FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 6 augustus 2022

Bol en Hassan winnen Diamond League-races, Fraser-Pryce bloedsnel op 100m

In Chorzow is zaterdag voor de eerste keer een Diamond League-wedstrijd atletiek op Poolse bodem gehouden. De Chinese wedstrijden gingen niet door en Chorzow meldde zich als vervanger. De Nederlanders deden het bijzonder goed in Polen, waar sowieso mooie wedstrijden te zien waren.

400m horden mannen
Nick Smidt liep een prima race: met 49,07 werd hij in een nieuw PR zevende, Ramsey Angela kwam in 50,98 tot de negende plek. De winst ging uiteraard naar kersvers wereldkampioen Alison dos Santos: de Braziliaan won in 47,80 seconden, voor de Amerikaan Khallifah Rosser (48,30) en de Fransman Wilfried Happio (48,74).

Kogelstoten vrouwen
Jessica Schilder kent een superseizoen en voor de zoveelste keer ging haar eigen nationale record er aan: 19,77 meter werd 19,84 meter, wat goed bleek voor plek twee. De Amerikaanse Chase Ealey was oppermachtig en won met 20,38 meter, de Canadese Sarah Mitton pakte met 19,44 meter de derde plek.

800m vrouwen
De Amerikaanse Sage Hurta leek na een mooie versnelling een tijd op weg naar een toch wel verrassende zege, maar dat mocht niet zo zijn: landgenote Ajee Wilson ging er in de slotmeters nog overheen en won in 1:58,28 minuten, voor Hurta (1:58,40) en de Sloveense Anita Horvat (1:58,96).

Speerwerpen vrouwen
Met nog één poging te gaan stond Barbora Spotakova aan de leiding, maar de Tsjechische veterane moest met haar 62,29 meter genoegen nemen met plek twee: Haruka Kitaguchi uit Japan knalde er met 65,10 meter en een nieuw PR ruim overheen. Liveta Jasiunaite uit Litouwen pakte met 61,79 meter de derde plek.

Hinkstapspringen mannen
In zijn tweede poging kwam de Cubaan Andy Diaz tot 17,53 meter en het leek erop dat hij daarna een kleine blessure op liep: de rest sloeg hij over. Het was genoeg voor de winst, want de Portugees Pedro Pablo Pichardo noteerde 17,29 meter en Zhu Yaming uit China werd derde met 17,25 meter.

100m mannen
Het werd een fraaie race, waar Trayvon Bromell in de laatste meters weg kon lopen: de Amerikaan won in 9,95 seconden, voor landgenoot Marvin Bracey (9,991) en de Jamaicaan Ackeem Blake (9,996).

3000m vrouwen
Sifan Hassan kende een wat teleurstellend WK en trainde daarna op hoogte, met succes: de Nederlandse snelde met een indrukwekkende eindsprint naar de winst in 8:39,27 minuten. De Ethiopische Ejgayehu Taye (8:40,14) en de Keniaanse Margaret Kipkemboi (8:40,96) completeerden de top-3, Maureen Koster (8:43,69) en Diane van Es (8:49,55) werden tiende en dertiende.

400m vrouwen
Femke Bol is dé Nederlandse ster op de 400m horden, maar zonder de obstakels kan ze het natuurlijk ook. Op het WK raakte ze haar Nederlandse record kwijt aan Lieke Klaver, maar die heeft Bol terug en hoe: ze won in 49,75 seconden, voor het eerst ooit liep een Nederlandse onder de 50 seconden. De Poolse Natalia Kaczmarek kon met 49,86 verrassen met plek twee, voor de Jamaicaanse Candice McLeod (50,22).

400m mannen
Michael Norman was de favoriet en met een ijzersterke tweede helft maakte de kersverse Amerikaanse wereldkampioen dat waar: winst in 44,11 seconden, voor de 44,55 van Kirani James uit Grenada en de 44,68 van de Amerikaan Bryce Deadmon. Liemarvin Bonevacia werd in 45,50 seconden achtste.

800m mannen
Tony van Diepen was niet blij met zijn WK-optreden, maar hij revancheerde zich op uitstekende wijze. In een heerlijke eindsprint viel hij Emmanuel Korir en Ferguson Rotich aan en hoewel de Kenianen wat te sterk waren werd hij in 1:45,80 minuten derde, nét achter Korir (1:45,72) en Rotich (1:45,76).

Verspringen mannen
Steffin McCarter sprong in zijn eerste poging naar 8,09 meter, wat geruime tijd de leiding betekende. In ronde vijf veranderde dat: de Griek Miltiadis Tentoglou sprong er met 8,13 meter net langs en pakte de winst. McCarter werd wel tweede: de Cubaan Maykel Masso én de Amerikaan Marquis Dendy sprongen óók 8,09 meter, maar McCarter's op één na beste sprong was één centimeter verder dan die van Masso.

