FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 februari 2023

Uitslag Feyenoord - AZ

Feyenoord heeft zijn koppositie in de Eredivisie verstevigd. Door een doelpunt vlak voor tijd won het vanavond de topper tegen AZ met 2-1.

In de eerste helft viel er lang weinig te genieten. Er waren nauwelijks schoten op doel maar AZ wist via een gelukje toch op voorsprong te komen, Dilrosun kopte een bal bij een hoekschop in eigen doel. Pas vlak voor rust schoot Feyenoord voor het eerst op doel, Timber schoot net naast. Iets later viel de gelijkmaker, na een voorzet van Idrissi kopte Jahanbakhsh raak.

In de tweede helft had Feyenoord het overwicht. Gimenez laak met een fraai schot de thuisploeg op voorsprong te zetten maar hij stond buitenspel. Ondanks het overwicht waren de kansen verder schaars. Gimenez was er nog een keer dichtbij maar na een voorzet van Hartman kopte hij net naast.

Vlak voor tijd viel de treffer alsnog. Pedersen scoorde met een fraai schot, wat nog wel aangeraakt werd door Karlsson, de beslissende goal.

Feyenoord

2 - 1

AZ

 45+2' Jahanbakhsh
 90' Pedersen
   17' Dilrosun (e.d)
 
 Gele kaart: Wieffer, Gimenez, Idrissi, (Feyenoord), Hatzidiakos, Pavlidis, Goes, (AZ)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Pedersen
Geertruida
Hancko
Hartman
Wieffer
Dilrosun (Danilo/81)
Q.Timber (Taabouni/70)
Jahanbakhsh
Gimenez
Idrissi (Paixão/54)
  Ryan
Sugawara
Goes
Hatzidiakos
Kerkez (M.de Wit/69)
Reijnders (Mihailovic/84)
Odgaard (v.Brederode/ 79)
Clasie
Mijnans
Pavlidis
Karlsson

Uitslag FC Groningen - FC Emmen

De degradatiekraker in de eredivisie tussen FC Groningen en FC Emmen is geëindigd in een gelijkspel. In het Euroborgstadion werd het 1-1.

FC Groningen opende sterk tegen FC Emmen. In de openingsfase werd de paal geraakt door Elvis Manu. Daarna viel toch al snel de 1-0 via de Amerikaanse spits Ricardo Pepi. Lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong want twee minuten later was het alweer gelijk. Uit een vrije trap trapte Miguel Araujo binnen.

FC Groningen probeerde wel om iets van de wedstrijd te maken, maar kon weinig creëren tegen FC Emmen. Ook toen Emmen met tien man kwam te staan na een rode kaart van Mike te Wierik kwam de thuisploeg niet meer tot scoren en bleef het in Euroborgstadion 1-1. Door het gelijkspel blijft het verschil tussen Groningen en Emmen drie punten in het voordeel van de ploeg uit Drenthe. FC Groningen is door het gelijkspel wel van de laatste plaats af en heeft nu één punt meer dan Cambuur Leeuwarden.

Schaatser Snellink pakt eindzege in World Cup na diskwalificatie Ghiotto

In het Poolse Tomaszow Mazowiecki is zaterdag de voorlaatste dag van het World Cup-seizoen in het langebaanschaatsen afgewerkt. Ook zaterdag stonden er drie individuele afstanden op het programma, met daarna nog een teamsprint.

1500m vrouwen
Ragne Wiklund maakte een dag eerder al grote indruk met een baanrecord op de drie kilometer, op de halve afstand was de Noorse ook weer ijzersterk. In haar rit tegen Antoinette Rijpma-De Jong reed Wiklund naar een indrukwekkende 1:56,45 minuten, minder dan een halve seconde boven Miho Takagi's baanrecord. Rijpma-De Jong's 1:57,39 bleek uiteindelijk genoeg voor plek twee, Takagi moest in 1:57,59 genoegen nemen met de derde plek. Joy Beune was met 1:57,62 goed voor plek vier, Reina Anema werd negende in 1:59,36 en in de B-groep scoorde Nederland een 1-2'tje: Elisa Dul won in 2:00,58 minuten, voor Myrthe de Boer (2:02,05).

Takagi, die bij alle zes wedstrijden op het podium eindigde, ging er met de eindzege in de World Cup vandoor. Wiklund werd in dat klassement tweede, voor Rijpma-De Jong, die er vorige week niet bij was en zo flink wat punten liet liggen.

