FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 16 december 2022

Random Pics van de Dag #809

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Medvedev dreigt met aanvallen op NAVO-landen; 'NAVO is hybride oorlog gestart'

De voormalige Russische president Dmitry Medvedev heeft gedreigd met aanvallen op NAVO-landen. Strijdkrachten en diverse objecten in landen die officieel in oorlog zijn met Rusland of de bondgenoten zijn van Ruslands vijand zijn legitieme doelwitten voor een aanval, schreef Medvedev, plaatsvervangend hoofd van de Russische Veiligheidsraad, in zijn Telegram-kanaal.

De 57-jarige noemde ook de NAVO: "De leiders van de NAVO-landen beweren unaniem dat hun landen en de hele alliantie niet tegen Rusland vechten. Maar iedereen begrijpt dat het anders in elkaar steekt." 

Volgens Medvedev zijn naast het politieke leiderschap en de strijdkrachten van de vijand en hun technologie ook objecten van militaire en civiele infrastructuur zoals bruggen en energievoorraden legitieme doelen van aanvallen.

Hij deed deze uitspraken terwijl Moskou opnieuw de stroomvoorziening van Oekraïne lamlegt door massale raketaanvallen. Medvedev beschuldigde de NAVO ervan Rusland allang de 'hybride oorlog' te hebben verklaard. De vertrouweling van Kremlin-chef Vladimir Poetin interpreteerde de omvangrijke wapenleveranties aan Oekraïne, waartegen Moskou sinds februari zijn aanvalsoorlog voert, als een aanval op Rusland

Grootste aquarium ter wereld spat uit elkaar

Sea Life Aquadom, een gigantisch aquarium van 14 meter hoog met ongeveer 1.500 tropische vissen, barstte vrijdag in een Berlijnse Radisson-Blu Hotel in Berlijn. Hierdoor kwamen de lobby van het hotel en een nabijgelegen straat onder water te staan. Door het uit elkaar spattende aquarium raakten twee mensen gewond en zijn bijna alle vissen uit het aquarium gedood. Het aquarium is volledig verwoest. 

Gasten zeiden dat ze werden gewekt door een luide knal toen 's werelds grootste vrijstaande cilindrische aquarium uit elkaar spatte, waardoor het aanwezige zeeleven door de ingang van het hotel stroomde en de ijskoude straten in de drukke wijk Mitte binnenstroomde.

"Een miljoen liter water en alle vissen erin zijn op de begane grond terecht gekomen", zei een woordvoerder van de Berlijnse brandweer. Een gast beschreef hoe hij een papegaaivis doodgevroren op de grond zag liggen nadat hij uit het enorme aquarium was gespoeld dat als middelpunt in een vrijetijdscomplex stond waarin het Radisson Blu-hotel, een museum, winkels en restaurants waren ondergebracht.

De reden voor het barsten van het grote aquarium 'Aquadom' in Berlijn was waarschijnlijk materiaalmoeheid. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen voor nalatigheid van derden. 

Delen van het hotel werden vernield en meubels spoelden op straat. Het gebied is over een groot gebied afgezet. Bouwkundig ingenieurs moeten nu controleren of dragende elementen van het gebouw beschadigd zijn.

IEA: nieuwe recordhoogte in wereldwijd kolenverbruik

Het wereldwijde kolenverbruik zal dit jaar naar verwachting een nieuw hoogtepunt bereiken. Dat blijkt uit het jaarverslag van het International Energy Agency IEA.

Experts gaan ervan uit dat het verbruik van fossiele brandstoffen in 2022 voor het eerst boven de 8 miljard ton zal uitkomen, zo'n 1,2 procent meer dan vorig jaar. Het Energieagentschap verduidelijkte dat het kolenverbruik tot 2025 op dit niveau zal blijven, tenzij er drastische tegenmaatregelen worden genomen.

Het IEA noemt de hoge gasprijzen als een van de redenen voor de stijging. Daardoor nemen sommige landen steeds meer hun toevlucht tot energie uit de relatief goedkopere steenkool. Daarnaast zorgde de lange periode van droogte in de zomer ervoor dat kerncentrales in bijvoorbeeld Frankrijk tijdelijk buiten werking moesten worden gesteld.

Spaans lagerhuis stemt voor verlof bij hevige menstruatiepijn

Het Spaanse Lagerhuis heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat vrouwen bij hevige menstruatiepijn recht op vrije dagen geeft met behoud van loon.

