FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 september 2022

APB 2022: Baudet jaagt met sneren naar Kaag het kabinet uit de Tweede Kamer

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van 2022, waarin de Tweede Kamer met het kabinet debatteert over de plannen die bekend zijn gemaakt op Prinsjesdag ontstond ophef door uitspraken van Thierry Baudet (FvD). Hij had gevraagd om eerder te mogen spreken in verband met zijn hoogzwangere vrouw, dan kon hij vanavond op tijd thuis zijn.

Nadat hij het woord kreeg begon hij min of meer de loftrompet over Vladimir Poetin af te steken (zie bovenste YouTube, verkorte versie met weglopen Kabinet in onderste YouTube). Vervolgens maakte hij in zijn betoog insinuaties over de opleiding van minister van Financiën Sigrid Kaag (D66). Nadat de kamervoorzitter Vera Bergkamp hem tot orde probeerde te roepen, vervolgde hij ongestoord zijn commentaar op Kaag. Het kabinet stond vervolgens op en liep weg uit de Tweede Kamer. Bergkamp schorste hierop het debat, waarna premier Mark Rutte (VVD) met een reactie kwam.

Portal krijgt RTX ondersteuning

Portal, de beroemde puzzel-game van Valve, krijgt in november RTX-ondersteuning. Eigenaren van de game op de pc kunnen deze optie gratis downloaden. Met behulp van RTX Remix gaat Portal dus raytracing krijgen. Valve heeft bovendien een paar textures in de game verbeterd en ook een aantal nieuwe assets gemaakt. De game ziet er dus beter uit dan ooit.

Portal kwam alweer vijftien jaar geleden uit. De game werd gelijk een klassieker en is nog steeds erg geliefd.

Random Pics van de Dag #735

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Vannacht geen treinen tussen Schiphol en Leiden

Door herstelwerkzaamheden rijden er komende nacht geen treinen tussen Schiphol Airport en Leiden Centraal. Er rijden bussen. Houd rekening met een langere reistijd en vaker overstappen. Plan uw reis in de app, aldus de NS.

Boegeroep naar het koningshuis, vind jij dat kunnen?

Het was een pijnlijke balkonscène dinsdagmiddag. Onder luid boegeroep van aanwezige protestanten zwaaide de koninklijke familie het publiek toe. Ook tijdens de rijtoer met de Glazen koets werden Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en Prinses Amalia al regelmatig uitgejoeld, terwijl hun tocht ze langs tientallen omgekeerde vlaggen leidde.

Prinses Beatrix moest eerder op de dag al over een omgekeerde vlag voor het raam heen kijken om haar zoons, schoondochters en kleindochter te kunnen zien. Ook zij werd geconfronteerd met het uitjoelen van haar zoon en zijn gezin.

Het gejuich van de in grote getale aanwezige oranjefans maakte het enigzins goed voor het Koninklijke stel Ze konden een onberispelijke lach op hun gezicht vasthouden, maar in hun ogen was het ongemak over het aanhoudende boegeroep duidelijk zichtbaar.

Vind jij dat het koningshuis op deze manier voor schut mag worden gezet?

Balkonscene Paleis Noordeinde Prinsjesdag 2022 (Foto: RVD)
Balkonscene Paleis Noordeinde Prinsjesdag 2022 (Foto: RVD)

'Greenwashing kan vertrouwen van consument in duurzame producten schaden'

Nespresso, Evian en andere grote namen pronken met het duurzame stempel 'B Corp'. Kleinere bedrijven maken zich grote zorgen. 'Het is misplaatst, misleidend'. Zij vrezen dat het B Corp-certificaat hierdoor aan waarde inboet.

B Corp staat voor Benefit Corporation en is een internationale certificering voor bedrijven die voldoen aan de criteria voor sociale duurzaamheid, milieuprestaties, transparantie en verantwoording. In Nederland wordt de verificatie om te voldoen aan de duurzaamheidsnormen gedaan door B Lab, een non-profit organisatie. Om een B Corp te worden moet onder andere een assessment worden ingevuld.