500m mannen
Dai Dai N'tab kwam vroeg in actie en zijn uitstekende 34,79 seconden bleef lange tijd bovenaan staan. De Amerikaanse junior Jordan Stolz was met 34,73 de eerste die nog wat harder ging, Yuma Murakami uit Japan snelde na een vlammende opening van 9,45 seconden naar de winnende tijd van 34,69 seconden. Met 34,85 seconden reed Merijn Scheperkamp de vijfde tijd, Janno Botman werd in 35,13 twaalfde en Stefan Westenbroek in 35,44 seconden achttiende. Hein Otterspeer moest uitkomen in de B-divisie, die hij in 35,25 seconden won.

In het eindklassement ging de winst naar de Canadees Laurent Dubreuil, die zaterdag zesde werd. Murakami eindigde als tweede, voor landgenoot Wataru Morishige, en Scheperkamp was op plek zeven de beste Nederlander, voor Botman en Ntab.

5000m mannen
Sander Eitrem nam het op tegen Davide Ghiotto en die twee maakten er een geweldige strijd van. De Noor en de Italiaan bleven elkaar pushen, tot Ghiotto nét een beetje af moest haken: Eitrem won in 6:15,06 minuten en verbrak daarmee het baanrecord van Nils van der Poel - de Zweed reed in november 2021, in wereldrecordvorm, naar 6:15,56. Ghiotto finishte in 6:15,48 minuten, maar werd later gediskwalificeerd omdat hij bij een wissel in de fout was gegaan.

Beau Snellink's 6:21,63 was daardoor goed voor plek twee, voor Bart Swings uit België (6:22,94). Kars Jansman moest het doen met plek elf in 6:31,69 minuten, Jorrit Bergsma had eerder in 6:19,12 de B-groep gewonnen - Lex Dijkstra (6:30,06) en Jordy van Workum (6:30,78) werden daar derde en vierde.

In het eindklassement op de lange afstanden pakte Snellink zowaar de overwinning, geholpen door Ghiotto's diskwalificatie. "Maar laten we eerlijk zijn, Ghiotto verdiende hem wel gewoon natuurlijk", liet Snellink sportief weten. Patrick Roest, afwezig bij het slotweekeinde, eindigde als tweede, voor Eitrem en Ghiotto.

Teamsprint vrouwen
Voor Nederland ging het niet zo best: na een valpartij waren Michelle de Jong, Marrit Fledderus en Isabel Grevelt na een seconde of tien al uitgeteld. De winst ging in 1:27,92 minuten naar het Amerikaanse trio McKenzie Browne, Erin Jackson en Kimi Goetz, voor Brooklyn McDougall, Caroline Hiller en Ivanie Blondin namens Canada (1:28,73). China werd in 1:29,51 derde met Zhang Lina, Jin Jingzhu en Han Mei.

De Amerikaanse ploeg won het eindklassement in de World Cup, voor Canada en China. Nederland pakte in de eerdere twee wedstrijden een eerste en derde plek, maar door de niet-finish in Polen moest Nederland het doen met een zesde plek in het eindklassement.

'Einde microplastics in shampoo en make-up in zicht'

Microplastics vormen een steeds groter probleem. Er wordt steeds meer bekend over de schadelijke gevolgen van deze kleine deeltjes voor onze gezondheid en het milieu.

Daarom werkt de Europese Commissie aan een verbod op microplastics die bewust zijn toegevoegd aan producten zoals make-up en shampoo, zoals microbeads die gebruikt worden in scrubs of minuscule glitters. Voor de tweede categorie microplastics – de soort die onbedoeld vrijkomt bij het uit elkaar vallen van materiaal zoals kleding – komt de Commissie dit voorjaar met een strategie.

Op weg naar een verbod
De EU-landen hebben de Europese Commissie gevraagd om de hoeveelheid microplastics in het milieu te beperken. Het Europees Parlement riep in 2018 zelfs op tot een verbod. Om bedrijven te dwingen geen microplastics meer in hun producten te gebruiken moet de Europese wetgeving over chemische stoffen in producten, genaamd REACH, aangepast worden. Dit gaat niet van de ene op de andere dag. Er gaat eerst grondig wetenschappelijk onderzoek aan vooraf, door het Europees agentschap voor chemische stoffen.

