AustraliŰ kampt met zware overstromingen, evacuatieplicht in Sydney

De oostkust van Australië wordt geteisterd door stortregens. Veel inwoners van Sydney wordt nu gevraagd zich in veiligheid te brengen. De lokale rampenbestrijdingsorganisatie waarschuwt dat de situatie nog veel erger kan worden.

Duizenden inwoners van Sydney is gevraagd te evacueren vanwege de overstromingen. Het district Camden in het zuidwesten van de grootste metropool van Australië staat onder water na stortregens aan de oostkust. "De situatie kan veel erger worden naarmate de nacht vordert", waarschuwde Carlene York, de directeur van de landelijke rampenbestrijding. 

Zware regenval en overlopende dammen en rivieren veroorzaakten plotselinge overstromingen en aardverschuivingen langs de oostkust van Newcastle tot Batemans Bay in de staat New South Wales. "Het is een snel evoluerende situatie", zei Steph Cooke, minister van Rampenbestrijding van New South Wales. "Het zou best kunnen dat er gebieden getroffen worden die nog nooit eerder door overstromingen zijn getroffen."

De zware regenval zorgde ervoor dat de hoofddam van Sydney zondagochtend vroeg overstroomde, zei het waterschap. "Het water kan niet meer in de dammen blijven", zei York. "De rivieren stromen erg snel en zijn erg gevaarlijk. Er is ook een risico op plotselinge overstromingen, afhankelijk van waar de regen valt."