Met het B Corp-certificaat kunnen bedrijven laten zien dat het hen niet alleen om financiële waarde gaat, maar dat ook het belang voor mens en milieu wordt nagestreefd. Elke drie jaar moeten bedrijven voor een hercertificering gaan.
De interesse voor het behalen van het B Corp-certificaat neemt flink toe nu steeds meer bedrijven willen laten zien dat duurzaam ondernemen hoog bij hen in het vaandel staat. Er zijn momenteel 5.495 bedrijven met een B Corp-certificaat, verdeeld over 157 sectoren en 84 landen. Maar met de groei van het certificaat neemt ook de discussie toe over de claims die organisaties maken of dat grote corporates gaan pronken met hun B Corp gecertificeerde dochters.

Duurzaamheid is voor consumenten steeds belangrijker aan het worden. Bedrijven spelen hierop in door aan te geven dat hun producten duurzaam zijn. Maar het komt met regelmaat voor dat hier onjuiste, vage of zelfs misleidende informatie tussen zit. Dat kan op den duur het vertrouwen van consumenten schaden.

Vorig jaar nog waarschuwde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor greenwashing. In haar handhaving gebruikt de ACM vijf vuistregels waar de duurzaamheidsclaims van bedrijven aan moeten voldoen. Belangrijk is dat bedrijven duidelijk, behulpzaam, actueel, eerlijk en concreet zijn.

Er zijn op dit moment geen regels van kracht voor bedrijven hoe zij over duurzaamheid moeten communiceren.
Echter in april 2021 heeft de Europese Commissie een voorstel aangenomen voor een richtlijn rondom duurzaamheidsverslaglegging door ondernemingen. Vanaf 1 januari 2024 moeten beursgenoteerde bedrijven voldoen aan de Corporate Sustainability Responsibility Directive (CSRD). Middelgrote bedrijven volgen een jaar later en het MKB weer een jaar later. Dit gaat naar verwachting helpen om misleidende claims tegen te gaan.

Het is belangrijk dat bedrijven consumenten juist en volledig voorlichten over de duurzaamheid van hun producten en diensten. Daar kan het B Corp-certificaat bij helpen door zichtbaar te maken welke bedrijven goed bezig zijn met duurzaamheid.

Het risico bestaat wel dat een duurzaamheidslabel te gemakkelijk wordt vergeven. Dat kan vragen oproepen op over de waarde en integriteit van de certificering. Stevige of zelfs hogere standaarden zijn nodig voor een certificaat als B-corp om te voorkomen dat de kracht van een dergelijke duurzame certificering wordt uitgehold. Alleen met betrouwbare informatie kan de consument een weloverwogen duurzame keuze maken en kunnen bedrijven eerlijk met elkaar concurreren.

Logitech G lanceert PRO racestuur en pedalen

Logitech G heeft vandaag het Logitech G PRO-racestuur en de Logitech G PRO-pedalen aangekondigd, een nieuwe race-setup van professionele kwaliteit, ontworpen door en voor professionele simcoureurs.

De volledig nieuwe Direct Drive-motor van het PRO racestuur kan 11 newtonmeter aan kracht leveren met een lage latentie. In combinatie met TrueForce levert de Direct Drive-motor ongeëvenaard race-realisme met een hogere responsfrequenties dan ooit. Daardoor kunnen sim racers nu in-game physics en audio ervaren met veel hogere niveaus van precisie en bijna onmiddellijke feedback, van wegomstandigheden tot motortrillingen.

"Het PRO racestuur van Logitech maakt de sim race-ervaring ongelooflijk realistisch. Ik kan de omstandigheden van het circuit voelen en hoe de auto tijdens de race verandert, en dat is echt baanbrekend. Als ik dit stuur thuis gebruik, is het net alsof ik gewoon op het circuit ben", aldus Lando Norris, F1-coureur voor McLaren.

"Fans van onze racesturen en pedalen kunnen een serieuze upgrade verwachten in realisme, prestaties en controle, evenals ontwerp en duurzaamheid", zegt Richard Neville, hoofd simulatie en controllers voor Logitech Gaming. "We hebben alles geanalyseerd, van het aantal versnellingen, bochten en stoten dat een stuur van 11 newtonmeter aankan, tot welke materialen en onderdelen zelfs de zwaarste raceomstandigheden doorstaan."

