Kees van der Spek: 'Spoorloos koppelde twee deelnemers aan verkeerde families'

Misdaadjournalist Kees van der Spek doet vanavond in het nieuwe seizoen van zijn programma 'Oplichters Aangepakt' een opvallende onthulling over het populaire tv-programma Spoorloos. Het programma heeft zeker twee 'familie zoekende' deelnemers aan de verkeerde families gekoppeld. Meer hierover bij WNL

Het KRO-NCRV-programma Spoorloos gaat al sinds jaar en dag voor Nederlanders op zoek naar biologische familieleden in het buitenland, maar dat blijkt nu niet altijd goed te zijn gegaan.

Het programma maakt gebruik van 'fixers' die in het buitenland naspeurwerkzaamheden verrichten. Spoorloos maakte in Colombia gebruik van tussenpersoon Edwin Vela, hij werkte jarenlang voor Spoorloos  en deed tegen betaling onderzoekswerk. Dit bleek echter niet zo betrouwbaar als verwacht volgens Van der Spek.

Vela heeft aan  totaal 16 zoektochten van Spoorloos meegewerkt. KRO-NCRV is hevig geschrokken van de bevindingen van Kees van der Spek en houdt alle zoektochten tegen het licht. De omroep kan al de 'mismatch' van twee deelnemers bevestigen. Vanaf 2019 gebruikt Spoorloos DNA-technieken bij hun zoektochten.