200m vrouwen
Shericka Jackson liep onlangs in Eugene naar de wereldtitel in een sensationele tijd. Daar kwam ze in Polen niet aan, maar met 21,84 seconden was de Jamaicaanse wel afgetekend de beste, voor de Bahamiaanse Shanae Miller-Uibo (22,35) en de Amerikaanse Jenna Prandini (22,39).

1500m vrouwen
De jonge Ethiopische Diribe Welteji mocht van de Ethiopische atletiekbond de 1500 meter op het WK niet lopen en moest het doen met de 800 meter, waarop ze vierde werd. Ze nam in Polen fraai revanche: met een heerlijk eindschot snelde ze weg bij vicewereldkampioene en landgenote Gudaf Tsegay, Welteji won in 3:56,91 minuten. Tsegay werd in 3:58,18 tweede, voor de derde Ethiopische, nota bene gangmaakster Hirut Meshesha in 4:00,93 minuten.

Hoogspringen vrouwen
Het was bepaald niet de meest hoogstaande wedstrijd ooit, maar er was wel een winnares: de Oezbeekse Safina Sadullaueva had de minste pogingen nodig om over 1,92 meter te komen, één minder dan de Oekraïnse Yaroslava Mahuchikh. Die werd dan ook tweede, voor landgenote Kateryna Tabashnyk (1,88m).

Speerwerpen mannen
Al in zijn eerste poging gooide Jakub Vadlejch de wedstrijd een beetje op slot, met 86,68 meter in worp vier was het helemaal gedaan. Achter de Tsjech werd de Duitser Julian Weber met 84,94 meter tweede, voor de Amerikaan Curtis Thompson (82,39m).

100m vrouwen
Shelly-Ann Fraser-Pryce liet vorige maand op het WK zien nog altijd de absolute koningin van de sprint te zijn en in Polen deed ze dat nog eens over: winst in een weergaloze beste wereldjaarprestatie van 10,66 seconden, voor de Amerikaanse Aleia Hobbs (10,94) en de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou (11,00).

100m horden vrouwen
Het was geen Diamond League-wedstrijd, maar dat mocht de pret niet drukken. Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico schitterde met winst in een indrukwekkende 12,34 seconden, voor de Amerikaanse Kendra Harrison (12,37) en Tia Jones (12,49).

Kogelstoten mannen
Een wat tegenvallende wedstrijd, met een Amerikaanse zege: Joe Kovacs won met 21,79 meter, waarmee hij in de laatste poging voorbij de 21,70m van de Nieuw-Zeelander Tom Walsh ging. Kovacs' landgenoot Josh Awotunde werd met 21,35 meter derde.

Polsstokhoogspringen mannen
Armand Duplantis was uiteraard de grote favoriet en logischerwijze maakte hij dat waar: zonder fouten kwam hij over 6,00 meter - 27 centimeter hoger dan waar Sondre Guttormsen uit Noorwegen en Ernest John Obiena uit de Filipijnen op eindigden. Duplantis haalde uiteindelijk in drie pogingen zelfs de 6,10 meter, een nieuw meetingrecord.

Uitslag PSV - Emmen

PSV heeft zaterdagavond een overtuigende zege geboekt op FC Emmen. Bij rust stonden de Eindhovenaren al ruim voor en uiteindelijk zou het 4-1 worden voor de ploeg van Ruu van Nistelrooij.

Bij rust stond PSV al met 3-0 voor tegen FC Emmen. Johan Bakayoko zorgde na iets meer dan een kwartier voor de openingstreffer na een snelle tegenaanval. Binnen het half uur kwam PSV op 2-0 dankzij een eigen doelpunt van nieuwkomer Maikel Kieftenbeld, waarna Cody Gakpo de ruststand in de 38ste minuut op 3-0 zette.

PSV geloofde het wel in de tweede helft al maakte Gakpo nog wel de 4-0. Daarna redde Ole Romeny de eer door de 4-1 te scoren, maar daar bleef het bij in Eindhoven.

PSV

4 - 1

FC Emmen

 18' Bakayoko
 28' Kieftenbeld (eigen doelpunt)
 38' Gakpo
 54' Gakpo
   63' Romeny
 
 Gele kaart: , Veendorp, (FC Emmen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: -
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Benítez
Hoever
Teze
Obispo (Ramalho/60)
Max (Oppegard/46)
Simons
Gutiérrez
Veerman (Ledezma/46)
Bakayoko
L.de Jong (Sávio/90 1)
Gakpo (Saibari/60)
  Oelschlägel
Veendorp
Araujo
J.Veldmate
Hardeveld
Mendes
Kieftenbeld
Romeny (Toufiqui/86)
Vlak
Bernadou (Pacheco/79)
Zivkovic (Assehnoun/63)

Man dumpt per abuis spullen schoondochter bij verhuizing, verzekeraar keert niet uit

Op de dag waarop een man zijn schoondochter hielp verhuizen, stonden zowel de zakken met spullen die moesten worden meeverhuisd als die voor de vuilstort naast elkaar.  De spullen werden deels in een aanhangwagen en deels in de auto gezet met de bedoeling eerst te stoppen bij de afvalstraat en daarna door te rijden naar de nieuwe woning. Maar bij aankomst in het nieuwe huis bleek het helemaal verkeerd te zijn gegaan. De spullen die moesten worden weggegooid waren meeverhuisd en de zakken met de goede spullen, ter waarde van 944,04 euro, lagen in de dump.

