FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 februari 2023

Random Pics van de Dag #857

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Skeletonster Bos pakt World Cup-zege in Innsbruck

Skeletonster Kimberley Bos heeft de vierde World Cup-zege uit haar carrière binnen. De eerste drie kwamen allemaal in het Duitse Winterberg, waaronder dit seizoen, maar voor het eerst lukte het ook daarbuiten en wel in het Oostenrijkse Innsbruck, waar ze al vier keer tweede werd.

Vrouwen
De Amerikaanse Hallie Clarke was in de eerste run de snelste, terwijl Bos het na een bijzonder moeizame start moest doen met plek elf - bij de start schoot haar slee uit de startsleuf, waardoor ze bijna tegen de zijkant van de baan knalde. Ze beperkte de schade en herstelde zich in run twee met een fenomenaal goede afdaling, waarmee ze het baanrecord verpulverde.

De één na de ander beet zich vervolgens stuk op de tijd van Bos en ook Clarke kwam er niet aan: de Amerikaanse moest het op 0,28 seconden doen met de tweede plek. Kim Meylemans uit België werd erg knap derde op 0,33 seconden, pas de tweede podiumplek uit haar carrière. Thuisfavoriete Janine Flock viel in run twee terug van plek drie naar vier, de Chinese verrassing Dan Zhao zakte van de tweede naar de achtste plek.

Mannen
De Britse wereldkampioen Matt Weston was in de eerste run duidelijk de snelste en in run twee liet hij er opnieuw geen gras over groeien: met een nieuw baanrecord verstevigde hij zijn positie en dus pakte hij de overwinning. Jung Seung-gi uit Zuid-Korea werd op 0,36 seconden tweede, de Chinees Chen Wenhao werd derde op 0,49 seconden en hield Christopher Grotheer uit Duitsland (+0,51) net van het podium.

Rusland wil onderzoek naar betrokkenheid VS bij explosies Nord Stream

Rusland wil alle informatie achterhalen met betrekking tot de bomaanslagen eind september op de Nordstream 1 en 2 in de Oostzee. Het land dringt hierop aan na een publicatie van de hand van de bekende Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh. Hij stelt dat de Verenigde Staten schuldig zijn aan de sabotagedaad. 

Amerikaanse duikers zouden afgelopen juni in opdracht van president Biden en met hulp van Noorwegen explosieven hebben geplaatst op de pijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Deze zijn enkele maanden later, op 26 september, tot ontploffing gebracht aldus Hersh.

Het Witte Huis noemt het onderzoek 'volledig verzonnen' en ook Noorwegen ontkende en benadrukte dat deze beschuldigingen compleet vals zijn.

De VS had vanaf het begin al weerstand tegen de pijpleidingen, omdat deze Rusland meer invloed in West-Europa zou geven. Doordat Russisch gas jarenlang via Duitsland naar Europa stroomde vormde de Nord Stream 1 een belangrijk instrument voor Rusland. Daarnaast was het Russische gas een belangrijke bron van inkomsten voor Moskou. Rusland noemt de aanslagen op de Nordstream 1 en 2 'terroristisch' en wil de kwestie zelf onderzoeken omdat ze niet worden betrokken bij de lopende onderzoeken door de Scandinavische landen en Duitsland.

De 85-jarige Pulitzer Prize-winnaar Hersh heeft in het verleden meerdere schandalen aan het licht gebracht. De laatste tijd kreeg hij echter steeds meer kritiek vanwege zijn werkwijze en uitspraken.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Blowen op de Wallen vanaf half mei verboden

Het blowverbod op straat op de Wallen dat Amsterdam gaat instellen, moet vanaf half mei van kracht worden. De maatregel werd vorig jaar gepresenteerd, maar toen was nog niet bekend wanneer het verbod zou ingaan. 

De gemeente stelt dat binnenstadbewoners 'structureel en buitensporig veel last van de drukte en overlast door massatoerisme en middelenmisbruik in de openbare ruimte' hebben. Vooral 's nachts zou het grimmig kunnen worden, wat ten koste gaat van de nachtrust van bewoners, de leefbaarheid en veiligheid.

Het verbod op gebruik van softdrugs in de openbare ruimte moet de overlast verminderen. Burgemeester Halsema schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat ze het blowverbod in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wil opnemen en dat zowel agenten als handhavers daardoor eventueel boetes kunnen uitdelen. 

"De uitvoering in de praktijk is evenwel complex en zal steeds gewogen moeten worden in het licht van de andere problematiek in het gebied op het moment", schrijft Halsema in een brief aan de gemeenteraad. "Als handhavingslijn is afgesproken dat bij overtredingen zoveel mogelijk wordt aangesproken, bij herhaling wordt gewaarschuwd en pas bij excessen wordt geverbaliseerd. Waar mogelijk worden gezamenlijke handhavingsacties uitgevoerd."

Terrassen
De gemeente gaat daarnaast onderzoeken of een afhaalverbod voor softdrugs van 16.00 uur tot 01.00 uur van donderdag tot en met zondag juridisch haalbaar en te handhaven is. Mocht het blowverbod op straat niet voldoende zijn, dan wordt er ook gekeken of blowen op terrassen bij coffeeshops in het gebied verboden kan worden.

Andere maatregelen die vorig jaar gepresenteerd werden zijn het aanscherpen van het alcoholverkoopverbod en het vervroegen van sluitingstijden voor horeca en prostitutieramen. Deze maatregelen moeten nog voor de zomer van kracht worden, laat de gemeente vandaag weten. Bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden hebben vanaf deze week vier weken de tijd om op de plannen te reageren. 

Zo reageerden bewoners en ondernemers vorig jaar op de nieuwe maatregelen:

Borden
De gemeente zegt dat er al extra maatregelen zijn genomen tegen straatdealers. Deel van die maatregelen zijn waarschijnlijk de waarschuwingsborden waarop staat dat mensen geen drugs moeten kopen van straatdealers omdat het illegaal is.

Bom uit WWll ontploft onverwachts in Brits stadje

Een bom uit de Tweede Wereldoorlog is vandaag onverwachts ontploft in Norfolk, aldus de politie. Hulpdiensten en overheden waren vanaf dinsdag al bezig om de bom te ontmantelen. Vrijdagmiddag ontplofte de bom plotseling, de politie van Norfolk meldde dat er dat niemand gewond was geraakt.

Titanic vaart terug de bioscoopzalen in

Voor het 25e jubileum van kaskraker en klassieker Titanic komt dit epos van regisseur James Cameron terug de bioscopen in gevaren. Dit keer is de film voor het eerst in 4K te bekijken. Reis jij met ons mee terug en ga je deze film nog een keertje in de bioscoop beleven? Wij bij FOK! waren wel geïnteresseerd en ter voorbereiding schoven we aan bij een persconferentie met James Cameron en producer Jon Landau. 

EU-top: buitengrenzen strenger beveiligen, meer hulp toegezegd aan Zelenskyy

De Europese Unie wil het gemeenschappelijk asiel- en migratiebeleid aanscherpen. Daar waren de staatshoofden en regeringsleiders het vanochtend vroeg over eens. Om ongewenste migranten buiten de deur te houden, wil de EU onder meer haar buitengrenzen versterken. Oekraïne heeft geen toezegging ontvangen om straaljagers te leveren.

Zoals blijkt uit de slotverklaring van de EU-top, moet mensensmokkel worden beperkt, grensbewaking worden versterkt en uitzettingen worden versneld om ongewenste migratie een halt toe te roepen. Financiering voor hekken aan de buitengrens van de EU wordt niet expliciet genoemd in de verklaring. Er moeten echter fondsen worden opgezet voor infrastructuur aan de grenzen, volgens de verklaring. Onder meer Oostenrijk en Griekenland hadden hierom verzocht. 

Concreet keurden de EU-landen twee projecten aan de buitengrenzen goed. Commissievoorzitter Von der Leyen zei dat een van de projecten is om de grens tussen EU-land Bulgarije en Turkije te beveiligen met voertuigen, camera's, wegen en wachttorens. Deze moeten worden gefinancierd uit EU-fondsen, de Bulgaarse begroting en bijdragen van de EU-landen.

Volgens Von der Leyen gaat het tweede project over de registratie van migranten, een snelle asielprocedure en terugkeer vanaf de buitengrens. Er moet meer druk worden uitgeoefend op de landen van herkomst om afgewezen asielzoekers terug te nemen.

Oud-EUcommissaris Fischler: "Typisch Europees document"
Met betrekking tot de resoluties sprak de Oostenrijkse bondskanselier Nehammer van een duidelijk signaal, de Duitse kanselier Scholz van een pragmatische en goede oplossing. De voormalige Oostenrijkse EU-commissaris Fischler daarentegen bekritiseerde het definitieve document omdat het te vaag zou zijn. Het is een 'typisch Europees document' met formules die elke regering naar eigen inzicht kan interpreteren. Zo moet nog duidelijk worden waar de grensbewaking precies wordt versterkt en hoeveel maatregelen er worden gefinancierd.

Ook waren de EU-staten het erover eens dat er meer politieke druk moet worden uitgeoefend op landen die niet meewerken aan het terugnemen van afgewezen asielzoekers. Visa en handelsbeleid en ontwikkelingshulp worden genoemd als mogelijke instrumenten.

EU-landen zeggen verdere hulp toe aan Oekraïne
In de slotverklaring zegden de staatshoofden en regeringsleiders van de EU ook verdere steun toe aan Oekraïne, dat door Rusland is binnengevallen – 'voor zo lang als nodig'. De wens van de Oekraïense regering om snel toe te treden tot de EU werd voorzichtig beoordeeld.

De top begon met een toespraak van de Oekraïense president Zelenskyy. Hij had vooral om meer wapenvoorraden gevraagd, vooral straaljagers. De Franse president Macron zei dat leveringen van straaljagers 'in de komende weken' niet mogelijk zijn. Maar hij sluit in principe niets uit. De Duitse kanselier Scholz zei dat straaljagers 'geen gespreksonderwerp' voor hem waren.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met Zelenskyy kondigden EU-Commissievoorzitter Von der Leyen en EU-Raadsvoorzitter Michel aan dat sommige regeringsleiders bereid zijn om de nodige wapens en ondersteuning te leveren, waaronder vliegtuigen. Er is nu een reeks bilaterale besprekingen gaande waarin de kwestie van straaljagers aan de orde zal komen.

EU-Raadsvoorzitter Michel riep de EU-landen op Oekraïne de maximale steun te geven. Er is onder andere behoefte aan munitie, raketten en verdedigingssystemen.

Rusland wil zijn olieproductie verlagen vanwege prijsplafonds

Vanwege het door het Westen vastgestelde prijsplafond voor Russische ruwe olie heeft Moskou aangekondigd de productie te verminderen.

Rusland zal geen ruwe olie verkopen aan een land dat direct of indirect het prijsplafond-principe toepast, zei vice-premier Nowak tegen persbureau Interfax. Vanaf maart zal de olieproductie met 500.000 vaten per dag worden verminderd. In december stelde de EU, gesteund door de landen van de grootste G7-groep, de bovengrens voor Russische ruwe olie vast op 60 dollar per vat. Dit betekent dat leveringen tegen een hogere prijs, ook naar derde landen, niet mogen worden ingeklaard door westerse verzekeringsmaatschappijen en rederijen.

Darter Price wint Premier League-avond in eigen huis

In de Motorpoint Arena in Cardiff is donderdagavond de tweede avond van het jaar in de Premier League Darts afgewerkt. Er stond weer een minitoernooitje op het programma, zoals tegenwoordig elke week het geval is, en de thuisfans in Wales konden flink juichen.

Kwartfinales
In de eerste kwartfinale nam Michael Smith het op tegen Jonny Clayton, die door het thuispubliek natuurlijk hevig ondersteund werd. Dat hielp hem om in het begin wel bij de wereldkampioen te kunnen blijven, maar de meer dan uitstekend spelende Smith wist het, toen hij eenmaal op gang was, toch zonder al teveel problemen af te maken: 6-3.

Nathan Aspinall nam het vervolgens op tegen Peter Wright en had daarin eigenlijk constant de bovenhand. Beetje bij beetje werkte hij zich naar een beslissende voorsprong, en met een bijna-negendarter gooide hij de wedstrijd op 6-3 uit. Bijna, want zijn zesde pijl stuiterde uit de triple-20, maar met negen perfecte pijlen die wél bleven zitten maakte hij het af.

Gerwyn Price mocht voor eigen publiek aantreden tegen dé man in vorm, Chris Dobey, en dat werd een uitstekende en vooral spannende partij. De heren gaven elkaar geen duimbreed toe en er moest een elfde en beslissende leg aan te pas komen, waarin Price het met een 81-finish uitgooide voor het enige publiek ter wereld waar hij wél toe wordt gejuicht.

