FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 november 2022

Rijkswaterstaat verwacht donderdag drukke spitsen: 'Werk thuis indien mogelijk'

Rijkswaterstaat roept mensen op om donderdag 'indien mogelijk' thuis te werken. De verkeersorganisatie verwacht donderdag lange files, zowel in de ochtend als in de middag. De reden daarvoor is een combinatie van 'verkeersaanbod en regenval'. Daarom roept Rijkswaterstaat mensen via Twitter op om als het even kan thuis te werken of buiten de spits in de auto te stappen. Zo meldt AT5

Er is voor morgen regen voorspeld tijdens de ochtend- en avondspits en dan kun je er donder op zeggen dat het filerijden gaat worden. Dinsdagavond regende het ook en was het ook erg druk. Op het hoogtepunt van de avondspits stond er in heel het land meer dan 600 kilometer file op de snelwegen. De dinsdagen en donderdagen zijn traditioneel de drukste dagen van de week.

Amerikaanse generaal: 'militaire overwinning door OekraÔne niet waarschijnlijk'

De hoogste Amerikaanse generaal, Mark Milley, heeft gewaarschuwd voor te hoge verwachtingen en de hoop op een militaire overwinning voor Oekraïne op korte termijn. Ondanks alle tegenslagen heeft Rusland nog steeds een aanzienlijke gevechtskracht in Oekraïne, zei de voorzitter van de Joint Chiefs of Staff op een persconferentie.

"De waarschijnlijkheid van een Oekraïense militaire overwinning - als in het verdrijven van de Russen uit heel Oekraïne, inclusief uit de Krim - is militair gezien niet groot", zei Milley (vanaf 22.45 uur in onderstaand filmpje). Maar er zou wellicht een politieke oplossing mogelijk zijn volgens Milley. Rusland staat "op dit moment met zijn rug tegen de muur".

Diesel weer even goedkoper dan benzine

De prijzen voor diesel en benzine waren flink aan het dalen. Nadat de prijzen in oktober omhoogklommen was er nu even een dalende trend te zien. De adviesprijs voor benzine staat vandaag op 2,04 eurocent en voor diesel op 2,01 eurocent. Morgen helaas weer iets hoger. Meer hierover bij het AD.

Noodoproep voor meisje (7) met absence epilepsie levert voor 5 maanden voorraad op

FOK! user Roxy_Monke heeft een dochtertje van 7 jaar dat lijdt aan absence epilepsie, in een vorm die moeilijk onder controle te krijgen is met medicatie. Ze blijkt eindelijk redelijk stabiel met een combinatie van medicijnen, waaronder Clobazam (merknaam Frisium). Ze heeft deze medicatie nodig om te kunnen functioneren, zonder heeft ze tientallen aanvallen per uur. 

Dit medicijn is al een tijdje niet meer leverbaar door de oorlog in Oekraine. Tot voor kort kon de apotheek van het LUMC het medicijn wel maken, maar afgelopen week kreeg het gezin te horen dat de grondstoffen op zijn en dit ook niet meer mogelijk is. Het is onbekend wanneer het wel weer leverbaar is, de datum wordt steeds opgeschoven.

Het is mogelijk dat er apotheken in NL zijn die nog een voorraad hebben liggen van dit medicijn. Het wordt namelijk niet veel gebruikt. Haar noodkreet is dan ook: als jullie toch naar de apotheek gaan, willen jullie dan vragen of zij Clobazam/Frisium op voorraad hebben? Indien dat inderdaad zo is kan de moeder van het meisje contact met de apotheek in kwestie opnemen om deze voorraad op te halen. 

Het gezin heeft op dit moment nog voor 2 weken medicatie liggen. Indien iemand een tip heeft waar het betreffende medicijn voorradig is kan een pm of dm aan Roxy_Monke sturen of contact opnemen met via medicatieoproep@gmail.com. 

Update 20:26 uur
Inmiddels zijn er drie apotheken gevonden die samen een voorraad medicatie voor 5 maanden beschikbaar hebben voor het meisje. Roxy_Monke wil langs deze weg iedereen heel hartelijk bedanken voor het meezoeken en meedenken. 

