FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 3 juli 2022

Djokovic maakt op Wimbledon einde aan sprookje Van Rijthoven

Tim van Rijthoven is uitgeschakeld op Wimbledon. In de vierde ronde van het derde grandslamtoernooi van het jaar was Novak Djokovic in vier sets te sterk voor de Nederlander: 6-2, 4-6, 6-1, 6-2.

Tim van Rijthoven moest het in de vierde ronde opnemen tegen Novak Djokovic, de nummer één op de plaatsingslijst. Van Rijthoven zelf de nummer 104 van de wereld en op Wimbledon toegelaten met een wildcard verloor in de tweede game van de wedstrijd direct zijn service. Djokovic liep snel uit naar een 3-0 voorsprong en ondanks dat de Nederlander verschillende kansen kreeg om terug te komen in de set ging de openingsset naar de de Serviër.

In de tweede ging het gelijk op tussen de beide tennissers. Bij 3-3 sloeg de 25-jarige toe op de service van Djokovic en zorgde voor de eerste break van de tweede set. Van Rijthoven behield die break voorsprong vast en mocht op 5-4 voor de set serveren en in die game was het vooral de service die de doorslag gaf voor de Nederlander. Na verschillende breakpunten te hebben weggespeeld dankzij een sterke service maakte hij het een ace af.

In set drie en vier wist Djokovic snel door de service van Van Rijthoven en in beide sets kwam hij niet meer terug en won de Serviër alsnog vrij eenvoudig, waardoor het avontuur van de Nederlander eindigt. Djokovic speelt nu in de kwartfinale tegen Jannik Sinner, die in vier sets te sterk was voor Carlos Alcaraz.

Van Rijthoven kende een prachtig grasseizoen. In aanloop naar Wimbledon won hij het grastoernooi van Rosmalen en ook Wimbledon maakte de Nederlander een uitstekende indruk.

Hockeysters kloppen Duitsland op WK

De Oranjevrouwen hebben zondag een flinke stap gezet naar de kwartfinales op het WK hockey. In de tweede poulewedstrijd werd Duitsland met een geflatteerde 3-1 verslagen. Hierdoor gaat Nederland, dat een groot deel van de wedstrijd slordig speelde, met zes uit twee aan kop van poule A.

Er stond zondag meer op het spel dan ‘alleen maar’ een zege in de poulefase. Winnen van Duitsland, dat zaterdag Chili met 4-1 had verslagen, leverde zo goed als zeker de poulewinst op. En dat is tijdens dit toernooi extra belangrijk. Alleen de groepswinnaars dringen direct door naar de kwartfinales. De nummers twee (en drie) zijn veroordeeld tot een tussenronde, die 9 en 10 juli plaatsvinden. 

De kans is heel groot geworden dat we Duitsland in die cross-overs terugzien. De zege van Oranje kreeg al in het eerste kwart vorm. De titelhouder had al een paar kansen gehad, toen Marloes Keetels na dertien minuten de trekker overhaalde. Hoewel, trekker? Dat is misschien wat veel gezegd. De middenvelder, die na dit toernooi stopt, soleerde knap langs de achterlijn en frommelde met wat geluk de bal in het Duitse doel.

Een terechte voorsprong, die kwam als beloning voor het flitsende spel in de beginfase. Met swingend spel en een beweeglijk middenveld werd Duitsland zoek gespeeld. Laurien Leurink kreeg een dot van een kans, toen de middenvelder van SCHC vogeltjevrij mocht uithalen. Ze had alle tijd, maar schoot naast het doel van Julia Sonntag, die vandaag logischerwijs bij Duitsland onder de lat stond.

De ploeg van bondscoach Jamilon Mülders  slaagde er niet in om die sterke openingsfase een lekker vervolg te geven. Passjes kwamen niet meer aan, solo-acties mislukten vaak en Duitsland kreeg een aantal goede kansen. Zo tikte Hanna Granitzki de bal net naast en schoot Nike Lorenz de eerste corner van de wedstrijd op de klompen van Josine Koning, die Anne Veenendaal conform afspraak afloste in de goal.

Nederland, waar de vrij onzichtbare Frédérique Matla haar honderdste interland speelde, herstelde zich moeizaam. Ook na rust waren de highlights op twee vingers te tellen. Een hard backhandschot van Lidewij Welten, dat over het doel van Sonntag zeilde en een gekraakte corner van Yibbi Jansen waren de spaarzame lichtpuntjes bij het slordige Oranje. Freeke Moes zorgde uiteindelijk voor de bevrijdende 2-0. De aanvaller van Amsterdam, bezig aan haar eerste WK, zag eerst een bal voorlangs gaan maar sloeg een minuut later alsnog van dichtbij toe. Toen Verschoor er een paar minuten later zelfs nog 3-0 van maakte, juichte het Wagener nogmaals de kelen schor.

In de slotfase zorgde Duitsland nog voor een tegentreffer, waardoor de score de wedstrijd wat beter reflecteerde. Een uitslag die niet laat zien hoe Nederland vandaag lang met zichzelf worstelde. Bovenal een overwinning die Oranje een paar dagen extra pauze bezorgt, omdat ze praktisch zeker zijn van de groepswinst – en die kwartfinaleplek. 

