Collega's betuigen steun aan bedreigde en ondergedoken Pim Lammers

Alle landelijke dagbladen publiceren vandaag een paginagrote advertentie waarin auteurs en uitgevers hun steun uitspreken aan schrijver Pim Lammers. Zeker 2000 vakgenoten hebben de advertentie ondertekend, aldus boekenkoepel CPNB.

De verklarende tekst bij de advertentie luidt:

"Afgelopen zaterdag heeft auteur Pim Lammers moeten besluiten zich terug te trekken als schrijver van het gedicht voor de Kinderboekenweek 2023. Hij werd en wordt ernstig bedreigd. Dit vinden wij verschrikkelijk.

De aanvallen volgden op een kort verhaal dat Lammers in 2015 voor volwassenen schreef. Doodsbedreigingen aan het adres van schrijvers zijn onaanvaardbaar, ongeacht hoe je hun werk interpreteert of wat je ervan vindt.

Wij vinden het niet acceptabel dat schrijvers in hun veiligheid en vrijheid worden bedreigd."

De doodsbedreigingen vonden plaats na de berichtgeving dat Pim Lammers het kinderboekenweekgedicht zou schrijven terwijl een aantal mensen hun afkeer uitspraken over een kort verhaal dat Lammers in 2015 voor volwassenen schreef over de erotische spanning tussen een D-pupil en zijn voetbaltrainer. 

De kwestie veroorzaakt veel ophef op social media tussen voorstanders van de literaire vrijheid, welke mensen tot nadenken zou moeten zetten, en bezorgde mensen die in 'Trainer' een verheerlijking van pedofilie zien. Onder andere vielen zangeres Monique Smit en model Kim Feenstra Pim Lammers af over de vermeende verheerlijking van pedofilie in 'Trainer' en Kamerid Wybren van Haga stelde er Kamervragen over.

Oordeel zelf over het kort verhaal 'Trainer'.