Amsterdam gaat strijd aan met tijgermug: 'Het is een enorme klerelijer'

De tijgermug is in september gesignaleerd in Amsterdam-Zuidoost en stadsecoloog Remco Daalder hoopt dat het insect geen vaste voet aan de grond krijgt in de stad. De mug, die oorspronkelijk alleen in Zuidoost-Azië voorkomt, wordt nu bestreden in de hoop dat hij verdwijnt. Dat juicht de stadsecoloog toe. "Schitterend beestje om te zien én een enorme klerelijer, die wil je niet hebben in Amsterdam." Zo meldt AT5

In de buurt van de vindplaats, camping Gaasperplas, zijn brieven van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) rondgestuurd met hierin tips om te voorkomen dat de mug zich makkelijk kan vermenigvuldigen. In de brief wordt gevraagd of omwonenden plasjes water in de tuin, op het terras en in de dakgoot willen legen. De tijgermug legt namelijk zijn eieren, net als andere muggensoorten, in stilstaand water. De larven van de mug leven ook in dat water. 

De hulp van de buurt wordt dus ingeroepen om de exotische gast te bestrijden. "Hij is met ons mensen de hele wereld over gereisd en zit ook veel in Italië en in Frankrijk", legt stadsecoloog Remco Daalder uit. "Hij heeft een opvallende voorkeur voor steden, omdat wij er zitten, een geliefd prooidier. Hij brengt ook nog eens ziektes over, maar daar hoeven we voorlopig niet bang voor te zijn."

Het insect kan onder andere knokkelkoorts overbrengen. "Het is een hele nare ziekte, want er zijn geen vaccinaties en geen medicijnen vooraf mogelijk", aldus de stadsecoloog. "Het doet heel veel pijn, dus die ziekte willen we hier ook niet, maar je moet wel het virus in de buurt hebben. Hier in West-Europa zit dat virus nog niet. Dus wel de mug met zijn steken, niet leuk, maar geen virus en dus nog geen knokkelkoorts."

Ondanks het uitblijven van direct gevaar, wordt er wel volop ingezet om de mug geen kans te geven. De huishoudens in een straal van vijfhonderd meter van de eerste vindplek in Zuidoost hebben de brief van NVWA gekregen én naar gehandeld. "Ik heb het goed bestudeerd hoe hij eruit ziet", aldus buurtbewoner Raya Woudstra. "Ik heb gekeken in de tuin, maar ik zie er geen een. En ook geen larven in de vijver enzo."

Wel had ze nog een handeling te verrichten. In de tuin stond namelijk nog een plantenbak met hierin een laag stilstaand water. "Dat is vers regenwater en daar komen de vogels van drinken", geeft Woudstra aan. "Maar die keer ik om, simpel."

De tijgermug leeft al sinds 2005 in ons land en werd al eerder in de buurt gesignaleerd van Amsterdam. In 2018 dook het insect, dat kleiner is dan de gewone mug die voorkomt in Nederland, op in Amstelveen