De minister van Gelijkheid, Montero, zei in het parlementair debat dat menstruatie geen sociaal taboe meer is. Vrouwen kunnen daarom een arts raadplegen en mogen dan thuisblijven zolang de pijn aanhoudt. Je salaris wordt dan vanaf dag één betaald door de staat.

Het wetsvoorstel moet ook worden goedgekeurd door de senaat. Mocht die goedkeuring komen, dan zou Spanje het eerste land in Europa zijn met een wettelijk geregeld menstruativerlof. 

EU dreigt met sancties voor Twitter nadat Musk kritische journalisten blokkeert

Toonaangevende Amerikaanse media hebben opgeroepen tot het onmiddellijke herstel van de door Musk geschorste Twitter-accounts van verschillende journalisten.

Update 15.20 uur: De blokkering van journalistenaccounts Twitter stuit in de Europese Unie op kritiek. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Jourova zei dat het nieuws over de willekeurige schorsingen zorgwekkend is. Ze dreigt Twitter sancties op te leggen. 

Eerdere berichtgeving: Sally Buzbee, hoofdredacteur van de Washington Post, zei dat haar collega Drew Harwell zonder waarschuwing en zonder uitleg was verbannen van Twitter nadat hij nauwkeurige berichtgeving had gepubliceerd over het schorsen van een ander Twitter-account. CNN sprak van een impulsieve en onterechte schorsing.

Twitter heeft de accounts van verschillende journalisten geblokkeerd. Onder meer verslaggevers van de New York Times, de Washington Post en CNN zijn getroffen. Kranten meldden deze week allemaal dat Twitter een account (@Elonjet) had gesloten dat openbaar beschikbare gegevens gebruikt om de privéjetvluchten van Elon Musk te volgen.

Musk is sinds kort eigenaar van Twitter. In een tweet beschuldigde hij de journalisten van doxxing, oftewel het openbaar maken van persoonlijke gegevens die de veiligheid van zijn gezin in gevaar zouden hebben gebracht.

Twee jaar celstraf en jeugd-tbs voor schutter (17) 'liquidatie op bestelling'

Een 21-jarige man is veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor het medeplegen van moord op een 56-jarige man in Amstelveen. Hij en een 17-jarige jongen bereidden de moord samen voor, oordeelt de rechtbank. De 17-jarige jongen loste de dodelijke schoten en krijgt de maximale jeugddetentie van twee jaar en jeugd-tbs (PIJ-maatregel) opgelegd. Zo meldt AT5

Het slachtoffer werd op 22 december vorig jaar neergeschoten op de Wieringerstraat. Hij was in eerste instantie aanspreekbaar, maar overleed korte tijd later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Volgens Het Parool betrof het de crimineel Itzhak Meiri, die terugkwam van een tandartsbezoek.

Bij de schietpartij werden zeker zeven schoten gelost, waarbij een van de kogels was afgevuurd in de richting van een speelveldje waar kinderen aan het spelen waren. Uit onderzoek blijkt dat het slachtoffer meerdere dagen werd gevolgd en opgewacht. Een dag na de liquidatie werd de 21-jarige verdachte aangehouden, enkele weken later op 11 januari werd de 17-jarige opgepakt. 

De politie kwam de twee op het spoor dankzij een peilbaken dat de politie onder de auto van het slachtoffer aantrof. Dat baken kon worden gelinkt aan de telefoon die de 21-jarige verdachte gebruikte. Op het baken werden DNA-sporen van beide verdachten aangetroffen.

Ook trof de politie veel bewijs aan op de telefoons van het tweetal. Op de telefoon van de 17-jarige jongen werd onder andere een rap aangetroffen waarin hij de naam van het slachtoffer noemde. Op de telefoon van de 21-jarige man stonden onder andere beelden van 'proefschieten' in het Bijlmerpark, enkele dagen voor de moord. In zijn kelderbox werd kleding aangetroffen met schotresten en het DNA van de 17-jarige.

Het Openbaar Ministerie wilde dat de 17-jarige jongen werd veroordeeld volgens het volwassenenrecht. "Wat het OM betreft gaat het hier om een feit met een uiterst volwassen karakter. Een liquidatie op bestelling tegen betaling", zei de officier van justitie eerder op zitting.