Michael van Gerwen en Dimitri van den Bergh stonden aanvankelijk prima te gooien, maar dat zakte later in de wedstrijd wel een beetje in. De Nederlander liet wat kansen liggen, maar in de tiende leg profiteerde hij dan weer van gemiste kansen van de Belg en gooide hij het op 6-4 alsnog uit.

Halve finales
Smith en Aspinall maakten er een prima potje van, hoewel Aspinall toch steeds de bovenhand leek te hebben en Smith het vooral moest hebben van fraaie finishes. De fraaiste finish kwam echter op naam van The Asp: bij 5-4 gooide hij 136 uit voor een 6-4 overwinning en een finaleplaats.

Price opende zijn duel tegen Van Gerwen uitstekend door drie van de eerste vier legs te winnen, waarna Van Gerwen 142 uitgooide en Price dat liet volgen door een 106-finish. De twee gingen door tot 5-5, waarop Van Gerwen het af leek te maken. Hij liet echter twee matchdarts liggen om 56 uit te gooien en Price maakte het daarna wel af: 6-5.

Finale
In de finale begon Price heerlijk: in no-time had hij een 3-1 voorsprong tegen Aspinall. De Welshman en Engelsman hadden er zichtbaar plezier in op het podium, maar Price was wel net een niveau beter. Hij liet zijn eerste matchdart voor een 157-finish liggen, maar maakte het een leg later alsnog af via dubbel-20: 6-3.

In de Premier League zijn er nu vier spelers met vijf punten: Dobey, Van Gerwen, Price en Aspinall.

VVD-raadslid vroeg 'MeToo'tje' te verzinnen tegen D66-stadsdeelbestuurder

Het Amsterdamse VVD-raadslid Daan Wijnants zou aan collega Ellis Mulder, momenteel stadsdeelcommissielid in Amsterdam-Zuid, hebben gevraagd of zij een MeToo-actie kon verzinnen tegen een stadsdeelbestuurder van D66. Het commissielid zou vervolgens door de top van haar partij onder druk zijn gezet nadat zij een melding had gemaakt van grensoverschrijdend gedrag. Zo valt te lezen bij AT5

Dat schrijft het NRC. Volgens de krant zou het gesprek zijn gevoerd tijdens een strategisch overleg van de de VVD in Buitenveldert in 2019. Van de vijf VVD'ers die aanwezig waren bij het gesprek bevestigen twee tegen het NRC dat Wijnants aan Mulder vroeg of zij niet 'MeToo'tje kon verzinnen' tegen de stadsdeelbestuurder. 

'Kantinepraat'
De twee aanwezigen die met de krant hebben gesproken zagen de opmerking wel net wat anders. 'Kantinepraat, totaal misplaatst', noemt de ene het. De ander, oud-deelraadslid Gianni Pollarini, herinnert de opmerking zich als 'een grap over een valse beschuldiging, nooit serieus bedoeld'. Wel kan hij zich voorstellen dat Mulder dit anders heeft kunnen opvatten. 

Wijnants zelf kan het zich niet meer herinneren dat hij de suggestie tegen Mulder zou hebben gedaan, maar hij sluit het niet uit. Dat zegt hij tegen het NRC. Wel kan Wijnants zich herinneren dat hij iets anders aan Mulder had voorgesteld, dat zij het volgende debat zou moeten voeren met de D66-bestuurder. "Het was bekend dat hij niet zo goed met vrouwen kon omgaan. Op die manier zouden we het extra ongemakkelijk voor hem maken." Wel noemt de VDD'er die opmerking nu onhandig. 

Melding van grensoverschrijdend gedrag
De suggestie van Wijnants bleef Mulder een lange tijd dwarszitten. In 2021 meldde zij het voorval bij de partij onder grensoverschrijdend gedrag. De VVD beloofde aan Mulder terugkoppeling van het onderzoek, maar vlak voordat de kandidatenlijst bekend werd gemaakt kreeg zij te horen dat er 'geen beletsel' was tegen Wijnants. Mulder was verrast door de timing en de inhoud van de terugkoppeling. 

