Meer beschuldigingen tegen afgezette EU vicepresident Kaili, partner heeft bekend

Tegen de afgezette EU- vicepresident Kaili zijn nu ook beschuldigingen van 'fraude met middelen uit de EU-begroting' geuit. Het Europees Openbaar Ministerie in Luxemburg heeft verzocht om opheffing van de immuniteit van de Griekse vrouw en EP-leden Spyraki, die ook uit Griekenland afkomstig zijn.

Het openbaar ministerie verklaarde dat het ging om de verdenking van "fraude ten nadele van de EU-begroting", in het bijzonder met betrekking tot de beloning van parlementair personeel.

Kaili, die in hechtenis zit, en anderen zijn al beschuldigd van betrokkenheid bij een criminele organisatie, witwassen van geld en corruptie.

Volgens berichten in de media heeft de Italiaanse partner van Kaili de beschuldigingen nu toegegeven. De kranten "Le Soir" uit Brussel en "La Repubblica" uit Rome melden, onder verwijzing naar onderzoeksdocumenten, dat hij behoorde tot een groep die geld aannam van de staten Qatar en Marokko in ruil voor inmenging in hun belangen in Europese aangelegenheden. Volgens de informatie was het hoofd van de organisatie voormalig Europarlementariër Panzeri uit Italië. Kaili's partner, die ook Italiaans is, was eerder een werknemer van een Italiaans lid van het Europees Parlement.

De Belgische justitie doet onderzoek naar meerdere personen wegens corruptie en witwassen. Sinds vrijdag zijn zes verdachten aangehouden, van wie er twee zijn vrijgelaten. De datum van de detentieherziening van de Griek Kaili is uitgesteld naar volgende week.

De voorzitter van het Europees Parlement, Metsola, kondigde naar aanleiding van het schandaal "vergaande" hervormingen aan. Zij zal deze klus persoonlijk leiden. Dit omvat een verbod op alle niet-officiële vriendschapsgroepen en een grondige herziening van de banden met derde landen, zei Metsola na een gesprek met Europese leiders in Brussel.