De man wil nu dat verzekeraar VCN de schade via de aansprakelijkheidsverzekering vergoedt, maar VCN weigert dat omdat ze vindt dat de man die de spullen weggooide, niet aansprakelijk is. De schoondochter had duidelijker aan moeten geven welke zakken moesten worden weggegooid en welke niet. 

De man is hierop naar de geschillencommissie verzekeringen gestapt, maar deze stelde VCN in het gelijk: de situatie was door de schoondochter niet voldoende duidelijk gemaakt. De verzekeraar hoeft dus niet uit te keren.

Duizenden krabben bij het strand van Cornwall

Duizenden krabben maken de stranden van Cornwall momenteel minder aantrekkelijk, nadat ze zijn verveld (hun schaal hebben afgeworpen) keren ze weer terug naar de diepten van de zee.

Het 'tapijt' van krabben dat zich in de ondiepe wateren van St Ives heeft verzameld, is een schouwspel dat in de zomer steeds vaker voorkomt.

Spin krabben zijn herkenbaar aan hun lange poten en tang klauwen en hebben een beet die giftig is voor hun prooi, maar onschadelijk voor de mens.

Hoewel hun aanwezigheid op Porthgwidden Beach voor veel badgasten voldoende was om geen pootje te gaan baden, maakten sommigen toch van de gelegenheid gebruik om boven de laag van krabben te snorkelen en het huiveringwekkende schouwspel te aanschouwen.

Zodra de krabben hun schalen hebben afgeworpen, keren zij terug naar diepten van zo'n 90 meter, ver onder het wateroppervlakte. 

Massale vechtpartij bij AZC Ter Apel, meerdere gewonden

Aan het eind van de middag is een massale vechtpartij uitgebroken bij het AZC in Ter Apel. Er waren tientallen mensen bij betrokken, zegt de politie.

De onrust ontstond rond kwart over vijf, maar het is volgens de politie nog onduidelijk wat de precieze de aanleiding was. Er stonden meer dan honderd mensen voor de hekken van het AZC toen de vechtpartij tussen tientallen mensen uitbrak. Tientallen politiewagens, vier ambulances en een traumahelikopter spoedden zich omstreeks half zes naar het aanmeldcentrum. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, werd het snel weer rustig. 

Een onbekend aantal mensen is behandeld aan hun verwondingen. Eén persoon moest met een steekwond naar het ziekenhuis toe. Er zijn nog geen aanhoudingen door de politie verricht. De politie doet onderzoek naar het incident.

Volgens een woordvoerdster van het COA is de kans ‘zeer aanwezig’ dat bewoners van de opvanglocaties betrokken waren bij de vechtpartij, maar zeker weten doet hij het niet. De bewoners van het AZC hebben regelmatig contact met de mensen die buiten aan het wachten zijn, ze maken een praatje of helpen hen. Bewoners binnen de opvanglocatie hebben weinig gemerkt van de matpartij en inmiddels is de rust wedergekeerd.

Al maanden is het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol en kampt het met een personeelstekort. Asielzoekers moeten lang wachten voordat ze zich kunnen laten registreren. Geregeld slapen er mensen buiten het aanmeldcentrum.

Uitslag sc Cambuur Leeuwarden - Excelsior

Excelsior is voor even de club van Rotterdam. Excelsior is de Eredivisie begonnen met een overwinning bij SC Cambuur. De thuisploeg had het meeste balbezit en de beste kansen, maar de Rotterdammers gingen er toch met de overwinning vandoor. Het werd 0-2. 

sc Cambuur Leeuwarden

0 - 2

Excelsior

     10' Azarkan
 45' Baas
 
 Gele kaart: Schmidt, (sc Cambuur Leeuwarden), Driouech, Horemans, (Excelsior)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9671
Arbiter: v.d. Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Virgínia
Bangura
Smand (Bergsma/58)
Tol
Schmidt (Boere/70)
Maulun
Hoedemakers
Jacobs (Breij/77)
Paulissen (Balk/46)
Uldrikis
Smit (Sambissa/58)
  v.Gassel
Tjoe-a-on
El Yaakoubi
S.Nieuwpoort
Horemans
Baas (Markelo/80)
Eijgenraam
Goudmijn (Ayoub/67)
Driouech (Donkor/88)
Kharchouch (Eyongo/67)
Azarkan (Seymor/ 67)

Escalatie tussen IsraŰlische leger en Palestijnse militanten, Egypte wil bemiddelen

Na de moord van een Palestijnse militieleider in de Gazastrook door het Israëlische leger, gaat de escalatie van het geweld door. Palestijnse militanten bleven in reactie op de moord raketten op Israël afvuren, in totaal meer dan 190 sinds gisteren, volgens Israëlische cijfers.