Kort daarna zou Mulder ook door partijvoorzitter Paul Luijten onder druk zijn gezet om een journalist van het NRC te bellen om te zeggen dat de integriteitsregels binnen de VVD goed geregeld zijn. In het telefoongesprek, dat in handen van de krant is, zou Luijten hebben gezegd "als jij zegt we hebben bij de VVD allemaal keurige procedures en ik weet bij God niet waar het over gaat, dan is het weg". 

Wijnants laat aan het NRC weten dat hij graag in gesprek zou willen gaan om zijn excuses aan te bieden. De VVD zegt tegen AT5 dat zij na de melding van Mulder een verzoek hebben gedaan tot onderzoek. Zij hebben vervolgens het besluit van de onderzoekscommissie overgenomen en was er geen reden om Wijnants niet op de kandidatenlijst te zetten. Voor de partij is de zaak nu afgehandeld, maar is er 'altijd een uitgestoken hand' voor een gesprek met Mulder.

Projectie complottheorie op Anne Frank Huis, politie start onderzoek

De politie is bezig met een onderzoek naar een projectie die op het Anne Frank Huis is getoond. De tekst zou verwijzen naar een theorie dat Anne Frank haar dagboek niet zelf heeft geschreven en zou worden gedeeld in een rechts-extremistisch Telegramkanaal. 

De politie laat aan AT5 weten dat zij van de projectie afweten en dat zij onderzoek doen wie er voor de projectie verantwoordelijk is. Een woordvoerder laat weten dat er daarna samen met het Openbaar Ministerie moet worden bekeken wat strafbaar is. 

Volgens Het Parool, die de video van de projectie in handen heeft, zou de zin 'Anne Frank uitvinder van de balpen' op het museum zijn afgebeeld. Volgens de complottheorie is het dagboek van Frank met een balpen geschreven terwijl deze pas na de Tweede Wereldoorlog in gebruik zijn geraakt. Uit onderzoek kwam naar voren dat in de jaren 60 een onderzoeker losse vellen papier in het dagboek achterliet die met een balpen geschreven waren, maar dat het niets afdoet aan de echtheid.

De Anne Frank Stichting en burgemeester Femke Halsema zijn 'geschokt' door de projectie op het Anne Frank Huis met een antisemitische boodschap. Op het museum werd maandagavond de tekst 'Anne Frank uitvinder van de balpen' geprojecteerd. Deze tekst impliceert dat Anne Frank haar dagboek niet zelf heeft geschreven.

"De Anne Frank Stichting heeft met afschuw kennis hiervan genomen", reageert de stichting die ook het Anne Frank Huis onderhoudt. "Het Achterhuis is de plek waar Anne Frank zat ondergedoken en haar dagboek schreef. Anne Franks dagboek is een van de belangrijkste getuigenissen van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog." 

Met de projectie, die enkele minuten duurde, doen de daders volgens de stichting 'een aanval op de echtheid' van het dagboek. "Het is een antisemitisch en racistisch filmpje. Wij realiseren ons zeer wat dit betekent voor de joodse gemeenschap en voor de stad Amsterdam in het algemeen." De stichting heeft aangifte gedaan bij de politie en die doen onderzoek naar het voorval. 

'Uitermate lafhartig en pijnlijk'
Ook burgemeester Halsema reageerde geschokt op de projectie. "Ik ben woedend over deze laffe, verwerpelijke daad. Dit is onversneden antisemitisme en het is een aanval op Anne Franks nalatenschap, ons (inter)nationale symbool van de strijd tegen antisemitisme. Uitermate lafhartig en pijnlijk, voor de overlevenden, de nabestaanden van de slachtoffers van de holocaust, de hele Joodse gemeenschap en iedereen die weet waartoe haat, racisme en intolerantie leiden."

De burgemeester laat weten dat zij nauw contact heeft met de directie van het Anne Frank Huis en met de vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap. "Ik hoop dat de daders snel worden opgespoord. De nagedachtenis van Anne Frank mag niet bezoedeld worden door stuitende kwaadaardigheid van extremisten."

Meer dan 40 landen doelwit van China's ballonspionage

Volgens berichten in de Amerikaanse media heeft China meer dan 40 landen op vijf continenten 'bezocht' met een vloot spionageballonnen.

