FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 17 augustus 2022

Bol met geweldig NR naar EK-goud op 400m, Bonevacia komt duizendsten tekort

In München is de derde avondsessie van het Europees kampioenschap atletiek afgewerkt. Daar werd toch wel op een Nederlandse medaille gerekend en die kwam er ook, inclusief een geweldig nieuw nationaal record.

400m mannen
Liemarvin Bonevacia is in zijn beste vorm van het jaar en na een goede halve finale liep hij ook in de finale sterk. Het was echter nét niet genoeg: de Brit Alex Haydock-Wilson drukte zijn borst in 45,161 seconden nét iets eerder over de finish dan Bonevacia (45,169) en pakte brons, achter de Britse winnaar Matthew Hudson-Smith (44,53) en de verrassende Zwitser Ricky Petrucciani (45,03).

400m vrouwen
Femke Bol en Lieke Klaver gingen voor de medailles en vooral Klaver begon - zoals gebruikelijk - erg rap. Bol kwam er echter onderdoor en trok op fenomenale wijze door naar goud in 49,44 seconden, een dikke verbetering van haar eigen nationale record van 6 augustus, toen ze met 49,75 als eerste Nederlandse ooit onder de 50 seconden dook. Klaver stortte wat in en werd in 50,56 seconden zesde, zilver en brons waren voor Polen: Natalia Kaczmarek in 49,94 en Anna Kielbasinska in 50,29 seconden.

110m horden mannen
Asier Martinez kent een geweldige ontwikkeling als kampioenschapsloper, met een zesde plek op de Olympische Spelen en onlangs brons op het WK, maar nu was er goud: in een sensationele strijd met verdedigend kampioen Pascal Martinot-Lagarde was de Spanjaard welgeteld één duizendste van een seconde sneller, 13,137 tegen 13,138 seconden. Achter Martinot-Lagarde's zilveren medaille was er brons voor diens Franse landgenoot Just Kwaou-Mathey (13,33).

Hinkstapspringen mannen
Pedro Pablo Pichardo sprong in de eerste poging naar 17,05 meter en dat zou in de uiterst matige finale achteraf al genoeg blijken voor goud, hoewel er in poging twee nog een sprong van 17,50 meter uit kwam. Zilver was met 17,04 meter voor de Italiaan Andrea Dallavalle, terwijl de Fransman Jean-Marc Pontvianne aan 16,94 meter al genoeg had voor brons.

Zevenkamp, 4/7 onderdelen
Anouk Vetter zit er nog niet echt lekker in, maar lijkt zich wel iets hersteld te hebben van het teleurstellende hoogspringen. Met 15,68 meter bij het kogelstoten en 24,00 seconden op de 200 meter staat ze derde na dag één, nog altijd ruim op koers voor de tweede plek in het eindklassement. Op Nafissatou Thiam staat nog altijd geen maat, zonder calamiteiten is de Belgische gewoon op weg naar ruim goud. Sofie Dokter staat op de twaalfde plek en kan de pijlen wellicht nog op de top-10 richten.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Ietwat verrassend was Wilma Murto met afstand de beste. De Finse evenaarde zelfs het kampioenschapsrecord door in haar tweede poging de 4,85 meter te slechten, wat verder niemand lukte. De Griekse Ekaterini en Tina Sutej uit Slovenië kwamen beiden over 4,75 meter, waar Stefanidi minder pogingen voor nodig had.

Kogelslingeren vrouwen
Bij afwezigheid van een flink aantal topers was het qua niveau niet echt een beste wedstrijd, maar dat mocht de pret voor Bianca Ghelber niet drukken: de 72,22 meter in haar eerste worp bleek achteraf genoeg voor goud, maar in de laatste worp kwam ze nog tot 72,72 meter. De Poolse Ewa Rozanska pakte met 72,12 meter zilver, voor de Italiaanse Sara Fantini (71,58m).

Random Pics van de Dag #705

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

9/11 Tribute Museum New York gesloten

Het 9/11 Tribute Museum ter nagedachtenis aan de terroristische aanslagen in New York op 11 september 2001 is niet meer. Het kleine broertje van het 9/11 Memorial Museum naast Ground Zero, sloot op woensdag voorgoed de deuren nadat het door de coronacrisis financieel hard geraakt werd.


Indrukwekkend overzicht van het 9/11 Tribute museum (Bron: YouTube)

Het museum op Greenwich Street werd in 2006 opgericht, al stond het toen op een andere locatie in Manhattan, dichter bij de rampplek. Nu, ruim 21 jaar na de aanslagen op de WTC-torens gaan de artefacten voorlopig het archief in.

"Tweederde van onze inkomsten werden door de verkoop van toegangskaartjes binnengehaald en in 2020 zijn we zes maanden gesloten geweest vanwege de pandemie", aldus Jennifer Adams-Webb, mede-oprichter van het museum. "Normaalgesproken verwelkomen we 300.000 bezoekers per jaar, maar vorig jaar hebben we slechts 25.000 bezoekers gehad. Daarmee is ons inkomen volledig verloren gegaan."

Het museum werd gebruikt voor educatie en als ondersteuning voor overlevenden en familieleden van diegenen die stierven tijdens de aanslagen van '11 september'. Adams-Webb ziet de schulden oplopen en de aantallen bezoekers die nu door de deur lopen kunnen die stijging niet meer stoppen.

"We hebben geld van de staat of van de stad nodig om in te grijpen, die samen met andere partners durven zeggen: 'We waarderen je. We willen deze organisatie redden', maar op dit moment kunnen we niet doorgaan met het graven van ons eigen graf."

De expositie zal worden afgebouwd en de items zullen verplaatst worden naar New York State museum in Albany of teruggegeven worden aan de donateurs. De online versie van het museum blijft wel open om het educatieve gedeelte van het museum door te laten gaan.

"We zijn erg trots op wat we hebben bereikt, maar de plaats voor de 9/11-gemeenschap is hier niet”, eindigt Adams-Webb. "Het is een enorm verlies voor die mensen die dit hun tweede thuis noemden, waar ze konden komen en hun verhaal konden delen. Er is geen museum dat de dubbele missie heeft om een gemeenschap te ondersteunen én om bezoekers die hier komen iets te leren."

Mogelijk nieuwe maatregelen om nadelen aanhoudende droogte te beperken

Het is droog in Nederland. De incidentele en plaatselijke buien bieden een aantal dagen beperkt verlichting. Naar verwachting zullen vanaf volgende week de droogte en de effecten ervan verder toenemen.

De verschillen in Nederland zijn groot. In het oosten, zuiden en Zeeland zijn de effecten het meest nijpend voor de scheepvaart, de landbouw en de natuur. Op bepaalde plekken worden ook voor grondwatergebruik soms beperkingen opgelegd. De inmiddels ingezette maatregelen zijn talrijk, zoals het schutten op basis van vraag en aanbod bij sluis Eefde en het doorlaten van zoet water via stuw Hagestein tegen verzilting Lek en Hollandsche IJssel.

Het Managementteam Watertekorten (MTW) heeft besloten twee maatregelen gereed te hebben als verzilting in het westen en droogte in het oosten verder toeneemt.

Maatregelen Amsterdam-Rijnkanaal
Om de toenemende verzilting van het Amsterdam-Rijnkanaal tegen te gaan, worden twee maatregelen voorbereid. De eerste is het activeren van het bellenscherm. Dit is een buis op de bodem van het Noordzeekanaal ter hoogte van gemaal Zeeburg. De luchtbellen uit het bellenscherm brengen het zoute water omhoog. Dat komt vervolgens terecht in de zoetwaterstroom die vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal richting Noordzee gaat. Zo wordt het zoute water tegengehouden en stroomt het terug naar het Noordzeekanaal.

De tweede maatregel is het inzetten van de energiecentrale bij Diemen ten behoeve van de doorvoer van water van het Markermeer naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Doorvoer via de energiecentrale kan helpen om verzilting te bestrijden.

Maatregel Boven-IJssel
Rijkswaterstaat zal eventueel eenrichtingsverkeer instellen op de Boven-IJssel voor alle scheepvaart vanaf een minst gepeilde diepte (MGD) van 1,45 meter. Dit is mogelijk noodzakelijk vanwege de dalende waterstanden op de IJssel. Hierdoor wordt de vaargeul steeds smaller en kan er niet meer veilig in twee richtingen worden gevaren.

Scheepvaart vanuit Duitsland richting Kampen en de Twentekanalen moet na het ingaan van deze maatregel omvaren via de Waal, het Amsterdam-Rijnkanaal en het IJsselmeer. De recreatievaart kan er voor kiezen om gebruik te maken van de Randmeren. Vanwege de waterstanden is de Waal de optimale route. Rijkswaterstaat adviseert deze route zodat het water in de stuwpanden in Nederrijn op peil gehouden kan worden.

Reactie Michèle Blom, voorzitter MTW: "Met man en macht doen we al het mogelijke om de effecten van de droogte zoveel mogelijk te beperken. We zijn blij met alle meedenk- en doekracht van al onze partners en betrokkenen. De regionale verschillen in de effecten van de droogte in het land zijn groot. Het blijft belangrijk te realiseren dat per regio de maatregelen zullen verschillen."

Over het Managementteam Watertekorten (MTW)
Het Managementteam Watertekorten (MTW) wordt actief als er een feitelijk nationaal watertekort is (opschalingsniveau 2). Het MTW bestaat uit Rijkswaterstaat, waterschappen, drinkwaterbedrijven, provincies en betrokken ministeries (LNV, EZK en IenW). Zij bereiden eventuele nationale en bovenregionale maatregelen voor om de waterverdeling zo optimaal mogelijk te houden.

EK-brons wisselslagploeg, Steenbergen pakt 7e medaille

In Rome is woensdagavond het Europees kampioenschap langebaanzwemmen afgesloten. Er stonden nog negen finales op het programma, twee daarvan met Nederlandse deelname, en veel finales leverden een uitstekend kijkspektakel op.

50m vrije slag mannen
Thom de Boer hoopte voor de medailles te gaan en leek zich ook even serieus in de strijd te mengen, maar in de slotmeters zakte hij toch wat weg: zesde in 21,90 seconden, zijn langzaamste tijd van het toernooi. Het goud ging naar de Brit Ben Proud, die aantikte na 21,58 seconden en nét te sterk was voor de Italiaan Leonardo Deplano (21,60). De Griek Kristian Gkolomeev sprintte in 21,75 seconden naar het brons.

50m schoolslag vrouwen
Vooraf leek het een mooie tweestrijd te worden tussen de Litouwse Ruta Meilutyte en thuisfavoriete Benedetta Pilato en dat was ook zeker het geval. Meilutyte tikte nét iets eerder aan en klopte de 17-jarige wereldkampioene en wereldrecordhoudster in 29,59 seconden, tegenover 29,71 voor Pilato. De Britse Imogen Clark zwom in 30,31 seconden naar het brons.

100m rugslag mannen
Met Thomas Ceccon had het thuisland de kersverse wereldkampioen én wereldrecordhouder in handen, maar die had het wel bijzonder moeilijk: Apostolos Christou uit Griekenland dwong hem tot het uiterste, maar in 52,21 seconden was het goud toch voor Ceccon, drie honderdsten voor Christou. Brons ging in 52,92 naar de Franse 200 meter-kampioen Yohann Ndoye Brouard.

200m vlinderslag vrouwen
Een échte favoriete was er niet en dat betekent vaak dat het een leuke race wordt. De pas 16-jarige Bosnische Lana Pudar knalde er vol in en leek het dertien jaar oude Europese record van Katinka Hosszu zelfs aan te vallen. Dat zat er even niet in, maar in een indrukwekkende 2:06,81 minuten pakte Pudar wel een uiterst zeldzame Bosnische gouden medaille, voor de Deense Helena Bach (2:07,30) en de Italiaanse Ilaria Cusinato (2:07,77).

200m wisselslag mannen
Ook hier een race zonder echte favoriet en dat zorgde voor een fantastische race. Gabriel José Lopes uit Portugal leek op weg naar het goud, maar op de vrije slag richting de finish knalde Hubert Kos uit Hongarije er overheen. Het stadion ontplofte bijna toen Alberto Razzetti Kos nog leek te bedreigen, maar dat lukte nét niet: goud voor Kos in 1:57,72 minuten, voor Razzetti (1:57,82) en Lopes (1:58,34).

400m vrije slag vrouwen
Isabel Gose uit Duitsland en thuisfavoriete Simona Quadarella maakten er een fraaie strijd van, waarbij Gose lang een klein voordeel had. In de laatste honderd meter gooide Quadarella de turbo aan en vooral de laatste vijftig meter ging erg hard, maar nét niet hard genoeg: Gose won in 4:04,13 minuten, voor Quadarella (4:04,77) en de Hongaarse Ajna Kesely (4:08,00).

400m vrije slag mannen
Hier was het wat minder spannend wat betreft de winst, maar de 20-jarige Duitser Lukas Märtens gaf wel een indrukwekkende show weg: goud in 3:42,50 minuten, zeldzaam dicht in de buurt van Paul Biedermann's 'onmogelijke' wereldrecord uit 2009 (3:40,07). Zilver was in 3:43,93 voor de Zwitser Antonio Djakovic, voor de 3:44,53 van de tweede Duitser, Henning Mühlleitner.

4x100m wisselslag vrouwen
Kira Toussaint, Tes Schouten en Maaike de Waard hielden Nederland vrij aardig in de wedstrijd, waarbij slotzwemster Marrit Steenbergen de pijlen voor brons nog kon richten op de Italiaanse Silvia di Pietro. Dé ster van het EK gooide er nog één keer een geweldige 100 meter uit en zwom Nederland in 3:57,01 minuten naar het brons, achter Zweden (3:55,25) en Frankrijk (3:56,36).

