'Maak je huisdier met apenpokken niet af'

Het Amerikaanse nationale instituut belast met de zorg voor de volksgezondheid, CDC, geeft huisdiereigenaren het advies om in geval van besmetting met het apenpokkenvirus, de huisdieren niet af te laten maken. Dit, naar aanleiding van een hond die in Frankrijk besmet is geraakt door in één bed te slapen met zijn eigenaren.

Beide mannen hadden seks met meerdere mannelijke partners en hadden zo het apenpokkenvirus opgelopen. Zes dagen na de seks kregen zij pokken onder andere rond de anus, benen, rug en gezicht. De hazewindhond kreeg tien dagen daarna last van dezelfde symptomen rond de anus en buik van het beest. De genomische sequentie van het virus bij de hond kwam honderd procent overeen met die van het virus gevonden bij de mannen.

Lees ook: Franse hond loopt apenpokken op van zijn baasjes

Inmiddels heeft de CDC hun aanbevelingen aangescherpt en zijn honden en katten toegevoegd aan de lijst met mogelijke besmettingshaarden. Dat houdt in dat mensen met apenpokken vooral geen huisdieren moeten aanraken om verspreiding van het virus te voorkomen.

Daarnaast hoopt de CDC dat huisdiereigenaren niet direct in paniek raken mocht hun huisdier besmet raken. "Laat het dier niet in de steek, maak het ook niet af. Neem het dier ook niet af met alcoholdoekjes, desinfeciemiddel, of andere oppervlaktereinigers." Het artikel meldt niet wat dan wél te doen met het huisdier.

In Frankrijk, vooral in de regio rond Parijs, zijn ongeveer 1700 mensen besmet met het apenpokkenvirus.