Verdachte seriemoorden op moslims blijkt zelf ook moslim

De politie in de Amerikaanse staat New Mexico heeft een verdachte op het oog die verantwoordelijk zou zijn voor vier moorden op islamitische slachtoffers in de stad Albuquerque. Onderzoekers hebben een man gearresteerd die de moorden op zijn geweten zou hebben.

En alhoewel de moorden in de Amerikaanse media al gauw op het conto van racisten en rechts-extremisten werd toegekend, hadden ze even niet gerekend op agressie binnen de moslimgemeenschap zelf: de verdacht bleek zelf namelijk ook moslim te zijn. De 51-jarige Muhammad Syed werd na een tip enige tijd door de politie in de gaten gehouden, waarna zij al snel tot aanhouding overgingen.

Tijdens een persconferentie vertelde de politie dat ze de auto op het spoor kwamen door een tip van een bezorgde burger. Later werd duidelijk dat dit een lid was uit de moslimgemeenschap. Fomeel wordt Syed aangeklaagd voor twee van de vier moorden, maar blijft hij verdachte in alle vier de moordzaken. 

Volgens een woordvoerder van de moslimgemeenschap in New Mexico zou Syed een Sunni moslim zijn die mogelijk een hekel had aan Sjiietische moslims, omdat zijn dochter iemand getrouwd had met die geloofsovertuiging.

Drie slachtoffers kwamen uit Pakistan, de vierde uit Afghanistan. De politie had eerder al bericht dat er een sterk vermoeden was dat de dader het gemunt had op specifieke geloofsaanhangers of mensen van een bepaald ras.