Rusland wil onderzoek naar betrokkenheid VS bij explosies Nord Stream

Rusland wil alle informatie achterhalen met betrekking tot de bomaanslagen eind september op de Nordstream 1 en 2 in de Oostzee. Het land dringt hierop aan na een publicatie van de hand van de bekende Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh. Hij stelt dat de Verenigde Staten schuldig zijn aan de sabotagedaad. 

Amerikaanse duikers zouden afgelopen juni in opdracht van president Biden en met hulp van Noorwegen explosieven hebben geplaatst op de pijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Deze zijn enkele maanden later, op 26 september, tot ontploffing gebracht aldus Hersh.

Het Witte Huis noemt het onderzoek 'volledig verzonnen' en ook Noorwegen ontkende en benadrukte dat deze beschuldigingen compleet vals zijn.

De VS had vanaf het begin al weerstand tegen de pijpleidingen, omdat deze Rusland meer invloed in West-Europa zou geven. Doordat Russisch gas jarenlang via Duitsland naar Europa stroomde vormde de Nord Stream 1 een belangrijk instrument voor Rusland. Daarnaast was het Russische gas een belangrijke bron van inkomsten voor Moskou. Rusland noemt de aanslagen op de Nordstream 1 en 2 'terroristisch' en wil de kwestie zelf onderzoeken omdat ze niet worden betrokken bij de lopende onderzoeken door de Scandinavische landen en Duitsland.

De 85-jarige Pulitzer Prize-winnaar Hersh heeft in het verleden meerdere schandalen aan het licht gebracht. De laatste tijd kreeg hij echter steeds meer kritiek vanwege zijn werkwijze en uitspraken.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit