Pakistan: damdoorbraak dreigt na overstromingen - ruim 1300 doden geteld

In het zuiden van Pakistan waarschuwen de autoriteiten voor een mogelijke dambreuk in het Manchar-meer.

Het niveau van het meer, een van de grootste in Azië, heeft een gevaarlijk niveau bereikt en bedreigt de dammen, zei het. Delen van het Dadu-district staan al onder water. In andere wijken werd omwonenden gevraagd zich in veiligheid te brengen. De komende dagen wordt nog meer regen verwacht.

Tientallen mensen zijn dit weekend omgekomen bij nieuwe overstromingen in Pakistan. Alleen al in de provincie Sindh in het zuiden van het land zijn zeker 60 mensen omgekomen, aldus de autoriteiten. De overstromingen, die terug te voeren zijn op de zwaarste moessonregens in meer dan drie decennia, hebben sinds half juni al ongeveer 1.300 mensen het leven gekost.

Satellietbeelden die eerder deze week zijn gemaakt, tonen  de schade die veroorzaakt is door stortregens en overstromingen. Deze hebben een 100 km breed binnenmeer veroorzaakt en een derde van Pakistan onder water hebben gezet.

Extreme moessonregens en smeltende gletsjers in de noordelijke bergen hebben ongekende overstromingen veroorzaakt die aan minstens 1.300 mensen het leven hebben gekost, waaronder zo'n 416 kinderen, aldus de National Disaster Management Authority (NDMA).

De overstromingen, die wordt toegeschreven aan klimaatverandering, zal naar verwachting voortduren want het Pakistaanse meteorologische bureau voorspelt meer regen en waarschuwt voor meer overstromingen in de maand september.