D66 wil na uitspraken FvD mogelijkheid om politieke partij makkelijker te verbieden

D66 wil dat het voor het Openbaar Ministerie makkelijker wordt om een politieke partij te verbieden wanneer die de rechtsstaat ernstig ontwricht. Het wetsartikel waarmee nu bijvoorbeeld criminele motorbendes worden verboden, zou ook moeten gaan gelden voor politieke partijen.

In het betreffende Burgerlijk Wetboek-artikel zijn politieke partijen uitgezonderd. Deze uitzondering moet verdwijnen uit de wettekst, volgens D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. "Wij zeggen: het kan niet zo zijn dat we in deze tijd, waarin je ziet dat de democratie overal onder druk staat, zeggen dat de rechtsstaat ondermijnen niet mag, behalve als je een politieke partij bent."

Paternotte doelt met deze uitspraak voornamelijk op de uitlatingen van Forum voor Democratie. "Daar is de laatste tijd heel veel gezegd. Van: we willen de regering omverwerpen tot: geweld is mooi, want dat kan dingen veranderen. Dat moeten we serieus nemen. Democratie is te mooi om niet te beschermen."

Afgelopen week ontstond weer eens ophef over een interview van Forum-Kamerlid Gideon van Meijeren met een Belgische website. Van Meijeren riep mensen op om naar de Tweede Kamer te gaan en daar net zo lang te blijven totdat de regering zou opstapppen. De FvD'er sloot hierbij niet uit dat bij die actie slachtoffers zouden vallen.

Paternotte vindt de oproep erg lijken op wat Trump veroorzaakte in januari 2021 in de VS. Bij de Capitool bestorming door Trump-aanhang kwamen vijf mensen om het leven.

Deense verslaggevers gehinderd tijdens live-uitzending vanuit Qatar

Enkele dagen voor de start van het WK voetbal in Qatar werd een Deens verslaggeversteam tijdens een live-uitzending in Doha belemmerd in hun werkzaamheden door de lokale autoriteiten.

De verslaggever sprak live met een nieuwslezer in Denemarken toen drie mannen op een elektrische wagen achter hem kwamen aanrijden en probeerden de cameralens te blokkeren. Hij werd bedreigd dat de gebruikte camera zou worden vernield. Zo is te zien op beelden die de omroep TV2 op haar website heeft gepubliceerd. “Ze nodigden de hele wereld uit om hier te komen. Waarom kunnen we hier niet filmen? Dit is een openbare plaats", zei de journalist tegen de veiligheidstroepen en toonde zijn accreditatie. Volgens de omroep moest het verslaggeversteam een half uur wachten voordat ze hun werk mochten hervatten.

De organisatoren van het WK voetbal in Qatar hebben excuses aangeboden na het incident. De journalisten werden "per ongeluk onderbroken in hun werk", volgens een verklaring.

Een Amerikaanse journalist meldde een incident waarbij hem zou zijn gevraagd een foto te verwijderen. Qatar staat op de 119e plaats van de 180 in de ranglijst persvrijheid van Reporters Without Borders    

Raketinslag in Polen mogelijk veroorzaakt door OekraÔnse luchtafweerraketten

Van de raketinslag in Polen gisteren zijn er aanwijzingen dat het om een verdwaalde luchtafweerraket van het Oekraïense leger ging. Volgens informatie van een Duits persbureau zei de Amerikaanse president Biden dit op de G-20-top in Indonesië.

Biden sprak over een S-300-raket van Russisch ontwerp, dit is een essentieel onderdeel van de Oekraïense luchtafweer. De Turkse president Erdogan zei dat hij er vertrouwen in had dat Rusland geen raketten naar Pools grondgebied zou afvuren. Hij verwees naar een soortgelijke verklaring uit Rusland dat Moskou er niet bij betrokken is, zei hij. Maar het incident moet worden onderzocht. Na zijn terugkeer van de G20-top op het Indonesische eiland Bali zal Erdogan contact opnemen met Poetin. 

Ook Frankrijk waarschuwde voor overhaaste conclusies. Veel landen gebruiken hetzelfde type wapens, volgens het Elysee. De Oekraïense president Zelenskyy herhaalde het verslag van zijn regering dat de raket uit Rusland kwam. In een videotoespraak op de G-20-top op Bali zei hij dat de impact een bericht van Rusland aan de conferentie was. Kremlin-woordvoerder Peskov benadrukte daarentegen dat zijn land niets met het incident te maken had. In Moskou verwelkomde hij de 'terughoudendheid' van de VS.