Op basis van hun advies heeft de Europese Commissie onlangs een voorstel gedaan. Hier moeten experts uit alle 27 lidstaten nu hun goedkeuring aan geven. Naar verwachting gebeurt dit begin 2023. Als het Europees Parlement en de EU-landen dan niet binnen drie maanden bezwaar aan tekenen kan het verbod ingaan.

Achtergrond
Microplastics zijn hele piepkleine stukjes plastic, maximaal vijf millimeter groot. Deze minuscule plasticdeeltjes breken niet af in de natuur. Ze blijven honderden jaren bestaan, in de bodem, in zeeën of rivieren, en komen op deze manier in ons voedsel en drinkwater terecht. Vaak zijn ze door fabrikanten bewust toegevoegd aan hun producten. Voorbeelden hiervan zijn cosmetica – denk aan oogschaduw of lipstick –, shampoo, of wasmiddelen. Naar schatting komt er jaarlijks langs deze weg 42.000 ton plastic in het milieu terecht.

En een zeer recente documentaire over de gevaren van microplastics.

Skiester St-Germain slalomt naar sensationele wereldtitel

In het Franse Méribel is tijdens het wereldkampioenschap alpineskiën het laatste onderdeel voor de vrouwen afgewerkt. Zaterdag kregen de dames de slalom voorgeschoteld en dat kende een bijzonder verrassende wending.

Mikaela Shiffrin was in run één weer ijzersterk, alleen de Zwitserse Wendy Holdener bleef met 0,19 seconden achterstand goed in de buurt van de Amerikaanse viervoudig wereldkampioene. Laurene St-Germain uit Canada wist met een derde tijd op 0,61 seconden te verrassen, terwijl verder alleen de Duitse Lena Dürr (+0,92) en Petra Vlhova uit Slowakije (+0,99) binnen een seconde van Shiffrin bleven. De Sloveense Ana Bucik (+1,23) en Zrinka Ljutic uit Kroatië (+1,29) voerden de rest van het veld aan.

Ljutic begon enthousiast aan run twee, maar na een paar poortjes ging de jongeling de mist in en was het klaar. Bucik leverde vier plekken in, waardoor de leiding in handen bleef van de Noorse Mina Fürst Holtmann, tiende na één run. Vlhova kwam 0,14 seconden tekort om Holtmann voor te blijven, waarna Dürr het dan nét wel lukte: twee honderdsten sneller. St-Germain ging heerlijk naar beneden en pakte met 0,69 seconden de leiding, waardoor ze zeker was van een bijzonder verrassende WK-medaille.

Holdener ging nóg sneller naar beneden, maar leek alsmaar te versnellen en daardoor de controle kwijt te raken: ineens ging ze met één ski aan de verkeerde kant langs een paaltje en was het klaar - Dürr was daarmee inmiddels ook zeker van een medaille. Shiffrin mocht op voor wereldtitel vijf op de slalom, maar dat lukte niet: zilver op 0,57 seconden, waardoor St-Germain een van de meest verrassende wereldtitels in de recente geschiedenis pakte.

Uitslag Volendam - Vitesse

FC Volendam heeft zaterdag met 2-0 gewonnen van Vitesse. Door de zege nemen de Vollendammers wat afstand van de degradatiezone in de eredivisie.

Daryl van Mieghem zorgde voor beide treffer voor Volendam. In de twaalfde minuut opende de aanvaller de score op aangeven van Francesco Antonucci. In de tweede helft beslist Van Mieghem de wedstrijd door de 2-0 binnen te tikken uit een harde voorzet Josh Flint. Vitesse kreeg ook voldoende kansen in de wedstrijd, maar vooral bij Bartosz Bialek stond het vizier niet op scherp, waardoor de ploeg van Philip Cocu niet tot scoren kwamen.

Door de zege komt Volendam, dat dit seizoen de vierde zege boekte van 2023, op gelijke hoogte met Excelsior en is het verschil naar plaats zestien Fc Emmen opgelopen tot vier punten.

'Australische spermadonor gebruikte valse namen om 60 kinderen te verwekken'

Een spermadonor in Australië heeft minstens vier valse namen gebruikt om in totaal meer dan zestig keer via zijn sperma een kind te verwekken. Zo melden Australische media. De identiteit van de 'fapper' is niet bekendgemaakt.

Het sperma vond gretig aftrek aan mensen uit de lhbti-gemeenschap. Op een bijeenkomst voor 'nieuwe ouders' viel het op dat sommige kinderen van diverse ouders wel heel erg veel gelijkenis met elkaar vertoonden. Hierop zijn ze een onderzoek gestart bij de vruchtbaarheidsklinieken in de nabije omgeving. 