Van Kalmthout 4e in IndyCar-race Mid-Ohio, McLaughlin de beste

Op het circuit van Mid-Ohio in het Amerikaanse Lexington is zondagavond de negende race van het IndyCar-kampioenschap van 2022 verreden. Het werd een prima vermakelijke race en de Nederlandse inbreng was mooi zichtbaar op het vloeiende circuit.

Pato O'Ward had de poleposition te pakken, Scott McLaughlin startte naast hem en Colton Herta, Felix Rosenqvist, Scott Dixon en Simon Pagenaud volgden, met Rinus van Kalmthout op de elfde plek. Zoals gebruikelijk in de IndyCar-races was de helft van het veld niet in staat een normale startopstelling te vormen, dus werd de start een ronde uitgesteld.

Ook poging twee leek nergens naar, maar de wedstrijdleiding had geen zin in een derde poging en dus konden we los. O'Ward en McLaughlin hielden gewoon hun positie bij de start, Rosenqvist ging voorbij Herta en Dixon en Pagenaud volgden. Na negen ronden was het klaar voor Rosenqvist: zijn motor gaf de geest en de eerste caution was een feit.

Kort na de herstart ging Dixon langs Herta. Na een kleine dertig ronden was de eerste pitstopreeks volop bezig en waren het O'Ward en Dixon die als eersten van de voorste mannen binnen kwamen. Op dat moment ging Kyle Kirkwood eraf: McLaughlin, Herta en een paar anderen mochten hun stop snel maken alvorens de wedstrijdleiding er een caution van maakte.

Na 35 ronden konden we door met McLaughlin voorop, Alex Palou inmiddels op plek twee en Herta, O'Ward, Dixon, Josef Newgarden en, jawel, Van Kalmthout ook nog in de top-7. Dat duurde allemaal niet lang, want Dalton Kellett kwam in het gras te staan dankzij een lompe tik van Jack Harvey: caution.

Nog even later konden we dan echt weer door, inmiddels halverwege de race. Van Kalmthout gooide er bij de herstart een fenomenale move uit en nam Newgarden én Dixon in één keer buitenom te grazen. O'Ward werd snel te grazen genomen door de Nederlander en vervolgens ook door Dixon en Newgarden, terwijl McLaughlin en Palou voorin een gaatje sloegen.

Met iets minder dan dertig ronden te gaan kwam Tatiana Calderon stil te staan en onder meer Newgarden dook gelijk de pitstraat in voor zijn - in principe - laatste stop. De wedstrijdleiding wachtte weer even met de caution zodat iedereen gelijk een stop kon maken, behalve één: Herta kwam niet naar binnen en was pislink richting zijn team.

Zo had Herta bij de herstart de leiding, maar hij moest uiteraard nog naar binnen. McLaughlin volgde als virtueel leider, voor Palou, Van Kalmthout, Power en Dixon. Power kwam wel snel langs Van Kalmthout en Palou deed een aanval bij McLaughlin, gelijk gevolgd door een caution: Romain Grosjean en Alexander Rossi waren met elkaar in de clinch gekomen.

Herta maakte onder geel zijn stop en viel zeventien plekken terug, dus bij de volgende herstart was de orde hersteld: McLaughlin, Palou, Power, Van Kalmthout en Dixon in de top-5. Daar bleef het verder ook bij en dus pakte McLaughlin een overtuigende zege, voor Palou, Power en een uitstekende vierde plek van Van Kalmthout.

Fun met Funda over de grens #3: Als koren op je molen..

In het Belgische Meerle staat deze molen met aangebouwde woning te koop. De Heimeulen of Heimolen is een stenen koren- en oliewindmolen (later korenmolen) van het type bovenkruier (bergmolen).

De molen is gebouwd in 1851 met onderdelen van een molen nabij de Heihoeve. In 1907 brandde de molen uit maar de schade werd hersteld. In 1952 werd de molen stilgelegd en 7 jaar later beschermd als monument.

In 2004 is het woonhuis gebouwd. De molen is door de jaren heen gerenoveerd.

Dit bijzondere object aan de rustige Heimeulenstraat staat op 1.886 m² eigen grond in het centrum van Meerle. Het woonhuis omvat een woonkamer met half open keuken, 4 slaapkamers, badkamer en een berging.

Het ligt op loopafstand van de winkels, horeca, etc..

Meerle behoort bij de gemeente Hoogstraten en heeft een gunstige ligging nabij de opritten van de snelwegen Antwerpen/Breda/Eindhoven.

Vraagprijs €895.000 k.k.

Belgie: Als koren op je molen.. (Foto:Funda)
Belgie: Als koren op je molen.. (Foto:Funda)

Belgie: Als koren op je molen.. (Foto:Funda)
Belgie: Als koren op je molen.. (Foto:Funda)

Belgie: Als koren op je molen.. (Foto:Funda)
Belgie: Als koren op je molen.. (Foto:Funda)

Belgie: Als koren op je molen.. (Foto:Funda)
Belgie: Als koren op je molen.. (Foto:Funda)

Belgie: Als koren op je molen.. (Foto:Funda)
Belgie: Als koren op je molen.. (Foto:Funda)

Belgie: Als koren op je molen.. (Foto:Funda)
Belgie: Als koren op je molen.. (Foto:Funda)

Belgie: Als koren op je molen.. (Foto:Funda)
Belgie: Als koren op je molen.. (Foto:Funda)

Belgie: Als koren op je molen.. (Foto:Funda)
Belgie: Als koren op je molen.. (Foto:Funda)

Belgie: Als koren op je molen.. (Foto:Funda)
Belgie: Als koren op je molen.. (Foto:Funda)


F1: Uitslag Grand Prix van Groot-Brittannië

Carlos Sainz heeft zijn eerste zege geboekt in de Formule 1. De Spanjaard zegevierde in een fraaie Grand Prix van Groot-Brittannië voor Sergio Perez en Lewis Hamilton. Max Verstappen reed even aan de leiding, maar kwam door een beschadigde auto niet verder dan plaats zeven.