Dat melden onder meer de 'New York Times' en de 'Washington Post', daarbij verwijzend naar een hoge functionaris van het State Department in Washington. De Chinese ballon die voor de kust van de VS is neergeschoten, had meerdere antennes in een opstelling die China waarschijnlijk in staat stelde communicatie te verzamelen en te lokaliseren, zei het. De uitrusting van de ballon is duidelijk gebruikt voor het vergaren van informatie en kwam niet overeen met de uitrusting die in weerballonnen wordt gebruikt.

Eerste kantoormedewerkers als treinassistent de trein op

Wie de trein pakt, kan ze vanaf vandaag tegenkomen. De eerste collega’s van onder andere kantoor en werkplaatsen zijn gestart met de opleiding om te helpen op de trein als treinassistent. Een groep van tien NS’ers test deze nieuwe tijdelijke rol als eerste uit. De bedoeling is om met een kleine groep ervaring op te doen om vervolgens steeds meer collega’s op te leiden. Met dit initiatief wil NS een betrouwbare dienstregeling voor reizigers blijven bieden en de werkdruk voor collega’s op de trein verlagen.


De NS’ers die meegaan op de trein krijgen de rol van treinassistent. Zij gaan op vrijwillige basis twee tot vier keer per maand mee op de trein. De treinassistenten ondersteunen de conducteur bij het vertrekproces. Ze kijken bijvoorbeeld of reizigers veilig kunnen instappen en geven dat door aan de conducteur, zodat die het sein voor vertrek kan geven. De treinassistenten zijn te herkennen aan opvallende NS-jasjes. Het betreft een tijdelijke maatregel van april 2023 tot en met december 2023.

Van kantoor naar coupé
Jan-Hoite van Hees werkt op kantoor van NS aan de netwerkontwikkeling van de (verre) toekomst en is één van de eerste deelnemers: “Ik vind dit een heel goed idee. Het belangrijkste is het rijden van treinen voor onze reizigers. Daarnaast vind ik het ook onze verantwoordelijkheid dat de werkdruk van collega’s op de trein omlaag gaat en dat zij ook een dag vrij kunnen nemen om bijvoorbeeld bij het afzwemmen van hun kind te zijn.”

Meerdaagse opleiding
Alle collega’s die aan de slag gaan als treinassistent krijgen een vierdaagse opleiding. De eerste collega’s zijn inmiddels gestart met deze opleiding. Die bestaat uit online modules, praktische trainingen en praktijkuren op de trein. Tijdens deze opleiding leren zij meer over het vertrekproces en krijgen veiligheidsinstructies. Willem Luuring is één van de mentor-conducteurs die de praktijkopleiding verzorgt: “We kunnen de hulp hard gebruiken. Fijn om samen onze schouders eronder te zetten. Tegelijk ook een mooie kans om te laten zien wat er allemaal bij ons vak komt kijken en vooral wat er nodig is om reizigers veilig van A naar B te laten reizen, elke dag weer.”

Extra handen
Naast collega’s die als treinassistent op te trein helpen, wil NS uitzendkrachten inzetten om te ondersteunen als treinassistent op de Hoge Snelheids Lijn (HSL). Deze uitzendkrachten ronden vooraf een meerdaagse opleiding af. Daarnaast gaan ingehuurde en vooraf opgeleide beveiligingsassistenten onze conducteurs ondersteunen in de late diensten van donderdag tot en met zondag.

Nieuwe collega’s
NS heeft 6.000 voltijdbanen voor conducteurs en machinisten op 28 standplaatsen, verspreid over Nederland. Op dit moment heeft NS nog zo’n 400 conducteurs en machinisten tekort. Dit komt onder andere door de enorme krapte op de arbeidsmarkt, interne doorstroom en het ziekteverzuim. Sinds de zomer vorig jaar presenteerde NS meerdere landelijke campagnes op tv en online om collega’s te werven, maakten machinisten met een treinsimulator een tour langs stations om hun vak te promoten en organiseerde NS meerdere wervingsdagen. De werving van nieuwe conducteurs en machinisten vertoont sindsdien een stijgende lijn. "Momenteel zijn we druk bezig met het opleiden van deze nieuwe collega’s, het duurt even voordat zij inzetbaar zijn op de trein. In de tussentijd kunnen we de hulp van de treinassistenten hard gebruiken."