Het PRO racestuur is ontworpen voor professionele racers en heeft de volgende kenmerken:

  • Intuïtief stuurontwerp: knoppen en draaiknoppen zijn nauwkeurig geplaatst in een "thumb sweep" zodat racers nooit hun handen van het stuur of hun ogen van de weg hoeven te halen.
  • Magnetische schakelpeddels: ontworpen met een magnetisch systeem dat gebruik maakt van contactloze hall-effectsensoren en extra voelbare magneten, wat resulteert in een realistisch, mechanisch gevoel dat nauwkeurig een professionele raceauto simuleert, gekoppeld aan de duurzaamheid voor miljoenen schakelingen.
  • Dubbele koppeling peddels: analoge flippers bieden een perfecte tactiele respons voor diverse racefuncties. In de configuratie met dubbele koppeling bieden ze het perfecte voordeel bij de start. Alternatieve configuraties omvatten een handrem en twee extra assen, zodat racers de peddels kunnen programmeren als gas en rem. Hierdoor krijgt iedere individuele racer analoge controle.
  • Aanpasbaar instellingen display: of racers nu verschillende instellingen nodig hebben voor verschillende race titels, of voor verschillende auto's binnen dezelfde titel, ze kunnen gemakkelijk belangrijke stuurwiel instellingen configureren binnen vijf verschillende onboard race profielen.
  • Gemakkelijk her monteren van het stuurwiel: dankzij het herontworpen klemsysteem kunnen racers op hun bureau het stuurwiel gemakkelijk monteren en verwijderen. De standaardboutgaten voor de bevestiging aan een racestoel blijven hetzelfde.


De PRO-pedalen hebben een realistische load cell rem en kunnen volledig worden aangepast aan de race setups en stijlen. De belangrijkste kenmerken zijn:

  • Drukdetectie: de pedalen registreren de kracht die racers uitoefenen waardoor een verbeterd spiergeheugen en de perfecte hoeveelheid remkracht het rijdersgevoel verbetert en een meer consistente raceprestatie oplevert.
  • Aanpasbare pedalen: racers kunnen gemakkelijk en toegankelijk het gevoel in alle drie de pedalen aanpassen. Het koppelings- en gaspedaal kunnen harder of zachter worden afgesteld met behulp van een set verwisselbare veren en het rempedaal via een selectie elastomeren. Zowel het gas- als het koppelingspedaal maken gebruik van contactloze hall-effectsensoren, waardoor hun levensduur gewaarborgd is.
  • Modulair ontwerp: elk pedaal kan horizontaal worden verplaatst om de perfecte afstand te creëren voor elke racer, en verwijderbare pedaalmodules maken aanpassing eenvoudig.

Het Logitech G PRO racestuur is verkrijgbaar in twee versies, één die compatibel is met pc, PlayStation 5- en PlayStation 4-consoles en één die compatibel is met pc, Xbox Series X|S en Xbox One. De Logitech G PRO pedalen zijn compatibel met pc's met Windows 10/11 via een USB-poort, en indien aangesloten op PRO racestuur: Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 5 of PlayStation 4-consoles.

Het Logitech G PRO racestuur en de PRO pedalen zullen naar verwachting in september 2022 verkrijgbaar zijn tegen een adviesprijs van € 1099,- (racestuur) en € 389,- (pedalen).

Logitech G Pro Racing (Foto: Logitech G)

Ted Lasso in FIFA 23

Vandaag kondigden Electronic Arts en Warner Bros. Interactive Entertainment aan dat AFC Richmond naar FIFA 23 komt, waardoor fans in meerdere speltypen, waaronder Carrière Modus, Aftrap, Online vriendschappelijke wedstrijden en Online Seizoenen, met hun favoriete club kunnen spelen. Ook zal een aantal AFC Richmond-items, zoals tenues, tifo's, manageritems en andere inhoud beschikbaar zijn om te ontgrendelen in FIFA Ultimate Team (FUT) en Profclubs, indien van toepassing.

De populaire Ted Lasso (gespeeld door Jason Sudeikis) zal in het speltype Carrière beschikbaar zijn als selecteerbare manager van AFC Richmond, zodat fans kunnen spelen als hun favoriete besnorde manager die de lakens uitdeelt bij AFC Richmond of welk ander team ze ook kiezen. Spelers kunnen ook hun eigen manager maken of een echte gelicentieerde manager selecteren om de controle over AFC Richmond over te nemen, of een speler maken en lid worden van het AFC Richmond-team in een competitie naar keuze.