Dr. Clark, een vruchtbaarheidsarts van een der klinieken heeft de man een keer gezien in haar praktijk, volgens haar bood de man zijn diensten ook aan via Facebookgroepen. De meeste gezinnen zouden via deze onofficiële weg met de megadonor in contact zijn gekomen. De arts denkt dat de man in ruil voor zijn zaad giften heeft geaccepteerd. Het is bij wet verboden in Australië om organen of weefsels te verkopen of te ruilen voor iets anders.

Ondanks dit alles nemen informele spermadonaties een hoge vlucht dankzij online forums die aanbieden om wanhopige aspirant-ouders in contact te brengen met bereidwillige donateurs. Twee Facebook-pagina's, Sperm Donation Australia en Australian Backpackers Seeking Sperm Donation, staan vol met berichten met het verzoek voor een spermadonatie om een kind ter wereld te brengen.

"Hallo allemaal. Op zoek naar een AI (kunstmatige inseminatie) donor geen co-ouder. Ik ben een 19-jarige alleenstaande vrouw, ik heb mijn eigen huis, een baan en een bedrijf", luidt een bericht. "Ik heb alles wat ik nodig heb om dit proces te doen, ik heb alleen een bereidwillige donor nodig om te helpen."

Op de backpacker-pagina worden via andere berichten ook donaties aangeboden via natuurlijke weg, door mensen die het land voor een paar weken op vakantie bezoeken.

Aimee Shackleton, nationaal directeur van Donor Conposed Australia, zei dat er weinig aandacht is voor de effecten die een dergelijke beslissing op het kind zou hebben. Ze zei dat als de kinderen op oudere leeftijd zijn, ze misschien hun biologische ouders willen leren kennen of contact willen maken met hun broers en zussen, waarvan er tientallen kunnen zijn. "Mensen hebben het over elkaar ontmoeten op een parkeerplaats of in een hotel en een nieuw monster doorgeven voor onmiddellijk gebruik... Een nieuw leven zou waardig moeten beginnen, en niet als het gevolg van een of andere illegale anonieme transactie", zei ze.

Fietsers gecontroleerd op gevaarlijk rijgedrag: 148 boetes in Amsterdam

Het biketeam van de Amsterdamse politie is donderdagavond de stad ingegaan voor het controleren van fietsers op gevaarlijk rijgedrag. Dit leverde behoorlijk wat boetes op. In totaal werden er 148 fietsers op de bon geslingerd. Zo meldt AT5

Daarvan reden er 56 zonder licht, dat kost 60 euro. Veertig van hen zaten te appen of te bellen, dat kost aanzienlijk meer: 140 euro. Daar komt ook nog eens 9 euro aan administratiekosten bij. Ook is proces verbaal opgemaakt voor het rijden door rood licht (100 euro), het opgeven van een valse naam (380 euro) en geen ID-kaart bij je hebben (voor 16 jaar of ouder 90 euro). Een fietser maakte het nog bonter en is aangehouden voor belediging en het rijden onder invloed.

Middelvinger
Agent Jeroen Heuts van de Verkeerspolitie twitterde ook nog over een andere aanhouding van een fietser, Vrijdag reed een 'haastige' fietser met een mobieltje in zijn hand door rood op de Valkenburgerstraat. Hierdoor werd hij bijna aangereden door een auto. "De geschrokken automobilist kreeg een middelvinger als bedankje", schrijft Heuts. De fietser heeft twee bekeuringen gekregen.

Vrouw (24) weet potentiële verkrachter van zich af te weren

Op camerabeelden is te zien hoe een vrouw in Florida zich dapper verdedigt tegen een aanvaller in de sportschool. Nashali Alma, 24, was aan het trainen in haar appartementencomplex in Tampa toen ze op 22 januari werd aangevallen door Xavier Thomas-Jones.

In een video die wordt gedeeld door het Sheriff's Office van Hillsborough County, is te zien hoe ze hem tijdens haar workout het gebouw binnenlaat voordat ze doorgaat met haar oefeningen. Kort daarna benadert Thomas-Jones de sportende Alma en probeert haar vast te grijpen, maar ze vecht dapper door totdat de smeerlap het opgeeft en ze kans ziet de sportschool uit te rennen en 911 te bellen. De pervert Thomas-Jones werd binnen 24 uur gearresteerd, nadat hij aanvankelijk wist te ontkomen. 

