FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 11 februari 2023

Uitslag FC Emmen - Fortuna Sittard

Om 21.00 uur begon in de Eredivisie het duel tussen FC Emmen en Fortuna Sittard. De bezoekers wonnen hier met 0-1.

Er viel in de eerste helft genoeg te beleven want beide ploegen kregen diverse kansen. Antonisse was dichtbij maar slaagde er een meter van de goal nog in om over te schieten. Aan de andere kant was het Yilmaz die een grote kans kreeg maar hij raakte de bal verkeerd. Via Embaló en El Messaoudi kregen beide ploegen ook nog een grote kopkans maar ook deze werden niet benut.

In de tweede helft was het vooral Fortuna wat de kansen kreeg. Een schuiver van Córdoba en een uithaal van Yilmaz werden gekeerd door Van der Hart. De keeper greep ook goed in op een schot uit de rebound van Córdoba. Op een geplaatst schot in de verre hoek van özyakup had hij echter geen antwoord meer waardoor de overwinning alsnog naar de Limburgers ging.

FC Emmen

0 - 1

Fortuna Sittard

     76' özyakup
 
 Gele kaart: Veendorp, (FC Emmen), Córdoba, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.061
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Bouchouari
Te Wierik
Veendorp (Scholte/81)
Araujo
Dirksen (Vos/70)
El Messaoudi
Diemers
Bernadou (Vlak/81)
Zivkovic (Assehnoun/ 70)
Antonisse (Romeny/46)
  Pandur
Ferati (Duarte/ 70)
Guth
Siovas
Vita
Bistrovic
özyakup (Buitink/90)
Erdogan
Córdoba
B.Yilmaz
Embaló (Noslin/70)

Schaatsster Daleman (15) vernedert concurrentie op WK junioren

In het Duitse Inzell wordt dit weekeinde het wereldkampioenschap schaatsen voor junioren verreden. Daar doen vooral 18- en 19-jarige talenten aan mee, maar een enkeling is nog maar 16 of zelfs 15 jaar jong. Dat laatste geldt voor de Nederlandse Angel Daleman, maar dat deerde haar bepaald niet.

Op de 500 meter noteerde supertalent Daleman met 38,93 seconden al de tweede tijd, achter de Italiaanse Serena Pergher, maar vooral daarna maakte ze gigantische indruk: op de 1500 meter snelde Daleman naar 1:58,81 minuten, veruit de snelste tijd - ze bleef als enige onder de twee minuten - en vooral voor een 15-jarige een bizarre prestatie.

Zaterdag zette Daleman haar toernooi vrolijk voort door de 1000 meter te winnen in 1:16,29 minuten. Daarna liet ze op de afsluitende drie kilometer zien ook over inhoud te beschikken: de 4:11,75 betekende de derde tijd. Daleman won het allroundklassement met 2,266 punten voorsprong op de Amerikaanse Greta Myers, een enorm gat.

Met tweede plaatsen op de 1500 en 3000 meter eindigde Jade Groenewoud als derde in het eindklassement, voor Chloé Hoogendoorn, die geen afstandsmedaille pakte. Pien Hersman gaf er na de twee afstanden van vrijdag de brui aan, op de 500 meter werd ze vierde.

Bij de mannen kon de wereldkampioen vooraf al wel ingetekend worden, want Jordan Stolz deed mee. De Amerikaan is dit seizoen absolute wereldtop...bij de senioren, en maakte zijn favorietenrol uiteraard waar. Hij won de 500 meter in 34,95 seconden, zegevierde op de 1500m (1:45,17) en de 1000m (1:08,28) en reed met 6:27,68 ook nog een indrukwekkende vijf kilometer, goed voor plek drie op die afstand.

Op 4,306 punten afstand ging het zilver naar de Zuid-Koreaan Yang Ho-jun, vlak voor Tim Prins. De Nederlander pakte met brons op de 500m en zilver op de 1000m ook nog twee afstandsmedailles, terwijl Sijmen Egberts en Stijn van de Bunt het moesten doen met plek acht en veertien in het eindklassement.

Uitslag PSV - FC Groningen

PSV heeft zaterdag met overtuigende cijfers gewonnen van FC Groningen. In Eindhoven won de ploeg van Ruud van Nistelrooij met maar liefst 6-0.

PSV speelde een goede wedstrijd tegen FC Groningen. Vanaf de eerste minuten kreeg de thuisploeg kansen en kwam na een doelpunt halverwege de eerste helft verdiend op voorsprong via Luuk de Jong. Dat was ook de ruststand. In de tweede helft zou PSV uitlopen naar een ruime overwinning. Xaxi Simons, die bij de 1-0 al een assist had gegeven, zorgde snel voor de 2-0. Halverwege de tweede helft maakte Jarrad Branthwaite de 3-0, waarna ook Johan Bakayoko en invallers Fábio Silva en Guus Til wisten te scoren.

PSV gaat in de stand dankzij de overwinning Ajax voorbij, terwijl de problemen voor FC Groningen groot blijven. Dankzij de forse nederlaag staan de Groningers weer op de laatste plaats in de eredivisie.

Biatleten Bø en Bø voeren Noors 1-2-3-4'tje op WK aan, ook Duitse wereldtitel

In het Duitse Oberhof is het wereldkampioenschap biatlon in volle gang. Na de gemengde estafette, waarmee het kampioenschap af werd getrapt, werden vrijdag en zaterdag ook de eerste individuele medailles vergeven en wel op de sprint - twee schietbeurten, één liggend en één staand.