Fans kunnen ook spelen met AFC Richmond als onderdeel van de ‘Rest van de Wereld’-competitie in Aftrap, Online vriendschappelijke wedstrijden en Online Seizoenen, waarbij Roy Kent, Jamie Tartt, Sam Obisanya en Dani Rojas allemaal hun opwachting maken in de selectie van de Greyhounds. Nelson Road, het iconische thuisstadion van AFC Richmond, heeft ook zijn weg gevonden naar FIFA 23.

FIFA 23 is op 30 september beschikbaar op PlayStation 5, Xbox Series X|S, pc, Stadia, PS4 en Xbox One. Early Access voor FIFA 23 Ultimate Edition begint op 27 september 2022.

WK wielrennen: Zwitserland pakt goud op mixed relay; dramatische tijdrit Nederland met valpartij

Zwitserland heeft op het WK wielrennen de gouden medaille veroverd in de mixed relay. Nederland was een van de favorieten voor het goud, maar zag een mogelijke wereldtitel wegvallen nadat eerst Bauke Mollema te maken kreeg met pech en later kwam Annemiek van Vleuten ten val.

Nadat we eerder de individuele tijdritten op het WK in Wollongong hadden gehad stond vandaag de mixed relay op het programma in Australië. Dat is een gemengde ploegentijdrit. Eerst moesten drie mannen een afstand van 14,1 kilometer afleggen, nadien kregen drie dames hetzelfde parcours voorgeschoteld. In totaal: 28,2 kilometer.

Nederland begon met Mathieu van der Poel, Daan Houle en Bauke Mollema, maar laatstgenoemde kreeg te maken met kettingproblemen, waardoor Van der Poel en Houle er met zijn tweeën voorstonden en zouden een zevende tijd noteren. Daarna gingen de vrouwen van de start en daar ging het helemaal mis. Annemiek van Vleuten kwam direct na de start zwaar ten val, waardoor Ellen van Dijk en Riejanne Markus de veertien kilometer samen moesten afleggen. Een medaille zat er nooit meer in voor de Nederlandse ploeg en zou uiteindelijk als vijfde eindigen op vijftig seconden van de winnaars.

Het goud werd een strijd tussen Zwitserland en Italië. Na veertien kilometer noteerde de Zwitserse ploeg de snelste tijd met Stefan Küng, Stefan Bissegger, Mauro Schmid. Het drietal was tien seconden sneller dan de Italiaanse mannen, waarna Marlen Reusser, Elise Chabbey en Nicole Koller stand hielden tegen de Italiaanse dames, al kwam ze nog terug tot drie seconden. Het brons was voor thuisland Australië.

Results powered by FirstCycling.com

Vertrouwen in politiek alarmerend laag: 'Stop met problemen vooruitschuiven'

De miljoenennota die het kabinet gisteren op Prinsjesdag presenteerde heeft de oppositie nog niet tevreden gesteld. Ook de Nederlandse bevolking lijkt er niet zo veel hoop uit te putten. De stemming bij het volk liegt er niet om: het vertrouwen in de daadkracht en het oplossende vermogen van de Nederlandse politiek is alarmerend laag. Meer hierover bij WNL.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte legt uit: “Wij zien het probleem wel, maar het is moeilijk om het op te lossen. Je moet dan ook maatregelen nemen die niet voor iedereen fijn zijn, dus wordt het vooruitgeschoven. Als je dat lang genoeg laat staan, wordt het vanzelf een crisis. We moeten daarmee stoppen en de grote problemen durven aan te pakken”


Rusland: snel referenda tot annexaties in OekraÔne, mobilisatie 300.000 man, verlies 5.937 militairen

Volgens de Russische minister van Defensie Sergey Shoigu moeten 300.000 reservisten worden gemobiliseerd tegen Oekraïne. Reservisten met gevechtservaring moeten worden ingezet bij de gedeeltelijke mobilisatie die is bevolen door Kremlin-chef Vladimir Poetin, zei Shoigu woensdag op de Russische televisie. Er zijn in totaal 25 miljoen reservisten in Rusland.