Volgens een rapport vielen de projectielen op open terrein of werden ze onderschept door het Iron Dome raketafweersysteem. De Israëlische luchtmacht van haar kant heeft vandaag opnieuw doelen in de Gazastrook aangevallen. Op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn volgens het Israëlische leger bij nachtelijke razzia's 19 strijders van de Islamitische Jihad gearresteerd.

Update 20.10 uur: Een woordvoerder van EU-buitenlandchef Borell zei in Brussel dat verdere slachtoffers moeten worden vermeden. Rusland riep beide partijen ook op zich terughoudend op te stellen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou zei dat het de ontwikkeling met "grote bezorgdheid" gadesloeg. Egypte heeft aangeboden om te bemiddelen in het conflict tussen Palestijnse militanten en het Israëlische leger. Volgens de Deutsche Presse-Agentur is een delegatie uit Caïro bereidom  naar de Gazastrook en Israël af te reizen voor besprekingen. Volgens andere berichten streven ook de Verenigde Naties en Qatar naar bemiddeling.

Het Israëlische leger is gisteren begonnen met een grootscheepse operatie tegen de "Islamitische Jihad". Als reden wordt opgegeven dat er concrete plannen waren om Israëlische burgers aan te vallen. Premier Lapid sprak ook van "concrete bedreigingen". Tijdens de Israëlische luchtaanvallen in de Gazastrook werd de militaire leider van de "Islamitische Jihad", al-Jabari, gedood. Volgens het Israëlische leger was hij ook verantwoordelijk voor raketaanvallen op Israël.

Onmiddellijk na de aanslagen verklaarde het Israëlische leger dat er volgens schattingen in totaal 15 extremisten waren gedood. Volgens de Palestijnse kant waren er 14 doden, waaronder een vijfjarig meisje. Meer dan 110 mensen raakten bij de aanval gewond.

De Israëlische luchtmacht is vandaag doorgegaan met aanvallen op doelen in de Gazastrook. In Gaza-Stad werd het huis van een lid van de "Islamitische Jihad" aangevallen, meldden correspondenten. Het gebouw werd vernietigd. Huizen in de omgeving werden ook zwaar beschadigd.

Een woordvoerder van het Israëlische leger liet weten dat de inzet van straaljagers naar verwachting een week zal duren. Vanwege de aanhoudende raketbeschietingen door Palestijnse militanten is de mensen in het Israëlische grensgebied geadviseerd in de buurt van schuilkelders te blijven.

Eerdere berichtgeving:

Militair leider van militante "Islamitische Jihad" gedood
Gisteren hadden Israëlische troepen de militaire leider van de extremistische Palestijnse organisatie Islamitische Jihad gedood. Volgens Palestijnse bronnen zijn er bij deze Israëlische actie ten minste elf mensen gedooden ongeveer 80 gewond geraakt. Het is de ernstigste escalatie van geweld tussen Israël en de Palestijnen in meer dan een jaar.

Uitslag Fortuna Sittard - Ajax

Ajax is het eredivisieseizoen begonnen met een overwinning. In Sittard keken de Amsterdammers snel tegen een achterstand aan, maar in het eerste kwartier van de tweede helft zette Ajax dat recht en won het uiteindelijk met 2-3 van Fortuna Sittard, waar Burak Yilmaz zijn debuut opluisterde met een doelpunt.

Fortuna kwam na zes minuten verrassend op voorsprong via Paul Gladon, die profiteerde van dom balverlies op het middenveld bij Ajax. In de eerste helft had de landskampioen het lastig in Limburg, maar in de tweede helft zette Ajax dat recht. Invaller Davy Klaassen zorgde voor een intikker snel voor de gelijkmaker in de tweede helft, waarna Devyne Rensch voor de 1-2 zorgde. Eerst werd het doelpunt nog afgekeurd vanwege buitenspel, maar na het bekijken van de beelden werd het doelpunt alsnog goedgekeurd. Snel daarna zorgde Brian Brobbey na een knappe aanval voor de 1-3.

Vlak voor tijd werd het toch weer spannend dankzij invaller Yilmaz, die in de 87e minuut op zeer fraaie wijze uit een vrije trap scoorde. Daarna probeerde de Limburgers het nog wel, maar kwamen niet meer tot scoren, waardoor Ajax de drie punten mee naar Amsterdam nam.

