VS: Afro-Amerikaanse man sterft door 60 politiekogels

De Afro-Amerikaanse Jayland Walker werd geraakt door 60 kogels. De Black Lives Matter-beweging klaagt over buitensporig politiegeweld. De politie rechtvaardigt hun gedrag: de gedode Walker schoot als eerste.

De gewelddadige dood van een Afro-Amerikaanse man tijdens een politieoperatie heeft geleid tot protesten tegen politiegeweld in de Amerikaanse staat Ohio. Op vrijdag (lokale tijd) verzamelden zich tal van demonstranten voor het stadhuis van Akron en het politiebureau na de dood van de 25-jarige Jayland Walker.

In een verklaring zei de stadspolitie dat de jonge bestuurder tijdens de achtervolging op agenten schoot. De jongeman werd aangehouden en rende vervolgens weg.

Walker schoot op de agenten tijdens de achtervolging, aldus de politie. De politieagenten zagen een "dodelijke bedreiging" in hem en schoten terug. In de auto van de jongeman werd een pistool gevonden. De politie gaf geen verdere informatie.

Zondag worden de bodycambeelden vrijgegeven, dan zal de toedracht duidelijk worden.

Meer dan 90 keer geschoten
Volgens lokale media hebben acht politieagenten in totaal meer dan 90 kogels op Walker afgevuurd. "Hij werd 60 keer geraakt", zei de Black Lives Matter-organisatie op Twitter. De bij de zaak betrokken politieagenten zijn in afwachting van het onderzoek geschorst.

"Hij was geen monster, hij was in zijn leven nog nooit betrokken bij een misdaad", zei familieadvocaat Bobby DiCello over de Afro-Amerikaanse man die werd neergeschoten. De familie van Walker riep de demonstranten op vreedzaam te blijven. In de Verenigde Staten leiden gevallen van politiegeweld tegen Afro-Amerikanen tot protesten. De dood van de Afro-Amerikaan George Floyd bij een hardhandig politie-ingrijpen in de stad Minneapolis in 2020 zorgde voor een wereldwijde golf aan BLM demonstraties.