4x100m wisselslag mannen
Met een enorme karrenvracht aan WK- en EK-medailles in het water was Italië de torenhoge favoriet en dat maakten Thomas Ceccon, Nicolo Martinenghi, Matteo Rivolta en Alessandro Miressi volledig waar: goud in een kampioenschapsrecord van 3:28,46 minuten als feestelijke afsluiter van een mooi toernooi. Frankrijk pakte in 3:32,50 het zilver, voor het verrassende Oostenrijk (3:33,28).

'Maak je huisdier met apenpokken niet af'

Het Amerikaanse nationale instituut belast met de zorg voor de volksgezondheid, CDC, geeft huisdiereigenaren het advies om in geval van besmetting met het apenpokkenvirus, de huisdieren niet af te laten maken. Dit, naar aanleiding van een hond die in Frankrijk besmet is geraakt door in één bed te slapen met zijn eigenaren.

Beide mannen hadden seks met meerdere mannelijke partners en hadden zo het apenpokkenvirus opgelopen. Zes dagen na de seks kregen zij pokken onder andere rond de anus, benen, rug en gezicht. De hazewindhond kreeg tien dagen daarna last van dezelfde symptomen rond de anus en buik van het beest. De genomische sequentie van het virus bij de hond kwam honderd procent overeen met die van het virus gevonden bij de mannen.

Lees ook: Franse hond loopt apenpokken op van zijn baasjes

Inmiddels heeft de CDC hun aanbevelingen aangescherpt en zijn honden en katten toegevoegd aan de lijst met mogelijke besmettingshaarden. Dat houdt in dat mensen met apenpokken vooral geen huisdieren moeten aanraken om verspreiding van het virus te voorkomen.

Daarnaast hoopt de CDC dat huisdiereigenaren niet direct in paniek raken mocht hun huisdier besmet raken. "Laat het dier niet in de steek, maak het ook niet af. Neem het dier ook niet af met alcoholdoekjes, desinfeciemiddel, of andere oppervlaktereinigers." Het artikel meldt niet wat dan wél te doen met het huisdier.

In Frankrijk, vooral in de regio rond Parijs, zijn ongeveer 1700 mensen besmet met het apenpokkenvirus.

Bissegger klopt bij EK tijdrijden Küng en Ganna

Stefan Bissegger is de nieuwe Europees kampioen in het tijdrijden. De Zwitserse tijdritspecialist was na 24 kilometer een halve seconden sneller dan uittredend kampioen Stefan Küng. Wereldkampioen Filippo Ganna moest genoegen nemen met het brons op negen seconden van Bissegger. Jos van Emden speelde geen rol om de medailles.

Nadat alle renners halverwege het parcours het tussenpunt hadden gepasseerd werd duidelijk dat drie renners om het goud gingen strijden. Stefan Küng had na vijftien kilometer de snelste tussentijd gevolgd door Filippo Ganna en Stefan Bissegger.

Bissegger reed een sterk laatste deel en zette na 24 kilometer een tijd van 27.06. Küng uittredend kampioen en moest het in het slot afleggen tegen zijn landgenoot. Aan de streep kwam hij een halve seconde te kort. Ganna kon alleen nog Bissegger van de titel afhouden, maar de Italiaanse wereldkampioen zou een kleine tien seconden te kort op Bissegger, waardoor de Zwitser zijn eerste Europees titel pakte.

De Nederlander Jos van Emden reed zich naar een negende plaats.

Bij ontslagrondes: blanke leraren het eerst

Een openbare school in de Amerikaanse stad Minneapolis heeft een verdraaid leuk verdrag gesloten met de lerarenbond. Indien een ontslagronde zich aandient en op die lijst staan naast blanke ook zwarte leraren, dan mag de school beslissen om de blanke leraren eerst te ontslaan, ook als deze meer ervaring hebben. Ontslag op basis van huidskleur dus.

Naast 'bescherming' tegen ontslag, krijgen de niet-blanke leraren ook nog eens voorrang bij het herintreden en zijn leraren van de vijftien armste scholen uitgesloten van ontslagrondes.

Deze regel heeft nogal wat onrust in de wereld van de leraren veroorzaakt, want dit nieuwe systeem riekt overduidelijk naar racisme. Hans Bader, advocaat en gespecialiseerd in grondwettelijk recht, zegt het als volgt: "Als het op ontslag aankomt, mag een werkgever niet raciaal discrimineren, zelfs niet tegen blanken. In 1996 oordeelde een hoge rechter al eens dat bij gelijke geschiktheid het ras geen doorslag mag geven, ook niet om bijvoorbeeld de diversiteit te bevorderen." Bader heeft het dan over 'Wygant v. Jackson Board of Education'.

De lerarenbond ziet het allemaal niet zo zwart in, sterker nog, zij zien dit verdrag als een voorbeeld voor de rest van de Verenigde Staten. "Andere scholen zijn al aan het kijken of zij hetzelfde kunnen doen", aldus lid van de Raad van Bestuur Edward Barlow. "Ook al is het niet perfect, het zorgt wel voor het behoud van gekleurde leraren."

Politie geïrriteerd over vervolging agent die met waterkanon vrouw omver spoot

Politiebond ACP is 'geïrriteerd' nu het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten de agente te vervolgen, die tijdens de avondklokrellen in Eindhoven begin vorig jaar een vrouw omverblies met een waterkanon. Volgens voorzitter Wim Groeneweg wordt zo het beeld versterkt dat de politie geweld gebruikt zonder aanleiding.

Zie ook :Agente die vrouw hard met waterkanon raakte wordt vervolgd

Tiktok challenges : Kala Chasma dance

Tiktok wordt door velen verguisd, maar is een medium waar men van alles tegenkomt en waar veel mensen plezier aan beleven. Is een filmpje met een bepaald onderwerp/dansje erg populair dan ontstaat er een challenge, waarbij vele users hun variatie op het filmpje tonen. Dit kan een exacte kopie, persiflage of een totale mislukking zijn.

Quick Style, een dansgroep in Noorwegen, voerde op een bruiloft een dansje uit op een ouder Bollywoodnummer 

 

 Filmpje gaat viral en krijgt vele navolgers

En een "originele' Bollywood versie tot slot

Reusser klopt Nederlandse dames op EK tijdrijden

Marlen Reusser heeft zichzelf opgevolgd als Europees kampioen tijdrijden bij de vrouwen. De Zwitserse was over een parcours van 24 kilometer de snelste voor de twee Nederlandse dames Ellen van Dijk en Riejanne Markus.

Reusser was halverwege de snelste op het 24 kilometer lange rondom München. De Zwitserse had daar een voorsprong van tien seconden op Ellen van Dijk. In het laatste stuk kwam Van Dijk, wereldkampioene op dit onderdeel, halveerde haar achterstand maar aan de finish kwam ze zes seconden te kort op Reusser, die daarmee zichzelf opvolgt als Europees kampioene.

