UMCG getroffen door Russische cyberaanval, meer ziekenhuizen onder vuur

De pro-Russische hackersgroep Killnet zit achter de cyberaanval (DDOS) waardoor de website van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) sinds zaterdag plat lag. De groepering dreigt meerdere Nederlandse ziekenhuizen en mogelijk andere zorgorganisaties aan te vallen en heeft dat ook al gedaan. De schade is voorlopig beperkt, maar het gevaar is nog niet geweken. Meer hierover bij Skipr

Killnet heeft aanvallen aangekondigd op landen die Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland, waaronder Nederland. Meerdere ziekenhuizen zijn aangevallen, maar het is nog onduidelijk hoeveel, laat een woordvoerder van Z-CERT weten. RTL Nieuws meldt dat Killnet de aanval heeft opgeëist en dreigt ‘alle medische instituties’ te ‘vernietigen’. Een screenshot uit een chatgroep van de groepering laat zien dat diverse ziekenhuizen, waaronder alle umc’s, genoemd worden als potentieel slachtoffer.

Killnet geeft aan dat de DDoS-aanvallen een reactie zijn omdat diverse landen, waaronder Nederland, Oekraïne hulp bieden tijdens de oorlog. "Het is heel simpel: voor het steunen van de nazi's in Oekraïne vernietigen we alle medische instituties", aldus Killnet. 

Naast Nederland kunnen ook ziekenhuizen in Duitsland, Spanje, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk DDos-aanvallen verwachten.