Nederland niet meer afhankelijk van energie uit Rusland

Ruwweg een jaar na de Russische inval komt er vrijwel geen Russische energie meer naar Nederland. Vloeibaar Russisch gas (LNG), dat niet per leiding maar per schip wordt aangevoerd, is de enige uitzondering hierop. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is in Europa afgesproken de import van Russische energie zo snel mogelijk af te bouwen. Nederland heeft hard gewerkt om de energietekorten die hierdoor dreigden te ontstaan te voorkomen. Met het laatste sanctiepakket op Russische olieproducten, dat afgelopen zondag is ingegaan, zijn alle Europese energiesancties nu van kracht. Hierdoor komen er vrijwel geen Russische olieproducten, ruwe olie en kolen Nederland meer in. Ook de import van Russisch gas – niet gesanctioneerd - is flink afgebouwd in Europa én Nederland.

Minister Jetten: “Kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne hebben we als doel gesteld de Russische oorlogskas niet langer te spekken door de energie invoer uit Rusland zo veel en zo snel mogelijk te beperken. Want maar liefst 60% van de Russische staatsinkomsten kwamen uit de export van fossiele brandstoffen. We hebben al die tijd hard gewerkt om alternatieven te vinden, energie te besparen, sneller te verduurzamen en de gestegen energieprijzen waar mogelijk te dempen. We blijven hard werken om in de huidige gasbehoeften te voorzien. Bijvoorbeeld door meer LNG import mogelijk te maken uit meer diverse en stabiele regio’s, gasopslagen goed te vullen, gezamenlijke gasinkoop in Europa te organiseren en energie te besparen.”

Minder Russisch gas
Hoewel er geen sancties op Russisch gas gelden, komt er vrijwel geen Russisch gas via pijpleidingen meer binnen in Nederland. Voor de oorlog in Oekraïne was dit 25% van de Nederlandse import. Daarnaast is het percentage vloeibaar gas (LNG) uit Rusland gehalveerd van 30% in 2021 naar 15% nu. De verminderde import van gas uit Rusland is grotendeels opgevuld met LNG maar ook met meer import uit België (verdubbeling) en het Verenigd Koninkrijk. De import van Russisch gas is ook in Europa de afgelopen tijd flink afgebouwd. Voor de oorlog in Oekraïne lag het aandeel Russisch gas op zo’n 45%. Inmiddels ligt dit op zo’n 10%.

Om ook de volgende winter voldoende gas te hebben, wordt een aantal maatregelen genomen. De gasopslagen zullen wederom tot minimaal 90% gevuld worden. Dit is goed voor ongeveer een derde van het nationaal verbruik, maar dat gas wordt ook gebruikt door andere Europese landen. Ook wordt gewerkt aan het verder vergroten van de importcapaciteit voor LNG, volgend op de verdubbeling van capaciteit vorig jaar. Zowel de nieuwe Eems Energy Terminal als de GATE terminal bieden hier mogelijkheden voor. Daarnaast wordt de mogelijkheid onderzocht om vanaf 2024 nieuwe LNG-terminals in Nederland te realiseren. Voor import, onder meer LNG, werkt Nederland in EU-verband samen aan een actieplan voor gezamenlijke inkoop.

Afbouw Russische olie en kolen
Op 5 december 2022 is het importverbod van Russische ruwe aardolie ingegaan, gevolgd door het importverbod op Russische olieproducten zoals diesel en kerosine van 5 februari. Sinds december vorig jaar komt er geen ruwe Russische aardolie Nederland meer binnen. Het is niet volledig uit te sluiten dat er indirect Russische aardolie of aardolieproducten Europa binnenkomen, omdat dit soms elders vermengd wordt en zo de afkomst lastig is te herleiden. Naast het verbod op import van Russische olie en olieproducten hebben de EU-lidstaten ook besloten een maximumprijs te zetten op deze Russische producten: boven deze prijs mag geen enkel bedrijf uit de EU vervoeren, verzekeren of daarvoor welke andere dienst dan ook verrichten. Het belangrijkste doel van de sancties is dat de Russische overheid in de portemonnee geraakt worden. Alleen al door deze sanctie wordt geschat dat de Russische regering dagelijks zo’n EUR 160 miljoen misloopt, dit wordt meer zodra bekend wordt wat de gevolgen zijn van de sanctie op olieproducten.