Vrouwen
Marketa Davidova uit Tsjechië was de beste van de vroege starters, zeker geholpen door haar tien treffers. De Italiaanse Lisa Vittozzi schoot één keer mis, maar was langlaufend een stuk sneller en dook een kleine vijf seconden onder Davidova's tijd door, maar de ogen waren gericht op Denise Herrmann-Wick: de Duitse schoot alles raak en met een verschroeiende slotronde dook ze 45,8 seconden onder Vittozzi's tijd door aan de finish.

Kort na Herrmann-Wick was Hanna Öberg onderweg en ook de Zweedse was goed bezig: eveneens tien treffers en na de tweede schietbeurt had ze negen seconden voorsprong op de Duitse. Die had echter een betere slotronde en Öberg kwam nét tekort: tweede op 2,2 seconden. Haar landgenote Linn Persson zorgde met tien treffers en 26,2 seconden achterstand wel voor een dubbel Zweeds podium, terwijl de Noorse Marte Olsbu Røiseland zich op plek vier nog voor Vittozzi en Davidova nestelde.

Mannen
Het was inmiddels flink mistig in Oberhof, maar de wedstrijd kon wel gewoon doorgang vinden. De torenhoge favoriet Johannes Thingnes Bø uit Noorwegen mocht als eerste vertrekken en begon met een misser bij het liggende schieten, maar staand trof hij alles. Landgenoot Sturla Holm Lægreid leek een aanval te plaatsen, maar zijn tiende schot ging mis en in de slotronde kon hij Bø's tempo niet bijbenen: hij finishte op 39,9 seconden.

Een tijdje later kwam oudere broer Tarjei Bø in actie en hij wist zowaar tien keer raak te schieten. Langlaufend was hij, zoals gebruikelijk, de mindere ten opzichte van zijn jongere broer, maar op 14,8 seconden noteerde hij wel de tweede tijd. Met Johannes Dale kwam alleen een vierde Noor nog in de buurt, maar hij strandde op 43,6 seconden en plek vier, voor de foutloze Oekraïner Dmytro Pidruchnyi en de vijfde Noor, Vetle Sjåstad Christiansen.

Uitslag NEC - Cambuur

NEC heeft voor de twaalfde keer dit seizoen gelijkgespeeld. In het thuisduel tegen Cambuur Leeuwarden bleef het in Nijmegen 0-0.

NEC kreeg voor rust de beste kansen, maar telkens lag Cambuur Leeuwarden-doelman Robin Ruiter in de weg. De Friezen kreeg ook wat kansjes op de openingstreffer, maar ook de aanvallers kwamen niet tot scoren. In de tweede helft was NEC opnieuw de betere ploeg en was Jordi Bruijn dicht bij de 1-0, maar zijn kopbal eindigde op de lat.

Door het gelijkspel blijft Cambuur op de laatste plaats en staat NEC met twaalf gelijkspelen op de tiende plaats.

Skiester Flury stunt met wereldtitel op afdaling

In het Franse Méribel is zaterdag tijdens het wereldkampioenschap alpineskiën de afdaling bij de vrouwen afgewerkt. Dat leverde een behoorlijk verrassende winnares op, op een dag waarop het weer wel enig effect leek te hebben op de snelheid op de Roc de Fer-piste.

Jasmine Flury mocht als tweede naar beneden en de Zwitserse deed dat op het oog uitstekend. Hoe langer het duurde, hoe meer 'uitstekend' echter een understatement leek te worden: Nina Ortlieb uit Oostenrijk naderde Flury tot op 0,04 seconden en Flury's landgenote en wereld- en olympisch kampioene Corinne Suter kwam 0,12 seconden tekort.

Bijna iedereen verloor op het relatief rechte bovenste stuk al flink wat tijd, mogelijk doordat de goed schijnende zon zorgde voor wat opstijgende warme lucht. Hoe het ook zij, niemand kwam meer aan de tijd van Flury, die het in de World Cup moest doen met een super-G-zege in 2017 en een tweede plek op de afdaling in Garmisch een jaar geleden.

Goud was dus voor Flury, voor Ortlieb, die zo een medaille pakte in dezelfde omgeving waar vader Patrick in 1992 olympisch goud won. Suter pakte brons, terwijl de Italiaanse favoriete Sofia Goggia baalde: ze leek niet genoeg energie in de run te kunnen stoppen, ging ook nog eens bijna hard onderuit en werd gediskwalificeerd omdat ze bij haar bijna-val een poortje nét had gemist.

Shorttrackers pakken World Cup-winst op gemengde aflossing en individuele podia

Tijdens de tweede dag van de World Cup-finales in het shorttrack, in Dordrecht, heeft de Nederlandse ploeg weer de nodige podiumplekken bij elkaar geraapt. In teamverband werd er een overwinning geboekt en individueel kwamen er wat podiumplaatsen bij.

1500m vrouwen
In een zinderende finale duelleerden Suzanne Schulting en de Belgische Hanne Desmet om de winst, waarbij ook Shim Suk-hee uit Zuid-Korea en de Canadese Courtney Sarault zich kwamen melden. Uiteindelijk drukte Desmet haar schaats 0,038 seconden vóór Schulting over de meet, terwijl de Nederlandse juist 0,012 seconden sneller was dan Shim. Sarault werd vierde op welgeteld vijf duizendsten van de Koreaanse. Rianne de Vries werd vierde in de B-finale, Yara van Kerkhof ging er in de halve finales uit.