Fortuna Sittard

2 - 3

AFC Ajax

 6' Gladon
 87' Yilmaz
   48' Klaassen
 51' Rensch
 62' Brobbey
 
 Gele kaart: Seuntjens, Ferati,Gladon, (Fortuna Sittard),
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 11.863
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Tirpan
Guth (Pinto/78)
Siovas
Cox
Erdogan (Córdoba/ 66)
Ferati
Duarte
Noslin (B.Yilmaz/66)
Gladon
Seuntjens
  Pasveer
Rensch (Magallán/74)
J.Timber
Schuurs (Brobbey/46)
Wijndal
Berghuis (Klaassen/46)
Blind
Taylor
Antony
Tadic
Bergwijn (Kudus/90)

Primeurman heeft andere hobby!

Hallo allemaal!

Uw weer/Primeurman is zich een beetje gaan bezig houden met het verzorgen van bloemetjes en planten.

Een goede vriend van mij was een aantal dagen afwezig, en vroeg aan jullie eigenste Primeurman of ik zijn plantjes een beetje in de gaten kon houden. En dat deed de Primeurman uiteraard.  

En dat het ondanks de hoge temperaturen en zeker ook de de droogte zij hier nu nog zo bij staat... dan denk ik zo van.... goed gedaan Primeurman!  

U snapt uiteraard dat een geschreven en zeer serieus weerbericht er van mijn kant voorlopig niet in zit, dus dan weet u het natuurlijk al.  

Ik zei het al eerder... echt een oprecht compliment aan Jippie die elke dag paraat is, en Ferdy, die ook trouw s'morgens een update plaatst. 

Zonder hun was het weerbericht absoluut ten onder gegaan. Daar ben ik beslist van overtuigd. Maar dat ligt zeker aan mij.  

Bloemetje
Bloemetje

Franse wetenschapper biedt excuses aan voor zijn 'chorizoster'

De Franse wetenschapper Etienne Klein heeft zijn excuses aangeboden voor het plaatsen van een tweet met een foto van een te 'verre ster', die zou zijn gefotografeerd door de James Webb-telescoop. Het zou een zeer gedetailleerde foto zijn van "Proxima Centauri, de dichtstbijzijnde ster bij de zon, op 4,2 lichtjaar van de aarde verwijderd". In werkelijkheid bleek 'de ster' een stukje Spaanse chorizoworst te zijn. Menigeen had de grap van de wetenschapper niet door.

Wolvenwelpen gezien op De Hoge Veluwe, vierde roedel in ons land

Er zijn voor het eerst twee wolvenwelpen gezien in de regio Zuid Veluwe. Dit blijkt uit een melding met foto uit het gebied. Eerder deze zomer werd bericht over geboren welpen op de Midden– en Noord-Veluwe en de regio Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Fryslân. Dit is daarmee de vierde roedel voor Nederland. Zo meldt de Zoogdiervereniging.

Helft LHBTIQ+'ers wil Canal Parade aanpassen: 'stop rainbow capitalism'

De Canal Parade zou moeten worden aangepast of zelfs afgeschaft. Dat vindt een meerderheid van de LHBTIQ+-gemeenschap. Deze feestelijke afsluiting van de jaarlijkse Pride-week moet minder commercieel, minder stigmatiserend en minder Amsterdams.

Zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van EenVandaag onder duizenden LHBTIQ+'ers. Hoewel bijna driekwart (73 procent) er nog altijd van overtuigd is dat Pride-evenementen in Nederland belangrijk zijn, heeft een aanzienlijk deel (57 procent) felle kritiek op de huidige vorm van de Canal Parade.

Veel ondervraagden hebben veel moeite met het groeiende aantal ondernemingen dat zich zichtbaar wil verbinden aan de Parade. Ondervraagden noemen het 'rainbow capitalism', 'pinkwashing' of 'commerciëel carnaval'. Het komt neer op hetzelfde: de grote bedrijven willen vooral meedoen om hun imago op te krikken en hip te zijn maar zetten zich buiten de schijnwerpers nauwelijks actief in voor LHBTIQ+-rechten.

Kijk mee: de 25e Canal Parade, boeren delen zakdoeken uit aan bezoekers

De 25e botenparade van de Pride, de Canal Parade, is vanaf ongeveer 12.10 uur rechtstreeks te zien op AT5.  De jubileumeditie liet even op zich wachten, maar vanmiddag varen de Pride-boten voor de 25e keer door de grachten van Amsterdam tijdens de Canal Parade. Honderdduizenden bezoekers zullen vandaag afkomen op de botenparade en straatfeesten.

In totaal varen er tachtig boten door Amsterdam. De deelnemers die in 2020 al een plekje hadden bemachtigd, mochten dit jaar automatisch meedoen, doordat de parade in 2020 en 2021 werd afgelast. Hierdoor was er deze editie geen inschrijving voor nieuwe boten. Zo meldt AT5.