In de toekomst zullen verschillende overtredingen door soldaten strenger worden bestraft. Het Russische lagerhuis, de Doema, heeft een wet aangenomen in tweede en derde lezing die voorziet in strengere straffen voor soldaten die deserteren, bevelen niet opvolgen of militaire installaties beschadigen. Voorwaarde is dus dat dit gebeurt tijdens gevechten of tijdens een mobilisatie. 

Referenda over annexaties
Gisteren kondigde Rusland aan dat er van 23 tot 27 september in de regio's Donetsk en Luhansk in het oosten en in Cherson en Zaporizja in het zuiden moet worden gestemd over de eventuele annexatie van deze gebieden bij Rusland. Rusland erkende de zelfverklaarde "volksrepublieken" in de Donbass-regio's Donetsk en Luhansk kort voor de invasie in Oekraïne in februari als onafhankelijk, en installeerde pro-Russische regeringen in het omstreden Cherson en Zaporizja.

Op dezelfde manier annexeerde Rusland in 2014 het Oekraïense Zwarte Zee-schiereiland de Krim. Ondanks sancties en internationaal verzet heeft de leiding in Moskou nu te kennen gegeven bereid te zijn om de Oekraïense gebieden op te nemen in haar nationale grondgebied. De stemmen moeten het door het Kremlin gewenste resultaat opleveren.

De geannexeerde gebieden zouden dan onder de bescherming staan van de Russen, die al sinds het begin van de oorlog tegen Oekraïne op 24 februari dreigen met het gebruik van massavernietigingswapens in geval van NAVO-inmenging.

Eerder zei de voormalige Russische president Dmitri Medvedev dat de inlijving van Luhansk en Donetsk in Oost-Oekraïne de nieuw getrokken grenzen "onomkeerbaar" zou maken en Moskou in staat zou stellen ze met "alle middelen" te verdedigen.

"Een aantasting van Russisch grondgebied is een misdaad die alle middelen van zelfverdediging rechtvaardigt", zei hij. De Russische grondwet moet ook zo worden gewijzigd dat zelfs een toekomstige president deze gebieden niet kan teruggeven.

Oekraïne kondigde hierop een gewelddadige tegenreactie aan. "Oekraïne zal de Russische kwestie oplossen. De dreiging kan alleen met geweld worden afgewend", zei het hoofd van het Oekraïense presidentieel bureau, Andriy Yermak, op Telegram. De aankondiging van de referenda is "chantage" door de regering in Moskou, die werd gedreven door de "angst voor een nederlaag" met het oog op Oekraïnes terreinwinst.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba schreef op Twitter: "Noch de pseudo-referenda, noch de hybride mobilisatie zullen iets veranderen." Oekraïne zal doorgaan met het bevrijden van zijn grondgebied, wat er ook in Rusland wordt gezegd.

Het Oekraïense Ministerie van Defensie vergeleek de gebeurtenissen op Twitter met de annexatie van Oostenrijk bij nazi-Duitsland in 1938. "Ze verwachten de resultaten van 1938. In plaats daarvan krijgen ze Hitlers resultaat van 1945."

Dodental militairen
De Russische minister van Defensie, Shoigu, noemde vanmorgen het aantal  van 5.937 doden in het eigen leger ten gevolge van de aanvalsoorlog in Oekraïne. Het is voor het eerst in maanden dat de leiding in Moskou officieel cijfers publiceert. Onafhankelijke waarnemers gaan er echter van uit dat Rusland aanzienlijk hogere verliezen zal lijden.

Na bijna zeven maanden de oorlog, schat Rusland het aantal gesneuvelde Oekraïense soldaten op meer dan 60.000. Bovendien raakten volgens de Russen bijna 50.000 mensen gewond, zodat de totale "verliezen" op meer dan 100.000 zouden bedragen, zei Shoigu woensdag op de staatstelevisie. Als gevolg hiervan heeft Oekraïne meer dan de helft van zijn voormalige strijdkrachten verloren, die naar verluidt aanvankelijk uit meer dan 200.000 mensen bestonden, beweerde Shoigu.

Oekraïne zelf heeft het dodental in de eigen gelederen eind augustus op bijna 9.000 soldaten gezet. In tegenstelling tot Shoigu's telling van 5.937 gesneuvelde Russische militairen noemt Oekraïne meer dan 55.000 doden aan Russische zijde.

