VS wil wapens aan OekraÔne leveren met bereik van 170 km

Na maanden aarzelen willen de VS Oekraïne voorzien van langeafstandwapens (bereik 170 km). Volgens Amerikaanse regeringsbronnen donderdag zal het komende militaire hulppakket wapens bevatten met ongeveer het dubbele bereik van de systemen die voorheen beschikbaar zijn gesteld aan het Oekraïense leger.

Een deel van het pakket, waarvan de waarde wordt geschat op 2,17 miljard dollar, zal bestaan uit zogenaamde Small Diameter Bombs - bommen met een kleine diameter, SDB - die als precisiewapens worden beschouwd.

Deze nieuwe Amerikaanse militaire hulp wordt vrijdag officieel aangekondigd, aldus bronnen in Washington. Maandenlang heeft de Amerikaanse regering geaarzeld om langeafstandswapensystemen aan Oekraïne te leveren, uit angst dat deze zouden kunnen worden gebruikt bij aanvallen op Russisch grondgebied, waardoor de VS dieper in het conflict zouden worden getrokken. Oekraïne zegt dat het wapens met een groter bereik nodig heeft voor tegenoffensieven om de door Rusland bezette Oekraïense gebieden te heroveren.