Deense verslaggevers gehinderd tijdens live-uitzending vanuit Qatar

Enkele dagen voor de start van het WK voetbal in Qatar werd een Deens verslaggeversteam tijdens een live-uitzending in Doha belemmerd in hun werkzaamheden door de lokale autoriteiten.

De verslaggever sprak live met een nieuwslezer in Denemarken toen drie mannen op een elektrische wagen achter hem kwamen aanrijden en probeerden de cameralens te blokkeren. Hij werd bedreigd dat de gebruikte camera zou worden vernield. Zo is te zien op beelden die de omroep TV2 op haar website heeft gepubliceerd. “Ze nodigden de hele wereld uit om hier te komen. Waarom kunnen we hier niet filmen? Dit is een openbare plaats", zei de journalist tegen de veiligheidstroepen en toonde zijn accreditatie. Volgens de omroep moest het verslaggeversteam een half uur wachten voordat ze hun werk mochten hervatten.

De organisatoren van het WK voetbal in Qatar hebben excuses aangeboden na het incident. De journalisten werden "per ongeluk onderbroken in hun werk", volgens een verklaring.

Een Amerikaanse journalist meldde een incident waarbij hem zou zijn gevraagd een foto te verwijderen. Qatar staat op de 119e plaats van de 180 in de ranglijst persvrijheid van Reporters Without Borders