Sainz startte op Silverstone vanaf poleposition, maar Verstappen was vanaf plek twee veel beter weg en greep de leiding, voor Sainz en Lewis Hamilton die vanaf vijf doorgeschoven was naar plek drie. Daarachter was in de eerste bocht een fikse crash waarbij George Russell naar links stuurde, de AlphaTauri van Pierre Gasly raakte en linksaf ging waarbij hij Guanyu Zhou raakte. De Alfa Romeo ging over de kop, stuiterde door het grind en vloog over de bandenstapels heen. Bij de crash was de rollbarr afgebroken, maar de halo redde het leven van Zhou die lichtgewond naar het medisch centrum afgevoerd werd.

Daarachter raakte Sebastian Vettel de Williams van Alexander Albon die hiermee passagier van zijn auto werd en de AlphaTauri van Yuki Tsunoda en de Alpine van Esteban Ocon raakte. Vanwege alle schade kwam de rode vlag uit. Tsunoda en Ocon konden met schade de pits bereiken, terwijl de marshalls op de baan alle rommel op konden ruimen.

De herstart ging volgens de oorspronkelijke startvolgorde waarbij Sainz ditmaal wel goed weg was en Verstappen achter zich hield. Daarachter sloor Charles Leclerc aan op plek drie, voor Sergio Perez die in het gedrang schade aan de voorvleugel opliep. Lando Norris snoepte de vijfde plek af van Hamilton. Perez ging al snel naar binnen en kon achteraan aansluiten, terwijl Hamilton snel de vierde plek pakte.

Verstappen voerde langzaam maar zeker de druk op bij Sainz die onder druk bezweek, even buiten de baan kwam en de Nederlander zo de eerste plaats cadeau deed. Verstappen kon niet lang genieten van de leiding, want hij reed een van de banden lek op het carbon dat op de baan lag. De Red Bull kon met weinig tijdverlies de pits bereiken en kwam als zesde terug op het asfalt. Het bleek later dat de auto schade had, maar hij moest doorrijden om nog punten te behalen.

Sainz leidde weer en was na twintig ronden de eerste drie naar binnen dook. Dit gaf de leiding aan Leclerc die op zijn beurt opgejaagd werd door Hamilton. Verder naar achter schoof Perez met de nieuwe voorvleugel langzaam weer de punten in. Leclerc kwam na zijn stop achter Sainz naar buiten, wat de leiding gaf aan Hamilton. De Brit kwam pas na 33 van de 52 ronden binnen voor harde banden, maar kon hierdoor op veel verser rubber aansluiten bij de Ferrari's.

Ocon passeerde Verstappen voor plek acht, maar de Alpine van de Fransman ging stuk. Hij parkeerde de bolide op het oude rechte stuk van start/finish waardoor er een safety car naar buiten kwam. Opvallend was dat Ferrari Leclerc niet binnen haalde, terwijl de rest erachter wel pitte. Leclerc leidde, voor Sainz, Hamilton, Perez, Fernando Alonso, Norris, Vettel, Kevin Magnussen, Verstappen en Mick Schumacher. Met name voor Perez kwam deze stop als geroepen omdat de Mexicaan na zijn inhaalrace nog een stop moest maken.

Tien ronden voor het einde werd het veld weer vrijgegeven. Sainz greep direct de leiding van teamgenoot Leclerc, terwijl daarachter Perez de derde plek van Hamilton afsnoepte. Er ontspon zich een zeer fraaie strijd om plek twee tussen Leclerc, Perez en Hamilton waarbij de coureurs meermalen stuivertje wisselde. Hamilton werd meermalen buiten de baan gedrongen, terwijl Perez doorschoof naar plek twee. Leclerc maakte zijn Ferrari zeer breed, maar moest uiteindelijk de derde plaats laten aan Hamilton.

Na 52 fraaie ronden werd Sainz voor de eerste maal afgevlagd als winnaar, voor Perez en Hamilton. Leclerc eindigde op plek vier, voor Alonso, Norris, Verstappen en Schumacher die eindelijk punten pakte. Vettel eindigde op plek negen, terwijl Kevin Magnussen het laatste punt mee naar huis nam.

Groenewegen zorgt in Tour voor tweede Nederlandse ritzege op rij

Dylan Groenewegen heeft voor de vijfde keer in zijn carrière een etappe in de Tour de France gewonnen. De Nederlandse topsprinter was na 182 kilometer de snelste in een massasprint. Hij won voor Wout van Aert en Jasper Philipsen. Fabio Jakobsen kwam dit keer niet verder dan een vijfde plaats.

