Noorwegen: 2 doden en 19 gewonden bij terroristische aanslag nabij gaybar Oslo

Bij een schietpartij in de buurt van een homobar aan de vooravond van de Pride-parade in Oslo zijn twee doden gevallen, 21 mensen raakten gewond waarvan 3 ernstig. De politie gaat uit van één dader en beschouwt de zaak als een terroristische aanslag.

Noorse functionarissen deelden mee dat de vermeende schutter bij de politie bekend stond als een mogelijk geradicaliseerde islamist en een geschiedenis van psychische aandoeningen had. De Pride-parade van Oslo, die voor zaterdag was gepland, is afgelast.

De politie zei dat de vermeende schutter sinds 2015 bij de politie bekend stond als een vermoedelijke radicale islamist. De autoriteiten behandelen het incident als een "daad van islamistisch terrorisme", zeiden de functionarissen, eraan toevoegend dat de verdachte een geschiedenis van psychische aandoeningen heeft gehad.

De verdachte "heeft een lange geschiedenis van geweld en bedreigingen" en staat sinds 2015 op de radar van de Noorse binnenlandse inlichtingendienst PST "in verband met zorgen over zijn radicalisering" en lidmaatschap "van een islamistisch extremistisch netwerk", vertelde PST-chef Roger Berg. Een persconferentie.

Eerder bevestigde de politie dat twee mensen zijn gedood en meer dan een dozijn gewond zijn geraakt bij de schietpartij, die slechts enkele uren voor de jaarlijkse Pride-parade .

De organisator van de parade, Oslo Pride, zei dat de politie hen heeft geadviseerd het evenement te annuleren.

"Oslo Pride dringt er daarom bij iedereen op aan die van plan was deel te nemen of de parade te bekijken om niet te komen opdagen. Alle evenementen in verband met Oslo Prides zijn geannuleerd", aldus de organisatoren op de officiële Facebook-pagina van het evenement.

Wat is bekend over de schietpartij
Het incident deed zich voor nabij de 'London Pub' in het centrum van Oslo. De Noorse omroep TV2 toonde beelden van mensen die in paniek door de straten rennen terwijl op de achtergrond schoten klonken.

De politie van Oslo zei in een tweet dat twee mensen bij de aanslag gedood waren. Drie mensen raakten ernstig gewond en 19 kregen medische behandeling, voegde ze eraan toe.

"Ik zag een man aankomen met een tas, hij pakte een pistool en begon te schieten", zegt getuige Olav Roenneberg, die werkt voor de publieke omroep NRK. "Eerst dacht ik dat het een luchtpistool was. Toen schoot hij het raam van de bar stuk begreep ik dat ik dekking moest zoeken."

"De schietpartij  buiten de London Pub in Oslo was een wrede en diep schokkende aanval op onschuldige mensen", zei premier Jonas Gahr Stoere in een Facebook-bericht.

Hij voegde eraan toe dat de schietpartij angst en verdriet had veroorzaakt in de LGBTQ-gemeenschap. "We staan allemaal achter jullie", schreef Stoere.

Politie heeft verdachte aangehouden
De politie zei dat een 42-jarige Noorse burger van Iraanse afkomst enkele minuten nadat hij begon te schieten is aangehouden. Hij kon met hulp van burgers worden aangehouden, aldus de politie.

Volgens de politie zou de verdachte alleen hebben gehandeld. Ze zeiden dat ze twee wapens, waaronder een volautomatisch pistool, op het plaats delict hebben aangetroffen.

"Er is reden om aan te nemen dat dit een haatmisdrijf is", zei een politiefunctionaris tegen verslaggevers in Oslo. "We onderzoeken of de Pride het doelwit was of dat er andere motieven meespeelden."