FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 25 juni 2022

Dodental bestorming van Spaanse exclave Melilla in Marokko opgelopen

Grote aantallen migranten hebben vrijdagmorgen opnieuw geprobeerd de hekken op de grens tussen Marokko en de Spaanse exclave Melilla over te steken. Volgens de autoriteiten zijn hierbij minstens vijf mensen om het leven gekomen. Er waren veel arrestaties.

Update 25 juni 23.55 uur: Na de stormloop van honderden migranten op het grenshek tussen Marokko en de Spaanse exclave Melilla, is het dodental volgens de laatste informatie opgelopen tot 23.

Autoriteiten zeiden dat meer mensen stierven aan hun verwondingen terwijl ze probeerden over het hek te klimmen. Volgens de informatie raakten ook 140 politieagenten gewond toen ze probeerden de menigte te stoppen. De Spaanse premier Sánchez sprak van een aanslag waarvoor de - letterlijk - "mensensmokkelmaffia" verantwoordelijk zou zijn. 

Eerdere berichtgeving: Ten minste vijf migranten zijn gedood tijdens een stormloop van ongeveer 2000 mensen op het grenshek tussen Marokko en de Spaanse Noord-Afrikaanse exclave Melilla. Dit werd bekendgemaakt door de autoriteiten van de nabijgelegen Marokkaanse stad Nador.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de mensen omgekomen tijdens de stormloop naar het hek of door het vallen van het hek. 140 agenten en 76 migranten raakten hierbij gewond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken beschuldigde de migranten ervan geweld te hebben gebruikt.

Veel van de gearresteerde personen zouden van Soedanese nationaliteit zijn. Zij hadden zich de laatste dagen verzameld in de omliggende bossen totdat ze vrijdag probeerden massaal de Spaanse stad in Noord-Afrika te bereiken.

130 migranten wisten de stad binnen te komen
De vertegenwoordiging van de Spaanse centrale regering in Melilla verklaarde dat ongeveer 2000 mensen hadden getracht naar de stad te gaan. De meeste migranten werden echter tegengehouden door de Spaanse Guardia Civil en door Marokkaanse veiligheidstroepen.

Uiteindelijk probeerde een groep van ongeveer 400 mensen de grens over te steken door het hek over te gaan. De meeste van de ongeveer 130 mensen die het gehaald hebben, zijn ondergebracht in een tijdelijk opvangcentrum. Zevenenvijftig van hen raakten bij het 'bestorming' gewond, evenals 49 veiligheidsagenten.

Sanchez prijst samenwerking
De Spaanse premier Pedro Sanchez sprak vanuit Brussel en prees de samenwerking tussen de Spaanse en Marokkaanse autoriteiten om een einde te maken aan wat hij een "gewelddadige en georganiseerde aanval" op het grenshek van Melilla noemde.

Volgens Spaanse media waren donderdag 116 Marokkaanse agenten gewond geraakt toen zij probeerden ongeveer 500 migranten uit de buurt van de grenspost te houden. Eén politieagent moest worden behandeld op de intensive care van een ziekenhuis. In maart zijn er ook enkele honderden migranten erin geslaagd de grensovergang naar Melilla over te steken.

Overtocht naar de EU
Spanje en Marokko hebben hun diplomatieke betrekkingen afgelopen maart genormaliseerd. Het geschil over de voormalige Spaanse kolonie Westelijke Sahara, die in 1976 door Marokko werd geannexeerd, had voor jarenlange spanningen gezorgd. Vorig jaar had Marokko uit rancune de controles voor Melilla hebben versoepeld.

De regering in Rabat claimt zowel Melilla als de tweede exclave, Ceuta, aan de Straat van Gibraltar. In de buurt van de twee gebieden wachten tienduizenden Afrikanen, voornamelijk uit de landen ten zuiden van de Sahara, vaak op een kans om de EU binnen te komen. Meestal proberen enkele honderden mensen tegelijk de grenswachters te verrassendoor een massale bestorming en zo de grens over te komen.

Poetin: 'binnenkort raketten met mogelijkheid tot kernkop naar Wit-Rusland'

Rusland zal binnenkort raketten die kunnen worden voorzien van een kernkop leveren aan Wit-Rusland. Zoals de Russische president Vladimir Poetin aankondigde tijdens een ontmoeting met het Wit-Russische staatshoofd Alexander Loekasjenko, zal Wit-Rusland de "komende maanden" het Iskander-M-raketsysteem van Rusland ontvangen, dat ook kan worden uitgerust met kernkoppen.