De derde etappe van Vejle naar Sønderborg was in de beginuren vooral een saaie etappe over de vlakke wegen in Denemarken. Magnus Cort Nielsen ging net zoals zaterdag in de aanval, maar vandaag kreeg de Deen geen medevluchters met zich mee en stond er alleen voor. De leider in de bergklassement kwam daardoor als drie keer als eerste boven.

Met nog vijftig kilometer te gaan was de vlucht van Cort Nielsen voorbij en kon het peloton zich gaan opmaken voor de tweede massasprint op rij. Voordat er gesprint werd was er nog een valpartij op tien kilometer van de streep en daarbij verloren onder meer Jack Haig en Damiano Caruso veertig seconden.

In de laatste bocht, op een kleine kilometer van de streep, verloor Fabio Jakobsen een hoop plaatsen, doordat hij in de bocht flink in de remmen moest. Hij verspeelde daarmee een nieuwe ritwinst. Wout van Aert begon als eerste aan de sprint en leek naar zijn eerste ritoverwinning te sprinten deze Tour, maar de Belg werd vlak voor de meet gepasseerd door Dylan Groenewegen.

Australië kampt met zware overstromingen, evacuatieplicht in Sydney

De oostkust van Australië wordt geteisterd door stortregens. Veel inwoners van Sydney wordt nu gevraagd zich in veiligheid te brengen. De lokale rampenbestrijdingsorganisatie waarschuwt dat de situatie nog veel erger kan worden.

Duizenden inwoners van Sydney is gevraagd te evacueren vanwege de overstromingen. Het district Camden in het zuidwesten van de grootste metropool van Australië staat onder water na stortregens aan de oostkust. "De situatie kan veel erger worden naarmate de nacht vordert", waarschuwde Carlene York, de directeur van de landelijke rampenbestrijding. 

Zware regenval en overlopende dammen en rivieren veroorzaakten plotselinge overstromingen en aardverschuivingen langs de oostkust van Newcastle tot Batemans Bay in de staat New South Wales. "Het is een snel evoluerende situatie", zei Steph Cooke, minister van Rampenbestrijding van New South Wales. "Het zou best kunnen dat er gebieden getroffen worden die nog nooit eerder door overstromingen zijn getroffen."

De zware regenval zorgde ervoor dat de hoofddam van Sydney zondagochtend vroeg overstroomde, zei het waterschap. "Het water kan niet meer in de dammen blijven", zei York. "De rivieren stromen erg snel en zijn erg gevaarlijk. Er is ook een risico op plotselinge overstromingen, afhankelijk van waar de regen valt."

'Stikstofdoelstelling werkt polarisatie in de hand'

Sinds minister Van der Wal de kabinetsplannen voor het nieuwe stikstof beleid bekend maakte staat vrijwel heel Nederland op zijn achterste poten. De belangen liggen ver uit elkaar waardoor een consensus ver weg lijkt. 

30% van de Nederlanders wil dat de nu gepresenteerde stikstofdoelstelling in 2030 gehaald wordt, 18% in 2035, 14% in 2050 en 38% nooit.

Waterpolosters derde op WK, VS wereldkampioen

De Nederlandse waterpolosters hebben het wereldkampioenschap in Hongarije afgesloten met een fraaie derde plek. De jonge ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis was in de strijd om het brons te sterk voor Italië.

De Italiaanse dames hadden de touwtjes in de eerste helft nog in handen, halverwege stond het 4-2. In het derde kwart sloeg Nederland echter terug en trok het de stand gelijk, waarna in het vierde kwart een beslissende voorsprong werd gepakt: 7-5 winst, met goals van zeven verschillende speelsters.

In de finale namen de Amerikaanse topfavorieten het op tegen thuisland Hongarije. In het Alfred Hajos-stadion in Boedapest ging het aanvankelijk gelijk op, halverwege stond het 4-3 voor de VS, maar in het derde kwart werd een verschil gemaakt en in de slotfase maakte men het af: 9-7, met onder meer vijf goals van Maddie Musselman, en de zesde mondiale titel op rij - inclusief twee keer olympisch goud - was een feit.

Mortara wint bloedhete ePrix van Marrakesh, De Vries 6e

In de straten van het Marokkaanse Marrakesh is zaterdagavond de tiende ePrix van het Formule E-seizoen verreden, met hierna nog zes wedstrijden te gaan. Er werd flink geknokt in de hitte, wat uiteindelijk voor een vermakelijke race zorgde.

Techeetah-coureur Antonio Felix da Costa mocht vanaf poleposition vertrekken, Edoardo Mortara van Venturi stond naast hem, voor Da Costa's teamgenoot Jean-Eric Vergne, Porsche-rijder Pascal Wehrlein, Andretti-coureur Jake Dennis en Mitch Evans van Jaguar. Nyck de Vries vertrok in de Mercedes vanaf plek negen, Robin Frijns (Envision) stond op plek vijftien.

Da Costa, Mortara en Vergne behielden hun posities bij de start, waar Dennis voorbij Wehrlein ging - de Duitser werd daarna ook gepasseerd door Evans en Oliver Rowland. Het eerste kwartier was behoorlijk chaotisch, rondom de eerste serie Attack Modes werd hevig geknokt in de voorste gelederen.

Mortara sloot het eerste chaotische stuk als leider af, voor Rowland, Da Costa, Evans, Vergne en Jake Dennis, met De Vries op plek zeven. Met zijn tweede Attack Mode werkte Evans zich snel op naar plek twee, maar hij werd even later weer teruggepakt door Vergne en Da Costa.

Mortara kwam niet meer in gevaar in de slotfase en reed naar de overwinning én de leiding in het kampioenschap, voor Da Costa en Evans. Vergne werd vierde, voor keurige posities van Lucas di Grassi en De Vries. Frijns finishte een kleurloze race als achttiende.

Remkes wordt 'gespreksleider' bij dialoog boeren en kabinet, boeren sceptisch

Minister Staghouwer en minister van der Wal informeren de Tweede Kamer dat zij Johan Remkes  bereid hebben gevonden om als onafhankelijk gesprekleider op te treden voor de gesprekken tussen het kabinet, medeoverheden, de agrarische sector en andere belanghebbende organisaties. De 71-jarige VVD'er begint 13 juli met de voorbereidingen en de dialoog start in de tweede helft van augustus, zo meldt het ministerie van Landbouw.

"De benoeming van een onafhankelijk gespreksleider is belangrijk om beter begrip te krijgen voor elkaars zorgen en emoties", twittert het ministerie. Vrijdag maakte het kabinet bekend dat er een bemiddelaar zou komen om het gesprek met de boeren op gang te krijgen. Volgends de kabinetsplannen zullen vooral in de omgeving van Natura2000-gebieden veel boerenbedrijven moeten sluiten. Zo meldt de NOS.

De benoeming van Johan Remkes tot bemiddelaar tussen boeren en de politiek in het stikstofdossier is "onzin", zegt voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie zondag. "Hij geniet geen vertrouwen in de sector", aldus Kemp.

Ook vicevoorzitter Jos Ubels van Farmers Defence Force is sceptisch over de beslissing van het kabinet om Johan Remkes aan te stellen als bemiddelaar tussen boeren en politiek. "Ik snap niet wat het doel is van deze exercitie", schrijft hij in een reactie aan het ANP.

KLM raadt reizigers af om morgen met de auto naar Schiphol te komen

Reizigers die maandag met KLM vliegen vanaf Schiphol worden sterk afgeraden om met de auto naar het vliegveld te komen. De luchtvaartmaatschappij verwacht dat de boerenprotesten grote gevolgen zullen hebben voor de bereikbaarheid van de luchthaven. Zo meldt AT5.

"Demonstranten blokkeren mogelijk de wegen naar Schiphol", valt te lezen op de website van KLM. "Maak indien mogelijk gebruik van het openbaar vervoer", luidt het advies.

Volgens de maatschappij kunnen de boerenprotesten ook invloed hebben op de vluchtschema's. Vluchten van, naar en via Schiphol kunnen worden verstoord.

Boerenorganisaties hebben aangekondigd om morgen 'het land plat te leggen'. Schiphol lijkt hierbij een van de doelwitten van acties. De marechaussee laat weten klaar te staan voor acties: als het nodig is blokkeren zij de wegen naar Schiphol met pantserrupsvoertuigen en shovels.

Eerste F2-zeges voor Doohan en Sargeant

Ook in de Formule 2 zijn op het circuit van Silverstone weer twee races afgewerkt. Na de natte sprintrace van zaterdag was het zondag prima weer voor de hoofdrace, waarin het vooral weer een bandenspelletje zou worden.

Sprintrace
Jehan Daruvala vertrok van poleposition, Enzo Fittipaldi stond naast hem, gevolgd door Jüri Vips, Jack Doohan, Ayumu Iwasa en Liam Lawson. Het was nat en 'dus' werd, zoals tegenwoordig gebruikelijk, helaas gekozen voor een start in één lijn achter de safety car.

Aanvankelijk gebeurde er zoals verwacht weinig, na een paar ronden nam Doohan Vips te grazen. Iwasa deed ook snel een poging, maar de ogen werden naar voren gericht: Fittipaldi ging met een heerlijke powerdrift langs Daruvala naar de leiding en ook Doohan nam de Indiër te grazen.

Iwasa pakte Vips en viel Daruvala aan, met succes. Overal werd flink geracet en Doohan ging langs Fittipaldi naar de leiding, waarna Iwasa opschoof naar plek twee. Theo Pourchaire kwam ondertussen ook lekker naar voren en via Vips en Daruvala schoof hij door naar de vierde plek.

Ook Felipe Drugovich was lekker bezig, hij klom via onder meer Daruvala op naar plek vijf. Voorin deed Iwasa álles om het gat naar Doohan te dichten, maar dat lukte net niet: Doohan won voor het eerst, voor Iwasa en Fittipaldi, met Pourchaire en Drugovich keuring in de top-5 - Richard Verschoor werd tiende.

Hoofdrace
Logan Sargeant had de poleposition te pakken, Frederik Vesti stond ernaast en Felipe Drugovich, Theo Pourchaire, Liam Lawson en Ayumu Iwasa stonden ook in de top-6. Sargeant behield de leiding bij de start, Vesti viel fors terug en Pourchaire, Lawson en Iwasa schoven op.

In het middenveld ging het al snel fout: Roy Nissany, wie anders, duwde Dennis Hauger het gras in. Hauger raakte met een klapband stuurloos, vloog over de kerbstones en landde precies bij Nissany op de halo. Hoe het zonder halo afgelopen zou zijn zullen we nooit weten, maar Nissany én Hauger stapten gelukkig gewoon uit.