 Daar gaat de rechtbank niet in mee. Volgens de rechtbank functioneert de jongen op een niveau dat bij zijn leeftijd past en kampt hij met problematiek waarbij langdurige behandeling nodig is om tot een gedragsverandering te komen. Deskundigen gaven bovendien aan dat het daarbij noodzakelijk is dat die behandeling een pedagogische en affectieve component bevat. Dit is niet mogelijk in een tbs-kliniek

De opgelegde PIJ-maatregel is de zwaarte jeugdsanctie die zeven jaar kan duren en waarvan de mogelijkheid bestaat die daarna om te zetten naar een voor onbepaalde duur verlengbare tbs-maatregel

Rijks- en Amsterdam Museum moeten pronkstukken teruggeven aan erfgenamen

Het Rijksmuseum en het Amsterdam Museum moeten afstand doen van vier kostbare pronkstukken. De vier zeventiende-eeuwse zoutvaten van kunstenaar Johannes Lutma moeten terug naar de nabestaanden van de Duits-Joodse Emma Budge (1852-1937). Zo meldt AT5

De kunstwerken zijn in 1937, kort na haar dood en tegen haar laatste wil in, geveild in Berlijn.

"Budge had na de machtsovername door de nazi’s in Duitsland een aantal wilsbeschikkingen laten opstellen met betrekking tot de bestemming en verkoop van haar kunstverzameling. De door haar benoemde Joodse executeurs-testamentair konden hier na haar dood in 1937 geen uitvoering aan geven", oordeelt de Adviescommissie Restitutieverzoeken Cultuurgoederen en Tweede Wereldoorlog.

De vier zoutvaten kwamen via een aantal bezitsovergangen in 1960 terecht bij veilinghuis Frederik Muller, waar de gemeente Amsterdam ze aankocht. Een paar werd verkocht aan de Staat voor het Rijksmuseum. Het Amsterdam Museum kreeg het andere paar zoutvaten van de gemeente in beheer.

"De Joodse burgers is bezit, rechten, waardigheid en in veel gevallen het leven afgenomen. Voor zover nog iets hersteld kan worden van het grote onrecht dat hen is aangedaan, hebben we als samenleving de morele plicht hiernaar te handelen. Dat geldt zeker voor de vele kunstwerken die in bezit waren van Joodse burgers en geroofd werden door nazi’s of op een andere manier uit bezit zijn geraakt van de eigenaren", aldus wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur).

'Laatste NSB'er' (103) overleden

De voor zover bekend laatste NSB'er in Nederland is overleden. Jacob Luitjens, ook wel bekend als 'de Schrik van Roden', blies woensdag zijn laatste adem uit in het Friese Lemmer, 103 jaren jong.

Vooral sinds de jaren tachtig was de landverrader een van de meest besproken NSB'ers van Nederland. Hij zou slechts een 'kleine vis' geweest zijn, maar gold als een soort symbool van alles wat in de oorlog fout was en kreeg daardoor zogenaamd onterecht veel te veel aandacht.

Die aandacht zullen wij hem verder niet geven, wie nog meer wil lezen over het leven van de man die naar eigen zeggen nog altijd warme herinneringen overhield aan de tijd waarin hij met zijn nazistische makkers gezellig onderduikers en verzetsstrijders opspoorde verwijzen we door naar onder meer Trouw en het AD.

'Remake' souls-like Lords of the Fallen naar PS5

Op YouTube verscheen onlangs een trailer van Lords of the Fallen voor PS5, een nieuwe dark fantasy action-RPG met exact dezelfde naam als een soortgelijke game die in 2014 uitkwam. Of het een remake is is niet duidelijk, het lijkt erop alsof er gewoon een vergelijkbare game is gemaakt en daar dezelfde naam aan is gegeven.

Erg handig is het allemaal niet aangezien niemand weet of het nu gaat om een remake, een 'reboot' of gewoon een compleet nieuwe game met toevallig dezelfde titel. In de beschrijving van de PlayStation Store staat wel het volgende: "... Een gloednieuw avontuur in een uitgestrekte, verbonden wereld die meer dan vijf keer zo groot is als die van het origineel", wat wel weer doet vermoeden dat het een "herziening" is van Lords of the Fallen uit 2014. 

Een belangrijk element in (de nieuwe) Lords of the Fallen is het moeten vechten in twee parallelle werelden: die van de levenden en die van de doden. Verder is er 'seamless multiplayer' om samen de game te doorlopen en zijn er talloze klassen om uit te kiezen, met een hang naar zowel melee- als magic-gebruik.

Lords of the Fallen uit 2014 was één van de eerste souls-like/souls-klonen en hoewel het wat mij betreft nog niet in de schaduw mag staan van de games uit From Softwares koker, heb ik me destijds kostelijk vermaakt met die game. Ontwikkelaar Deck13, die later ook nog de (souls-like) The Surge-games maakte, lijkt niet betrokken te zijn bij de ontwikkeling van deze nieuwe, oude, remake/remaster/re-dinges. Bekijk de trailer hieronder.