Poetin bood Loekasjenko ook aan om Wit-Russische gevechtsvliegtuigen te upgraden, zodat ze in de toekomst ook kernwapens kunnen dragen. Het Wit-Russische leger heeft veel Sukhoi Su-25 straaljagers, die zouden kunnen worden "verbeterd", zei Poetin aan het begin van een ontmoeting met Loekasjenko in St. Petersburg. De modernisering moet worden uitgevoerd in vliegtuigfabrieken in Rusland en tegelijkertijd kan dan de opleiding van het personeel starten. 

Loekasjenko zei tijdens de bijeenkomst met Poetin dat hij zich zorgen maakte over het "agressieve" beleid van buurlanden Litouwen en Polen. 

Loekasjenko sprak in mei al de wens uit om het krachtige wapensysteem Iskander-M te kopen. "Met zo'n uitrusting is het een heel ander leger", zei de autocratische leider van zijn strijdkrachten. De Wit-Russische dictator kondigde ook aan dat hij van plan is het S-400 luchtverdedigingssysteem van Rusland te kopen.

De Iskander-raketten en kruisraketten worden afgevuurd vanuit zware vrachtwagens en hebben een bereik tot 500 kilometer. Ze kunnen conventionele of nucleaire kernkoppen dragen. De S-400 kan vliegtuigen en inkomende raketten aanvallen binnen een straal van 400 kilometer. Loekasjenko had in 2020 hulp nodig van Poetin om zich te verweren tegen sterke protesten van zijn eigen bevolking.

WK langebaanzwemmen afgesloten met wereldrecord en tóch geen diskwalificatie

In Budapest is zaterdagavond het wereldkampioenschap langebaanzwemmen afgesloten. Er stonden uiteraard alleen nog finales op het programma, met alleen Nederlandse deelname in het slotstuk van het WK.

50m rugslag mannen
Na een spannende strijd ging het goud naar de Amerikaan Justin Ress, maar toch niet: hij werd gediskwalificeerd en dus ging het goud in 24,14 seconden naar zijn landgenoot en vriend Hunter Armstrong. De Pool Ksawery Masiuk werd in 24,49 seconden tweede, voor de Italiaan Thomas Ceccon (24,51). Later in de sessie ging het toch anders: de diskwalificatie van Ress, die bij de aantik niet volledig onder water zou zijn geweest, werd ongedaan gemaakt en zijn 24,12 was alsnog goud waard.

50m schoolslag vrouwen
Benedetta Pilato was de topfavoriete, maar de jonge Italiaanse haalde het goud niet: de teruggekeerde Litouwse Ruta Meilutyte tikte in 29,70 seconden aan als wereldkampioene. Pilato pakte in 29,80 seconden zilver, voor de 29,90 van de bronzen Zuid-Afrikaanse Lara van Niekerk.

1500m vrije slag mannen
Gregorio Paltrinieri pakte na honderd meter de leiding en dat was het begin van een uiterst indrukwekkend optreden van de Italiaan. Lange tijd zat hij onder Sun Yang's wereldrecord uit 2012, maar het bizarre eindschot van de Chinees destijds was iets teveel. Wel pakte Paltrinieri in 14:32,80 minuten, een supertijd, zeer overtuigend de wereldtitel, voor de Amerikaan Bobby Finke (14:36,70) en de Duitser Florian Wellbrock (14:36,94).

50m vrije slag vrouwen
Net als in 2017 was niemand beter dan Sarah Sjöström. De wereldrecordhoudster snelde in de finale naar het goud in 23,98 seconden, voor de Poolse Katarzyna Wasick (24,18) en twee winnaressen van brons: de Australische Meg Harris en de Amerikaanse Erika Brown tikten beiden na 24,38 seconden aan.

400m wisselslag vrouwen
Summer McIntosh is de nieuwe ster van het Canadese zwemmen en de 15-jarige sensatie liet er ook hier geen gras over groeien. Katie Grimes kwam in de slotfase nog wel dichtbij, maar McIntosh snelde in een wereldjuniorenrecord van 4:32,04 naar het goud, voor Grimes (4:32,67) en diens landgenote Emma Weyant (4:36,00). Thuisheldin en vijfvoudig wereldkampioene Katinka Hosszu kwam niet verder dan plek vier op het onderdeel waarop ze ooit zo ongenaakbaar was.

4x100m wisselslag mannen
Op basis van de geschiedenis zou de VS torenhoog favoriet zijn, maar op basis van dit WK leek Italië een bijzonder serieuze uitdager. Met Thomas Ceccon en Nicolo Martinenghi hadden Ryan Murphy en Nic Fink de individuele wereldkampioenen op de rug- en schoolslag tegenover zich, waarna Federico Burdisso de voorsprong op de vlinderslag vast hield tegen Michael Andrew. Alessandro Miressi moest het afmaken tegen Ryan Held en dat deed hij in een fantastische strijd: goud voor Italië in 3:27,51 minuten, voor de VS (3:27,79) en de Britse ploeg (3:31,31).