Na een safetycaronderbreking konden we door met Sargeant, Pourchaire, Lawson en Iwasa voorop. Die sloegen op de zachte banden ook een mooi gaatje, na elf ronden kwamen Lawson en Iwasa hun banden wisselen. De Japanner verloor veel tijd bij de pitstop, Sargeant en Pourchaire kwamen een ronde later binnen en Felipe Drugovich volgde nog een rondje later.

Zo was er weer wat overzicht: Jüri Vips, Jehan Daruvala, Jack Doohan, Jake Hughes, Marino Sato en Callan Williams reden op hun harde banden voorop en moesten nog naar binnen, Sargeant, Pourchaire, Lawson, Vesti en Drugovich waren de eersten die op níeuwe harde banden reden.

Het werd even rustig, tot Vips met zeven ronden te gaan als leider zijn harde banden in kwam wisselen en achter zes al gestopte coureurs terecht kwam. De rest kwam in de ronden daarna ook binnen, Vips was op P7 de beste van dat stel. Sargeant had de leiding weer in handen, maar Pourchaire zat er met vijf ronden te gaan vlak achter.

Sargeant sloeg de aanval af en reed naar de overwinning, voor Pourchaire en Lawson, met Drugovich, Vesti en Vips ook nog in de top-6. Een kanttekening was dat ART-coureurs Pourchaire en Vesti wegens problemen bij hun pitstop mogelijk nog een straf zouden krijgen, maar dat was ten tijden van de finish nog niet zeker. Verschoor finishte kleurloos als veertiende.

Tour: Etappe 3 - Jakobsen voor nummer twee?

De eerste massasprint van de Tour de France 2022 is achter de rug, Fabio Jakobsen heeft zijn zege gelijk alvast binnen. Enkele jaren geleden leek het er niet op, maar we hebben een echte wereldsprinter in Nederland en vandaag komt hij weer aan de beurt.

De renners vertrekken even na één uur vanuit Vejle voor een 182 kilometer lange rit naar Sønderborg. Het is iets minder vlak dan gisteren, maar een bergetappe is het natuurlijk niet en in principe gaan we gewoon weer af op een massasprint, vermoedelijk grofweg tussen vijf en half zes.

De volledige 182 kilometer is hier weer uitgebreid voorbeschouwd door Rellende_Rotscholier, inclusief weer een voorspelling - Jakobsen, uiteraard.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Hadjar en Leclerc winnen spannende F3-races Silverstone

Op het circuit van Silverstone hebben de jongelingen in de Formule 3 hun races van het weekeinde afgewerkt. Zaterdag stond de sprintrace op het programma, zondagochtend werd de langere hoofdrace afgewerkt.

Sprintrace
Reece Ushijima mocht van poleposition vertrekken, naast kampioenschapsleider Victor Martins en voor Kush Maini, Isack Hadjar, Roman Stanek en Kaylen Frederick. Martins pakte bij de start de leiding, Ushijima volgde, voor Maini, Hadjar, Frederick, Stanek en Zane Maloney.

Na een paar ronden ging Hadjar met een fraaie actie langs Maini naar plek drie, terwijl Ushijima steeds fellere pogingen deed om Martins terug te pakken. Dat lukte niet en even later zag hij Hadjar buitenom langszij komen.

Laszlo Toth en Zdenek Chovanec, nota bene teamgenoten bij Charouz Racing, raakten na tien ronden met elkaar in de clinch en kwamen stil te staan: safety car. Met vijf ronden te gaan konden we weer door, Martins, Hadjar en Ushijima voerden vóór Maini, Frederick en Stanek het veld aan.

In de voorlaatste ronde kwam Hadjar op het Hangar Straight met DRS achter Martins vandaar en buitenom ging hij er in Stowe langs. Het leverde Hadjar de overwinning op, voor Martins en Ushijima, met Maini, Frederick en Stanek die de top-6 completeerden.

Hoofdrace
Zak O'Sullivan had op vrijdag zijn eerste poleposition ooit gepakt, Arthur Leclerc stond naast hem en Zane Maloney, Caio Collet, Jak Crawford en Oliver Bearman maakten de eerste drie rijen vol. O'Sullivan vertrok goed, Leclerc sloot aan en vooral om plek drie werd daarachter hard gevochten.

Leclerc ging in Stowe buitenom naar de leiding, maar ongeveer op dat moment kwamen de borden voor de safety car naar buiten: Bearman had Maloney de baan af getikt en iets verder naar achteren ging ook Franco Colapinto in de rondte. Leclerc moest zijn plekje afstaan bij O'Sullivan, die bij de herstart de leiding weer had.

Kort na de herstart deed Leclerc een poging buitenom in Brooklands en Luffield, met succes. Collet en Bearman duelleerden in Copse om plek drie, wat nog goed ging, maar iets verder naar achteren knalden Nazim Azman en Rafael Villagomez daar hard de bandenstapel in - de coureurs waren gelukkig wel in orde.

Met acht ronden te gaan en Leclerc, O'Sullivan en Collet voorop konden we weer door. De verschillen bleven klein, maar het duurde even tot er écht wat gebeurde: Bearman ging Collet voorbij. Leclerc reed naar de overwinning, O'Sullivan verdedigde zijn tweede plek met hand en tand - én succes - tegen Bearman, die derde werd.

