Escalatie tussen IsraŰlische leger en Palestijnse militanten, Egypte wil bemiddelen

Na de moord van een Palestijnse militieleider in de Gazastrook door het Israëlische leger, gaat de escalatie van het geweld door. Palestijnse militanten bleven in reactie op de moord raketten op Israël afvuren, in totaal meer dan 190 sinds gisteren, volgens Israëlische cijfers.

Volgens een rapport vielen de projectielen op open terrein of werden ze onderschept door het Iron Dome raketafweersysteem. De Israëlische luchtmacht van haar kant heeft vandaag opnieuw doelen in de Gazastrook aangevallen. Op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn volgens het Israëlische leger bij nachtelijke razzia's 19 strijders van de Islamitische Jihad gearresteerd.

Update 20.10 uur: Een woordvoerder van EU-buitenlandchef Borell zei in Brussel dat verdere slachtoffers moeten worden vermeden. Rusland riep beide partijen ook op zich terughoudend op te stellen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou zei dat het de ontwikkeling met "grote bezorgdheid" gadesloeg. Egypte heeft aangeboden om te bemiddelen in het conflict tussen Palestijnse militanten en het Israëlische leger. Volgens de Deutsche Presse-Agentur is een delegatie uit Caïro bereidom  naar de Gazastrook en Israël af te reizen voor besprekingen. Volgens andere berichten streven ook de Verenigde Naties en Qatar naar bemiddeling.

Het Israëlische leger is gisteren begonnen met een grootscheepse operatie tegen de "Islamitische Jihad". Als reden wordt opgegeven dat er concrete plannen waren om Israëlische burgers aan te vallen. Premier Lapid sprak ook van "concrete bedreigingen". Tijdens de Israëlische luchtaanvallen in de Gazastrook werd de militaire leider van de "Islamitische Jihad", al-Jabari, gedood. Volgens het Israëlische leger was hij ook verantwoordelijk voor raketaanvallen op Israël.

Onmiddellijk na de aanslagen verklaarde het Israëlische leger dat er volgens schattingen in totaal 15 extremisten waren gedood. Volgens de Palestijnse kant waren er 14 doden, waaronder een vijfjarig meisje. Meer dan 110 mensen raakten bij de aanval gewond.

De Israëlische luchtmacht is vandaag doorgegaan met aanvallen op doelen in de Gazastrook. In Gaza-Stad werd het huis van een lid van de "Islamitische Jihad" aangevallen, meldden correspondenten. Het gebouw werd vernietigd. Huizen in de omgeving werden ook zwaar beschadigd.

Een woordvoerder van het Israëlische leger liet weten dat de inzet van straaljagers naar verwachting een week zal duren. Vanwege de aanhoudende raketbeschietingen door Palestijnse militanten is de mensen in het Israëlische grensgebied geadviseerd in de buurt van schuilkelders te blijven.

Eerdere berichtgeving:

Militair leider van militante "Islamitische Jihad" gedood
Gisteren hadden Israëlische troepen de militaire leider van de extremistische Palestijnse organisatie Islamitische Jihad gedood. Volgens Palestijnse bronnen zijn er bij deze Israëlische actie ten minste elf mensen gedooden ongeveer 80 gewond geraakt. Het is de ernstigste escalatie van geweld tussen Israël en de Palestijnen in meer dan een jaar.