4x100m wisselslag vrouwen
Aan het eind werd het nog even spannend, maar uiteindelijk waren Regan Smith, Lilly King, Torri Huske en Claire Curzan namens de VS simpelweg te sterk voor de rest: goud in 3:53,78 minuten. Zilver was in 3:54,25 voor Australië, voor de 3:55,01 van Canada. Kira Toussaint, Tes Schouten, Maaike de Waard en Marrit Steenbergen zwommen in 3:57,24 naar plek vijf en een nieuw Nederlands record.

Sieverodonetsk 'volledig' veroverd door het Russische leger

Na wekenlange gevechten is de strategisch belangrijke stad Sieverodonetsk in het oosten van Oekraïne nu volledig in handen van het Russische leger, aldus de burgemeester.

De stad is "volledig bezet" door de Russische strijdkrachten, zei burgemeester Oleksandr Strjuk op de Oekraïense televisie.

Oekraïense troepen hebben zich uit de stad teruggetrokken en zich verplaatst naar andere posities. Het Oekraïense leger had vrijdag de terugtrekking uit de stad bevolen. Dit zou een paar dagen moeten duren.

Sievjerodonetsk is tot nu toe een van de laatste delen van Loehansk dat nog niet was veroverd door Russische en pro-Russische strijders. Vandaag de dag wonen er nog enkele duizenden mensen in de stad.

Biomassa: hoe 'schoon' is energie uit organisch afval en energie uit planten nu echt?

Schone energie uit steeds opnieuw aangroeiende hulpbronnen en uit organisch afval. Biomassa klinkt als een perfecte alternatieve energiebron. Wereldwijd komt minimaal 5% van de energie uit biomassa. Maar wat houdt het precies in als we organische stoffen gebruiken voor brandstof of elektriciteit? En zit er verschil tussen het gebruik van organisch-afval en het gebruik speciaal voor biomassa gekweekte planten/bomen ten behoeve van energie? 

Oekraïne: meer Russische raketaanvallen, ook vanuit Wit-Rusland

Volgens Kyiv heeft Rusland raketten afgevuurd op verschillende Oekraïense regio's, ook vanuit buurland Wit-Rusland. Het persbureau Unian meldde dat er explosies zijn waargenomen in de gebieden Khmelnytskyi, Lviv, Mykolaiv, Zhytomyr en Chernihiv.

De regio Dnipropetrovsk werd ook beschoten met artillerie. Volgens burgemeester Serhiy Sukhomlin vielen alleen al 24 raketten in de buurt van Zhytomyr - een grote stad ten westen van Kyiv. Daarbij kwam een soldaat om het leven. Volgens de Oekraïense generale staf vuurde Rusland de raketten af op Zjytomyr en Tsjernihiv vanuit Wit-Rusland. De ex-Sovjetrepubliek onder dictator Alexander Loekasjenko beweert zelf neutraal te zijn in de oorlog die nu al meer dan vier maanden duurt.

Oekraïne beschuldigt Rusland ervan zijn bondgenoot Wit-Rusland bij de oorlog te willen betrekken. "De aanval van vandaag houdt rechtstreeks verband met de inspanningen van het Kremlin om Wit-Rusland als partner in de oorlog in Oekraïne te slepen", zei het directoraat-generaal van de Oekraïense inlichtingendienst, dat rapporteert aan het ministerie van Defensie, op Telegram.

Tienduizenden Georgiërs eisen EU-lidmaatschap

In de Georgische hoofdstad Tbilisi gingen vrijdag zo'n 120.000 mensen de straat op om te protesteren voor de toetreding tot de EU en tegen hun eigen regering. De demonstranten zwaaiden met Georgische en EU-vlaggen en riepen op tot het aftreden van premier Irakli Garibashvili - een dag nadat de EU het land de status van kandidaat-lidstaat had ontzegd.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy sprak de menigte toe in een videoboodschap tijdens de protesten: "We zijn vrije mensen, vrije landen en zullen altijd vrij blijven. Oekraïne zal Georgië helpen zijn weg naar Europa te vinden." Oekraïne en Georgië staan voor altijd bij elkaar, zei hij onder applaus van de menigte.