Rusland is al bijna zeven maanden in oorlog in Oekraïne. De laatste tijd boekten de Russische troepen echter weinig vooruitgang, integendeel, ze hebben tegenslagen moeten accepteren en de regio Charkov vrijwel geheel verlaten. Vanwege de personele moeilijkheden aan het front heeft Poetin nu opgeroepen tot gedeeltelijke mobilisatie.

Venezuela gebruikt geheime diensten om regeringscritici te intimideren

Volgens een VN-rapport heeft de Venezolaanse regering de nationale geheime diensten gebruikt om de oppositie te onderdrukken.

Volgens de onderzoekers zouden er martelingen, seksueel geweld en andere mensenrechtenschendingen zijn uitgevoerd bij mensen die kritiek op de regering van Maduro hebben. De onderzoekscommissie heeft meer dan 200 interviews afgenomen met getroffenen, hun families en voormalige medewerkers van de geheime diensten.

De acties zouden zijn uitgevoerd in nauw overleg met president Maduro en andere hooggeplaatste leden van de regering. Het rapport wordt volgende week voorgelegd aan de VN-Mensenrechtenraad.

Maduro regeert sinds 2015 op een steeds autoritairere manier over Venezuela. De rechtsstaat en democratische beginselen heeft hij grotendeels afgeschaft.

Migranten klagen DeSantis aan wegens 'laten verhuizen' naar Amerikaans resort

Verschillende Venezolaanse migranten hebben de gouverneur van Florida, DeSantis, aangeklaagd omdat hij met de nodige aandacht naar het vakantie-eiland Martha's Vineyard hadden gebracht.

De migranten beschuldigen de Republikein ervan hun leed te misbruiken voor zijn politieke belangen. Dat blijkt uit de rechtszaak die is aangespannen bij een rechtbank in Boston. Volgens de aanklacht zijn de migranten onder valse voorwendselen meegelokt om zich na aankomst te realiseren dat ze in leugens zijn getrapt en in feite werden misbruikt voor een publiciteitsstunt.

DeSantis had vorige week onaangekondigd enkele tientallen migranten op het vliegtuig naar het eiland in de staat Massachusetts gezet. Ook andere Republikeinse gouverneurs hebben recent grote aantallen migranten naar democratische regio's van het land gebracht. De acties zijn gericht tegen wat zij zien als een te laks migratiebeleid van de regering van president Biden.

Myanmar: zeker 11 kinderen gedood bij luchtaanval op school

Bij een luchtaanval door de militaire junta in Myanmar zijn zeker elf kinderen omgekomen.

Lokale media meldden dat twee gevechtshelikopters vorige week een schoolgebouw in Tabayin, in de regio Sagaing in het noordwesten van het land, hebben beschoten. Ooggetuigen vertelden een Duits persbureau dat minstens 20 studenten bij de beschieting gewond waren geraakt, van wie sommigen ernstig. Volgens UNICEF worden er nog 15 kinderen vermist.

Sinds de militaire coup vorig jaar heerst er chaos en geweld in het land. De gekozen regering van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi is toen afgezet.

'Astronomische herfst start met droge vrijdag en lokaal 20 graden'

Komende vrijdag start de astronomische herfst. Het wordt een grotendeels droge dag met wat zon en geleidelijk steeds meer sluierwolken. In het zuiden en zuidoosten wordt het met 20 graden een warme dag. Vrijdagavond neemt de kans op regen toe en in het weekend staat een aantal buien op het programma.

Vrijdag 23 september om 3:04 uur in de nacht begint de astronomische herfst. De meteorologische herfst is al drie weken onderweg, want die begint altijd op 1 september.

Tot vrijdag is het rustig septemberweer. Vandaag komen nog enkele buien voor en wordt het 15 tot 17 graden. Morgen en donderdag worden droge dagen. Vooral donderdag is het daarbij vrij zonnig. Op veel plaatsen wordt het dan 18 of 19 graden. In Zuid-Nederland kan het regionaal 20 graden worden.

Eerste dag herfst grotendeels droog
Om 3:04 uur in de nacht naar vrijdag varieert de temperatuur van ongeveer 8 graden in het binnenland tot zo’n 12 graden in de kustgebieden. Daarbij is het droog, wisselend bewolkt en waait er een zwakke wind uit zuidelijke richtingen.