Death Stranding-film in ontwikkeling bij Hammerstone Studios

Kojima Productions werkt samen met Hammerstone Studios om een verfilming van Death Stranding te ontwikkelen en te produceren, volgens een rapport van Deadline.

Het plot voor het project, de allereerste speelfilmaanpassing van Kojima Productions, wordt geheim gehouden. Er zouden nieuwe elementen en personages binnen het Death Stranding- universum geïntroduceerd worden. Het is nog niet duidelijk wie de film zal schrijven en regisseren.

Eerdere films die door Hammerstone Studios werden gefinancierd, zijn Kung Fury, Barbarian, Zeros to Ones, Bill & Ted Face the Music, Come Away en The Public.

"Ik kan niet enthousiaster zijn over deze nieuwe samenwerking met Hammerstone Studios", zei Hideo Kojima. "Dit is een cruciaal moment voor de franchise en ik kijk er echt naar uit om met hen samen te werken om Death Stranding naar het grote scherm te brengen."

Alex Lebovici van Hammerstone Studios voegde eraan toe: "We zijn verheugd en vereerd dat we de kans krijgen om samen te werken met de briljante en iconische Hideo Kojima aan zijn eerste verfilming. Ons doel is om opnieuw te definiëren wat een verfilming van een videogame zou kunnen zijn als je creatieve en artistieke vrijheid hebt. Deze film wordt een authentieke 'Hideo Kojima'-productie."

Death Stranding movie

4 jaar cel en tbs voor gijzelen, verkrachten en mishandelen van partner

De rechtbank Oost-Brabant heeft donderdag een 54-jarige man uit 's-Hertogenbosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar en terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging. Hij gijzelde zijn toenmalige vriendin ruim twee weken in zijn woning en heeft haar in die periode meerdere keren verkracht en mishandeld.

De verdachte had pas een relatie met de vrouw toen zij half december 2021 een aantal dagen in zijn woning verbleef. Al snel ging het mis; de verdachte wilde meerdere keren per dag seks en gebruikte daarbij geweld als zij tegenstribbelde. Ook sloeg hij het slachtoffer, drukte een brandende sigaret uit op haar been en hield een hete aansteker tegen haar arm. Om te voorkomen dat ze weg zou gaan, dreigde hij haar 'kapot te schieten als ze de woning zou verlaten' en knipte hij de simkaart van haar mobiele telefoon door. Op 3 januari jl. wist de vrouw uiteindelijk het huis uit te vluchten en via een buurvrouw de politie te waarschuwen.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte ernstig misbruik maakte van het vertrouwen dat de vrouw in hem stelde. Hij haalde haar op bij de vrouwenopvang en was zich dus bewust van haar kwetsbaarheid en verleden. De vrouw zag in hem een lieve man die voor haar als een geschenk uit de hemel kwam. Door het gebeuren voelt zij zich lichamelijk en geestelijk kapotgemaakt. De verdachte maakte haar doodsbang en deed haar heel erg veel pijn. De vrouw heeft nog steeds last van de mishandelingen en de verkrachtingen en weet niet of ze daar nog ooit overheen komt.

Eerdere veroordelingen
De rechtbank weegt ook mee dat de verdachte in 2011 is veroordeeld tot een celstraf van 9 jaar voor een poging tot moord, poging tot doodslag en bedreiging van zijn toenmalige partner. Daarnaast deden de afgelopen jaren meerdere van zijn ex-partners aangifte van geweld. In september 2020 werd hij veroordeeld voor mishandeling. De verdachte zat nog in de proeftijd van die veroordeling en moet daarom nu – naast de 4 jaar cel – ook nog een eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf van 6 maanden uitzitten.

Volgens een psycholoog en een psychiater is er bij de verdachte sprake van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. De rechtbank vindt het noodzakelijk voor de veiligheid van anderen dat hij naast de celstraffen tbs met dwangverpleging krijgt. Tot slot moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 5.500 euro.

SkiŰr Kriechmayr wint spannende afdaling in Val Gardena

In het Italiaanse Val Gardena/Gröden is de eerste afdalingswedstrijd van de World Cup-week in het alpineskiën afgewerkt. De mannen kwamen op de Südtiroler sneeuw in actie op de beruchte Saslongpiste, waar het niet zozeer enorm snel, maar wel zeer technisch is.