1500m mannen
Friso Emons en Sjinkie Knegt moesten het doen met een optreden in de B-finale, waarin Emons won en Knegt vierde werd. De beste shorttracker van Nederland tegenwoordig, Jens van 't Wout, stond in de finale, waarin hij net niet sterk genoeg was om de Zuid-Koreanen Park Ji-won en Lee Dong-hyun het hoofd te bieden. Achter hen werd Van 't Wout derde, vlak voor de Let Reinis Berzins.

1000m vrouwen
Met Xandra Velzeboer en Selma Poutsma had Nederland in de finale twee ijzers in het vuur, hoewel Poutsma het na een sterke openingsfase moest laten gaan: zij werd vijfde en laatste. Velzeboer werd opzij geduwd door Kim Boutin en het was de Canadese die er met de winst vandoor ging, terwijl de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold profiteerde en Velzeboer naar de derde plek verwees. Michelle Velzeboer pakte in de B-finale keurig de winst.

1000m mannen
De Nederlanders schopten het niet tot de finale, hoewel Teun Boer het met een vierde plek in de B-finale wel prima deed - Itzhak de Laat en Kay Huisman sneuvelden in de kwartfinales. In de grote finale werd het een Canadees feestje: Steven Dubois was de rapste, voor Pascal Dion, terwijl de Let Roberts Kruzbergs nét voor Kim Tae-sung uit Zuid-Korea derde werd.

Gemengde aflossing
De Laat, Schulting, Jens van 't Wout en Xandra Velzeboer vochten een felle strijd uit met Canada, wat uiteindelijk uitmondde in een duel tussen Van 't Wout en Jordan Pierre-Gilles. Dat wist de Nederlander nét te winnen en dus kon de Nederlandse ploeg de winst vieren, voor Canada en Polen.

Aflossing vrouwen
De Vries, Schulting, Van Kerkhof en Xandra Velzeboer waren in de halve finales niet al te succesvol. De ploeg was de sterkste in de wedstrijd en met de finish in zicht was er niks aan de hand, maar uit het niks schoof Schulting niet voor het eerst dit seizoen onderuit, en dus moet men het zondag doen met een optreden in de B-finale.

Aflossing mannen
Boer, De Laat, Knegt en Jens van 't Wout konden enige tijd mee met Zuid-Korea en Japan in hun halve finale, maar hadden het vermogen niet om dat tot het einde door te zetten: de ploeg werd derde en zal zondag dus de B-finale af moeten werken.

Inflatie daalt naar 7,6 procent in januari

Consumentengoederen en -diensten waren in januari 7,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In december was de inflatie 9,6 procent. Vooral het prijsplafond op energie zorgde voor de daling van de inflatie.

Het CBS publiceert naast het algemene inflatiecijfer maandelijks ook wat de inflatie is exclusief de prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming) en brandstof. In januari waren consumentengoederen en –diensten exclusief energie en motorbrandstoffen 7,7 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In december was de prijsstijging op jaarbasis 7,5 procent.

De inflatie wordt elke maand gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De CPI geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens. Een inflatie van 7,6 procent in januari 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 7,6 procent hoger zijn dan in januari 2022. De inflatie van 7,6 procent in januari komt dus niet bovenop de inflatie van 9,6 procent in december.

Lagere inflatie door prijsplafond
Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond op energie. Huishoudens betalen in 2023 tot een bepaald jaarverbruik niet meer dan een maximale prijs voor gas (1,45 euro per m3), elektriciteit (0,40 euro per kWh) en stadsverwarming (47,38 euro per GJ). Het prijsplafond zorgde voor een daling van de inflatie. In januari 2023 was energie 3,4 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. In december 2022 was energie nog 52 procent duurder dan een jaar eerder.

In het najaar van 2022 kondigde het kabinet twee maatregelen aan om de energiekosten van huishoudens te verlagen: de tijdelijke maatregel voor tegemoetkoming in de energieprijzen en het prijsplafond op energie. De tegemoetkoming, die in november en december 2022 is uitgekeerd, wordt gezien als een inkomenssteun en heeft daarom geen invloed op de CPI. Het prijsplafond per januari 2023 heeft wel een directe invloed op de prijs van geleverde elektriciteit of gas en wordt daarom meegenomen in de CPI. Dit wordt verder toegelicht in het artikel 'Uitwerking van energiemaatregelen in de CPI'.

Onderzoek naar energieprijzen
Energie levert een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie. De prijsontwikkeling van energie wordt gemeten op basis van nieuwe contracten. Een deel van de huishoudens heeft echter een bestaand contract voor gas en elektriciteit. Het CBS onderzoekt nieuwe methoden voor het meten en berekenen van de energieprijzen in de CPI en HICP, waarbij actuele ontwikkelingen van energieprijzen verfijnder in kaart worden gebracht. Eind oktober zijn de voorlopige onderzoeksresultaten gepubliceerd. Op 2 maart publiceert het CBS een nieuwe update van dit onderzoek.

Lagere prijsstijging kleding
Naast energie had ook de prijsontwikkeling van kleding een neerwaarts effect op de ontwikkeling van de inflatie. Kleding was in januari 9,4 procent duurder dan een jaar eerder. In december was dit 12,3 procent.

Opwaarts effect kinderopvang, voeding en benzine
De prijsontwikkeling van kinderopvang had daarentegen een opwaarts effect op de ontwikkeling van de inflatie. Kinderopvang was in januari 6,3 procent duurder dan een jaar eerder. In december was dat 2,2 procent. Ook voeding en benzine hadden een opwaarts effect. De prijsstijging op jaarbasis van voeding nam toe van 17,0 procent in december naar 17,6 procent in januari. Benzine was in januari 8,2 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar, in december was dat 10,3 procent.

