Midterms 2022: nog geen definitieve uitslagen, 'too close to call'

De belangrijkste informatie in een notendop: Georgia, Arizona en Nevada: de uitslag van de senaatsverkiezingen in deze drie Amerikaanse staten is nog open. De Republikeinen hebben nu een kleine voorsprong in het Huis van Afgevaardigden. 

Na het einde van de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen is het nog niet duidelijk hoe de meerderheid in het Congres eruit zal zien. In verschillende staten is het nog steeds 'too close to call' - te weinig verschil om een winnaar aan te kondigen.

Het wordt echter duidelijk dat de Democraten beter standhouden dan voor de verkiezingen werd voorspeld. Ze hadden bijvoorbeeld een belangrijk succes in Pennsylvania.

De Democraten kunnen mogelijk hun kleine meerderheid in de Senaat behouden. De Republikeinen hebben een kleine voorsprong in het Huis van Afgevaardigden.

De tellingen voor de Senaatsverkiezingen in Arizona en Nevada kunnen dagen duren. Vrachtwagens blijven stembiljetten naar het stembureau brengen, meldt The Mirror of Maricopa County, Arizona. Na beschuldigingen van verkiezingsfraude in 2020 zijn er verdergaande controlemechanismen ingevoerd, bij wat een van de grootste stemdistricten is. Nevada stond deze verkiezing alleen stemmen per post toe, wat het duidelijk ingewikkelder heeft gemaakt om stemmen te tellen. Ook hier is er geen resultaat.

In Georgia, Arizona en Nevada was het donderdagavond nog onduidelijk of Democraten of Republikeinen de senatorposten daar zouden krijgen. In de bijzonder spannende race in Georgië tussen de zittende Raphael Warnock en de Republikeinse uitdager Herschel Walker, vindt de tweede ronde plaats op 6 december - omdat beide niet de benodigde 50 procent van de stemmen kregen. Als de tellingen in Arizona en Nevada geen duidelijkheid brengen, zal dit duel beslissend zijn.