Cornet knikkert Swiatek uit Wimbledon, Badosa wel door

Voor tennisster Iga Swiatek komt er op Wimbledon dit jaar geen succes. De Poolse nummer één van de wereld, die het eerder al moeilijk had met de Nederlandse Lesley Pattinama Kerkhove, maakte verrassend weinig kans tegen de Française Alizé Cornet: 6-4, 6-2.

Cornet speelt hierna tegen de Australische Ajla Tomljanovic, die de als dertiende geplaatste Tsjechische Barbora Krejcikova met 2-6, 6-4, 6-3 versloeg. Paula Badosa (4) is wel een ronde verder: de Spaanse klopte de Tsjechische tweevoudig winnares Petra Kvitova (25) met 7-5, 7-6 (4).

Badosa's volgende tegenstander is oud-winnares Simona Halep (16), die met 6-4, 6-1 te sterk was voor de Poolse Magdalena Frech. Voor Jessica Pegula (8) viel het doek: de Amerikaanse was niet opgewassen tegen de Kroatische Petra Martic: 6-2, 7-6 (5).

Martic' treft Elena Rybakina (17) uit Kazachstan, die de Chinese Qinwen Zheng met 7-6 (4), 7-5 versloeg. In een Amerikaans onderonsje was Amanda Anisimova (20) met 6-7 (4), 6-2, 6-1 te sterk voor Roland Garros-finaliste Coco Gauff (11), waarna ze het opneemt tegen Harmony Tan. De Française was met twee keer 6-1 veel te sterk voor de Britse wildcardspeelster Katie Boulter.

Nadal treft Van de Zandschulp op Wimbledon, Tsitsipas sneuvelt

Tennisser Rafael Nadal heeft zich zonder problemen geplaatst voor de achtste finales op Wimbledon. De Spaanse nummer twee van de plaatsingslijst rekende met 6-1, 6-2, 6-4 af met de Italiaan Lorenzo Sonego (27) en treft de Nederlander Botic van de Zandschulp (21) voor een plekje in de kwartfinales.

Voor Stefanos Tsitsipas kwam het toernooi tot een vroegtijdig einde. De als vierde geplaatste Griek nam het op tegen de Australiër Nick Nyrgios en dat werd een pittige strijd. Tsitsipas begon nog redelijk goed, maar Kyrgios nam het heft in handen en na een ruim drie uur durend gevecht bleek de Australiër de beste: 6-7 (2), 6-4, 6-3, 7-6 (7).

De als elfde geplaatste Amerikaan Taylor Fritz won met 6-4, 6-1, 7-6 (3) van de Slovaak Alex Molcan en treft qualifier Jason Kubler uit Australië. Diens landgenoot Alex de Minaur (19) schakelde de Brit Liam Broady met 6-3, 6-4, 7-5 uit en speelt straks tegen de Chileen Cristian Garin.

Nederland trapt WK hockey af met zorgeloze zege op Ierland 

De Nederlandse hockeyvrouwen zijn hun WK overtuigend begonnen. In een uitverkocht Wagener Stadion waren 9500 toeschouwers getuige van een 5-1 zege op Ierland.

Maandenlang stond-ie roodomrand in de agenda’s. 2 juli. De dag waarop voor Oranje het eerste grote toernooi na de gewonnen Olympische Spelen in Tokio begon. Het moment waarop het eindelijk weer over hockey ging. Niet over de vele randzaken die afgelopen najaar naar buiten kwamen. Over de prestatiecultuur, waar van alles mis mee bleek te zijn. Over het onvermijdelijke vertrek van Alyson Annan als bondscoach. Over de hoe-nou-verder vraag. De puzzelstukjes moesten weer ineen vallen. Tijd? Dat was er bijna niet.

Minder dan een half jaar kreeg Jamilon Mülders om van de groep weer een eenheid te maken. Hij was assistent onder Annan en schoof door als kortetermijnoplossing, die toch niet zo kort bleek. Want interimmer Mülders beviel en bleef. Onder zijn leiding ploegde Oranje zich door de Pro League, waar Oranje tweede werd. Het was de eerste keer sinds de Spelen van Rio in 2016 dat Nederland een toernooi niet won. Pijn deed dat niet, het was wel prima zo.

Tranen bij De Goede
Belangrijker, veel belangrijker is dit WK. Het podium bij uitstek om te laten zien dat Nederland, ondanks de roerige maanden, nog altijd de benchmark is in het vrouwenhockey. Het maakte was los, dit openingsduel op de blauwe mat in het Wagener. Dat bleek al tijdens het volkslied, waar Eva de Goede het niet droog hield. De middenvelder spotte met alle medische wetten door binnen negen maanden te herstellen van een zware kruisbandblessure.

Zij zal ook hebben gezien dat Nederland energiek begon en vaak en veel in de cirkel bij Ierland belandde. Pas na zeventien minuten plukte Oranje de vruchten van deze overtuigende en frisse start. Maria Verschoor was onderweg naar de openingsgoal, maar werd onderuitgehaald door de Ierse goalie Ayeisha McFerran. Strafbal. Frédérique Matla hoefde niet hard te pushen om de keeper van Ierland en Kampong te kloppen: 1-0.