Tijdens een topontmoeting in Brussel op donderdag verklaarde de EU Oekraïne en Moldavië tot EU-toetredingskandidaten, maar Georgië niet. EU-Raadsvoorzitter Charles Michel had verklaard dat de EU in principe ook bereid is Georgië de status van kandidaat-lidstaat te geven. Hiervoor zouden echter nog een aantal hervormingen in het land moeten worden doorgevoerd.

Greenpeace: G7-landen investeren te weinig in hernieuwbare energie

Volgens een studie investeren de G7-landen, bestaande uit Canada,Duitsland, Frankrijk, Italië,Japan, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, gemiddeld bijna net zoveel geld in de klimaatschadelijke brandstoffen kolen, olie en gas als in de uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen.

Milieuorganisatie Greenpeace meldt, onder verwijzing naar een analyse van de New Economics Foundation (NEF), dat de zeven grote deelnemende geïndustrialiseerde landen nog geen tien procent hebben geïnvesteerd van het bedrag dat nodig zou zijn om de klimaatvriendelijke herstructurering van de economie en om de opwarming van de aarde te beperken tot minder dan 1,5 graad Celsius.

"Het is onaanvaardbaar dat rijke geïndustrialiseerde landen enorme bedragen blijven investeren in energie die al onze middelen van bestaan vernietigt", zei Greenpeace-energiedeskundige Jonas Ott voor de start van de G7-top in Elmau, Beieren. Als het doel van 1,5 graad nog steeds moet worden bereikt, zouden alle fondsen moeten worden besteed aan de uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen in plaats van door te gaan met het promoten van fossiele brandstoffen. De hernieuwbare energiebronnen zijn waterkracht, zonne- en windenergie, maar ook biomassa en geothermische energie.

Uit het onderzoek blijkt dat de kloof tussen de geplande en benodigde investeringen in klimaatbescherming groot is. "Uit de analyse blijkt duidelijk dat de grootste industrielanden hun verantwoordelijkheid voor een klimaatvriendelijke wereld niet waarmaken", zegt Ott. De G7 hebben daarom de taak om met onmiddellijke ingang aanzienlijk meer te investeren in hernieuwbare energiebronnen en hun technologische knowhow te gebruiken om de wereldwijde energietransitie te initiëren.

Natuurbeschermers: duizenden dolfijnen gestorven door de Russische oorlog

Natuurbeschermers brengen de dood van duizenden dolfijnen in de Zwarte Zee in verband met de Russische agressieoorlog in Oekraïne.

Volgens ecoloog Ivan Ruzev, lid van de National Academy of Sciences van Oekraïne, zijn er minstens 3.000 dieren gestorven. Het gebruik van sonartechnologie en explosies vernietigden de gevoelige navigatiesystemen van de dieren. Ze kunnen niet meer genoeg vis vangen en zijn daardoor vatbaarder voor infectieziekten. Daardoor sterven er meer dieren. Volgens hem zijn er ook meldingen van dode dieren uit Bulgarije en Roemenië. Rusev werkt voor een nationaal park bij de havenstad Odessa.

Noorwegen: 2 doden en 19 gewonden bij terroristische aanslag nabij gaybar Oslo

Bij een schietpartij in de buurt van een homobar aan de vooravond van de Pride-parade in Oslo zijn twee doden gevallen, 21 mensen raakten gewond waarvan 3 ernstig. De politie gaat uit van één dader en beschouwt de zaak als een terroristische aanslag.

Noorse functionarissen deelden mee dat de vermeende schutter bij de politie bekend stond als een mogelijk geradicaliseerde islamist en een geschiedenis van psychische aandoeningen had. De Pride-parade van Oslo, die voor zaterdag was gepland, is afgelast.

De politie zei dat de vermeende schutter sinds 2015 bij de politie bekend stond als een vermoedelijke radicale islamist. De autoriteiten behandelen het incident als een "daad van islamistisch terrorisme", zeiden de functionarissen, eraan toevoegend dat de verdachte een geschiedenis van psychische aandoeningen heeft gehad.

De verdachte "heeft een lange geschiedenis van geweld en bedreigingen" en staat sinds 2015 op de radar van de Noorse binnenlandse inlichtingendienst PST "in verband met zorgen over zijn radicalisering" en lidmaatschap "van een islamistisch extremistisch netwerk", vertelde PST-chef Roger Berg. Een persconferentie.

Eerder bevestigde de politie dat twee mensen zijn gedood en meer dan een dozijn gewond zijn geraakt bij de schietpartij, die slechts enkele uren voor de jaarlijkse Pride-parade .

De organisator van de parade, Oslo Pride, zei dat de politie hen heeft geadviseerd het evenement te annuleren.

