China kondigt vredesinitiatief voor Oekraïne aan

Tijdens de Veiligheidsconferentie in München kondigde China een vredesinitiatief aan om een einde te maken aan de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne. De hoge Chinese buitenlandbeleidsmaker Wang Yi zei dat zijn regering op korte termijn met een voorstel zal komen.

Het doel is om via dialoog tot een vreedzame oplossing van het conflict te komen. Druk of unilaterale sancties zijn daarentegen contraproductief en leiden tot eindeloze problemen, zei Wang. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock verwelkomde het aangekondigde Chinese vredesinitiatief. Ze benadrukte dat oproepen om de oorlog te beëindigen door grondgebied van Oekraïne aan Rusland af te staan, onaanvaardbaar zijn.

Wang gaf ook commentaar op de relatie met de Verenigde Staten en beschuldigde de Verenigde Staten van een lastercampagne en agressief gedrag. Hij zei dat de Amerikaanse regering andere landen oproept hetzelfde te doen. Washington voert een protectionistisch beleid, zei Wang, verwijzend naar de sancties tegen China in de halfgeleidersector. De sancties zijn een ernstige schending van de vrijhandel en de regels van de Wereldhandelsorganisatie. De diplomaat noemde het neerschieten van een Chinese ballon door de VS ronduit overdreven. In het conflict in Taiwan, zei hij, ondermijnt iedereen die om onafhankelijkheid vraagt vrede en stabiliteit.

Westerse politici voor uitbreiding van wapenproductie
Ondertussen spraken verschillende westerse politici zich uit voor een snelle uitbreiding van de wapenproductie in Europa. EU-Commissievoorzitter Von der Leyen benadrukte dat het onaanvaardbaar is dat men maanden of zelfs jaren moet wachten op leveringen van wapens en munitie, die essentieel zijn voor het voortbestaan van Oekraïne. Net als de farmaceutische industrie in de coronapandemie, zou er nu ook onbureaucratisch moeten worden samengewerkt met wapenbedrijven, aldus Von der Leyen. De Finse premier Marin zei dat een groot aantal wapenleveranties aan Oekraïne alleen kan worden uitgevoerd als de eigen legervoorraden snel worden aangevuld.