Wachten op meer doelpunten
Nederland kreeg kansen genoeg om de score voor rust te uit te breiden, maar met name de strafcorner liep nogal stroef. In de eerste dertig minuten leverden zeven pogingen van de kop niets op, ook omdat McFerran prima stond te keepen. Haar collega – en levenspartner – Anne Veenendaal had aan de andere kant van het veld heel weinig te doen. Behalve een schotje van Sarah Torrens, uit een extreem lastige hoek, baarde de verliezend WK-finalist van 2016 weinig opzien.

Het was dus vooral wachten op meer doelpunten van Nederland. En die kwamen er ook. De eerste corner na rust ging namelijk wél raak, via Yibbi Jansen die een goede wedstrijd bekroonde met een rake sleep. Vlak daarna benutte ook Ierland z’n eerste corner, via Roisin Upton: 2-1. Dolle vreugde bij de Ieren en terecht, want het was de eerste keer dat Ierland op een groot toernooi tegen Nederland scoorde.

Strafbal nummer twee
Nog in hetzelfde kwart nam Nederland nog wat meer afstand. Sabine Plönissen, net als Jansen debuterend op een WK, flatste corner nummer negen kiezelhard raak voor de 3-1. Kort daarop belandde de bal weer op de stip. Ditmaal schoffelde McFerran – die overigens geen kaart kreeg – Felice Albers onderuit. Weer was het Matla, die koelbloedig raakpushte: 4-1.

Ierland was moegestreden en incasseerde in het slotkwartier ook de 5-1. Een fraaie backhand van Maria Verschoor gaf de zege van Oranje nog meer glans. Een overwinning die markeert dat Nederland een goede weg is ingeslagen. De jacht naar titelprolongatie is begonnen.

Nederland – Ierland 5-1 (1-0)
17. 1-0 Matla (sb)
35. 2-0 Jansen (sc)
37. 2-1 Upton (sc)
41. 3-1 Plönissen (sc)
44. 4-1 Matla (sb)
46. 5-1 Verschoor

FOK! Wat een weer: Opnieuw julij-weer!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Yo!

Het was prima weer giter, niet te warm en zeker niet te koud. Eigenlijk het gemiddelde juli weer zoals we dat gewend zijn in Nederland.

Voor de komende 24 uur ziet het er niet veel anders uit, plaatselijk iets meer hemelwater dan vandaag misschien.

Gisteravond was het wisselend bewolkt. Het bleef droog. Aanvankelijk was de wind zwak tot matig en kwam uit het zuidwesten. Aan de westkust was de wind eerst westelijk. In de loop van de avond nam de wind af.

Afgelopen nacht bleef het op de meeste plaatsen droog. Er was weinig wind, maar vlak aan zee stond een matige west tot zuidwestelijke wind. De minimumtemperatuur lag rond 14°C.

Vanochtend komt er een enkele bui voor. Het zal half tot zwaar bewolkt zijn. De wind waait uit het zuidwesten en wordt overal matig.

Vanmiddag is er vooral in het noordoosten een enkele bui mogelijk. Geleidelijk aan laat de zon zich vaker zien. De matige wind komt uit het westen. De middagtemperatuur varieert van 18°C aan zee tot 23°C in het oosten en zuidoosten.

Vanavond is er weinig bewolking, er wordt weinig wind verwacht.

Het mooie weer nodigt veel mensen uit tot wandelen in de natuur zoals we hieronder zien.

Zicht over de Maas bij Gennep (Foto:Qltel)
Zicht over de Maas bij Gennep (Foto:Qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Vos sprint naar etappewinst in Giro d'Italia

De tweede etappe van de Giro d'Italia voor vrouwen is zaterdag gewonnen door Marianne Vos. De renster van Jumbo-Visma was na een 113 kilometer lange etappe de beste in de sprint in Olbia.

Een paar kilometer voor het einde werd een klein kopgroepje ingerekend, nadat het peloton daar al enige tijd mee had 'gespeeld'. Vervolgens werden de sprintsters in gereedheid gebracht en net als een dag eerder werd het een duel tussen Elisa Balsamo van Trek-Segafredo en Vos.

Rozetruidraagster Balsamo leek even te gaan winnen, maar Vos kwam langszij en pakte haar 31e etappezege in de Giro, een uitbreiding van haar bijzonder indrukwekkende record. Ook DSM's sprintster Charlotte Kool kwam nog voorbij Balsamo, die genoegen moest nemen met plek drie, maar wel de roze trui behield. Drievoudig eindwinnares Vos (2011, 2012, 2014) schoof op naar plek twee.

Zou een beetje minder moordenaar soms niet beter kunnen zijn.

Vijf jaar was ik en het was zomer, de zomer mijn vader genoeg gespaard had om een stuk bouwgrond te kopen. Toen de grote vakantie aangebroken was mochten ik en mijn zus mee naar den bouw, waar funderingen uitgegraven werden die meters hoge zwarte zandbergen lieten ontstaan en tevens onze uitkijktorens werden. Zo ver ik kon zien, zag ik speelgrond, mijn speelgrond, die zich uitstrekte tot zover ons moeder haar stembanden reikte met een meestal welgekende “Kooomen eeeten!!”.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1469
special
Random Pics van de Dag #1468
special
VrijMiBabes #239 (not very sfw!)
review
Indiana Jones and the Great Circle
special
Random Pics van de Dag #1467
special
Random Pics van de Dag #1466
©FOK.nl e.a.