De Telegraaf meldt dat jonge boeren vanmorgen in het centrum van Amsterdam rode boerenzakdoeken uitdeelden aan de bezoekers van de Canal Parade. De boerenmeiden en boerenjongens deelden honderden zakdoeken uit met hun boodschap "solidair met de boeren.” In de stad staan ook trekkers langs de route. "De gemeente is op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van de trekkers in de stad. Dit is in goed overleg gebeurd en hierover zijn goede afspraken gemaakt”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

De boten starten om 12.00 uur bij het Oosterdok. Daarna duurt het nog zeker een minuut of tien totdat de eerste boot langs de televisiecamera's komt, vandaar dat de uitzending dan pas begint. Er wordt via de Nieuwe Herengracht, Amstel en Prinsengracht naar het Westerdok gevaren. 

Splinter Chabot en Rik van de Westelaken geven commentaar. De uitzending is tot 15.45 uur te volgen.

Het slotconcert van de Pride vindt morgenavond plaats. Dat concert is van 18.30 uur tot 21.00 uur te zien bij AT5 op televisie en de website.

Om de drukte in de Amsterdamse binnenstad te reguleren, is de route van de botenparade vandaag als evenementengebied aangemerkt.

Het is niet mogelijk om zomaar met je bootje langs de route aan te meren om de optocht te bekijken. Daarvoor is een zogenaamd Pride-vignet nodig. Plezierbootjes zonder vignet worden sinds deze week weggesleept. Dat is een duur grapje voor de eigenaren, die 460 euro aan wegsleepkosten moeten ophoesten.

Tijdens de botenparade is het alleen deelnemers toegestaan om versterkte muziek draaien. Bezoekers mogen aan de wal of op het water geen harde muziek spelen. Handhavers op het water en op de kade zullen boetes uitdelen.

Dit jaar zal extra gehandhaafd worden op illegale feestjes langs de route om de geluidsoverlast voor omwonenden te beperken. Op vier stukken aan de Nieuwe Herengracht, waar de botenparade langskomt, zijn kades afgesloten vanwege instortingsgevaar.

Om middernacht moeten alle straatfeesten afgelopen zijn. Sommige drukbezochte feesten, zoals die op de Reguliersdwarsstraat en de Spuistraat, mogen hun bar daarna nog een uurtje openhouden. Zo wordt voorkomen dat alle bezoekers het feest tegelijkertijd verlaten en opstoppingen ontstaan.

De stream van AT5 is nog niet beschikbaar, hier andere streams die verslag doen van de Canal Parade.

China legt Taiwan sancties op export en import op

China heeft Taiwan een nieuwe reeks sancties opgelegd naar aanleiding van het bezoek van U.S. House Speaker Nancy Pelosi, waaronder opschorting van de uitvoer van natuurlijk zand en stopzetting van de invoer van fruit- en visproducten.

In januari-juni dit jaar bereikte China's import uit Taiwan $ 122,5 miljard, een stijging van 7,3% ten opzichte van een jaar eerder, zo blijkt uit Chinese douanegegevens. De meest geïmporteerde goederen waren onder meer geïntegreerde schakelborden en elektronische componenten.

Natuurzand
Het Chinese ministerie van Handel zei dat de export van natuurlijk zand - dat veel wordt gebruikt in de bouw en in beton - naar Taiwan met ingang van woensdag wordt opgeschort.

Deze maatregel was gebaseerd op wet- en regelgeving, aldus het ministerie, zonder er verder op in te gaan.

In maart 2007 heeft China uit milieuoverwegingen de export van natuurlijk zand naar Taiwan stopgezet. Het verbod duurde toen een jaar. Volgens Chinese officiële gegevens was in 2007 meer dan 90% van de Taiwanese import van natuurzand afkomstig uit China.

Fruit en vis
China heeft ook de import van citrusvruchten en bepaalde bevroren vissoorten uit Taiwan met ingang van woensdag stopgezet, een opschorting die volgens China te wijten is aan  aangetroffen residuen van bestrijdingsmiddelen die op citrusvruchten, en de in juni aangetroffen sporen van het nieuwe coronavirus op de verpakking van enkele bevroren visproducten.

China's belangrijkste invoer van levensmiddelen en landbouwproducten uit Taiwan omvat zeevruchten, koffie, zuivelproducten, dranken en azijn.

In januari-juni waren de meest uit Taiwan geïmporteerde landbouwproducten, voedingsmiddelen, vis en andere ongewervelde waterdieren goed voor 399 miljoen yuan (59 miljoen dollar).

Vorig jaar schorste Peking ook de invoer van ananas, suikerappels en wasappels van het eiland, vanwege bezorgdheid over ongedierte.

Stichtingen
China heeft ook gezegd "disciplinaire maatregelen" te nemen tegen twee Taiwanese stichtingen die zich volgens China agressief zouden hebben beziggehouden met separatistische activiteiten ten gunste van Taiwan's onafhankelijkheid.

De twee stichtingen - Taiwan Foundation for Democracy en het Fonds voor Internationale Samenwerking en Ontwikkeling van het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken - zal een verbod worden opgelegd om samen te werken met organisaties, bedrijven en personen op het vasteland, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua.