Het brons ging naar een sterk rijdende Riejanne Markus. De Nederlandse had haar tijdrit goed ingedeeld en zou op 28 seconden eindigen van Reusser.

Zevenkampsters beginnen moeizaam aan EK, hordenlopers naar halve finales

In München is de derde dag van het Europees kampioenschap atletiek van start gegaan. De zevenkamp bij de vrouwen werd afgetrapt en verder stondeen er vooral series en kwalificaties op het programma.

400m horden mannen, series
Ramsey Angela liep een uitstekende race en samen met de Ier Thomas Barr was hij beduidend beter dan de rest. De top-3 ging door naar de halve finales en dus was een tweede plek in 49,51 seconden ruim voldoende. Nick Smidt maakte het een stuk spannender, maar met 50,06 seconden werd hij nét tweede, enkele honderdsten voor zijn twee naaste concurrenten.

Discuswerpen mannen, kwalificaties
De jonge Ruben Rolvink had dit seizoen al ruim over de 62 meter gegooid en achteraf zou dat genoeg zijn geweest om de finale in München te bereiken, maar hij kwam er niet aan: met 60,12 meter kwam hij vrij ruim tekort.

Kogelslingeren mannen, kwalificaties
Op het WK in Eugene kwam Denzel Comenentia onlangs tot geen enkele geldige poging, in München ging het niet veel beter: twee keer ongeldig en een matige 68,89 meter, waarmee de finale ver weg bleef.

Tienkamp vrouwen, 2/7 onderdelen
Olympisch- en wereldkampioene Nafissatou Thiam begon zoals ze ook bij haar beste zevenkamp ooit begon: met 13,34 seconden op de 100 meter horden en 1,98 meter bij het hoogspringen. De Belgische gaat er gelijk mee aan de leiding en voornaamste uitdaagster Anouk Vetter liet het al flink liggen.

De Nederlandse vicewereldkampioene bleef bij het hoogspringen steken op 1,71 meter, wat zeker wel een centimeter of tien beter had gemoeten. Vetter staat nu veertiende en ligt - als ze zich een beetje kan herstellen - zeker nog op medaillekoers, met vooral de Duitse Carolin Schäfer als uitdaagster. Emma Oosterwegel was bezig aan een goede race op de horden, tot ze bij de voorlaatste horde onderuit ging. De jonge debutante Sofie Dokter staat voorlopig op een achtste plek.

15-jarige verdachten aangehouden voor brute woningoverval op bejaarde vrouw

De politie heeft twee verdachten aangehouden die in verband worden gebracht met een woningoverval op de Donaudreef in Utrecht. Daarbij werd een 87-jarige vrouw in haar huis onder dwang vastgehouden terwijl de daders in huis op zoek gingen naar waardevolle zaken.

Woensdagavond 11 mei opende de bewoonster haar voordeur waarna drie jonge gemaskerde daders zich direct toegang tot de woning verschaften. Onder dwang zochten de daders in huis naar een buit. Na de overval gingen de daders er te voet vandoor.

Aanhoudingen verricht
De recherche startte direct een onderzoek op. Daarbij zijn onder andere camerabeelden nagelopen, is er buurtonderzoek gepleegd en op locatie gezocht naar forensische sporen. Dit leidde tot de aanhouding van twee verdachten.

Op 7 juli werd een 15-jarige jongen uit Utrecht aangehouden. Een andere 15-jarige jongen, eveneens uit Utrecht, werd dinsdag 16 augustus gearresteerd. Beiden verdachten zitten momenteel nog in hechtenis. Naar de mogelijke derde dader wordt nog onderzoek verricht.

Compensatie slachtoffer
Op bezittingen van de verdachten is zogeheten conservatoir beslag gelegd ten behoeve van mogelijke compensatie van het slachtoffer.

NS-personeel gaat staken

NS-personeel gaat vanaf woensdag 24 augustus gedurende een week staken. Dat gebeurt op verschillende dagen in verschillende regio's. 

Dat melden de vakbonden FNV, CNV en VVMC. FNV verwacht dat er vermoedelijk geen enkele NS-trein zal rijden in de regio waar die dag gestaakt wordt. De NS laat aan AT5 weten officieel nog geen bericht te hebben gekregen van de vakbonden en kan daarom nog geen uitspraken doen over de gevolgen van de aangekondigde staking.

Een woordvoerder van FNV laat weten dat de staking op 29 augustus in de regio Noordwest-Nederland "zo goed als zeker is". FNV verwacht later op de dag met de definitieve data te komen. Waarschijnlijk wordt er op 24 augustus gestaakt in regio Noord-Nederland, op 26 augustus in West-Nederland, op 30 augustus in Midden-Nederland en op 31 augustus in de Oost- en Zuid-Nederland.

Betere werkroosters
Het personeel legt het werk neer vanwege een conflict met de NS over cao-onderhandelingen. Zo willen de vakbonden onder meer dat NS-werknemers minimaal 14 euro per uur gaan verdienen en dat er betere werkroosters komen, waardoor er een minder hoge werkdruk ontstaat. De vakbonden hadden een ultimatum gesteld op 5 augustus, waarbij al gedreigd werd met acties als de NS niet mee zou gaan in de eisen.

De woordvoerder van FNV laat verder aan AT5 weten het "vervelend en spijtig te vinden voor de reizigers die last gaan hebben van de staking", maar noemt de actie noodzakelijk. "Uiteindelijk is het in het belang van de reizigers dat er een goede cao komt, want we kunnen het haast niet meer aan, men loopt op z'n laatste sokken."

De vakbonden zeggen in de eerste week van september over te gaan tot meer stakingen als de aankomende acties niet tot veranderingen leiden. "We komen er graag alsnog uit met de NS. In dat geval zijn verdere acties niet nodig", aldus FNV.

Handhavers in Zaandam beschoten

Twee handhavers van de gemeente Zaanstad zijn dinsdagavond in Zaandam beschoten. Dit gebeurde, zo bleek achteraf, met een balletjespistool.

Gemeentelijke handhavers waren bezig met surveillance rond hangplekken voor de jeugd. Bij de Drielse Wetering zagen zij twee personen bij een auto staan en hoorde vreemde tikgeluiden op en tegen de auto. Toen ze goed keken, terwijl het al aardig donker begon te worden rond dit tijdstip, zagen ze de mannen beide met een wapen in handen staan. De handhavers zijn direct op een andere plek gaan staan en hebben zicht gehouden op het tweetal en de politie gealarmeerd.

Agenten wisten de twee mannen, van 20 en 23 jaar, aan te houden. In het voertuig van het tweetal werden meerdere nep-geweren aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen. Het voertuig van de ernstig geschrokken handhavers had lakschade die onder andere bestond uit meerdere putjes in het voertuig. Beide handhavers hebben aangifte gedaan.

Dit doet de politie tegen nepvuurwapens
Als een nepvuurwapen niet van een echt vuurwapen te onderscheiden is, handelen agenten alsof het om een echt vuurwapen gaat. In deze gevallen kan het voorkomen dat agenten iemand onder schot nemen. Het nepvuurwapen wordt in beslag genomen.