Inflatie Nederland lager dan eurozone
Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in januari 8,4 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, in december was dat 11,0 procent. De inflatie in de eurozone daalde van 9,2 procent in december naar 8,5 procent in januari. De inflatie in Nederland is daarmee voor het eerst na oktober 2021 lager dan de inflatie in de eurozone.

Verschil CPI en HICP
Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP in tegenstelling tot de CPI geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. Dit is echter niet het enige verschil. In een publicatie worden deze verschillen verder toegelicht.

Implicaties coronacrisis op de berekening van de inflatie
Door de overheidsmaatregelen in verband met de coronacrisis zijn sommige diensten na maart 2020 tijdelijk niet of beperkt beschikbaar geweest. Hierdoor zijn voor een deel van deze diensten geen transacties geweest waarvan de prijzen gemeten konden worden. In aansluiting op de richtlijnen van Eurostat heeft het CBS per situatie gekozen voor de meest passende schattingsmethode. In een notitie worden alle keuzes toegelicht en in een maatwerktabel wordt aangegeven per artikelgroep of er een schatting is gemaakt. In januari 2023 werden geen prijzen meer geschat in verband met corona, maar schattingen in dezelfde maand een jaar eerder werken nog wel door in de inflatie van deze maand.

Dashboard consumentenprijzen
Het dashboard consumentenprijzen toont de inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) en voor een aantal groepen consumentengoederen en -diensten. Meer prijsindicatoren zijn te vinden in het prijzendashboard. De persoonlijke inflatiecalculator geeft inzicht in de ontwikkeling van de consumentenprijzen voor een individueel consumptieprofiel.

'Meest sexy boogschutter vuurt brandende pijlen af met haar voeten'

Een Britse vrouw die de bijnaam 'World's Sexiest Archer' heeft gekregen en zelfs heeft opgetreden voor wijlen koningin Elizabeth II, gaat viral op internet op vanwege haar unieke vermogen om pijlen te schieten vanuit een boog met haar voeten.

"Boogschieten met je voeten is gewoon boogschieten, maar dan op zijn kop!" aldus Orissa Kelly (27), die haar kunsten regelmatig laat zien aan haar 1,4 miljoen volgers op TikTok.

In één videoclip met 17,7 miljoen views, begint ze met het beetpakken van de zware boog met haar tenen, en doet vervolgens een handstand op twee steunen en schiet een brandende pijl af. "Ik heb mijn tenen zo vaak verbrand met vuurvoetboogschieten dat ik de hitte niet eens meer voel," vertelde de boogschutter.

Fun met Funda #266: 'Betaalbare knusse jaren 30-woning'

Een bovenwoning met veel kwaliteit in de directe omgeving! De wijk Hillegersberg-Zuid in Rotterdam is een heerlijke rustige plek met recreatiemogelijkheden in het groen en aan het water. De binnenstad is op 10 minuten fietsen gelegen, tram- en metrohalte Melanchtonweg is op loopafstand en door het uitgebreide wegennet zijn de A20 en A13 gemakkelijk bereikbaar.

Deze bovenwoning is een zeer geschikt object voor een koper met twee rechterhanden. Het object is gelegen in een gewilde omgeving en heeft een aantrekkelijk gevelbeeld, maar verdient wel de nodige aandacht binnen. Dit geeft echter de unieke kans om de woning geheel naar eigen smaak in te richten.

Vraagprijs € 229.000 kosten koper

De charmante stijl van de jaren ’30 woningen in deze straat met een brede opzet die voorzien is van groen aan weerszijde en de voortuinen die zorgen voor nog meer ruimte maken de straat aantrekkelijk.  

Kenmerken:

  • Beneden + bovenwoning (dubbel bovenhuis)
  • Bouwjaar 1931
  • Gebruiksoppervlakten Wonen 97 m²
  • Inhoud 315 m³
  • 3 kamers (1 slaapkamer)
  • 1 badkamer met ligbad en 1 apart toilet
  • 3 woonlagen
  • Energielabel D
  • Verwarming en warmwater middels CV ketel
  • Natuurlijke ventilatie

Betaalbaar wonen in Rotterdam ( Foto: Funda)
Betaalbaar wonen in Rotterdam ( Foto: Funda)

Betaalbaar wonen in Rotterdam ( Foto: Funda)
Betaalbaar wonen in Rotterdam ( Foto: Funda)

Betaalbaar wonen in Rotterdam ( Foto: Funda)
Betaalbaar wonen in Rotterdam ( Foto: Funda)

Betaalbaar wonen in Rotterdam ( Foto: Funda)
Betaalbaar wonen in Rotterdam ( Foto: Funda)

Betaalbaar wonen in Rotterdam ( Foto: Funda)
Betaalbaar wonen in Rotterdam ( Foto: Funda)

Betaalbaar wonen in Rotterdam ( Foto: Funda)
Betaalbaar wonen in Rotterdam ( Foto: Funda)

2,1 miljoen euro voor een 'Kuifje'-tekening door Hergé

Op de veiling van een werk van striptekenaar Hergé in Parijs werd een recordbedrag van ruim 2,1 miljoen euro opgehaald. De titelpagina van de strip 'Kuifje in Amerika' heeft daarmee een wereldrecord neergezet voor een originele tekening van Hergé in zwart-wit, aldus veilinghuis Artcurial. 

