die zijn gemaakt voor Mega Man Battle Network 4 en hoger, worden opgenomen in de collectie. Voorheen waren dit fysieke kaarten die alleen in Japan werden verkocht en in het spel moesten worden gescand.
  • Buster MAX-modus – Spelers die zich willen concentreren op het verhaal van Lan en zijn NetNavi, MegaMan.EXE, kunnen nu de nieuwe Buster MAX-modus gebruiken, die automatisch wordt uitgeschakeld voor online NetBattles. Deze modus vermenigvuldigt de schade van MegaMan.EXE's normale MegaBuster-opname met 100, zodat je door NetBattles kunt vliegen en van het verhaal kunt genieten.

Mega Man Battle Network Legacy Collection komt op 14 april uit voor PlayStation 4, Switch en pc via Steam (Vol. 1, Vol. 2).

Laatste trailer voor The Super Mario Bros. Movie

Nintendo en Illumination Entertainment hebben de laatste trailer vrijgegeven voor The Super Mario Bros. Movie die 5 april in de Nederlandse bioscopen draait.

De stemmen worden verzorgd door Chris Pratt als Mario, Anya Taylor-Joy als Princess Peach, Charlie Day als Luigi, Jack Black als Bowser, Keegan-Michael Key als Toad, Seth Rogen als Donkey Kong, Fred Armisen als Cranky Kong, Kevin Michael Richardson als Kamek en Sebastian Maniscalco als Spike.

Achtste voice-over voor Street Fighter 6 bekendgemaakt

De Japanse acteur Hikaru Takahashi voegt zich bij Street Fighter 6 als onderdeel van de Real-Time Commentary Feature van de game, zo kondigde Capcom aan.

De Real-Time Commentary Feature integreert de stemmen van commentatoren van de populaire community van vechtgames rechtstreeks in de game om te vertellen wat er op het scherm gebeurt, net als bij een echt toernooi. Takahashi is de achtste en laatste commentator die bij de release beschikbaar is. Ze voegt zich bij Jeremy "Vicious" Lopez, Ryutaro "Aru" Noda, Kosuke Hiraiwa en Steve "TastySteve" Scott, Thea Trinidad, H.E. Demon Kakka en James "jchensor" Chen.

Capcom kondigde ook "Rally Support" aan, waar commentatoren de deelnemers zullen aanmoedigen en de opwinding zullen vergroten naarmate de wedstrijd vordert.

Street Fighter 6 komt op 2 juni uit voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series en pc via Steam.

Monster Hunter Rise: Sunbreak DLC verschijnt 28 april

De Monster Hunter Rise: Sunbreak-uitbreiding wordt 28 april uitgebracht voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One en pc.

De uitbreiding vult de game met nieuwe monsters, nieuwe locaties en meer, waaronder:

  • Een nieuw avontuur in een ver land - je zult moeten zeilen om de oorzaak van een vreselijke dreiging voor een koninkrijk aan de andere kant van de zee te ontdekken
  • Nieuwe vijanden arriveren, oude vijanden keren terug - Aangekomen in Elgado Outpost, ontdek je dat de abnormale gebeurtenissen die dit koninkrijk bedreigen, worden veroorzaakt door Malzeno, Lunagaron en Garangolm - angstaanjagende monsters die lokaal bekend staan als de Three Lords. Naast deze nieuwe vijanden moet je het ook opnemen tegen oude vijanden, want monsters uit de serie die niet in Monster Hunter Rise voorkomen, keren terug
  • Je vertrouwde Wirebug keert terug en is nuttiger dan ooit, met de toevoeging van nieuwe vaardigheden voor alle 14 wapentypes die een nieuw niveau van flexibiliteit en diepte brengen in de jachtactie.
  • Een kleurrijke cast van personages – Je nieuwe uitvalsbasis biedt een verscheidenheid aan locals om mee om te gaan, elk met hun eigen persoonlijkheid. Soms hebben ze de hulp van je jager nodig, en soms zijn zij degenen die jou helpen!

In april staat een nieuw digitaal evenement gepland om de laatste informatie over titelupdate 5 te delen.

Exoprimal komt in juli uit en is gelijk beschikbaar op Game Pass

Exoprimal komt op 14 juli uit voor PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc. Dat heeft Capcom aangekondigd. De game krijgt een vraagprijs van zestig euro, maar is ook gelijk vanaf de release beschikbaar via Xbox Game Pass. De co-op shooter krijgt verder een open bèta van 17 tot en met 19 maart.