Fysieke tekorten in Nederland worden op korte termijn niet verwacht omdat er voorraden zijn ingeslagen en raffinaderijen in Nederland goed op weg zijn om over te schakelen naar olie uit andere landen. Daarnaast heeft Nederland de strategische voorraad olie en olieproducten op orde.

De import van Russische kolen is verboden sinds 10 augustus 2022, en er komen inmiddels geen Russische kolen meer Nederland in. Er is al enige tijd vervangende import geregeld uit onder meer Australië en Zuid-Afrika om de ontstane gaten te vullen, waardoor de kolencentrales in Nederland nog steeds in staat zijn om de productie van gascentrales over te nemen.

Uitslagen KNVB Beker

Afgelopen week werden de 1/8e finales van het KNVB Bekertoernooi gespeeld. Op dinsdag, woensdag en donderdag waren er in totaal 8 wedstrijden.

Dinsdag trapte AZ af tegen Utrecht, de bezoekers wonnen met 1-2. De Graafschap speelde een thuiswedstrijd tegen de amateurs van De Treffers, voor laatstgenoemde eindigde het bekertoernooi na een 3-0 overwinning van De Graafschap. NAC ging op bezoek bij SC Heerenveen, de bezoekers kwamen op voorsprong maar SC Heerenveen wist uiteindelijk de winst nog naar zich toe te trekken. Het werd 2-1.

Woensdag speelde PSV tegen FC Emmen, PSV won met 3-1 en zit daarmee ook in de koker voor de laatste 8. Het mooiste affiche was toch wel Spakenburg  tegen Katwijk, de twee amateurs. Na verlenging stod het 1-1 en werden er dus penalties genomen. Dat kon Spakenburg beter waarmee zij door zijn. Feyenoord speelde in De Kuip een krankzinnige wedstrijd tegen N.E.C., dat met 10 man kwam te staan bij een 0-2 voorsprong. Na 90 minuten stond het 2-2 en kwam N.E.C. nog voor, Feyenoord wist de schade te repareren en kwam 4-3 voor te staan. Dit duurde niet lang waarna er bij een eindstand van 4-4 penalties werde genomen. Feyenoord ging uiteindelijk door.

Donderdag werden de laatste twee wedstijden gespeeld, FC Twente ontving Ajax en had de betere kansen in de eerste helft, het was Ajax dat op voosprong kwam in de tweede helft en met 0-1 zich mag opmaken voor de kwartfinales. ADO Den Haag kreeg Go Ahead Eages op bezoek, er viel een goal voor ADO waarmee zij de laatste zijn die zich melden voor de kwartfinales.

De loting voor de kwartfinales is zaterdag om 23:08 op ESPN 1, de speeldata zijn dinsdag 28 februari, woensdag 1 maart en donderdag 2 maart. Een overzicht van de uitslagen:

Uitslagen 1/8e finales      
AZ - FC Utrecht 1-2
De Graafschap - De Treffers 3-0
NAC - SC Heerenveen 1-2
PSV - FC Emmen 3-1
Spakenburg - Katwijk 1-1 (4-1 np)
Feyenoord - N.E.C. 4-4 (5-3 np)
Twente - Ajax 0-1
ADO Den Haag - Go Ahead Eagles 1-0

AI Picture Gallery #118

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

FOK! Wat een weer: even geen vorst meer

winterbanner

Goede morgen!

Code geel is weer in het land wegens gladheid, behalve op de Wadden en in Limburg, in de provincies Overijsel, Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland dubbel geel wegens gladheid en mist. Dit geldt tot 10:00.

Momenteel liggen de temperaturen rond het vriespunt, aan de noordelijke kust is het al wat warmer tot 6 graden. In de loop van de ochtend lost de mist op en trekt de zuidwester wind aan naar een windkracht 4. Vanmiddag zien we de zon bij een aangename temperatuur van 8 graden. Het blijft droog. De wind trekt aan de kust verder toe tot windkracht 6. Vanavond trekt er bewolking van het noorde naar het zuiden, ook dan blijft het droog.

In de nacht naar vrijdag liggen de minimumtemperaturen tussen de 3 en 6 graden, na het weekend is de zon weer iets meer te zien. De neeslagkans is met 10% klein.

 Vorst aan de grond (Foto: _UserName_)
Vorst aan de grond (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.