Vrijdag zijn er zonnige perioden en geleidelijk krijgen we steeds meer sluierwolken. De zuidenwind trekt wat aan en ondanks de bewolking weet het kwik op te lopen tot ongeveer 19 graden. In het zuiden en zuidoosten wordt het met 20 graden een warme dag. Op veel plaatsen blijft het overdag droog. Later stijgt in het noordwesten de kans op wat regen.

Zaterdag komt het verspreid over het land tot een bui. Tussen de buien door zijn er soms lange droge perioden met zon. Zondag moeten we ook rekening houden met enkele buien. De maximumtemperatuur komt beide weekenddagen uit rond 17 graden.

Herfstbladeren (Foto: Pixabay)
Herfstbladeren (Foto: Pixabay)

Consumentenvertrouwen bereikt nieuw dieptepunt

Consumenten waren in september somberder dan in augustus, waardoor voor de vijfde keer dit jaar het laagterecord van het consumentenvertrouwen werd verbroken. In september kwam het vertrouwen uit op -59, tegen -54 in augustus. Consumenten waren nog nooit zo negatief over de economie en hun financiële situatie.

Met -59 lag het consumentenvertrouwen in september ruimschoots onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-9). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in september 2022 de laagste stand ooit (-59). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986.

Consumenten pessimistischer dan ooit over economisch klimaat
Consumenten waren in september nog pessimistischer over de economie dan in augustus. De deelindicator economisch klimaat ging van -74 naar -79. Niet eerder sinds het begin van de meting in 1986 waren consumenten zo somber over de economie. Consumenten waren zowel negatiever over de economie in de afgelopen twaalf maanden als over de economie in de komende twaalf maanden.

Koopbereidheid historisch laag
De koopbereidheid kwam in september uit op -46, tegen -41 in augustus. Ook dit is het laagste niveau sinds het begin van de meting. Zowel het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden als dat over de financiële situatie in de komende twaalf maanden was negatiever dan ooit tevoren. Consumenten waren ook nog nooit zo negatief over het doen van grote aankopen.

Steeds minder mensen denken geld opzij te kunnen leggen
In september vond 46 procent van de respondenten het onwaarschijnlijk of zeer onwaarschijnlijk dat zij geld opzij zouden kunnen leggen in de komende twaalf maanden. Dit is het hoogste percentage sinds het begin van de tijdreeks in 2017. Het percentage dat wel dacht geld opzij te kunnen leggen daalde naar 50. Verder vond 85 procent van de respondenten dat de prijzen in de afgelopen twaalf maanden sterk zijn gestegen. Ook dit is een record.

Celstraf voor opa die kleinkind misbruikte

Een 67-jarige man is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Dat bepaalt de rechtbank Oost-Brabant. De man pleegde ontucht met zijn toen 10-jarige kleindochter in Heusden.

De verdachte en zijn toenmalige vrouw pasten op donderdagen op het meisje. Op meerdere momenten ging zij, tijdens het spelen van computerspelletjes, bij haar opa op schoot zitten en raakte hij onder andere de borsten en het geslachtsdeel van het meisje aan en duwde zijn vinger bij haar naar binnen. De verdachte gaf toe dat hij ontuchtige handelingen met zijn kleindochter pleegde en dat dit naar eigen zeggen ‘van kwaad tot erger ging’.

Volgens de rechtbank maakte de verdachte met zijn gedrag een grote inbreuk op de lichamelijke integriteit van het jonge slachtoffer. De kleindochter bevond zich in een afhankelijke positie en was, gelet op haar leeftijd, weinig weerbaar. De verdachte wist dit en maakte hier doelbewust misbruik van.

Celstraf met contactverbod
Door de gebeurtenissen moest de verdachte verhuizen, verliet zijn vrouw hem en willen zijn kleindochter en haar familie hem nooit meer zien. Ook werd hij ontslagen door zijn werkgever. De rechtbank heeft oog voor deze omstandigheden, maar daartegenover staat dat de verdachte het door hem aangedane leed onvoldoende inziet. Hij legt de oorzaak van zijn handelen bij zijn kleindochter; de verdachte blijft herhalen dat zij zichzelf aan het bevredigen was en zij nooit aangaf dat zij niet wilde wat de verdachte bij haar deed.