In Exoprimal's hoofdmodus 'Dino Survival' moeten twee squadrons van vijf Exofighters zo snel mogelijk opdrachten voltooien die worden toegewezen door een kunstmatige intelligentie genaamd Leviathan. Teamleden trekken een exosuit aan, elk met weer eigen specialiteiten, en moeten missies voltooien voordat hun rivalen dat doen om te winnen. In leven blijven en blijven zoeken naar een manier om te ontsnappen aan de dodelijke spelletjes van Leviathan is een tweede probleem dat je als team moet oplossen.

FOK! Wat een weer: grote temperatuursverschillen

winterbanner

Goedemorgen!

Er geldt vandaag in het hele land code geel wegens gladheid door bevriezing van wegdelen door natte sneeuw. 

Ook is er veel bewolking, in het noorden valt natte sneeuw, elders regent het. De noordoostenwind is matig, aan de kust tot windkracht 7. In het zuiden komt de wind uit het zuidwesten en is zwak. Er zijn vandaag grote temperatuursverschillen, een warmtegebied zit in het zuiden waar het momenteel tegen de 10 graden is terwijl het noordoosten tegen het vriespunt aan ligt. Dit warmtegebied trekt, net als de neerslag weg richting het oosten.

Maar eerst breidt de natte sneeuw uit over het land vanmiddag, temperatuursverschillen zijn dan nog altijd aanwezig: in het noorden rond het vriespunt, in het uiterste zuiden tot wel 11 graden. De wind draait naar het noorden en neemt toe tot in het binnenland, aan de kust tot windkracht 7.

Vanavond klaart het dan op maar wordt het op veel plaatsen glad, de wind neemt iets af. In de nacht naar zaterdag is het droog, en dat zal het ook blijven morgen naar alle waarschijnlijkheid, maar daar lees je morgen meer over. Tot dan!

Een natte sneeuw weerbeeld in Purmerend, wat vandaag ook zomaar kan. (Foto: Pukeko)
Een natte sneeuw weerbeeld in Purmerend, wat vandaag ook zomaar kan. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Ghost Trick komt eind juni uit

De remaster van Ghost Trick: Phantom Detective komt op 30 juni uit voor PS4, Xbox One, Switch en pc. Dat heeft Capcom vandaag aangekondigd. Deze nieuwe versie van de culthit uit 2010 ondersteunt een resolutie van 1080p en 60fps. Verder is de muziek ook opnieuw geremastered en zijn er nieuwe extra's zoals een galerij modus.

In Ghost Trick speel je een geest die allerlei objecten moet overnemen om puzzels op te lossen. Het spel is geregisseerd door Shu Takumi, bekend van de Ace Attorney-games.

Resident Evil 4 remake demo nu beschikbaar

Capcom heeft vandaag een demo beschikbaar gemaakt voor de aankomende remake van Resident Evil 4. Het is verkrijgbaar op alle platformen waar de game voor gaat uitkomen: PS5, PS4, Xbox Series X|S en pc.

In deze 'Chainsaw' demo kun je het eerste stukje van de game, tot aan het beroemde gevecht in het dorp, zonder tijdslimiet spelen. Deze nieuwe versie van de klassieker uit 2005 komt op 24 maart uit.

Feyenoord voorkomt met laat doelpunt nederlaag tegen Shakhtar Donetsk

Feyenoord is het tweeluik tegen tegen Shakhtar Donetsk in de achtste finales van de Europa League begonnen met een gelijkspel. In het eerste duel tegen de Oekraïense ploeg werd het 1-1.

Feyenoord was het gehele duel beter dan Shakhtar Donetsk en toch leek de Oekraïense ploeg er met de overwinning vandoor te gaan in Warschau. In de 79ste minuut kwam de thuisploeg op voorsprong uit een corner. Yaroslav Rakitskyi verlengde een hoekschop met zijn rug en ging voorbij Feyenoord-doelman Timon Wellenreuther. Toch haalde Feyenoord nog een resultaat. Twee minuten voor tijd maakte Ezequiel Bullaude toch de gelijkmaker. De Argentijnse invaller kopte een voorzet van van Igor Paixão binnen en zorgde voor de verdiende 1-1.

Daardoor begint Feyenoord volgende week met een goede uitgangspositie aan de return van volgende week. Bij winst tegen Shakhtar Donetsk plaatst de Rotterdamse ploeg zich voor de laatste acht van de Europa League.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.