Als derde kwam de Duitser Josef Ferstl in actie en hij noteerde als eerste een op het oog wel echt rappe tijd. Die bleef even staan, tot de Noor Aleksander Aamodt Kilde er twee honderdsten van een seconde vanaf wist te schaven, gelijk daarna gevolgd door een nog 0,13 seconden snellere tijd van de Oostenrijker Matthias Mayer.

Ook Mayer mocht even op de hotseat blijven zitten, maar met World Cup-leider Marco Odermatt in aantocht kon hij dat plekje inleveren: de Zwitser was onderin erg snel en dook 0,02 seconden onder Mayer's tijd door. Nog voor Odermatt goed en wel plaats had genomen was hij zijn leiding echter alweer kwijt: Vincent Kriechmayr uit Oostenrijk was nog eens 0,11 seconden sneller.

Daarmee was het podium uiteindelijk ook bekend na een spannende race, waarin de top-29 binnen één seconde van elkaar zat. Kriechmayr won, voor Odermatt en Mayer, terwijl de Franse veteraan Johan Clarey - 41 jaar en nog altijd jagend op zijn eerste zege in inmiddels 230 World Cup-wedstrijden - op 0,23 seconden vierde werd.

Steeds meer Nederlanders gebruiken slimme apparaten

Meer dan 8 op de 10 Nederlanders van 12 jaar of ouder hebben thuis een of meer slimme apparaten of systemen die met het internet zijn verbonden. Vooral smart tv’s en slimme meters voor water, gas of elektriciteit worden veel gebruikt. Het gebruik van slimme verlichtingssystemen, beveiligingssystemen en huishoudelijke apparaten is afgelopen twee jaar ongeveer verdubbeld. Dat meldt het CBS op basis van het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen 2022.

Koelkasten, speakers, verlichting, beveiligingssystemen, auto’s en nog veel meer apparaten kunnen verbonden zijn met internet. Deze apparaten en systemen versturen en ontvangen online gegevens, ook wel het ‘internet der dingen’ genoemd. 83 procent van de Nederlandse bevolking gaf aan in 2022 een of meer slimme apparaten of systemen in huis te hebben. 60 procent had een smart tv en 55 procent een slimme water-, gas- of elektriciteitsmeter die je op afstand of via een app kunt aflezen. Bijna 4 op de 10 Nederlanders gebruiken een virtuele assistent (zoals Siri, Google Home, Amazon Alexa, Bixby) via een app of smart speaker of andere slimme audiosystemen.

Bezit slimme huishoudelijke apparaten meer dan verdubbeld
In 2022 is het gebruik van slimme huishoudelijke apparaten thuis meer dan verdubbeld, vergeleken met 2020. In 2020 had 6 procent van de Nederlanders een slim huishoudelijk apparaat zoals een robotstofzuiger, koelkast, koffiezetapparaat of robotgrasmaaier. In 2022 was dit 15 procent. Vergeleken met 2020 bezaten ook meer mensen slimme verlichting en beveiligingssystemen.

Slimme accessoires in trek
In 2022 hadden 5 op de 10 Nederlanders slimme accessoires zoals een smartwatch, fitnesstracker, sieraden of een draadloze koptelefoon. In 2020 waren dit nog minder dan 2 op de 10 Nederlanders (17 procent). Ook gebruikten meer mensen (12 procent) slimme gezondheidsapparaten, zoals een bloeddrukmeter, tandenborstel of weegschaal die met internet zijn verbonden, vergeleken met 2020 (5 procent). Het aantal mensen met een auto met ingebouwde internetverbinding nam ook toe.

Een op de vijf ervaart problemen bij gebruik
Slimme apparaten zijn niet foutloos. Zo heeft ruim een op de vijf problemen ervaren bij het installeren, instellen of het koppelen van slimme apparaten. Een kleine groep mensen (5 procent) had te maken met beveiligings- of privacyproblemen door een hack van een apparaat of systeem, of doordat gegevens zonder toestemming zijn gedeeld.

Niet iedereen heeft behoefte aan slimme apparatuur
Het gebruik van slimme apparaten neemt toe. Toch is niet iedereen overtuigd om slimme apparaten en systemen te gebruiken. Van de mensen die aangaven thuis geen slimme apparaten of systemen te gebruiken, noemde ruim 80 procent als reden dat zij er geen behoefte aan hebben. Zorgen over de privacy en beveiliging of hoge kosten werden elk door een kwart als (een van de) redenen genoemd.

Het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen van 2022 is van april tot juli 2022 gehouden onder 6 duizend mensen van 12 jaar of ouder.

