Handhavers Gelderland mogen wolf afschrikken met paintballgeweer

Handhavers van de provincie Gelderland mogen vanaf vrijdagmiddag een paintballgeweer gebruiken om een te tamme wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe af te schrikken.

Wanneer de handhavers in Gelderland daadwerkelijk met de FN-303 op de wolf gaan schieten hangt af van het moment dat het dier zich dicht in de buurt van mensen vertoont, aldus een woordvoerder van de provincie.

Afgelopen weken kwam een wolf in Nationaal Park de Hoge Veluwe steeds te dicht in de buurt van wandelaars en bezoekers. Provincie Gelderland wil daarom ingrijpen.

De regionale Partij voor de Dieren heeft al vragen ingediend op deze beslissing.

Afstand tot mensen
Het gaat vermoedelijk om een jong dier. Om te voorkomen dat de wolf tam wordt en om het dier te leren om afstand te houden tot mensen, gaan handhavers van Provincie Gelderland de wolf afschrikken met behulp van een soort paintballgeweer.

De handhavers zijn de afgelopen weken al zeer regelmatig in het park geweest om de situatie van dichtbij te volgen. Afgelopen week was dit iedere dag. Hier gaat de provincie ook mee verder.

Beschermd dier
De wolf is een beschermd dier. Dat betekent dat het verstoren of verjagen niet zomaar is toegestaan. Daarvoor is een speciale ontheffing noodzakelijk. De ontheffing is ingegaan op donderdag 27 oktober 2022 en zal vanaf 11 november worden ingezet. Daartoe was verder overleg nodig met Nationaal Park de Hoge Veluwe en met de politie. Voor het gebruik van paintballgeweren in de openbare ruimte gelden strikte voorwaarden en is toestemming van de politie nodig.

Toestemming politie
De politie heeft inmiddels toestemming gegeven voor het gebruik van paintballgeweren. Dit betekent dat er nu ook gebruik gemaakt mag worden van de paintballgeweren voor het afschrikken van de wolf.

De aanpak is volgens een daarvoor landelijk vastgesteld protocol.