Turkse inflatie daalt naar 58 procent

De Turkse inflatie zakt, net als in veel West-Europese landen, langzaam maar zeker. Maar de Turkse inflatie is vergeleken met Nederland in januari 57,7 procent op jaarbasis nog torenhoog.

Ondanks deze hoge cijfers is dat goed nieuws, want in oktober bedroeg de inflatie in Turkije bijna 85 procent. Eén van de oorzaken van de hoge inflatie zijn net als in ons land de prijzen voor energie, als gevolg van de oorlog in Oekraïne. En doordat gasprijzen nu dalen naar het niveau van begin 2022 daalt hierdoor ook de inflatie in Turkije.

Het regeringsbeleid van president Recep Tayyip Erdogan speelt ook een rol bij de dalende inflatiecijfers. De centrale bank heeft de rente in Turkije vorig jaar meerdere malen verlaagd, terwijl economen het veiliger vinden om bij een hoge inflatie de rente te verhogen. Zoals ook in Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is gebeurd.

Erdogan probeert door de lage rente de groei van de productie aan te jagen. Maar door dit beleid  is de waarde van de Turkse lira flink gedaald ten opzichte van de dollar en de euro. Waardoor veel importgoederen erg duur zijn. Turkije doet wel zijn best om de gevolgen van de inflatie voor de burgers te beperken. Zo werd bij de start van 2023 het minimumloon met 55 procent verhoogd.