China zal alle organisaties, bedrijven en personen op het vasteland straffen die financiële steun verlenen aan de twee stichtingen of hen van dienst zijn, meldde Xinhua, en voegde daaraan toe dat indien nodig ook andere maatregelen zullen worden genomen.

Bovendien is elke deal of samenwerking tussen vier specifieke Taiwanese bedrijven en bedrijven op het vasteland niet toegestaan vanwege hun donaties aan de twee stichtingen.

Het zal leidinggevenden van deze vier Taiwanese bedrijven - zonne-energieproducent Speedtech Energy Co., Hyweb Technology Co., producent van medische apparatuur Skyla en wagenparkbeheerder SkyEyes - verbieden om het Chinese vasteland binnen te komen.

'Depp vs. Heard: de onzin-fuik van TikTok'

Vorige week liet Johnny Depp weten, dat-ie het er niet bij laat zitten. Hij gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in de zaak tegen zijn ex-vrouw Amber Heard. Zij kondigde al eerder aan in hoger beroep te gaan.

De rechtszaak tussen Depp en Heard krijgt dus nog een vervolg, maar heeft de afgelopen tijd al heel wat losgemaakt. Oók online. Daar wemelde het van de verwijten over en weer tussen Depp-aanhangers en Heard-fans.

De berichten in het nadeel van Amber Heard voerden de boventoon. En wat opvalt: tussen die berichten staan vooral niet bewezen en misleidende posts. Waarom worden juist die berichten zo veel gedeeld en bekeken? En waarom hadden influencers geen belang bij het delen van (nep)nieuws over Johnny Depp? Rudy Bouwma zocht het uit.

Alex Jones: nog $45 miljoen extra dokken aan nabestaanden Sandy Hook

De Amerikaanse samenzweringstheoreticus Alex Jones moet de ouders van een 6-jarig jongetje dat werd gedood tijdens het bloedbad in Sandy Hook in 2012 nog 45,2 miljoen dollar betalen als extra schadevergoeding - naast de 4,1 miljoen dollar aan de reeds toegekende schadevergoeding - omdat hij ten onrechte heeft beweerd dat de schietpartij een hoax was, zo heeft een jury in Texas vrijdag besloten.

Neil Heslin en Scarlett Lewis, gescheiden ouders van de 6-jarige Jesse Lewis, getuigden dat volgelingen van Jones hen jarenlang lastigvielen en doodsbedreigingen stuurden in de valse overtuiging dat zij logen over de dood van hun zoon tijdens de schietpartij op 14 december 2012, waarbij 20 kinderen en zes personeelsleden omkwamen op de Sandy Hook basisschool in Newtown, Connecticut.

De 12 juryleden beslisten over de punitieve schadevergoeding één dag na het bepalen van de compenserende schadevergoeding na een twee weken durend proces in de smaadzaak voorgezeten door rechter Maya Guerra Gamble in de staatsrechtbank in de Texaanse hoofdstad Austin, waar Jones' radioshow en extreem-rechtse webcast Infowars zijn gevestigd.

Jones, een prominent figuur in Amerikaanse rechtse kringen en aanhanger van voormalig president Donald Trump, had het bloedbad van Sandy Hook een door de Amerikaanse regering in scène gezette hoax genoemd waarbij crisisacteurs zouden zijn ingezet als voorwendsel om de Amerikanen hun wapens af te nemen.

Na het vonnis zei Lewis tegen journalisten dat de uitkomst van het proces aantoont dat "we kunnen kiezen voor liefde", en voegde eraan toe: "We dragen allemaal verantwoordelijkheid voor elkaar."

De ouders hadden $145,9 miljoen aan schadevergoeding geëist en $150 miljoen aan compenserende schadevergoeding. Compenserende schadevergoedingen worden toegekend om het lijden en de verliezen van een eiser te dekken. Bestraffende schadevergoedingen worden toegekend om de daden van een gedaagde te bestraffen.

Een advocaat van Jones, Federico Andino Reynal, had de juryleden gevraagd om een vonnis van $270.000 aan schadevergoeding, gebaseerd op het aantal uren dat Infowars besteedde aan de Sandy Hook berichtgeving.

Buiten het gerechtsgebouw vertelde Reynal verslaggevers dat het vonnis hoog was, maar dat de wet van Texas de schadevergoeding beperkt tot $750.000 per aanklager.

Reynal vertelde later aan Reuters dat hij er tijdens het proces naar streefde om de schadevergoeding tot een minimum te beperken, wetende dat er een maximum is aan de schadevergoeding.

De punitieve schadevergoeding werd vastgesteld op 4,2 miljoen dollar voor Jones die Heslin belasterde door te betwisten dat hij zijn dode zoon vasthield na de schietpartij en 20,5 miljoen dollar voor Heslin en Lewis elk voor het bezorgde psychische leed.