De tekening wordt als bijzonder waardevol beschouwd vanwege de ongewoon grote afmetingen van 52,3 bij 36 centimeter. Het toont de jonge Belgische verslaggever Kuifje die aan een totempaal is vastgebonden. Van zijn foxterriër, Bobbie, die achter hem zit gehurkt, is alleen de kop zichtbaar. 

Korps Mariniers traint Oekraïners tijdens Operatie Interflex

“Enorm indrukwekkend”, zei Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Onno Eichelsheim gisteren tijdens zijn bezoek aan Operatie Interflex. In dit opleidingsprogramma in het Verenigd Koninkrijk trainen militairen van het Korps Mariniers Oekraïners om te vechten in en voor hun land tegen de Russische agressor.

Een van de deelnemers is een 35-jarige Oekraïner. In het verleden waren veiligheidssystemen zijn vakgebied. Tot hij gemobiliseerd werd. "Ik belde mijn vrouw en zei: als ik je niet bescherm, wie doet het dan?" Nu staat hij gecamoufleerd in militair pak met een wapen op het lijf vlakbij een oefendorp ergens in het noorden van het Verenigd Koninkrijk.

Erg realistisch
In vijf weken tijd worden hij en zijn landgenoten klaargestoomd voor de strijd in Oekraïne tijdens Operatie Interflex. "Het voelt echt niet als een spel. De trainingen en de locaties zijn erg realistisch." Stap voor stap worden de militairen meegenomen in het militaire optreden. "We leren alles wat we nodig hebben voor onze terugkeer naar Oekraïne. Ja, het is een intensief programma. Maar instructeurs geven de volle 100 procent om al hun kennis en ervaring op ons over te brengen."

200 militairen
De Oekraïner is een van de 200 militairen die op dit moment wordt getraind door militairen van het Korps Mariniers. De eerste lichting zit nu halverwege de opleiding, vertelt majoor der mariniers Koen. Hij is de squadroncommandant van 21 Raiding Squadron en leidt een team van 65 militairen. Zij verzorgen de trainingen of ondersteunen die. "Het voelt voor ons als een bijzonder belangrijke taak. We doen er alles aan om onze Oekraïense collega’s zo goed mogelijk voor te bereiden op de strijd die hen te wachten staat."

Overleven en vechten
"We leren de Oekraïners om te overleven. Denk aan leven in het veld of het geven van medische zorg. Maar met overleven alleen win je niet van de Russen. Wij focussen natuurlijk ook op het leren vechten: offensieve tactieken, schieten, wapenleer en omgaan met explosieven. De deelnemers zijn extreem gemotiveerd. Mensen die geblesseerd raken willen bijvoorbeeld niet naar de ziekenboeg. Ze willen alle training meepakken die ze kunnen krijgen. Dat raakt ons als trainers allemaal."

Dankbaarheid
Generaal Eichelsheim werd tijdens zijn bezoek vergezeld door onder andere Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal René Tas. Samen werden ze meegenomen naar de trainingslocaties. "Het is ontzettend indrukwekkend om te zien wat hier gebeurt. Je weet dat deze jongens over een paar weken alles wat ze hier leren ook gaan toepassen in de frontlinie. Er is veel dankbaarheid aan Oekraïense zijde voor onze mariniers die hun kennis en vaardigheden op hen overbrengen. Tegelijkertijd zie ik bij onze mensen de dankbaarheid dat zij de Oekraïners mogen trainen. Er is een enorme focus, aan beide kanten."

De bijdrage van de Nederlandse krijgsmacht is een signaal. Eichelsheim: "In Operatie Interflex laten we Rusland zien dat we naast onze Oekraïense collega’s staan. Zij vechten voor hun soevereiniteit."

Twee lichtingen
Hiervoor verzorgden militairen van 13 Lichte Brigade de trainingen voor Operatie Interflex. Het Korps Mariniers draait dit jaar twee trainingsrotaties van januari tot begin april. Hierna neemt 13 Lichte Brigade het weer over. Operatie Interflex is multinationaal. Naast Nederland leveren ook onder andere Canada, Denemarken, Finland en Zweden trainingscapaciteit.


Vergne wint ePrix India op laatste restjes energie

In India is voor het eerst in tien jaar een groot internationaal autosportevenement gehouden. De Formule E streek neer in Hyderabad, waar zaterdagochtend de vierde ePrix van het jaar verreden werd.

Op poleposition stond de Jaguar van Mitch Evans, naast Jean-Eric Vergne's DS Penske. De eerste rij werd gevolgd door Sebastian Buemi van Envision, Nissan-rijder Sacha Fenestraz, Maserati-coureur Maximilian Günther en de Jaguar van Sam Bird. Bij de start veranderde er voorin weinig, hoewel Bird zijn zesde plek inleverde bij Nick Cassidy.

Evans was de eerste van de voorste mannen die zijn eerste Attack Mode activeerde, waarbij Buemi profiteerde door binnendoor de leiding te pakken. Hij hield die plek ook na zijn Attack Mode vast, met Vergne achter hem en Evans op plek drie, voor Fenestraz, Bird, Günther en Cassidy.

Met de helft van de race langzaam naderend ging het helemaal fout voor Jaguar: Bird verremde zich volledig en knalde vol op teamgenoot Evans - in plaats van plek drie en vijf scoorde het team nul punten. Buemi zakte ondertussen terug door zijn tweede Attack Mode te pakken, terwijl Vergne zo de leiding pakte, voor Cassidy, Dennis en Buemi.