FOK! Wat een weer: nog even koud

winterbanner

Moi'n

Brabanders, bende gij daar nog? Wa ist verrektes koud nie? -50,1, zonne grote ijsbal jonguh!  Even was het heel koud in de omgeving van Uden, als we buienradar moeten geloven. Een foutje, wat wel vaker gebeurd bij Buienradar, maar wel een vermakelijke. Leuker dan steeds maar weer die code geel door gladheid in het hele land deze ochtend.

En verder vandaag? De dag begint wederom met lichte tot matige vorst, momenteel is het in het oosten -2, in het zuiden -6 en in het noorden is de dooi ingeslagen met 3 graden op de wadden. Ook de kust kent dooitemperaturen. De oostelijke helft van het land is bewolkt en kan wat neerslag vallen in allerlei vormen: regen, (natte) sneeuw en misschien ook nog wat hagel of ijzel. Vanmiddag is het er nog bewolkt maar blijft het droog, elders is de zon te zien.

Vanavond blijft het ook droog, de maximumtemperatuur ligt rond de 1 graden boven het vriespunt bij een zwak tot matige wind uit noordoostelijke richtigen. Het weekend is nog vrij fris met maximumtemperaturen van 0 tot 3 graden. Daarna krijgen we bakken met regen en dubbele cijfers. Maar meer daarover in een volgend weerbericht. Tot dan!

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Linz wil naam Porscheweg 'cancelen' wegens nazi-verleden Porsche

De Oostenrijkse stad Linz heeft plannen aangekondigd om een straat te hernoemen ter ere van de oprichter van de luxe autofabrikant Porsche nadat een commissie die controversiële namen onderzocht, zijn nazi-verleden 'problematisch' vond.

Het hernoemen van straten en andere openbare plaatsen is nog steeds een fel bediscussieerd onderwerp in Oostenrijk – de geboorteplaats van Adolf Hitler – dat nazi-Duitsland in 1938 annexeerde. Pas in de afgelopen drie decennia is het land begonnen zijn rol in de Holocaust serieus te onderzoeken, waarbij ongeveer een derde van de 200.000 Joodse bevolking van Oostenrijk werd vermoord.

De Porscheweg en drie andere straten in Linz zouden een nieuwe naam krijgen, zei een stadswoordvoerder donderdag. De senaat van de stad zou naar verwachting deze maand de nieuwe naam goedkeuren, voegde ze eraan toe. Er zijn nog geen nieuwe namen voor de straten bepaald.

In 2019 vroeg Linz, dat 185 kilometer ten westen van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen ligt, een commissie van zes experts om de straatnamen van de stad te onderzoeken. In het rapport, gepubliceerd in november, vond de commissie 64 van de 1.158 straatnamen "problematisch". 

De straatnamen waren genoemd naar 61 mannen en drie vrouwen die op zijn minst lid waren van de nazi-partij, zo niet actieve aanhangers van de nazi-ideologie, aldus het rapport. Met name vier mannen werden als antisemitisch gezien, onder wie de in Oostenrijk geboren ingenieur Ferdinand Porsche, oprichter van het luxe automerk dat zijn naam draagt.

"Porsche speelde een centrale rol in de oorlogseconomie van de NS [nationaal-socialisme] en promootte actief de dwangarbeid van krijgsgevangenen en concentratiekampgevangenen", zei Linz in een verklaring waarin de bevindingen van de commissie werden aangekondigd. Daardoor "accepteerde Porsche hun dood en de dood van hun kinderen als gevolg van de onmenselijke omstandigheden in de kampen", volgens de verklaring. De andere drie namen die de commissie bijzonder 'besmet' vond - en waarvan de straatnamen zullen worden veranderd - waren die van de componist Hans Pfitzner, de entertainer Franz Resl en de bisschop Johannes Maria Gföllner.

Talrijke straten in heel Oostenrijk zijn hernoemd of gecontextualiseerd door middel van plaquettes nadat ze racistisch waren bevonden, vaak waren dit van antisemitische of anderszins besmette historische figuren. In andere delen van Oostenrijk zijn nog steeds straten vernoemd naar Porsche.

Het bedrijf Porsche heeft nog niet gereageerd op een verzoek van AFP. De autofabrikant liet echter aan de Oostenrijkse 'Kurier' weten de naamswijziging niet toe te juichen.