VS beschuldigt Rusland van misdaden tegen de menselijkheid

Kamala Harris heeft verklaard dat de VS een formele beschuldiging tegen Rusland uitspreekt van het plegen van misdaden tegen de menselijkheid. Tijdens de veiligheidsconferentie in München zei de vice-president van Amerika dat er 'geen twijfel' bestaat dat Rusland schuldig is.

Tijdens de conferentie hield ze een gepassioneerde toespraak over de wreedheden die Oekraïne het afgelopen jaar heeft ondergaan. "Denk aan het vierjarige meisje dat volgens de VN onlangs seksueel is misbruikt door een Russische soldaat", zei ze. Ze voegde eraan toe dat dit 'barbaars en onmenselijk' is.

Veel jonge kinderen in de Verenigde Staten eten amper groenten en fruit

In de VS krijgen veel kinderen tussen één en vijf jaar niet dagelijks een portie groente en fruit. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC.

Slechts de helft van de kinderen krijgt elke dag groenten zoals komkommers of tomaten. Als het om fruit gaat, is dat tweederde van de kinderen. Voor het onderzoek is aan ruim 18.000 ouders gevraagd wat hun kinderen de afgelopen weken hebben gegeten en gedronken. Suikerhoudende dranken zoals bijvoorbeeld limonade stonden bij velen op het lijstje, meer dan de helft had in de voorgaande week suikerhoudende drankjes gedronken. 

Het geen fruit of groente eten is niet altijd de schuld van de ouders: het is in de VS niet ongebruikelijk dat verse groenten en fruit moeilijk verkrijgbaar zijn. Dat hangt vaak af van waar de gezinnen wonen. Dat is volgens de CDC ook terug te zien in de cijfers: blanke kinderen uit meer welvarende buurten krijgen vaker groente en fruit dan Afro-Amerikaanse kinderen of kinderen uit arme buurten.

'EU-burgers sporten te weinig'

Volgens een studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling doen burgers in de EU te weinig aan sport. Volgens de OESO in Parijs bereikt meer dan een derde van de mensen niet het door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging.

De coronapandemie heeft de situatie verergerd. De WHO beveelt ongeveer 150 minuten matig intensief bewegen per week aan. Volgens de OESO zouden, als iedereen zich hieraan zou houden, meer dan 10.000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar voorkomen kunnen worden in de EU.

Volgens de informatie sporten gemiddeld slechts vier op de tien mensen regelmatig. De verschillen tussen de landen zijn echter groot: terwijl in Finland tweederde van de volwassenen regelmatig aan sport doet, is dat in andere landen slechts één op de vijf.

Brazilië: Rio viert carnaval

In de Braziliaanse metropool Rio de Janeiro is het straatcarnaval begonnen. De bekendste optochten vinden plaats in de Sambadrome, waar de sambascholen zich presenteren.

De school “Arranco do Engenho de Dentro” maakte het begin. Ze droeg haar optocht op aan Zé Espinguela, organisator van de eerste wedstrijd van sambascholen in Rio de Janeiro in 1929. De top 12 scholen treden zondag en maandag tot in de vroege uurtjes op.

Voorbij het sambadrome, waar een jury punten toekent zoals bij kunstschaatsen, zijn er meer dan 440 parades van carnavalsgroepen – de zogenaamde blocos. In de bohémienwijk Santa Teresa dansen ze bijvoorbeeld door de straten of spelen ze op de pleinen.

Het is het eerste jaar zonder beperkingen sinds het begin van de coronapandemie. In Brazilië stortte het gezondheidszorgsysteem in 2021 op zijn hoogtepunt in. Het straatcarnaval is de afgelopen twee jaar afgelast. Alleen de optochten in de Sambodrome gingen na uitstel in april 2022 door.

Altijd al de Samba willen leren? Volg de instructies hieronder:

China kondigt vredesinitiatief voor Oekraïne aan

Tijdens de Veiligheidsconferentie in München kondigde China een vredesinitiatief aan om een einde te maken aan de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne. De hoge Chinese buitenlandbeleidsmaker Wang Yi zei dat zijn regering op korte termijn met een voorstel zal komen.

Het doel is om via dialoog tot een vreedzame oplossing van het conflict te komen. Druk of unilaterale sancties zijn daarentegen contraproductief en leiden tot eindeloze problemen, zei Wang. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock verwelkomde het aangekondigde Chinese vredesinitiatief. Ze benadrukte dat oproepen om de oorlog te beëindigen door grondgebied van Oekraïne aan Rusland af te staan, onaanvaardbaar zijn.

Wang gaf ook commentaar op de relatie met de Verenigde Staten en beschuldigde de Verenigde Staten van een lastercampagne en agressief gedrag. Hij zei dat de Amerikaanse regering andere landen oproept hetzelfde te doen. Washington voert een protectionistisch beleid, zei Wang, verwijzend naar de sancties tegen China in de halfgeleidersector. De sancties zijn een ernstige schending van de vrijhandel en de regels van de Wereldhandelsorganisatie. De diplomaat noemde het neerschieten van een Chinese ballon door de VS ronduit overdreven. In het conflict in Taiwan, zei hij, ondermijnt iedereen die om onafhankelijkheid vraagt vrede en stabiliteit.

Westerse politici voor uitbreiding van wapenproductie
Ondertussen spraken verschillende westerse politici zich uit voor een snelle uitbreiding van de wapenproductie in Europa. EU-Commissievoorzitter Von der Leyen benadrukte dat het onaanvaardbaar is dat men maanden of zelfs jaren moet wachten op leveringen van wapens en munitie, die essentieel zijn voor het voortbestaan van Oekraïne. Net als de farmaceutische industrie in de coronapandemie, zou er nu ook onbureaucratisch moeten worden samengewerkt met wapenbedrijven, aldus Von der Leyen. De Finse premier Marin zei dat een groot aantal wapenleveranties aan Oekraïne alleen kan worden uitgevoerd als de eigen legervoorraden snel worden aangevuld.

Orgasmekloof

Dertien februari jl. Ik neem Jinek meestal op en bij m’n eerste bak koffie start ik dan de opname. De nieuwe Linda gaat over een ‘orgasmekloof’ meld de hoofdredacteur van Linda die aan Jineks tafel zat. Ik schrok een beetje van het onderwerp: ‘What the fuck!? Een orgasmekloof? Wie wat waar?’ Er zit als aanvulling op het bonte gezelschap ook nog een gigolo en twee top reclame makers aan tafel.

Skicrosster Näslund naar 9 uit 9, Mobärg en Lenherr winnen ook op Reiteralm

De beste skicrossers ter wereld streken de afgelopen dagen neer op de Oostenrijkse Reiteralm, waar op het prachtige crosspark aldaar twee World Cup-wedstrijden gehouden werden. Het waren de laatste wedstrijden alvorens men afreist naar Georgië, waar het WK op het programma staat.

Mannen, wedstrijd één
Met Youri Duplessis Kergomard en Bastien Midol hadden de Fransen twee finalisten, zij namen het op tegen de Canadees Kevin Drury en David Mobärg uit Zweden. Het was Mobärg die de beste start had, terwijl de Fransen onderling om plek twee knokten. Dat bleef de hele finale zo: Mobärg pakte de overwinning, Duplessis Kergomard won de strijd om plek twee van Midol en Drury moest het doen met plek vier.

Vrouwen, wedstrijd één
Sandra Näslund won tot aan de finale alle zeven World Cup-wedstrijden dit seizoen en daar kwam een kleine verandering in: de teller ging naar acht. De Zweedse was oppermachtig, terwijl Marielle Thompson uit Canada weer eens genoegen moest nemen met plek twee, voor de Duitse Daniela Maier en Jole Galli uit Italië.

Mannen, wedstrijd twee
David Mobärg stond wederom in de finale, dit keer met de Brit Oliver Davies, de Amerikaan Tyler Wallasch en Jonas Lenherr uit Zwitserland. In bocht één ging Mobärg in duel met Davies al onderuit, waarna de Brit de leiding nam. Lenherr kwam er halverwege op fraaie wijze langs en hield vervolgens vol, de eerste individuele zege in ruim vier jaar voor de Zwitserse veteraan. Davies finishte nog net als tweede, voor Wallasch.

Vrouwen, wedstrijd twee
Het was wat de winst betreft natuurlijk weer niet spannend: Näslund won, negen uit negen dit seizoen. De strijd om plek twee was fel, waarbij de Française Alizée Baron de leiding nam. Ze werd echter gepasseerd door Sonja Gigler en de jonge Oostenrijkse ging er met plek twee vandoor, voor Galli, die er al een paar keer tegenaan zat en nu dan eindelijk haar eerste podiumplek pakte.