De Britse premier Sunak geeft Rusland echter in principe de schuld. Hij wees erop dat de Oekraïners hun antiraketafweersystemen moesten gebruiken vanwege de Russische luchtaanvallen.

Strijdkrachten op verhoogde paraatheid
De raketinslag vond gistermiddag plaats in de Poolse stad Przewodow nabij de Oekraïense grens. Twee Poolse burgers werden hierbij gedood. Polen zette een deel van zijn strijdkrachten op verhoogde paraatheid. De regering in Warschau wil nu onderzoeken of artikel 4 van het NAVO-verdrag geactiveerd moet worden. Dit voorziet in officieel overleg tussen de landen van het Noord-Atlantisch Pact in geval van bedreiging van een lid.

Tijdens een spoedvergadering op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel bespreken de ambassadeurs van de defensiealliantie de raketinslag in Polen. Secretaris-generaal Stoltenberg heeft de bijeenkomst gepland omdat Polen een NAVO-lid is.

486.000 dollar voor kapotgeslagen gitaar van Kurt Cobain

Bij een veiling van Julien's Auctions in New York is gisteren een door Kurt Cobain, de leadzanger van Nirvana, gesigneerde en kapotgeslagen Fender Mustang gitaar uit 1973 geveild en verkocht voor de lieve som van 486.000 dollar.

Vooraf werd de mogelijke opbrengst van het instrument waar Cobain in 1989 twee concerten gebruik van maakte ingeschat op zo'n 200.000 dollar.

De gesigneerde en kapotgeslagen gitaar is een van 1500 muzikale attributen die in New York onder de hamer gingen. Zo bracht een bril van John Lennon 162.000 dollar op, werd een gitaar van Prince verkocht voor 192.000 dollar, leverde een gouden horloge met diamanten van Elvis Presley 256.000 dollar op en ging de piano van Bob Dylan voor 217.000 dollar onder de hamer.

De gitaar van Kurt Cobain - waarde: 486.000 dollar
De gitaar van Kurt Cobain - waarde: 486.000 dollar

Geen diverse en inclusieve Pirates

Variety meldt de wereld dat de reboot/spin-off van Pirates of the Caribbean met enkel vrouwen in de hoofdrol niet door gaat. Blijkbaar wil Disney niet meer. Of de oorzaak zit in het continu falen van 'genderswapped'-franchises, is onbekend.

Of Depp nog terugkeert naar de films is momenteel ook nog onbekend. Het mag bekend zijn dat Depp ontslagen was na aanleiding van valse beschuldigingen zonder enig bewijs, iets wat de filmster uiteraard niet waardeerde.

Poot van kat geamputeerd na mishandeling, politie zoekt getuigen

De politie zoekt getuigen van een dierenmishandeling die plaatsvond in het weekend van 12 en 13 november. Zondag 13 november werd een kat gewond aangetroffen in twee wildklemmen in de bosjes bij de tankval, gelegen tussen de Bergeendstraat/Singel en de J.C. Bellisstraat in Petten.

De gewonde kat werd zondag bij de meest zuidelijke tankval gevonden. Hij zat met zijn rechterpoten vast in de wildklemmen. In dezelfde bosjes werd ook een vogelnet aangetroffen, met daarin meerdere vogels, waarvan één van de vogels overleden was. De kat en de vogels zijn bevrijd. De kat is naar een dierenarts gebracht, waar één van de poten geamputeerd moest worden.

De politie is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Politie zoekt getuigen van dierenmishandeling (Afbeelding: Politie)
Politie zoekt getuigen van dierenmishandeling (Afbeelding: Politie)

OM zet Sherwin Benshomin Windster (27) op Nationale Opsporingslijst

Het Openbaar Ministerie heeft op 15 november 2022 Sherwin Windster op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. De politie is dringend op zoek naar Windster. Hij ontsnapte samen met een medegedetineerde op dinsdagavond 21 juni 2022 uit de Pompekliniek in Nijmegen. De medegedetineerde werd aangehouden in Den Haag.

Sherwin Benshomin Windster is nog voortvluchtig. Hij is in 2019 veroordeeld tot 5 jaar en 6 maanden gevangenisstraf en TBS voor een dubbele afpersing en een gewapende overval waarbij een van de slachtoffers is overleden.

Sherwin is 1,74 lang, heeft zwart haar en bruin/zwarte ogen. Hij heeft twee gouden tanden en een tatoeage op zijn borst. Heeft u Sherwin Windster gezien of heeft u een vermoeden waar hij nu verblijft, benader hem niet zelf, maar neem contact op met de politie. Bel de gratis opsporingstiplijn 0800-6070 of praat vertrouwelijk met het Team Nationale Inlichtingen via nummer 088 - 661 77 34. Belt u vanuit het buitenland, dan kunt u via dit nummer contact opnemen: +31 79 345 9800.

Sherwin Windster (27) (Afbeelding: Politie)
Sherwin Windster (27) (Afbeelding: Politie)

AI Picture Gallery #46

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #783

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

The Game Awards maakt nominaties bekend

The Game Awards, de jaarlijkse gameshow van Geoff Keighley, heeft de nominaties voor 2022 bekendgemaakt. De winnaars worden uitgekozen door meer dan honderd mediapublicaties. Dit jaar zijn God of War Ragnarök en Elden Ring de favorieten met respectievelijk tien en zeven nominaties.

Dit zijn de genomineerden voor game van het jaar:

  • A Plague Tale: Requiem (Asobo Studio / Focus Entertainment)
  • Elden Ring (FromSoftware / Bandai Namco Entertainment)
  • God of War Ragnarök (Santa Monica Studio / Sony Interactive Entertainment)
  • Horizon Forbidden West (Guerrilla Games / Sony Interactive Entertainment)
  • Stray (BlueTwelve Studio / Annapurna Interactive)
  • Xenoblade Chronicles 3 (Monolith Soft / Nintendo)

Je kunt op de officiële site van The Game Awards de rest van de categorieën bekijken.

Minister en Havenbedrijf moeten haast maken met natuurcompensatie Tweede Maasvlakte

De minister voor Natuur en Stikstof moet nu echt aan de slag met de uitvoering van natuurcompensatie die nodig is door de aanleg van de Tweede Maasvlakte. De rechtbank Midden-Nederland heeft dinsdag diverse natuurorganisaties gelijk gegeven in de zaak die zij daarover hadden aangespannen.

Groot openbaar belang
De Tweede Maasvlakte is tussen 2008 en 2013 aangelegd voor de uitbreiding van de Rotterdamse haven. Deze landaanwinning in de Noordzee vond gedeeltelijk plaats in Europees beschermd natuurgebied en had negatieve gevolgen op beschermde vogel- en habitatsoorten. De minister heeft destijds een natuurvergunning voor het project verleend, omdat de ontwikkeling van de Tweede Maasvlakte van groot openbaar belang was. Voorwaarde bij deze vergunning was dat natuurcompensatie zou plaatsvinden door rustgebieden in de Noordzee aan te wijzen en beperkingen in te stellen voor de bodemberoerende visserij.

Ecologische winst
In de jaren na de aanleg van de Tweede Maasvlakte bleek dat met de rustgebieden en een beperking van de boomkorvisserij te weinig ecologische winst is geboekt. Natuurmonumenten, het Wereld Natuur Fonds, de Vogelbescherming en enkele andere natuurorganisaties vinden dat de Nederlandse overheid en het Havenbedrijf Rotterdam in actie moeten komen om alsnog te verzekeren dat de schade die de Tweede Maasvlakte aan de natuur heeft aangericht wordt gecompenseerd. Omdat de minister dat niet wilde doen, startten deze organisaties een procedure bij de bestuursrechter van de rechtbank Midden-Nederland, die de zaak in september heeft behandeld.

Havenbedrijf Rotterdam
De rechtbank stelt vast dat er inderdaad een overtreding plaatsvindt, omdat de natuurcompensatie nog niet goed is uitgevoerd. De natuurvergunning voor de Tweede Maasvlakte is destijds verleend aan het Havenbedrijf Rotterdam, die dus verantwoordelijk is om deze overtreding te beëindigen. Het Havenbedrijf stelt dat het zelf niet voor compensatie kan zorgen, omdat alleen de minister daarvoor de mogelijkheden heeft. Maar het Havenbedrijf mag zich van de rechtbank nu niet achter de minister verschuilen bij de uitvoering van de compensatie.

Europese Commissie
Naast het Havenbedrijf is de minister is zelf ook verantwoordelijk, vanuit haar wettelijke taak om toe te zien op de naleving van natuurregelgeving. Haar argumenten om ondanks de overtreding niet tot handhaving over te gaan kan de rechtbank niet volgen. Als het verbieden van de bodemberoerende visserij, waaronder de garnalenvisserij, een positief effect zal hebben, dan moet de minister dat overwegen. De minister wil eerst het overleg met de Europese Commissie over een alternatieve vorm van compensatie afwachten, maar dat vindt de rechtbank niet nodig. De Europese Commissie heeft in 2003 namelijk al gezegd dat compensatie van de Tweede Maasvlakte belangrijk is voor de bescherming van de natuur, en uit de stukken van de minister blijkt niet dat de Commissie daar inmiddels anders over denkt.

Inspraak
De rechtbank geeft de minister nu 16 weken de tijd om een nieuwe afweging te maken over het alsnog goed uitvoeren van de natuurcompensatie. De eerste stap daarvoor is dat daarvoor binnen 6 weken een ontwerpbesluit moet worden genomen, zodat ook inspraak kan worden geboden aan de visserij.

Control 2 aangekondigd

Ontwikkelaar Remedy Entertainment heeft samen met uitgever 505 Games Control 2 aangekondigd. De game is in de maak voor PS5, Xbox Series X|S en pc. De sequel krijgt volgens 505 Games een hoger budget.

Er is geen releasedatum bekendgemaakt, dus waarschijnlijk moeten fans nog een paar jaartjes geduld hebben. Control 2 is volgens Remedy op dit moment in de 'concept fase'. Van de eerste game zijn trouwens drie miljoen exemplaren verkocht, logisch dus dat het nu een sequel krijgt.

Control is een third-person shooter waarin je een personage speelt met superkrachten. Het spel heeft verder Metroidvania-elementen in de zin dat je telkens nieuwe krachten verdient en daarmee nieuwe routes kunt vrijspelen in reeds verkende gebieden. Hieronder kun je de eerste concept art voor Control 2 zien.

Overlast gevende man krijgt ISD-maatregel in afwachting van uitzetting

De rechtbank in Gelderland heeft dinsdag een 55-jarige man zonder verblijfsvergunning en zonder vaste woon- of verblijfplaats veroordeeld voor diefstal, het overtreden van een winkelverbod en het verblijven in Nederland terwijl hij wist dat dit illegaal was omdat hem een 'inreisverbod' is opgelegd. De rechtbank legt de maatregel Inrichting Stelselmatige Daders (ISD) aan hem op voor de duur van 2 jaar.

In februari 2017 trok de IND de verblijfsvergunning van de man in en legde aan hem een 'inreisverbod' op. Met een inreisverbod heb je geen toegang meer tot de Europese Unie en is langer verblijf in de lidstaten verboden. Vanaf maart 2017 was het voor de man daarom strafbaar om in Nederland te verblijven. Hij had het land direct moeten verlaten. Dat deed hij niet.

Diefstal en overtreding van een winkelverbod
De politie hield de man op 3 verschillende tijdstippen aan voor het overtreden van het inreisverbod. Daarbij pleegde de man ook steeds andere delicten, zoals een winkeldiefstal en het overtreden van een winkelverbod.

ISD-maatregel
De man veroorzaakt veel overlast door zijn gedrag en de kans dat hij dit blijft doen is hoog, zo blijkt uit de adviezen van de deskundigen. De ISD-maatregel beschermt de maatschappij en is speciaal voor daders die stelselmatig strafbare feiten plegen.

Uitzetting
De rechtbank legt de man een ISD-maatregel op voor 2 jaar. Binnen die maatregel kan de man worden behandeld om de kans op herhaling te verminderen, maar worden ook stappen gezet om uitzetting en de terugkeer van de man naar zijn geboorteland mogelijk te maken. De maatregel kan worden beëindigd als uitzetting van de man kan plaatsvinden.

Tenuitvoerlegging eerder opgelegde straf afgewezen
Aan de man was in juni 2022 een voorwaardelijke gevangenis van 2 maanden opgelegd. De rechtbank wijst de vordering om de man die straf te laten uitzitten af. De uitvoering van die voorwaardelijke gevangenisstraf zou de uitvoering van de ISD-maatregel en de terugkeer van de man naar zijn geboorteland in de weg staan.

Sports Story komt in december uit

Sports Story komt in december uit. Ontwikkelaar Sidebar Games heeft nog geen specifieke datum uitgekozen. Sports Story is de sequel op Golf Story, de grappig golf-RPG die een paar jaar geleden uitkwam.

Dit keer speel je naast golf natuurlijk ook allerlei andere sporten zoals voetbal, tennis en volleybal. Volgens de ontwikkelaar ga je dit keer ook op 'een groots avontuur'. Je verkent onder andere steden en dungeons terwijl je quests doet en personages ontmoet. Bekijk anders de nieuwe trailer hieronder.

Innovatiekracht maatschappij nodig om internationale biodiversiteitsdoelen te halen

Met alleen natuurbeleid gaat het niet lukken om de mondiale doelen voor biodiversiteit te halen. Dat kan alleen als er een combinatie komt van een sterke beleidsinzet op natuurherstel en daarnaast ook op klimaatmitigatie en het hervormen van voedsel- en energiesystemen. Bovendien zijn de inzet en de innovatiekracht van maatschappelijke partijen (zoals steden, regio’s, NGO’s en bedrijven) van cruciaal belang om de hardnekkige trend van biodiversiteitsverlies om te buigen. Wereldwijd is deze urgentie voelbaar bij tal van partijen. Dit concludeert het PBL in de studie Exploring nature-positive pathways.

Beleidsmaatregelen op een breed terrein nodig
Het bevorderen van natuurherstel en biodiversiteit vereist om te beginnen de inzet van grootschalige beschermings- en herstelmaatregelen voor de natuur. Daarnaast is ook beleid voor een verandering in productie- en consumptiepatronen noodzakelijk, om zo de indirecte oorzaken voor het verlies van natuur aan te pakken. Denk aan vermindering van vlees- en zuivelconsumptie, vermindering van voedselverspilling en verduurzaming van de landbouwproductie. Met deze maatregelen, die ook bijdragen aan het halen van de Parijs-doelen, valt veel synergie tussen natuur- en klimaatbeleid te behalen.

Sterke energieke samenleving voor natuur
Er zijn wereldwijd steeds meer bottom-up initiatieven voor natuurherstel: de samenleving die zelf probeert veranderingen tot stand te brengen. De in de maatschappij aanwezige creativiteit en innovatiekracht bieden een belangrijke kans voor overheden om de transitie naar een natuur-inclusieve samenleving vorm te geven. Overheden kunnen initiatieven die deze verandering bewerkstelligen ondersteunen. Er bestaan echter belemmeringen voor opschaling van deze inspanningen van onderaf, variërend van gebrek aan erkenning tot het ontbreken van juridische en financiële middelen.

Inclusieve benadering in landelijk gebied is cruciaal
In het landelijk gebied komen de bescherming van natuur en biodiversiteit, voedselproductie, bosbouw en andere claims op het gebruik van ruimte samen. Een inclusieve landschapsbenadering die de verschillende claims op de ruimte met elkaar verbindt in combinatie met gerichte ruimtelijke ordening biedt de mogelijkheid om de beperkingen van het sectoraal beleid, vaak gericht op één opgave, te overstijgen.

Ketenperspectief nodig
Om biodiversiteitsdoelen te bereiken zijn naast natuurbescherming en natuurherstel ook economische veranderingen nodig. Dit vraagt om innovaties en veranderingen aan zowel de consumptie-, verwerkings- als productiekant van nationale en internationale voedsel-, energie- en productketens. Voorbeelden zijn het produceren van niet-dierlijke bronnen voor eiwitten, duurzame energiebronnen en het circulair gebruik van materialen. Internationale afspraken zijn nodig over het afleggen van verantwoording door bedrijven en over het rekening houden met de waarde van natuur in de bedrijfsvoering. Nationale overheden zullen richting moeten geven aan innovaties, en deze stimuleren met passend financieel beleid. Naast het stimuleren en ondersteunen van innovaties is het ook nodig om ongewenste praktijken uit te faseren, via bijvoorbeeld beprijzing en normering.

Steden omarmen als cruciale plekken van natuur-positieve veranderingen
Wereldwijd is er een groeiend aantal initiatieven waarbij natuur wordt ingezet om steden gezonder, vitaler en aantrekkelijker te maken. Een deel van deze initiatieven draagt rechtstreeks bij aan het behoud en herstel van de biodiversiteit binnen de stadsgrenzen, terwijl andere op meer indirecte wijze bijdragen. Om de bijdragen van steden aan natuur-positieve ontwikkeling te vergroten, zijn fundamentele veranderingen nodig in de ontwikkeling van infrastructuur, zoals groenvoorziening en watersystemen. Daarvoor bestaat geen blauwdruk. Het wordt de opgave voor stedelijke beleidsmakers om natuurinclusieve ontwikkeling van de stedelijke infrastructuur gangbaar te maken, onder meer via regelgeving en financiering, en om daarbij ruimte te bieden aan maatschappelijke initiatieven.

Het rapport is hier te vinden

Rogue Legacy 2 nu beschikbaar voor Switch

Rogue Legacy 2 is nu uit voor de Nintendo Switch. Dat heeft ontwikkelaar Cellar Door Games bekendgemaakt. De 'roguelite' game heeft een vraagprijs van vijfentwintig euro.

Rogue Legacy 2 is uiteraard de sequel op de Castlevania-achtige platformer uit 2013. Net als in het origineel moet je als je doodgaat met een nieuw personage spelen die waarschijnlijk andere vaardigheden heeft. Het kasteel die je verkent is ook willekeurig gegenereerd en elke keer anders. De game kwam eerder dit jaar ook uit voor pc en Xbox Series X|S.

Donald Trump doet gooi naar presidentsverkiezingen 2024

Trump heeft afgelopen nacht aangekondigd zich opnieuw verkiesbaar te stellen voor de presidentsverkiezingen in 2024. Met de woorden "Om Amerika weer groots en glorieus te maken kondig ik vanavond mijn kandidatuur aan voor het presidentschap" kondigde hij zijn kandidaatschap aan in de balzaal van zijn resort in Mar-a-lago in Florida. 

Hij heeft zich inmiddels ook al officieel bij de kiesraad gemeld. De gehele speech is hieronder terug te kijken. Meer achtergrondinfo is te vinden bij het Algemeen Dagblad. 

FOK! Wat een weer: regen, vanavond meer regen

herfstbanner

Goede morgen!

Het is nat, een regengebied trekt langzaam naar het noordoosten weg. In het midden van het land is grofweg 10 tot 15 mm regen gevallen, in het noorden is nog aan het regenen, dit zal tot ongeveer heet middaguur aanhouden. Inmiddels ontwikkelt ook weer een nieuw regengebied waar we laat in de avond mee te maken krijgen. 

Vanmiddag is het bewolkt en zijn er enkele buitjes bij een maximumtemperatuur van 12 graden. De wind komt vanuit het zuiden tot zuidoosten en is matig. Vanavond is het droog tot het regengebied ons bereikt, dan gaan we weer een natte nacht tegemoet. Ook vrijdag blijft het niet droog. Zaterdag is er in het uiterste noordoosten kans op (natte) sneeuw, maar dat is voor nu nog ver weg, ik houd het in de gaten!

Tot morgen!

De herfst is goed zichtbaar inmiddels. (Foto: aloa)
De herfst is goed zichtbaar inmiddels. (Foto: aloa)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Wat hebben DNA en TNT met elkaar gemeen?

DNA ligt in onze geschiedenis. 
De bouwstenen van al het leven op aarde worden gevormd door DNA. Evolutie is te danken aan mutaties in het genetisch materiaal die worden doorgegeven aan volgende generaties. Wanneer de mutaties succesvol blijken voor overleving, dan dragen ze bij aan het voortbestaan en de verdere ontwikkeling van een levenssoort. Onvoldoende mutaties bij een veranderende omgeving, of mutaties die niet bijdragen aan het overleven van een soort, kunnen ertoe leiden dat een soort op den duur uitsterft. Dit is het proces van natuurlijke selectie.

DNA (Image by iuriimotov on Freepik)
DNA (Image by iuriimotov on Freepik)

Halsema: 'democratie aanvallers zaaien de zaden van complottheorieŽn en haat'

Burgemeester Femke Halsema heeft op een conferentie voor burgemeesters van allerlei steden over de wereld een speech gehouden over groepen die de democratie aanvallen en wat steden daar tegen kunnen doen. Halsema kondigde daarnaast aan dat Amsterdam zich aansluit bij het Strong Cities Network, een samenwerking van steden tegen haat en extremisme in de wereld. Zo meldt AT5

"In een tijd waarin een Europees democratisch land zo brutaal wordt aangevallen van buitenaf, is er geen beter moment om onze democratieën thuis te versterken", begon Halsema tijdens haar speech op de conferentie in Den Haag. "De manier waarop de democratie wordt aangevallen is veranderd. De mensen die onze democratieën aanvallen, zijn veranderd."

Coronacrisis
Volgens de burgemeester kwam het extremistische gevaar eerst vooral van 'gewelddadig jihadisme'. Hoewel volgens Halsema terrorisme vandaag de dag nog steeds de belangrijkste bron voor gevaar is, is er ook een andere bedreiging voor de samenleving. "Extremisme kan vrije samenlevingen op andere manieren aanvallen dan door geweld te gebruiken. Dit werd duidelijk tijdens de coronacrisis."

Halsema gaat verder over de wekelijkse demonstraties tegen het overheidsbeleid en de vaccinaties. "Hun wantrouwen jegens de vaccinaties, angst en stress veroorzaakt door de crisis, kwamen vaker voor in de samenleving en bij mensen die absoluut geen kwaad bedoelen. Helaas veranderde een kleine groep extremisten zoals hooligans, extreemrechtse activisten en andere gewelddadige elementen een paar van deze protesten in bijna gewelddadige gebeurtenissen." Als voorbeeld geeft Halsema de bedreiging richting het adres van toenmalig minister van volksgezondheid Hugo de Jonge. 

Nieuwe vijanden
Nu de meeste maatregelen tegen het coronavirus zijn opgeheven merkt de burgemeester dat een kleine groep zich extremistisch blijft uiten tegenover nieuwe vijanden. "Ze hebben het gericht op de EU, het World Economic Forum, hebben pedofiele netwerken uitgevonden, de zogenaamde deep state, enzovoort." Volgens Halsema zijn hun opvattingen verenigbaar met racisme, antisemitisme, vrouwen- en LHBTI-haat. "En vaker wel dan niet, steun aan de Russische dictator."

Volgens Halsema zaaien deze groepen de zaden van complottheorieën en haat in de crisissen die wereld kent. "Zelfs met een kleine aanhang creëren ze verwarring in een gedeelte van de samenleving en boezemen angst in bij kwetsbare individuen of groepen."

Politici die haat aanzetten
Ook wijst Halsema dat de groep instellingen zoals rechtbanken, de wetenschap en de journalistiek wil vernietigen. Politieke partijen zoals Forum voor Democratie sporen hun daarbij aan. "Er zijn een paar politici die zielige, maar niet onschuldige, pogingen ondernemen om hun kleine aanhang aan te zetten om journalisten te haten en naar het parlement te marcheren, zonder het gebruik van geweld volledig af te zweren."

"Deze anti-regeringshouding heeft een vruchtbare voedingsbodem in een tijd waarin het vertrouwen in de overheid in het algemeen terugloopt, wederom om zeer legitieme redenen", gaat Halsema verder. "In Nederland heeft de regering bijvoorbeeld echt duizenden mensenlevens verwoest door hen valselijk te beschuldigen van fraude en hen, arbeiders met een laag inkomen, enorme bedragen te laten betalen."

Voor de burgemeester is het duidelijk dat het aanpakken van deze houding een 'ingewikkelde opgave is'. "We moeten we ons zeer strikt aan onze eigen democratische normen houden. We moeten ons uiterste best doen om het recht van mensen om hun ideeën te uiten te respecteren, ook als ze verwerpelijk zijn. Bovendien moeten ministers, burgemeesters en anderen die de regering vertegenwoordigen rolmodellen zijn van fatsoen, van genade en waardigheid. Tegelijkertijd moeten we opkomen voor de minderheden die worden aangevallen door extremistische groeperingen."

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #111
special
Random Pics van de Dag #894
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #150
special
VrijMiBabes #150 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #893
review
Wo Long: Fallen Dynasty
©FOK.nl e.a.