NYT: Russische parachutisten betrokken bij bloedbad Bucha

Volgens de 'New York Times' zou een eenheid van het Russische leger een rol hebben gespeeld bij het bloedbad in de West-Oekraïense stad Bucha. Parachutisten van de 234th Airborne Division zouden verantwoordelijk zijn voor de dood van tientallen burgers in de Jablunska-straat in Bucha.

Volgens Oekraïense bronnen werden in april meer dan 460 lichamen gevonden in Bucha, een voorstad van Kyiv, nadat het Russische leger zich had teruggetrokken. De wreedheden tegen de burgerbevolking veroorzaakten wereldwijd afschuw. Rusland ontkent verantwoordelijkheid voor de misdaden en heeft gezegd dat de beelden van de doden in scène zijn gezet.

"Soldaten hebben ongewapende volwassen mannen ondervraagd en geëxecuteerd, en ze hebben mensen vermoord die hen onbedoeld voor de voeten liepen- of het nu kinderen waren die met hun families op de vlucht waren, buurtbewoners op zoek naar voedsel, of mensen die gewoon op hun fiets naar huis reden." schrijft de New York Times. De krant zegt acht maanden bezig te zijn geweest met het praten met bewoners, het evalueren van beelden van beveiligingscamera's en het analyseren van overheidsdocumenten. Daarnaast werden telefoongegevens en informatie in sociale netwerken gebruikt voor onderzoek.

De NYT heeft een soort van 'reconstructie-video' gemaakt van hun bevindingen: