'Astronomische herfst start met droge vrijdag en lokaal 20 graden'

Komende vrijdag start de astronomische herfst. Het wordt een grotendeels droge dag met wat zon en geleidelijk steeds meer sluierwolken. In het zuiden en zuidoosten wordt het met 20 graden een warme dag. Vrijdagavond neemt de kans op regen toe en in het weekend staat een aantal buien op het programma.

Vrijdag 23 september om 3:04 uur in de nacht begint de astronomische herfst. De meteorologische herfst is al drie weken onderweg, want die begint altijd op 1 september.

Tot vrijdag is het rustig septemberweer. Vandaag komen nog enkele buien voor en wordt het 15 tot 17 graden. Morgen en donderdag worden droge dagen. Vooral donderdag is het daarbij vrij zonnig. Op veel plaatsen wordt het dan 18 of 19 graden. In Zuid-Nederland kan het regionaal 20 graden worden.

Eerste dag herfst grotendeels droog
Om 3:04 uur in de nacht naar vrijdag varieert de temperatuur van ongeveer 8 graden in het binnenland tot zo’n 12 graden in de kustgebieden. Daarbij is het droog, wisselend bewolkt en waait er een zwakke wind uit zuidelijke richtingen.

Vrijdag zijn er zonnige perioden en geleidelijk krijgen we steeds meer sluierwolken. De zuidenwind trekt wat aan en ondanks de bewolking weet het kwik op te lopen tot ongeveer 19 graden. In het zuiden en zuidoosten wordt het met 20 graden een warme dag. Op veel plaatsen blijft het overdag droog. Later stijgt in het noordwesten de kans op wat regen.

Zaterdag komt het verspreid over het land tot een bui. Tussen de buien door zijn er soms lange droge perioden met zon. Zondag moeten we ook rekening houden met enkele buien. De maximumtemperatuur komt beide weekenddagen uit rond 17 graden.

Herfstbladeren (Foto: Pixabay)
Herfstbladeren (Foto: Pixabay)