Meer beschuldigingen tegen afgezette EU vicepresident Kaili, partner heeft bekend

Tegen de afgezette EU- vicepresident Kaili zijn nu ook beschuldigingen van 'fraude met middelen uit de EU-begroting' geuit. Het Europees Openbaar Ministerie in Luxemburg heeft verzocht om opheffing van de immuniteit van de Griekse vrouw en EP-leden Spyraki, die ook uit Griekenland afkomstig zijn.

Het openbaar ministerie verklaarde dat het ging om de verdenking van "fraude ten nadele van de EU-begroting", in het bijzonder met betrekking tot de beloning van parlementair personeel.

Kaili, die in hechtenis zit, en anderen zijn al beschuldigd van betrokkenheid bij een criminele organisatie, witwassen van geld en corruptie.

Volgens berichten in de media heeft de Italiaanse partner van Kaili de beschuldigingen nu toegegeven. De kranten "Le Soir" uit Brussel en "La Repubblica" uit Rome melden, onder verwijzing naar onderzoeksdocumenten, dat hij behoorde tot een groep die geld aannam van de staten Qatar en Marokko in ruil voor inmenging in hun belangen in Europese aangelegenheden. Volgens de informatie was het hoofd van de organisatie voormalig Europarlementariër Panzeri uit Italië. Kaili's partner, die ook Italiaans is, was eerder een werknemer van een Italiaans lid van het Europees Parlement.

De Belgische justitie doet onderzoek naar meerdere personen wegens corruptie en witwassen. Sinds vrijdag zijn zes verdachten aangehouden, van wie er twee zijn vrijgelaten. De datum van de detentieherziening van de Griek Kaili is uitgesteld naar volgende week.

De voorzitter van het Europees Parlement, Metsola, kondigde naar aanleiding van het schandaal "vergaande" hervormingen aan. Zij zal deze klus persoonlijk leiden. Dit omvat een verbod op alle niet-officiële vriendschapsgroepen en een grondige herziening van de banden met derde landen, zei Metsola na een gesprek met Europese leiders in Brussel.

Prognose: door langer leven en immigratie meer inwoners, zo'n 20,7 miljoen in 2070

De bevolking van Nederland blijft de komende vijftig jaar groeien, tot 20,7 miljoen inwoners in 2070. Naar verwachting telt Nederland in 2024 18 miljoen inwoners en wordt in 2034 de grens van 19 miljoen bereikt. De bevolking groeit vooral door migratie en een langere levensduur. In 2040 is een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder. Dat meldt het CBS op basis van de Bevolkingsprognose 2022–2070.

De komende jaren groeit de bevolking naar verwachting relatief snel, maar daarna neemt het groeitempo af. Naar verwachting heeft Nederland in 2056 20 miljoen inwoners. De prognose beschrijft de meest waarschijnlijke ontwikkeling van de bevolking. Deze verwachting kent ook onzekerheden.Bevolkingsgroei vooral door migratie

Naar verwachting groeit de Nederlandse bevolking in 2022 met 227 duizend mensen. Dat is 111 duizend meer dan in 2021. De komende vijf jaar neemt de bevolkingsgroei weer af, vanaf 2026 wordt een groei van minder dan 100 duizend per jaar verwacht.

De laatste jaren groeide de bevolking vooral door buitenlandse migratie. In 2022 immigreerden iets meer dan 400 duizend mensen naar Nederland, waarvan ruim een kwart uit Oekraïne. Naar verwachting zal de bevolking ook in de toekomst vooral groeien door buitenlandse migratie.

Na een daling in 2020 trok de buitenlandse migratie in 2021 en 2022 weer aan. De immigratie was hoger, terwijl de emigratie lager was. Naar verwachting zal de immigratie de komende jaren afnemen. De emigratie zal verder toenemen, omdat een deel van de immigranten na een aantal jaren ook weer vertrekt.

Langere levensduur
De bevolking groeit de komende jaren niet alleen doordat meer mensen naar Nederland komen dan er vertrekken, maar ook doordat er meer kinderen geboren worden dan er mensen overlijden. En naar verwachting stijgt de levensduur verder. Sinds het begin van de coronapandemie in 2020 overlijden meer mensen dan ervoor. De sterfte zal de komende jaren weer afnemen, omdat naar verwachting minder mensen aan COVID-19 overlijden. Door de vergrijzing zal vanaf 2025 het aantal overledenen weer geleidelijk toenemen.

Het aantal kinderen dat jaarlijks wordt geboren nam in 2022 af. Naar verwachting neemt dit de komende jaren weer toe, maar dat aantal is op den duur niet voldoende om het oplopende aantal sterfgevallen te compenseren. Volgens de huidige inzichten zullen tussen 2040 en 2060 jaarlijks meer inwoners overlijden dan er kinderen worden geboren. Dit zorgt ervoor dat de bevolking in deze periode langzamer groeit.