"Wij vragen u een zeer, zeer eenvoudige boodschap te sturen, en dat is: stop Alex Jones. Stop het cashen door het verspreiden van desinformatie en leugens", zei Wesley Todd Ball, advocaat van de ouders, vrijdag tegen de juryleden voordat zij met de beraadslagingen over de schadevergoeding begonnen.

Jones probeerde zich te distantiëren van de samenzweringstheorieën tijdens zijn getuigenis in het proces, waarbij hij zijn excuses aanbood aan de ouders en erkende dat Sandy Hook "100% echt" was.

De schutter van Sandy Hook, Adam Lanza, gebruikte een Remington Bushmaster geweer tijdens het bloedbad, en pleegde zelfmoord toen hij het geluid van naderende politiesirenes hoorde.

Advocaat Doug Mirell, een deskundige op het gebied van smaadzaken die niet bij deze rechtzaak betrokken was, zei dat de vraag naar de geloofwaardigheid van Jones in de getuigenbank een rol kan hebben gespeeld bij de toekenning van schadevergoedingen door de jury, waarbij hij opmerkte dat het ongebruikelijk is om aanzienlijk meer aan punitieve schadevergoedingen toe te kennen dan aan compenserende schadevergoedingen.

"De jury kan zich gewoon hebben laten leiden door hun afkeer van de leugens en besloten hebben dat de heer Jones gewoon een slechte acteur is," zei Mirell tegen Reuters.

Forensisch econoom Bernard Pettingill getuigde vrijdag dat Jones en Infowars samen tussen de $135 miljoen en $270 miljoen waard zijn.

Het bedrijf van Jones, Free Speech Systems LLC, is vorige week failliet verklaard. Jones zei maandag tijdens een uitzending dat de faillissementsaanvraag het bedrijf zal helpen in de lucht te blijven terwijl het in beroep gaat.

De faillietverklaring onderbrak een soortgelijke smaadzaak van Sandy Hook-ouders in Connecticut, waar hij, net als in Texas, al aansprakelijk is bevonden. Het faillissement zal ook een andere aanklacht wegens smaad door Sandy Hook ouders in Texas tijdelijk stopzetten, vertelde Reynal aan Reuters.

Tijdens de slotpleidooien op woensdag drong Kyle Farrar, advocaat van de ouders, er bij de jury op aan om een einde te maken aan wat hij hun nachtmerrie noemde en Jones verantwoordelijk te houden voor het profiteren van de dood van hun zoon. Reynal erkende tijdens zijn slotpleidooi dat Jones en Infowars "onverantwoordelijk" berichten verspreidden over Sandy Hook, maar zei dat zijn cliënt niet verantwoordelijk was voor de pesterijen door zijn volgers.

De aanklagers hebben Jones ervan beschuldigd het proces te kwader trouw te benaderen, onder verwijzing naar uitzendingen van Infowars waarin hij zei dat de procedure tegen hem was gemanipuleerd en dat de jurypool vol zat met mensen die "niet weten op welke planeet ze zich bevinden".

Reynal zwoer vrijdag dat Jones zijn werk zal blijven doen en "de gevestigde macht ter verantwoording zal blijven roepen".

Random Pics van de Dag #695

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

FOK! Wat een weer: Beetje van hetzelfde, zomerweer!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal!

Zon, wolken en regen ik heb het allemaal voorbij zien komen, het was gelukkig een stuk koeler gister.

Wat waren de temperaturen vrijdag?
De minimumtemperaturen lagen van 12.6 C op Vlieland tot 17.6 C bij Eindhoven,
de maximumtemperaturen lagen van 19.6 C bij Lauwersoog tot 23.9 C bij Gilze-Rijen.

Wat zijn de vooruitzichten vandaag?

Vanochtend zijn er zonnige perioden. Er is weinig wind, aan de kust staat een matige wind uit noordwest tot noord.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden en het blijft vrijwel overal droog. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 18°C in het Waddengebied tot 24°C plaatselijk in het zuiden. Er is weinig wind. Aan zee en op het IJsselmeer waait een matige wind uit het noordwesten.

Vanavond is het zonnig. De wind komt uit het noorden en is matig. Halverwege de avond neemt de wind landinwaarts af.


Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Maximumtemperaturen rond 23°C, zonnige perioden en overwegend droog. Na het weekeinde maximumtemperaturen van 25-30°C en veel zon. Er worden voorlopig geen waarschuwingen verwacht.

 • Za 06-08-2022 Max. 21° Min. 10° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 70% Zonkracht 6 Windkracht NW 3
 • Zo 07-08-2022 Max. 23° Min. 10° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 70% Zonkracht 6 Windkracht N 2
 • Ma 08-08-2022 Max. 24° Min. 11° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 60% Zonkracht 6 Windkracht NO 2
 • Di 09-08-2022 Max. 27° Min. 13° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 70% Zonkracht 6 Windkracht NO 3

 Prachtige avondlucht in het oosten van ons land ( Foto: _UserName_)
Prachtige avondlucht in het oosten van ons land (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
©FOK.nl e.a.