Minder dan tien ronden voor het einde kwam de safety car de baan op: Jake Hughes parkeerde zijn McLaren iets te hard tegen de muur. Na een paar ronden konden we door, met Vergne, Cassidy, Buemi en Dennis voorop. Dennis werd van achteren hard geraakt door René Rast en liep forse schade op, waardoor Oliver Rowland op kon schuiven naar de vierde plek.

Wat resterende energie betreft zat Cassidy er het beste bij, maar het lukte hem maar niet om Vergne te passeren. Op zijn laatste restjes energie pakte Vergne zijn eerste zege in twee jaar, voor Cassidy en Buemi. Laatstgenoemde had echter teveel energie verbruikt en kreeg 17 seconden tijdstraf, het equivalent van een drivethroughpenalty, waardoor Antonio Felix da Costa opschoof naar plek drie.

Collega's betuigen steun aan bedreigde en ondergedoken Pim Lammers

Alle landelijke dagbladen publiceren vandaag een paginagrote advertentie waarin auteurs en uitgevers hun steun uitspreken aan schrijver Pim Lammers. Zeker 2000 vakgenoten hebben de advertentie ondertekend, aldus boekenkoepel CPNB.

De verklarende tekst bij de advertentie luidt:

"Afgelopen zaterdag heeft auteur Pim Lammers moeten besluiten zich terug te trekken als schrijver van het gedicht voor de Kinderboekenweek 2023. Hij werd en wordt ernstig bedreigd. Dit vinden wij verschrikkelijk.

De aanvallen volgden op een kort verhaal dat Lammers in 2015 voor volwassenen schreef. Doodsbedreigingen aan het adres van schrijvers zijn onaanvaardbaar, ongeacht hoe je hun werk interpreteert of wat je ervan vindt.

Wij vinden het niet acceptabel dat schrijvers in hun veiligheid en vrijheid worden bedreigd."

De doodsbedreigingen vonden plaats na de berichtgeving dat Pim Lammers het kinderboekenweekgedicht zou schrijven terwijl een aantal mensen hun afkeer uitspraken over een kort verhaal dat Lammers in 2015 voor volwassenen schreef over de erotische spanning tussen een D-pupil en zijn voetbaltrainer. 

De kwestie veroorzaakt veel ophef op social media tussen voorstanders van de literaire vrijheid, welke mensen tot nadenken zou moeten zetten, en bezorgde mensen die in 'Trainer' een verheerlijking van pedofilie zien. Onder andere vielen zangeres Monique Smit en model Kim Feenstra Pim Lammers af over de vermeende verheerlijking van pedofilie in 'Trainer' en Kamerid Wybren van Haga stelde er Kamervragen over.

Oordeel zelf over het kort verhaal 'Trainer'.

FBI vindt 'secret document' in woning van ex-vicepresident Pence

De FBI doorzocht het huis van voormalig vice-president Pence op zoek naar geheime documenten.

Volgens een adviseur van Pence is er een als geheim geclassificeerd document gevonden. Dit werd blijkbaar over het hoofd gezien bij de oorspronkelijke zoektocht door medewerkers.

Volgens de Washington Post en CNN is de actie ondernomen in overleg met de advocaten van de voormalige vice-president. In januari werden in de woning in Carmel, Indiana, documenten met mogelijk geheime informatie gevonden. Deze waren per ongeluk ingepakt en meegenomen toen Pence zijn ambt verliet, zei zijn advocaat.

Afgelopen augustus heeft de FBI het huis van ex-president Trump in Florida doorzocht en een groot aantal geclassificeerde documenten in beslag genomen. In het huis en een voormalig kantoor van de zittende president Biden werden ook geheime documenten ontdekt.

Procureur-generaal Garland heeft twee speciale aanklagers aangesteld om de vondsten te onderzoeken.

VS schieten 'UFO' neer boven Alaska

Een Amerikaanse F-22 straaljager heeft vrijdag een onbekend vliegend object (UFO)neergeschoten dat hoog boven Alaska vloog, zeiden Amerikaanse functionarissen, minder dan een week nadat het leger  de Chinese ballon neerhaalde die over de Verenigde Staten vloog.

Een Sidewinder-raket heeft het vliegend object neergehaald, dat ongeveer zo groot was als een kleine auto, zei US Brig. Generaal Patrick Ryder, de hoofdwoordvoerder van het Pentagon.

"We weten niet wie de eigenaar is van dit object", zei de woordvoerder van het Witte Huis, John Kirby, eraan toevoegend dat het onduidelijk was waar het vandaan kwam.

President Joe Biden gaf opdracht tot het neerhalen. Zowel het Pentagon als het Witte Huis weigerden een gedetailleerde beschrijving van het neergehaalde object te geven en zeiden alleen dat het veel kleiner was dan de Chinese ballon.

Amerikaanse functionarissen weigerden te speculeren over wat het object zou kunnen zijn, zelfs na een dag observatie, wat vragen oproept over wat er nou zo moeilijk te identificeren zou kunnen zijn door ervaren Amerikaanse piloten en inlichtingenfunctionarissen.

Het Pentagon zei dat het object donderdag voor het eerst werd waargenomen met behulp van grondradars. F-35-vliegtuigen werden vervolgens naar de UFO gestuurd om te onderzoeken. Het object vloog op ongeveer 40.000 voet (12.190 meter) in noordoostelijke richting en vormde een risico voor het civiele luchtverkeer.