Strafmaat voor rondlopen met nepvuurwapen
Als je met een nepvuurwapen rondloopt waarmee je iemand kunt bedreigen, dan is dat een misdrijf. je kunt er een maandenlange gevangenisstraf voor krijgen of een geldboete die kan oplopen tot meer dan 20.000 euro. Als je met een goedgekeurd speelgoedwapen voor een dreigende situatie zorgt, dan is dat een overtreding. De straf die hierop staat is ook hoog, de boete loopt in de duizenden euro’s.

Geweld tegen werknemers met een publieke taak
Behalve politiemedewerkers krijgen ook andere medewerkers met een publieke taak te maken met agressie en geweld, zoals handhavers, ambulance- en brandweerpersoneel, tramconducteurs, buschauffeurs, onderwijzers of belastinginspecteurs. Politie en justitie hanteren hier dezelfde aanpak: aangiftes worden altijd opgenomen, daders worden met prioriteit door het Openbaar Ministerie voor de rechter gebracht, en tegen de daders wordt een driemaal zo hoge straf geëist.

Wisselslagploeg naar finale op slotdag EK zwemmen

Op de laatste dag van het Europees kampioenschap langebaanzwemmen in Rome heeft Nederland nog één finaleplek binnengehaald in de ochtendsessie. De vrouwen op de 4x100m wisselslag plaatsten zich voor de laatste finalesessie, die weer om 18.00 uur begint.

400m vrije slag vrouwen
Imani de Jong deed het van het Nederlandse drietal het beste, maar de 4:13,87 minuten was niet genoeg: ze werd er tiende mee en moet hopen dat iemand zich afmeldt voor de finale. Silke Holkenborg noteerde met 4:16,30 de dertiende tijd, de sinds zondag 18-jarige Janna van Kooten kwam met 4:23,29 en een 29e tijd niet in de buurt van wat ze zou kunnen.

400m vrije slag mannen
Voor Luc Kroon zat er geen verrassing in: met 3:58,62 minuten bleef hij ver boven zijn PR en kwam hij niet verder dan de 28e plek. David Popovici maakte indruk: de 18-jarige Roemeen, die op de 100 en 200 meter vrij al het goud pakte, noteerde in 3:47,99 de vierde tijd.

4x100m wisselslag vrouwen
Met Kira Toussaint, Tes Schouten, Tessa Giele en Valerie van Roon moesten er rare dingen gebeuren om de finale niet te halen en die rare dingen gebeurden niet: de 4:01,59 van Nederland betekende de derde tijd, achter Zweden en Italië.

Opvoeren van e-bikes, ministerie denkt na over tuningverbod

Eigenlijk mag je er niet mee de openbare weg op en de garantie op je fiets vervalt direct, toch heeft Jorner uit Utrecht een dagtaak aan het opvoeren van elektrische fietsen. Door het plaatsen van een chip ligt de maximumsnelheid van een doodnormale elektrische fiets ineens een heel stuk hoger.

Volgens Veilig Verkeer Nederland loopt de gemiddelde snelheid door de getunede e-bikes (geen speed-pedelecs) op de fietspaden op van 15 tot 35 km per uur, met uitschieters tot 50 km per uur.

Dat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nadenkt over een mogelijk verbod verbaast hem niet: "Die kans zit er dik in. Ik ben niet in de veronderstelling dat ik dit nog 10 jaar doe."



ABN AMRO: Visserijsector zal komende jaren flink krimpen

Het aantal Nederlandse kotters zal de komende jaren met tien tot vijftien procent afnemen. Dat verwacht ABN AMRO op basis van eigen onderzoek, dat dinsdag gepubliceerd is. De bank verwacht dat overheidssteun voor een deel van de vissers te laat zal komen. Een derde van de kottereigenaren denkt sowieso met financiële problemen te maken te krijgen, aldus ABN AMRO.

Op dit moment zit de sector al een tijd in grote problemen. Het afgelopen jaar met name door de toegenomen brandstofprijzen. Daardoor kan ook een groot deel van de Urker kottervloot niet uitvaren. De opbrengsten van het vissen wegen voor veel vissers niet op tegen de kosten. "Iedereen kijkt er naar, iedereen weet dat de vloot verdrinkt en niemand helpt ons", zei visser Jan de Boer in mei van dit jaar.

Algehele malaise
Het zijn niet alleen de brandstofprijzen die vissers tot wanhoop drijven. Brexit, windparken op zee, kritiek op vangstmethoden, alles draagt bij aan het algehele gevoel van malaise in de sector. Ook de vraag naar vis uit de Noordzee staat onder druk, zegt ABN AMRO. De koopkracht aan het einde van dit jaar zal de vraag naar vis negatief beïnvloeden. Mensen hebben dan mogelijk minder geld om uit te geven in bijvoorbeeld restaurants. Op de lange termijn neemt de vraag in Nederland en andere EU-landen naar verwachting wel weer toe. Maar toch zal die de krimp van de vissersvloot niet tegenhouden, denkt de bank.

Hoewel komende maand de inschrijving geopend wordt voor een saneringsregeling van 155 miljoen, is het de vraag hoeveel vissers hiervan gebruik gaan maken. Er klinken namelijk enorm veel kritische geluiden over de voorwaarden in de regeling.

Zo krijgen kottereigenaren alleen een vergoeding voor de sloop van hun vaartuig, aan de hand van het gewicht van de kotter. Maar de zorgvuldig opgebouwde vangstrechten worden niet vergoed. En het zijn juist die rechten waar vissers soms miljoenen in hebben geïnvesteerd. De sector wil daarom nog deze maand opnieuw om tafel met minister Staghouwer. Meer hierover bij Omroep Flevoland op YouTube.

Ondernemers zien werkdruk toenemen als gevolg personeelstekort

Het aanhoudende tekort aan arbeidskrachten heeft volgens een derde van de ondernemers (36 procent) als belangrijkste gevolg dat de werkdruk onder het personeel is toegenomen. Dit melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland, die aan het begin van het derde kwartaal werd gehouden.

Het tekort aan personeel zorgt in bijna alle sectoren voor een hogere werkdruk voor het personeel. Vooral in de sectoren cultuur, sport en recreatie, vervoer en opslag, de horeca en de handel ervaren ondernemers extra werkdruk voor het personeel als belangrijkste gevolg van het personeelstekort. Het aannemen van extra personeel zou de werkdruk kunnen verlagen. In de praktijk blijkt dit vaak lastig. Voor het zevende kwartaal op rij verwachten ondernemers de komende drie maanden meer personeel aan te nemen. Deze verwachting is echter al enige tijd te positief.

Begin april verwachtte per saldo 23 procent van de ondernemers in het tweede kwartaal een uitbreiding van het personeelsbestand. Aan het begin van het derde kwartaal was dat per saldo slechts 9 procent van de ondernemers gelukt. Vanaf het derde kwartaal van 2021 is het verschil tussen verwachting en realisatie een stuk groter dan in voorgaande jaren.

