Schouten met fenomenale tijd wereldkampioene 5km, Ghiotto sensationeel op 10km

De wereldkampioenschappen afstanden in Thialf zijn zondagmiddag op sensationele wijze afgesloten. De mannen kregen de tien kilometer voor de kiezen, de vrouwen maakten er op de vijf kilometer een waar spektakel van in Heerenveen.

10.000m mannen
Jorrit Bergsma was de eerste van de potentiële kanshebbers die in actie kwam en deed dat uitstekend: met bijna alleen maar 30'ers reed de veteraan naar een keurige eindtijd van 12:55,64 minuten. Ted-Jan Bloemen deed een aanval op die tijd, maar de Canadees leverde na een goed begin toch flink wat in en finishte in 13:01,84 minuten.

Vervolgens stapte Davide Ghiotto op het ijs en al snel was duidelijk dat de Italiaan met iets heel bijzonders bezig was. Een hele rits lage 30'ers werd op het ijs neergelegd en met zelfs nog twee rondjes 29,8 snelde Ghiotto naar een fantastische 12:41,35 minuten, de vijfde tijd ooit gereden in Thialf en de twaalfde tijd ooit wereldwijd.

Patrick Roest wist wat hem te doen stond en begon vrij aardig, waarna hij halverwege zelfs even leek te kunnen versnellen. Dat was echter van korte duur en de Nederlander zakte in de slotkilometers totáál in: met de handen op de benen strompelde hij naar 13:02,92 minuten en een vierde tijd. Goud voor Ghiotto dus, zilver voor Bergsma en brons voor Bloemen.

5.000m vrouwen
Sanne in 't Hof ging lange tijd gelijk op met Martina Sablikova, maar de Tsjechische veterane wist het tempo uiterst hoog te houden en snelde op 35-jarige leeftijd naar een toptijd van 6:47,78 minuten, op dat moment de derde tijd ooit gereden op het ijs van Thialf. Isabelle Weidemann uit Canada viel die tijd serieus aan, maar moest in de laatste ronden toch nét buigen en finishte in 6:49,94 minuten.

De slotrit ging vervolgens tussen Ragne Wiklund uit Noorwegen en Irene Schouten, beiden echte uitdaagsters van Sablikova. Dat bleek ook, want met een flinke rij 31'ers in het begin stuwden ze elkaar stevig vooruit, waarna Schouten het tempo nog íets omhoog kon gooien voor de laatste twee kilometer. Een fenomenale rit van de olympisch kampioene eindigde in 6:41,25 minuten, een nieuw Nederlands record en de derde tijd ooit gereden. Wiklund pakte met een Noors record van 6:46,15 het zilver, voor Sablikova - In 't Hof werd uiteindelijk vijfde.