In 2040 een kwart van de bevolking 65-plus
Het aandeel 65-plussers in de bevolking stijgt van 20 procent eind 2022 naar 25 procent rond 2040. Dit is zowel het gevolg van de naoorlogse geboortegolf en het grote aantal geboorten in de jaren zestig, als van de stijgende levensduur. Het aantal ouderen stabiliseert naar verwachting tussen 2040 en 2050, als een kleinere generatie 65 jaar wordt en veel ouderen uit de grote naoorlogse generatie overlijden. Na 2050 neemt het aantal ouderen in de bevolking weer toe, mede doordat de grote generatie millennials dan 65 jaar wordt.

Het aantal 80-plussers verdubbelt naar verwachting de komende twintig jaar, van 0,9 miljoen eind 2022 naar 1,7 miljoen in 2043. Daarna loopt het aantal volgens de prognose verder op tot een maximum van 2,1 miljoen rond 2054.

Aandeel mensen jonger dan 65 jaar daalt
Het aantal inwoners van 20 tot 65 jaar stijgt naar verwachting van 10,5 miljoen eind 2022 naar 10,6 miljoen rond 2026. Na een daling tot 10,4 miljoen in 2038 stijgt dit weer tot 11,0 miljoen in 2070. Het aandeel 20- tot 65-jarigen in de bevolking daalt van 59 procent eind 2021 naar 53 procent in 2070.

Het aantal 0- tot 20-jarigen neemt de komende jaren langzaam iets toe, van rond de 3,7 miljoen eind 2022 tot 4,2 miljoen rond 2047. Na een daling komt het aantal 0- tot 20-jarigen naar verwachting uit op 4,3 miljoen jongeren in 2070. Het aandeel jongeren in de totale bevolking blijft rond de 21 procent.

Meer inwoners dan volgens vorige prognose
De bevolkingsprognose wordt jaarlijks bijgesteld, waarbij rekening wordt gehouden met de meest recente ontwikkelingen en nieuwste inzichten. Ten opzichte van de prognose uit 2021 zijn er vooral aanpassingen op de korte termijn vanwege een hogere immigratie, hogere sterfte en lagere geboorte en emigratie. Door de bijstellingen is het verwachte inwonertal in 2070 volgens de huidige prognose 150 duizend hoger dan volgens de vorige prognose.

Meest waarschijnlijke ontwikkeling en onzekerheden
Om de toekomstige ontwikkeling van de bevolking te kunnen berekenen, gebruikt het CBS een simulatiemodel, waarbij uitgegaan wordt van veronderstellingen over geboorte, sterfte, immigratie en emigratie in de toekomst. De prognosecijfers zijn met onzekerheden omgeven. Zo kan het aantal migranten van jaar tot jaar sterk fluctueren. Ook is niet zeker of de stijging van de levensduur in de toekomst in hetzelfde tempo zal doorzetten en of Nederlanders een voorkeur voor een gezin met twee kinderen blijven houden. Bovendien is nog onbekend hoe lang de oorlog in Oekraïne aanhoudt en of de coronapandemie ook op de lange termijn effecten heeft op de bevolkingsontwikkeling. De bevolking in 2070 ligt zeer waarschijnlijk tussen 19,0 miljoen en 22,4 miljoen inwoners.

Hondje Suzi na zeven jaar weer terug bij baasjes

Een gezin uit de Zuid-Duitse stad Neurenberg heeft na zeven jaar hun verdwenen hondje Suzi teruggevonden in een Weens dierenasiel.

De familie was sinds april 2015 op zoek naar Suzi. Ze bonden het dier vast voor een winkel toen ze in Wenen aan het winkelen waren. Toen ze na het winkelen terugkwamen, was de pekinees verdwenen. Na de vermoedelijke diefstal leverden zoekacties en oproepen in de media geen resultaat op.

In november werd de kleine zwarte hond echter door de Weense autoriteiten naar het asiel gebracht. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer een baasje om gezondheidsredenen niet meer voor zijn dier kan zorgen, aldus de woordvoerster, zonder in dit geval de reden op te geven.

In het dierenasiel kon de naam van het dier worden afgelezen van een geïmplanteerde chip. Nadat het dierenasiel op sociale media meldde op zoek was naar nieuwe eigenaren voor 'Hundeoma Suzi', meldde zich iemand die de vermissing van Suzi herinnerde. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
©FOK.nl e.a.