Schaatsers Stolz en Wiklund schitteren bij World Cup-finale, eindzege Nuis

In het Poolse Tomaszow Mazowiecki is vrijdagavond het laatste World Cup-weekeinde van het seizoen voor de schaatsers van start gegaan. Op de eerste dag stonden er drie individuele afstanden op het programma, gevolgd door de teamsprint bij de mannen.

1500m mannen
Het spektakel zat hem in de voorlaatste rit: Kjeld Nuis tegen het Amerikaanse wonderkind Jordan Stolz. Ze openden prima en Stolz trok vervolgens geweldig door met een rondje van 25,5 seconden, maar leek vervolgens een klein beetje in te houden. Nuis kwam langszij, maar Stolz had nog flink wat over en knalde er een dijk van een slotronde uit voor een eindtijd van 1:45,44 minuten, een ruime verbetering van Thomas Krol's baanrecord uit 2019. Nuis werd met 1:46,16 uiteindelijk wel tweede, vlak voor de 1:46,30 van de jonge Noor Sander Eitrem. Wesly Dijs zat er prima bij met 1:46,47 en een vierde plek, Krol werd achtste (1:47,03) en Louis Hollaar dertiende (1:47,84). Chris Huizinga reed in de B-groep naar 1:50,46 en een dertiende plek.

Nuis pakte genoeg punten om de eindzege in de World Cup veilig te stellen, alleen de Canadees Connor Howe had hem nog kunnen bedreigen. Dijs eindigde in dat klassement als vierde, achter Stolz.

500m vrouwen
Jutta Leerdam reed tegen de Zuid-Koreaanse Kim Min-sun, de winnares van vorige week, en kon haar uitstekend bijbenen. Kim snelde naar 38,08 seconden, Leerdam noteerde 38,14. De Oostenrijkse Vanessa Herzog dook echter nog onder beide dames door en pakte in 37,96 seconden de winst. De Amerikaanse Kimi Goetz finishte ook in 38,14 seconden, maar was enkele duizendsten langzamer dan Leerdam en werd vierde, met Michelle de Jong op vijf in 38,15. Marrit Fledderus reed in 38,34 naar plek acht, Dione Voskamp werd tiende (38,38) en Naomi Verkerk elfde (38,42).

De eindzege in de World Cup was voor Kim, die de eerste vijf wedstrijden allemaal gewonnen had. Herzog werd uiteindelijk tweede, voor de Amerikaanse Erin Jackson, Leerdam, Goetz, De Jong en Fledderus.

3000m vrouwen
Joy Beune ging weer eens bijzonder snel van start, een gedurfde tactiek die soms haar vruchten afwerpt. Dat was nu ook wel redelijk het geval: op het Poolse ijs had ze het aan het eind weer lastig, maar met 4:08,35 minuten noteerde ze uiteindelijk toch erg knap de derde tijd. De Noorse Ragne Wiklund reed een fenomenaal sterke race en met 4:02,79 knalde ze een dikke seconde van Irene Schouten's baanrecord af. De Tsjechische veterane Martina Sablikova werd in 4:05,67 tweede, Antoinette Rijpma-De Jong noteerde de negende tijd (4:12,30), Robin Groot werd tiende (4:13,26) en Reina Anema twaalfde (4:14,84). Sanne in 't Hof maakte indruk in de B-groep en won daar in een uitstekende 4:07,41.

Wiklund was al zeker van de eindzege in de World Cup op de lange afstanden, waar ze dit seizoen al drie keer eerder won. De Canadese Isabelle Weidemann eindigde daarin als tweede, Beune werd knap derde. Schouten sloeg de laatste twee wedstrijden over en zakte zo naar plek zeven.

Teamsprint mannen
Stefan Westenbroek, Merijn Scheperkamp en Janno Botman reden een prima race, waarin ze met 1:21,61 de vierde tijd noteerden. Dat werd uiteindelijk een podiumplaats, want Japan, dat oorspronkelijk plek drie pakte, werd gediskwalificeerd. Anders Johnson, Laurent Dubreuil en Antoine Gélinas-Beaulieu waren namens Canada met 1:19,53 ruimschoots het sterkst, voor de 1:20,89 van de Noren Bjørn Magnussen, Henrik Fagerli Rukke en Håvard Holmefjord Lorentzen.

Na tweede plaatsen in beide eerdere wedstrijden was de derde plek voor Nederland genoeg om de eindwinst in de World Cup te pakken, voor Canada en Noorwegen.