Stijging arbeidskosten
Naast een hogere werkdruk, ziet ongeveer een zesde (ruim 16 procent) van de ondernemers een duidelijke stijging van arbeidskosten, bijvoorbeeld doordat er meer loon wordt betaald, als het voornaamste gevolg van het personeelstekort.

Ook zijn er ondernemers die als gevolg van het personeelstekort minder geschikt personeel aannemen. 1 op de 9 ondernemers (11,5 procent) noemt dit inmiddels als het belangrijkste gevolg van personeelstekort. In de bouw en de landbouw namen ondernemers het vaakst minder geschikt personeel aan.

Grootste stijgingen arbeidskosten in landbouw en horeca
De ondernemerservaringen over de gevolgen van personeelstekort verschillen per bedrijfstak. Zo hadden ondernemers in de horeca, de informatie en communicatie en de landbouw het vaakst te maken met gestegen arbeidskosten. Ook in de bouw werd naar verhouding vaak melding gemaakt van gestegen arbeidskosten.

84 procent van de ondernemers ervaart een tekort aan arbeidskrachten. Een recordhoogte van 38 procent ervaart dit als voornaamste belemmering in de bedrijfsvoering.

400.000 Nederlanders worden uitgenodigd voor onderzoek naar longkanker

De komende maanden ontvangen ongeveer 400.000 Nederlanders tussen de 60 en 79 jaar in 3 regio’s een uitnodiging om deel te nemen aan een nieuw Europees onderzoek naar de vroege opsporing van longkanker.

‘Dit onderzoek is bedoeld voor mensen die lange tijd in hun leven roken of in het verleden lang hebben gerookt. Het vroeg opsporen van longkanker, nog voordat het klachten geeft, noemen we ook wel longkankerscreening of een bevolkingsonderzoek’, legt onderzoeker Carlijn van der Aalst van Erasmus MC uit.

‘In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 14.000 mensen longkanker ontdekt en zeker 10.000 mensen overlijden elk jaar aan deze ziekte. Longkanker is helaas al vaak moeilijk te behandelen op het moment dat het klachten geeft.’

Levensbelang
Uit de NELSON-studie uit 2020 blijkt dat het vroeg opsporen van longkanker met een CT-scan bij rokers en ex-rokers de sterfte aan longkanker met 25% of meer omlaag kan brengen. Voor Nederland betekent dit dat met screening op longkanker op termijn jaarlijks zo’n 1500 tot 2500 minder mensen overlijden aan longkanker.

Met het proefbevolkingsonderzoek 4-IN-THE-LUNG-RUN dat nu gaat lopen in Nederland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk, willen de onderzoekers enkele belangrijke vragen beantwoorden. Eén daarvan is: hoe bereiken en informeren we de mensen die het meeste risico lopen?

‘We zullen vaker te maken hebben met mensen die moeilijker bereikbaar zijn of misschien meer moeite hebben met het begrijpen van de informatie. Juist voor deze mensen is het belangrijk om ze te bereiken en te helpen bij het begrijpen van de informatie’, zegt Van der Aalst.

Hoe vaak
Een andere belangrijke vraag is: hoe vaak moeten er CT-scans worden gemaakt? ‘Bij 8 van de 10 deelnemers worden naar verwachting geen afwijkingen gevonden op de eerste CT-scan. Hebben zij dan een jaar later toch een nieuwe CT-scan nodig, of is het veilig om daar twee jaar mee te wachten? Dat wordt met deze studie ook onderzocht.’

Wat de onderzoekers wel willen beklemtonen: stoppen met roken, of liever nog: nooit beginnen met roken is de allerbeste manier om overlijden door longkanker te voorkomen. ‘De rookstopcoaches staan klaar voor de deelnemers die nog roken en behoefte hebben aan ondersteuning’, zegt Van der Aalst.

Maar omdat er nu eenmaal veel mensen zijn die roken, of dat in het verleden lang hebben gedaan, kan de 4-IN-THE-LUNG-RUN-studie -en op termijn een écht bevolkingsonderzoek- bijdragen aan het verminderen van de ernstige gevolgen van longkanker, vinden de onderzoekers.

Uitnodigingen
De 400.000 Nederlanders die binnenkort een brief krijgen, wonen rondom de screeningslocaties. Het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek van het Antoni van Leeuwenhoek / Nederlands Kanker Instituut (Amsterdam) is het eerste centrum dat in Nederland van start gaat. De persoonsgegevens zijn verkregen via de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

Proefbevolkingsonderzoek
In totaal worden in Nederland en de 4 andere Europese landen 26.000 mensen onderzocht. Om te bepalen of iemand echt kan deelnemen, vragen de onderzoekers mensen om een vragenlijst in te vullen. Het onderzoeksteam bepaalt daarna of ze echt aan alle eisen voldoen.

‘Mensen bij wie op een eerste CT-scan geen afwijkingen worden gevonden, hebben een iets kleinere kans op longkanker in de jaren erna. We onderzoeken daarom of het inderdaad veilig is om met de vervolg CT-scan 2 jaar te wachten, in plaats van 1 jaar.’

Wordt er iets verdachts gevonden op de CT scan, dan wordt een deelnemer altijd naar de longarts gestuurd. De longarts bekijkt dan of het om longkanker gaat. De onderzoekers hopen binnen enkele jaren het resultaat te hebben.

Het initiatief past bij het Europese Cancer Mission Plan en de voorlopige voorstellen om de Europese Commissie te adviseren dit nieuwe kankerscreeningsprogramma in de gehele EU te gaan invoeren. ‘Met de uitstekende infrastructuur en kennis op longkankerscreening en -therapie in Nederland kunnen wij koploper gaan worden om deze verschrikkelijke ziekte op korte termijn de kop in te drukken.’

Vroege opsporing
Merkbare klachten ontstaan vaak pas als de kanker zich in een laat stadium bevindt. Als longkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, kan vaker een minder intensieve behandeling worden gegeven. Ook is de prognose beter.

De opsporing van kleine afwijkingen in de longen als er nog geen klachten zijn is daarom van levensbelang. ‘Slechts 3 van de 100 mensen is na vijf jaar nog in leven als de tumor in een laat stadium wordt ontdekt (stadium IV). Bij een vroeg stadium (stadium I) zijn dat nog ongeveer 60 van de 100 mensen', schetst hoofdonderzoeker Carlijn van der Aalst.

Europees onderzoeksgeld
Samen met vele Europese experts op het gebied van longkanker wordt het onderzoek uitgevoerd in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. De afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC coördineert het Europese onderzoek onder leiding van prof. Harry de Koning. Het institute for DiagNostic Accuracy (iDNA) zal hierbij de radiologie coördineren onder leiding van prof. Mathijs Oudkerk. In Nederland is het onderzoek goedgekeurd door de Minister van VWS na een positief advies van de Gezondheidsraad. De studie wordt betaald door de Europese Commissie.