 



Turkije en Syrië: ruim 24.000 doden, nog steeds overlevenden uit puin gered

Vijf dagen na de aardbeving werden in de rampgebieden in Syrië en Turkije nog mensen levend aangetroffen tussen het puin. Er zouden onder andere een zwangere vrouw en een negenjarig meisje zijn gered. Het aantal geborgen doden in het Turks-Syrische grensgebied is inmiddels opgelopen tot ruim 24.000, waarvan bijna 21.000 in Turkije. 

Het aantal gewonden loopt ook in de tienduizenden, miljoenen zijn dakloos volgens schattingen van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

De noodhulpcoördinator van de buitenlandse hulp van de Arbeiter-Samariter-Bund, Axel Schmidt, vertelde aan Deutschlandfunk ook de noodzaak om naast noodhulp ook de dagelijkse bevoorrading eten en drinken te organiseren. Wie bij temperaturen onder nul geen dak boven het hoofd heeft en te weinig eet en drinkt, is nog kwetsbaarder dan anders.Bovendien moeten bijvoorbeeld gewonden na behandeling in het veldhospitaal en de drinkwatervoorziening moet worden gegarandeerd. De ASB zal daarom eind volgende week een medisch zorgcentrum opzetten in de provincie Hatay.

Schmidt, die met een ASB-onderzoeksteam door Turkije reist, zei dat de Turkse regering "echt alles" doet om de reddingsteams te ondersteunen. Maar hij hoorde ook kritiek op de crisisbeheersing van de autoriteiten. Zelf wenste hij soms een betere coördinatie.

Volgens de autoriteiten zijn tot nu toe bijna 93.000 mensen uit de aardbevingsgebieden in Turkije gered. Meer dan 166.000 hulpdienstmedewerkers zijn betrokken bij reddings- en hulpoperaties. Sinds de eerste beving op maandagochtend zijn bijna 1.900 naschokken geregistreerd.

De mensenrechtenorganisatie Pro Asyl riep de federale regering op om druk uit te oefenen op Turkije vanwege de gesloten grensovergangen naar Syrië.

Terwijl de reddingspogingen aan Turkse zijde aan de gang waren, zouden de mensen die getroffen waren door de aardbeving in Noord-Syrië min of meer worden genegeerd door dichte grensovergangen. De leden van de VN-Veiligheidsraad onderzoeken momenteel ook een resolutie waarin wordt opgeroepen tot het openen van grensovergangen tussen Turkije en Syrië.

De Nederlandse reddingsploeg USAR redde inmiddels 12 overlevenden van de aardbeving in Turkije uit het puin. Nieuwsuur stapte samen met het team in het vliegtuig. In onderstaande videoinformatie over de catastrofale aardbeving en een verslag van de reddingsoperatie door USAR.

Hieronder een droneopname van een gigantische breuklijn in Zuid-Turkije, de beelden zijn gemaakt in de provincie Kahramanmaraş, het epicentrum van de aardbeving. 



Nuis wint 1500m in Polen, Groenewoud derde op 3km

De World Cup langebaanschaatsen is deze week neergestreken in Polen, waar op de baan van Tomaszów Mazowiecki gestreden wordt om de laatste World Cup-zeges van het seizoen. Dit weekeinde een reguliere wedstrijd, volgende week wachten de World Cup-finales. Vrijdagavond werden de eerste afstanden afgewerkt, met hier en daar succes voor de zeker niet in volle sterkte aanwezige Nederlandse ploeg.

1500m mannen
In een rechtstreekse rit tegen Wesly Dijs reed Kjeld Nuis naar 1:46,71 minuten en dat bleek de snelste tijd van allemaal te zijn. De Noor Peder Kongshaug werd met 1:47,41 tweede, Patrick Roest reed een minder vlakke race dan normaal en pakte met 1:47,62 de derde plek - Dijs werd vijfde in 1:47,85 minuten. Nederland pakte overigens wel een 1-2'tje in de B-groep: Louis Hollar won in 1:48,47 minuten, voor Marcel Bosker (1:48,52).

500m vrouwen
Het Nederlandse contingent kwam er net niet aan en was vooral 'best of the rest': de zesde tot en met negende plek waren binnen anderhalve tiende van een seconde voor Michelle de Jong (38,54), Femke Kok (38,60), Marrit Fledderus (38,63) en Dione Voskamp (38,67). Kim Min-sun uit Zuid-Korea reed met 37,90 de enige 37'er en won, voor de Oostenrijkse Vanessa Herzog (38,09) en de Amerikaanse Kimi Goetz (38,11). Naomi Verker won eerder in 38,87 seconden de B-groep.

3000m vrouwen
Martina Sablikova had in de vierde rit met 4:06,04 minuten een uitstekende tijd genoteerd, krap twee seconden boven Irene Schouten's baanrecord. Joy Beune was, zoals gebruikelijk, beduidend sneller van start gegaan, maar stortte redelijk in en moest genoegen nemen met plek vier in 4:07,68 minuten. Marijke Groenewoud stortte dan weer niet in, maar had het tempo gewoon nét niet: derde in 4:07,18 minuten. De winst ging naar Ragne Wiklund uit Noorwegen, die in de slotrit ook veel harder vertrok dan Sablikova, maar het nog precíes vol wist te houden: 4;05,96 minuten, acht honderdsten sneller. Sanne in 't Hof werd met 4:11,18 zesde, terwijl Nederland in de B-groep eerder een 1-2'tje pakte met Reina Anema (4:08,67) en Robin Groot (4:11,73).