Skeletonster Bos 2e in eindklassement World Cup

Op de bijzonder lastige baan van het Letse Sigulda is het World Cup-seizoen in het skeleton afgesloten. De achtbaan vol krappe edoch razendsnelle bochten zorgde voor een mooie wedstrijd, waarbij de eindklassementen in de World Cup nog beslist moesten worden.

Mannen
De Britten kenden een ongekend goed seizoen, aangevoerd door Matt Weston. Hij pakte de Europese titel én werd wereldkampioen en won vier van de vijf World Cup-wedstrijden voorafgaand aan Sigulda. In Letland was de Brit in de eerste run weer eens de snelste en met een schier perfecte tweede run vergrootte hij zijn voorsprong op landgenoot Marcus Wyatt, die als enige in de buurt kon blijven (+0,36) - niet gek, want de Britten worden gecoacht door de Letse legende Martins Dukurs, die elke centimeter van Sigulda kent én de Britse sleeën maakt.

De Duitser Christopher Grotheer stond in het World Cup-klassement aan de leiding, ondanks Weston's dominantie: de Brit was vroeg in het seizoen in Lake Placid blijven steken op een achttiende plek. Grotheer stond na één run op plek vijf, maar werkte zich op naar de derde plaats op 0,63 seconden en dat leverde de olympisch kampioen eindwinst op in de World Cup. De derde Brit, Craig Thompson, is sinds een paar weken ook voorzien van een Dukurs-slee - zelfs de allerlaatste waarmee de grootheid een wedstrijd afwerkte - en werd op 0,69 seconden vierde.

Vrouwen
Tina Hermann stond in het World Cup-klassement aan de leiding en liet in run één zien geen zin te hebben in gedoe met rekenen: de Duitse noteerde gewoon de snelste tijd. In run twee maakte ze wat fouten en vooral de van plek vier naar voren gekomen Britse Laura Deas kwam nog érg dicht in de buurt, maar Hermann hield vijf honderdsten van een seconde over en pakte zo de winst én de eindzege in het World Cup-klassement.

Deas eindigde als tweede, voor de Belgische Kim Meylemans (+0,23). Dat is extra knap, want de Belgische heeft het grootste deel van het seizoen gemist door een flinke blessure en deed slechts drie keer mee: een negende plek halverwege het seizoen en opmerkelijk knappe derde plekken in de laatste twee wedstrijden. De Nederlandse vicewereldkampioene Kimberley Bos stond na één run op een achtste plek en klom met een dijk van een tweede manche op naar plek vier (+0,33), waardoor ze haar tweede plek in het World Cup-eindklassement, een jaar na haar eindzege, wist te verdedigen.

FOK! Zien en doen: Kasteel De Haar

In Haarzuilens staat Kasteel De Haar. Het kasteel kent een rijke en lange geschiedenis die uiteindelijk door het huwelijk tussen baron Etienne met de steenrijke Franse barones Hélène de Rothschild beslecht wordt. Door dit huwelijk kan Baron Etienne zijn droom verwezenlijken: het herbouwen van het kasteel als eerbetoon aan zijn roemrijke voorvaderen. 

FOK! Zien en doen: Kasteel De Haar  (Foto: FOK!/DJMO)
FOK! Zien en doen: Kasteel De Haar (Foto: FOK!/DJMO)

FOK! Wat een weer: regen, morgen droger

winterbanner

Goede morgen!

In het noorden en oosten des lands is er momenteel sprake van regen. De wind is matig, aan de kust vrij kachtig met windkracht 6. Vanochtend trekt de wind aan naar windkracht 6 boven land, aan zee windkracht 7. Aan het eind van de ochtend komen er in het noorden zware windstoten voor tot 75 km/u. Vanmiddag eerst regen, daarna is het even droog. In het noorden is wellicht de zon even te zien. De wind neemt wat af bij een maximumtemperatuur van 11 graden.

Vanavond neemt de regenactiviteit weer toe, ook aankomende nacht regent het bij 7 graden en een matige wind boven land, aan zee krachtig tot hard. Morgen wordt het langzaam aan droger, in de loop van volgende week weer meer kans op neerslag.

 Een veld vol geknikte klaverzuring in de omgeving van Tavira Portugal (Foto: qltel)
Een veld vol geknikte klaverzuring in de omgeving van Tavira Portugal (Foto: qltel) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.