Bevolkingsonderzoek longkanker onder rokers (Foto: Pixabay)
Bevolkingsonderzoek longkanker onder rokers (Foto: Pixabay)


Woningcorporaties pleiten voor jaar eerder invoeren van eenmalige huurverlaging

Woningcorporaties willen dat het kabinet de eenmalige huurverlaging voor minima volgend jaar al invoert in plaats van het jaar daarop. Volgens de branchevereniging voor woningcorporaties Aedes is dat nodig omdat "huurders nu al in de knel komen door dure boodschappen en een hoge energierekening".

Woningcorporaties, gemeenten, provincies en het rijk spraken eind juni af om voor minima in 2024 een eenmalige huurverlaging door te voeren van gemiddeld 57 euro. De regeling is bedoeld voor huurders met een inkomen op of onder 120 procent van het sociaal minimum en de huurprijs van de woning moet 550 euro of meer bedragen. Ongeveer 510.000 huishoudens komen voor deze regeling in aanmerking.

Economie groeit in 2e kwartaal 2022 met 2,6 procent

Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, steeg het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2022 met 2,6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Het handelssaldo (export minus import) en de investeringen droegen het meest bij aan de economische groei. Ook de consumptie door huishoudens had een positieve bijdrage. In het begin van het eerste kwartaal van 2022 hadden bijvoorbeeld de horeca, de niet-essentiële winkels en contactberoepen nog te kampen met een lockdown.

De investeringen stegen met 5,2 procent. De uitvoer en invoer van goederen en diensten namen met respectievelijk 2,7 en 1,6 procent toe. Verder hebben huishoudens 0,9 procent meer besteed dan in het eerste kwartaal van 2022. De overheidsconsumptie groeide nauwelijks.

De bedrijfstak handel, vervoer en horeca, de bedrijfstak zakelijke dienstverlening en de bedrijfstak cultuur, sport, recreatie en overige diensten hadden de grootste bijdrage aan de groei.

Invloed van corona op de eerste berekening
Door corona zijn de groeicijfers omgeven met een grotere onzekerheid dan bij de eerste berekening gebruikelijk is.

Het vervolg van het nieuwsbericht gaat over de ontwikkeling van de economie t.o.v. het tweede kwartaal 2021

Bbp 5,3 procent groter dan in het tweede kwartaal van 2021
Volgens de eerste berekening was het bbp in het tweede kwartaal van dit jaar 5,3 procent groter dan een jaar eerder. Vooral de consumptie door huishoudens, het handelssaldo en de investeringen droegen bij aan deze groei. De bijdrage van overheidsconsumptie was licht negatief. In het tweede kwartaal van 2022 waren er geen coronamaatregelen meer, terwijl voor een deel van het tweede kwartaal van 2021 nog wel restricties golden.

Consumenten geven meer uit aan horeca, cultuur en recreatie
Consumenten hebben in het tweede kwartaal 7 procent meer besteed dan in het tweede kwartaal van 2021. Ze gaven vooral meer uit aan horeca, cultuur en recreatie, en vervoer en communicatie. Aan goederen zoals voeding, woninginrichting en vervoermiddelen hebben ze echter minder besteed dan een jaar eerder. Ook verbruikten consumenten minder gas door het relatief zachte weer.

De consumptie door de overheid was bijna een procent lager dan een jaar eerder. Dit komt vooral doordat er minder is uitgegeven aan coronatesten, testen voor toegang, vaccinaties, et cetera.

Investeringen in gebouwen en vervoermiddelen groeien
In het tweede kwartaal van 2022 lagen de investeringen in vaste activa 5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Er werd vooral meer geïnvesteerd in woningen, bedrijfsgebouwen, vliegtuigen en schepen. Ook de investeringen in machines en software lagen hoger dan een jaar eerder.

Meer diensten, machines, voeding en chemische producten geëxporteerd
De uitvoer van goederen en diensten lag in het tweede kwartaal 5,6 procent hoger dan een jaar eerder. Vooral de uitvoer van diensten, waaronder de bestedingen van niet-ingezetenen in Nederland, was hoger. Daarnaast zijn meer machines, voedingsmiddelen en chemische producten geëxporteerd. De export van Nederlands fabricaat groeide met bijna 1 procent en de wederuitvoer (de uitvoer van eerder ingevoerde producten) met ruim 3 procent.

De invoer van goederen en diensten was 4,1 procent hoger. Het handelssaldo had een positieve bijdrage aan de economische groei.

Meeste bedrijfstakken noteren groei
De toegevoegde waarde (het verschil tussen productie en verbruik van energie, materialen en diensten) van de bedrijfstak cultuur, sport, recreatie en overige diensten groeide in het tweede kwartaal van 2022 met ruim 40 procent en daarmee het hardst van alle bedrijfstakken. Vooral kunst, cultuur, sport en ontspanning groeiden.

De zakelijke dienstverlening groeide met bijna 11 procent. Onder meer de uitzend- en de reisbranche droegen sterk bij aan deze groei.

De toegevoegde waarde van de handel, vervoer en horeca lag in het tweede kwartaal 9 procent hoger dan een jaar eerder. Vooral de horeca groeide hard, maar ook de toegevoegde waarde van het vervoer (vooral luchtvaart) lag hoger dan een jaar eerder. De toegevoegde waarde van de handel kromp echter licht.

De industrie groeide met 5 procent. Vooral de machine- en de elektrotechnische industrie leverden hieraan een bijdrage. De bouwsector boekte een groei van ruim 3 procent.

Eerste berekening
De eerste berekening, 45 dagen na afloop van een kwartaal, wordt gepubliceerd op basis van de dan beschikbare informatie. Hiermee geeft het CBS een eerste beeld van de stand van de Nederlandse economie. Na deze eerste berekening komt voortdurend meer informatie beschikbaar over de Nederlandse economie, die vervolgens wordt verwerkt in nieuwe berekeningen. De tweede berekening van de economische groei maakt het CBS bekend op vrijdag 23 september. De absolute bijstelling van de tweede berekening ten opzichte van de eerste berekening was de afgelopen vijf jaar (2017-2021) gemiddeld 0,09 procentpunt. De twee uitersten bedroegen -0,3 en 0,7 procentpunt, allebei in 2021.

Bij elke nieuwe berekening bepaalt het CBS ook de nieuwe seizoengecorrigeerde cijfers van de eerder gepubliceerde kwartalen. Het groeicijfer van het eerste kwartaal 2022 is bijgesteld van 0,4 naar 0,5 procent.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.

Consumptie huishoudens groeit met ruim 5 procent in juni

In juni 2022 hebben consumenten 5,2 procent meer besteed dan in juni 2021, meldt het CBS. Ze gaven meer uit aan diensten, maar minder aan goederen. De groei is minder groot dan in de voorgaande maanden van 2022.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Consument besteedt meer aan diensten
Consumenten hebben in juni, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, ruim 14 procent meer uitgegeven aan diensten, zoals telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, een bezoek aan de kapper, een restaurant of een voetbalwedstrijd, dan in juni 2021. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

In juni hebben consumenten bijna 8 procent minder besteed aan duurzame goederen dan in juni 2021. Vooral aan personenauto’s en woninginrichtingsartikelen hebben ze minder uitgegeven.