Uit een rapport van de reclassering blijkt dat de kans op herhaling laag is, mede omdat de verdachte zijn kleindochter niet meer ziet. Ook zijn er geen tekenen dat hij deel uitmaakt van een (online) netwerk met dergelijke seksuele voorkeuren of verlangens.

Naast de celstraf, mag de verdachte geen contact meer zoeken met zijn kleindochter en mag hij niet in het dorp komen waar het meisje woont. Tot slot moet hij het meisje en haar familie een schadevergoeding betalen.

FOK! Wat een weer: Rustig najaarsweer, eerst mist daarna zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

In de loop van de nacht en ochtend kan het zicht ver teruglopen en daarom wordt het extra goed opletten in de ochtendspits. Volgens de weermodellen blijft de mist beperkt tot het oosten en midden van het land. Richting zee lijkt de kans op mist het kleinst, maar ook daar is het zeker niet uitgesloten.

Aan het eind van de ochtend lost de mist op en is er meer kans voor de zon. De temperatuur loopt op naar een graad of 18.

Ook donderdag begint de dag fris, wel is er die dag meer ruimte voor de zon, waardoor de temperatuur ook weer oploopt naar een graad of 18.

Vrijdag draait de wind meer richting het zuidwesten en wordt de kans op neerslag weer groter.

Vorst in Europa
In Noorwegen en Zweden kwam het vannacht tot vorst. Hier en daar daalde het kwik tot onder de -5.
Ook boven de besneeuwde Alpen werd vorst gemeten. Op een enkele plek zakte de temperatuur tot bijna 10 graden onder nul.
In Spanje werd het vandaag gewoon nog tropisch warm, met temperaturen ruim boven de 30 graden, dus voor zomerhitte zit je daar nog zeker goed.

Mist in de morgen (  Foto: Pixabay)
Mist in de morgen ( Foto: Pixabay)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Leuchter geeft vrouwen Ajax alle zicht op groepsfase Champions League

Ajax heeft nog altijd zicht op deelname aan de groepfase van de Champions League. Op bezoek bij het Arsenal van onder meer Vivianne Miedema stuntte de ploeg van Suzanne Bakker door een 2-2 gelijkspel uit het vuur te slepen. De beslissing valt volgende week in de return in Amsterdam.

Arsenal geldt als topclub in Engeland en had met Leah Williamson en Beth Mead twee Europees kampioenen in de basiself staan. The Gunners zijn dan ook de grote favoriet in dit tweekamp. De Amsterdammers echter waren in de eerste helft de betere ploeg. Kort nadat een inzet van Victoria Pelova werd gekeerd door keeper Manuela Zinsberger, opende Romée Leuchter de score voor Ajax. Ze ontving een lage voorzet van Chasity Grant, kwam goed voor verdediger Rafaelle en werkte de bal binnen bij de eerste paal.

Na de 0-1 voerde Arsenal de druk op. Ajax kwam goed weg toen Stina Blackstenius van dichtbij naast schoot, maar halverwege de eerste helft zorgde de Zweedse toch voor de 1-1. Ze benutte een rebound na een kopbal van Rafaelle op de lat. Ajax hield Arsenal in het restant van de eerste helft in bedwang. Na de pauze barstte was Arsenal die in een hogere versnelling ging spelen. 

Stephanie Catley en Rafaelle schoten op de paal, waarna een strafschop uitkomst bood voor de thuisploeg. Na een overtreding van Soraya Verhoeve op Blackstenius zocht Kim Little met succes de rechterhoek uit vanaf elf meter. In de slotfase kwam er dan toch de 2-2 op het bord.  Invaller Tiny Hoekstra kapte rechtsback Noelle Maritz uit; na haar voorzet kreeg Williamson de bal niet weg en daardoor kon Leuchter van dichtbij scoren.

Een late 3-2 van Katie McCabe werd afgekeurd wegens buitenspel, al leek Liza van der Most dat in werkelijkheid op te heffen. Ajax kwam dus nog goed weg. Woensdag over een week is de return op de toekomst. 

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #111
special
VrijMiBabes #150 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #150
special
Random Pics van de Dag #893
review
Wo Long: Fallen Dynasty
special
Random Pics van de Dag #892
©FOK.nl e.a.