Ploegenachtervolging mannen
Patrick Roest, Marcel Bosker en Beau Snellink vormden op papier een ploeg waar zeker mee gewonnen zou kunnen worden, maar dat lukte niet helemaal: met 3:43,96 minuten bleef het trio steken op de derde plek. De winst was voor Sverre Lunde Pedersen en zijn jonge Noorse kompanen Peder Kongshaug en Sander Eitrem in 3:42,70 minuten, vijf honderdsten van een seconde sneller dan Ethan Cepuran, Emery Lehman en Casey Dawson namens de VS.

AI Picture Gallery #119

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

FOK! Wat een weer: lentekriebels

winterbanner

Goede morgen!

De temperatuur is vrijwel gelijk gebleven aan gisteravond, niks geen vorst. Wel is het bewolkt maar droog. De matige wind komt vanochtend uit het zuiden tot zuidwesten. Aan de kust is deze vrij kachtig. In het zuidoosten is een buitje motregen mogelijk. Vanmiddag veranderd er weinig, al is de zon wel meer te zien. De temperatuur wordt ongeveer 10 graden. Vanavond wordt het nevelig en kan er in de noordelijke helft wat mist ontstaan, wel blijft het droog. 

In de nacht naar zondag is het ongeveer 2 graden en is er weinig wind. De komende dagen blijf het droog, code geel vinden we volgende week ergens terug. Maar eerst vieren we dat het weekend is, voor de meesten althans. Tot morgen!

De temperatuur daalde amper tot niet. (Foto: Hetweeractueel)
De temperatuur daalde amper tot niet. (Foto: Hetweeractueel.nl) 

De wereld op z'n kop! (Foto: DJMO)
Het Kurhaus in Scheveningen op z'n kop! (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Uitslag AZ - Excelsior

AZ is voorlopig de nieuwe koploper in de eredivisie. In de thuiswedstrijd tegen Excelsior kende de ploeg van Pascal Jansen geen enkel probleem en won het met 5-0.

AZ stond bij rust al met 5-0 voor tegen Excelsior. Sven Mijnans in januari overgekomen van Sparta opende in de twintigste minuut de score voor de thuisploeg. Daarna ging het snel in Alkmaar. Daarna scoorde Jesper Karlsson een fraaie 2-0, Mijnans maakte 3-0 en Jens Odgaard en Vangelis Pavlidis wisten in de eerste helft ook nog te scoren.

Na rust was AZ een aantal maal dichtbij de zesde treffer, maar gelukkig voor Excelsior bleef die uit, waardoor het 5-0 bleef in Alkmaar. Door de zege is AZ even de koploper in de eredivisie, zondag kan Feyenoord AZ weer voorbij gaan als de Rotterdammers weten te winnen van sc Heerenveen. Excelsior is terug te vinden op de veertiende plaats.

EK-zilver voor baanrenner Eefting op scratch, Milan wint mooie achtervolging

In het Zwitserse Grenchen is vrijdag de derde dag van het Europees kampioenschap baanwielrennen afgewerkt. Er stonden weer vier onderdelen op het programma: drie duuronderdelen en een keer sprinten voor de vrouwen, het Nederlandse succes zette zich ook vrijdag weer een beetje door.

Scratch mannen
De Portugees Iuri Leitão zorgde na een paar seconden voor de eerste stevige aanval, maar werd weer bijgehaald. Jack Murphy deed daarna een dappere poging, maar ook de Ier moest het hoofd buigen. De Deen Carl-Frederik Bevort was de volgende met een echte aanval, maar hij werd teruggepakt door onder meer de Fransman Donavan Grondin. Leitão deed in de slotronden nóg eens een poging, maar vlak voor het einde werd hij bijgehaald door een sprintende Oliver Wood en de Brit pakte de titel, voor de Nederlander Roy Eefting en Grondin.

Individuele achtervolging mannen
In de kwalificaties was de Brit Dan Bigham de snelste, maar Jonathan Milan legde hem het vuur na aan de schenen in de finale. De Italiaan hield uitstekend stand en wist vervolgens een indrukwekkende versnelling door te voeren, waarna hij met een daverende slotkilometer goud pakte in 4:03,744 minuten, voor Bigham (4:05,860). De Duitser Tobias Buck-Gramcko pakte met eveneens een sterk slot brons door in 4:09,796 af te rekenen met de Fransman Corentin Ermenault (4:10,261). Brian Megens was er ook bij: hij moest het met 4:14,086 doen met een degelijke elfde plek in de kwalificatie.

Omnium vrouwen
De Britse Katie Archibald was een klasse apart, of eigenlijk wel twee: ze won de scratch, ze won vervolgens de tempokoers en daarna won ze de afvalkoers, om in de afsluitende puntenkoers geen seconde in de problemen te komen. Zilver was voor de Poolse Daria Pikulik, die in de laatste sprint nog langs de Belgische Lotte Kopecky wipte. Maike van der Duin stond derde na drie onderdelen, met onder meer een tweede plek op de scratch, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde plek.

Sprint vrouwen
Het was een Duits onderonsje in de finale, waarin Lea Friedrich uiteindelijk in twee heats te sterk was voor landgenote Pauline Grabosch. Het brons was voor de Britse Sophie Capewell, die de gedoodverfde favoriete Mathilde Gros uit Frankrijk in twee heats versloeg. Hetty van der Wouw ging er in de kwartfinales uit, Steffie van der Peet sneuvelde nog een ronde eerder.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.