Gecorrigeerd voor prijsveranderingen hebben consumenten 4,5 procent minder gespendeerd aan voedingsmiddelen, dranken en tabak dan in juni 2021. Aan overige goederen, zoals aardgas, autobrandstoffen en persoonlijke verzorgingsproducten, hebben ze bijna 2 procent minder besteed dan een jaar eerder. Consumenten besteedden minder aan motorbrandstoffen en verbruikten minder energie.

Circa drie weken geleden meldde het CBS dat het verkoopvolume van de detailhandel in juni ruim 6 procent kleiner was dan in juni 2021. Het volume van de non-foodsector kromp met 8 procent, terwijl het volume van de foodsector kromp met bijna 5 procent. Deze cijfers zijn ook gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

Ondertussen in Parijs

Nederland zucht al een poosje onder de ongekende droogte, en hoewel het zich vandaag iets natter lijkt te gaan voordoen, spoelt men in Parijs zo'n beetje weg. 

Ondergelopen stations, metro's, scooters die spontaan in waterscooters lijken te veranderen zorgen voor opvallende beelden op Sociaal Media. 

Getuigenoproep poging doodslag op het Forum

De politie heeft op 16 augustus 2022 een tiener aangehouden op verdenking van poging doodslag. Het incident vond plaats op het Forum in Almere rond 17.30 uur. De politie zoekt getuigen. Weet u wat zich hier heeft afgespeeld? Help dan mee met het politieonderzoek.

Het slachtoffer, een minderjarige jongen uit Diemen, had met vrienden op de kermis afgesproken. Hij liep samen met vrienden naar het Forum, richting een horecazaak. Een andere groep tieners liep hier ook heen. Hier ontstond mogelijk een woordenwisseling en handgemeen tussen de twee groepen. Het slachtoffer is op zijn hoofd geslagen met een op een steekwapen gelijkend voorwerp.

De politie en een ambulance waren snel ter plaatse. De jongen is meegegaan naar het ziekenhuis voor behandeling. De verdachte was er reeds vandoor en is via cameratoezicht van de politie gevolgd. Rond 19.30 uur zagen agenten op straat de verdachte lopen, waarna deze het op een lopen zette. De politie heeft hierop een waarschuwingsschot gelost. Hierna kon de verdachte, een minderjarige jongen uit Almere, worden aangehouden.

De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Tienkamper Kaul maakt favorietenrol waar met EK-goud, Jacobs wint 100m

In München is de tweede avondsessie van het Europees kampioenschap atletiek afgewerkt. Dat leverde behoorlijk wat fraaie wedstrijden op, vooral de 100 meter bij de vrouwen en de tienkamp bij de mannen kenden een heerlijke ontknoping.

5000m mannen
Als favoriet zat de Noor Jakob Ingebrigtsen constant voorin het veld en op het moment dat het tempo omhoog ging kreeg hij nog twee mannen mee: de Spanjaard Mohamed Katir en Yemaneberhan Crippa uit Italië. Die moest afhaken, terwijl Katir Ingebrigtsen aan leek te vallen. De Noor had echter met afstand de beste eindsprint van het stel en pakte in 13:12,13 minuten het goud, voor Katir (13:22,98) en Crippa (13:24,83). Mike Foppen liep een sterke race en eindigde in 13:27,93 minuten keurig als vijfde.

Discuswerpen vrouwen
Jorinde van Klinken probeerde na het brons bij het kogelstoten ook een medaille te pakken op in principe haar betere onderdeel, maar helaas voor haar is het discuswerpen ook beter bezet en met 64,43 meter moest ze genoegen nemen met plek vier. Het goud was voor Sandra Perkovic, nadat de Kroatische in de vijfde ronde met 67,95 meter de leiding pakte. De Duitse Kristin Pudenz pakte met 67,87 meter het zilver, voor landgenote Claudine Vita (65,20 meter).

100m mannen
Olympisch kampioen Lamont Marcell Jacobs was op het WK onlangs nog niet fit, maar nu was de Italiaan dat zeker wel: hij pakte het goud in 9,95 seconden, voor de Britse uittredend kampioen Zharnel Hughes (9,99). Diens landgenoot Jeremiah Azu pakte in 10,13 verrassend het brons, net voor de Slowaak Jan Volko (10,16).

100m vrouwen
Een werkelijk zinderende finale maakte het bijna onmogelijk om gelijk een winnares aan te duiden. Na bestudering van de finishfoto bleek tot groot genoegen van het publiek dat de Duitse Gina Lückenkemper de borst nét iets eerder over de streep drukte dan de Zwitserse Mujinga Kambundji: 10,984 tegen 10,989 seconden. Brons was met 11,00 seconden nipt voor de Britse Daryll Neita.

Tienkamp mannen
Simon Ehammer ging na de eerste dag ruim aan de leiding, terwijl Niklas Kaul op de zevende plek stond. Toch was de Duitser realistisch gezien nog altijd de topfavoriet, gezien de vijf onderdelen die nog op het programma stonden. Met name bij het speerwerpen deed hij wat hij moest doen en zo was de opdracht voor de afsluitende 1500 meter duidelijk: Kaul moest grofweg een halve minuut goedmaken op Ehammer, gezien hun persoonlijk beste tijden verre van onmogelijk.

Kaul trok ten strijde en deed het fantastisch: met 4:40,04 won hij de 1500m in een dik persoonlijk record, terwijl Ehammer met 4:48,72 ruim tekort kwam. Kaul eindigde zo met 8545 punten en tienkampgoud, Ehammer pakte met een nationaal record van 8468 punten zilver, voor de Est Janek Oiglane (8346). Sven Roosen sloot de tienkamp met 8021 punten als tiende af, Rik Taam startte op dag twee niet.

Verspringen mannen
Eigenlijk kwam de wedstrijd in z'n geheel nooit echt op gang, maar één man had daar lak aan: olympisch kampioen Miltiadis Tentoglou zette in de derde ronde 8,35 meter neer en overtrof dat gelijk daarna met een zeer indrukwekkende 8,52 meter. Dat betekende ruimschoots het goud, zilver en brons ging met beiden 8,06 meter naar de Zweed Thobias Montler en de Fransman Jules Pommery - de op één na beste sprong van Montler was iets beter.

Hoogspringen mannen, kwalificatie
Met 2,28 meter zou kwalificatie voor de finale zeker zijn, maar uiteindelijk bleek 2,21 meter al genoeg. Douwe Amels haalde dat met alleen één foutje op 2,17 meter en dus mag hij zich op gaan maken voor de eindstrijd.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #236 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1446
special
Random Pics van de Dag #1445
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
©FOK.nl e.a.