"Oslo Pride dringt er daarom bij iedereen op aan die van plan was deel te nemen of de parade te bekijken om niet te komen opdagen. Alle evenementen in verband met Oslo Prides zijn geannuleerd", aldus de organisatoren op de officiële Facebook-pagina van het evenement.

Wat is bekend over de schietpartij
Het incident deed zich voor nabij de 'London Pub' in het centrum van Oslo. De Noorse omroep TV2 toonde beelden van mensen die in paniek door de straten rennen terwijl op de achtergrond schoten klonken.

De politie van Oslo zei in een tweet dat twee mensen bij de aanslag gedood waren. Drie mensen raakten ernstig gewond en 19 kregen medische behandeling, voegde ze eraan toe.

"Ik zag een man aankomen met een tas, hij pakte een pistool en begon te schieten", zegt getuige Olav Roenneberg, die werkt voor de publieke omroep NRK. "Eerst dacht ik dat het een luchtpistool was. Toen schoot hij het raam van de bar stuk begreep ik dat ik dekking moest zoeken."

"De schietpartij  buiten de London Pub in Oslo was een wrede en diep schokkende aanval op onschuldige mensen", zei premier Jonas Gahr Stoere in een Facebook-bericht.

Hij voegde eraan toe dat de schietpartij angst en verdriet had veroorzaakt in de LGBTQ-gemeenschap. "We staan allemaal achter jullie", schreef Stoere.

Politie heeft verdachte aangehouden
De politie zei dat een 42-jarige Noorse burger van Iraanse afkomst enkele minuten nadat hij begon te schieten is aangehouden. Hij kon met hulp van burgers worden aangehouden, aldus de politie.

Volgens de politie zou de verdachte alleen hebben gehandeld. Ze zeiden dat ze twee wapens, waaronder een volautomatisch pistool, op het plaats delict hebben aangetroffen.

"Er is reden om aan te nemen dat dit een haatmisdrijf is", zei een politiefunctionaris tegen verslaggevers in Oslo. "We onderzoeken of de Pride het doelwit was of dat er andere motieven meespeelden." 

83.000 mensen met autisme zitten werkloos thuis: 'Enorme waste of potential'

Alex heeft autisme en werkt fulltime als datamanager op de Vrije Universiteit Amsterdam. Hoogleraar autisme Sander Begeer op de Vrije Universiteit nam hem in dienst om zijn onderzoeksdata te beheren. Dat er veel autisten niet op de arbeidsmarkt te vinden zijn, vindt Begeer “een enorme waste of potential“. Hij wijst erop dat autisten vaak gemiddeld tot hoogopgeleid zijn. Dat ze desondanks vaker thuiszitten vindt hij “heel erg zorgelijk”.

Volgens Begeer zijn autisten erg geschikt voor tal van sectoren. “Het misverstand bestaat dat als je denkt aan de hyperfocus bij autisten, dat vaak wordt gekoppeld aan werk met data of bijvoorbeeld wiskunde. Maar het kan ook handig zijn voor mensen die werken in bijvoorbeeld de mode-industrie of met andere mensen.”

Volgens Alex is het juist gunstig voor een werkgever om autisten in dienst te nemen. “Mensen met autisme zijn heel precies en perfectionistisch. Er zijn daarom ook bedrijven die juist op zoek zijn naar mensen met autisme, zoals Microsoft.”

Assen gaat weer uit zijn dak tijdens de 91e TT

Dit weekend vind de 91e editie van de Motul TT in Assen plaats. Voor liefhebbers van de motorsport, brandend rubber en friet is het het mooiste weekend van het jaar.

De TT (Tourist Trophy) Assen is een jaarlijkse motorrace op het Circuit van Drenthe bij Assen, in de Nederlandse provincie Drenthe. Vanaf 2016 wordt de TT Assen gehouden op zondag in het laatste weekend in juni, voorheen werd deze traditioneel op de laatste zaterdag van juni verreden.

Alle Grand Prix klassen komen tijdens de Dutch TT aan bod. Door de inkrimping van het aantal klassen zijn dit thans Moto3, Moto2, MotoGP en de MotoE. De MotoE maakte in 2021 haar debuut.

Vroeger maakten 50 cc/80 cc, 125 cc, 250 cc, 350 cc, 500 cc en zijspannen hier deel van uit. Sinds enige jaren wordt de zijspanklasse verreden in een apart kampioenschap, maar maakt deze geen deel meer uit van de Grand Prix.

Voorafgaand aan de Dutch TT zijn er, zoals voor elke Grand Prix, enkele trainingen en een kwalificatie voor het bepalen van de startposities van de race. In de week voor de racedag wordt in Assen het TT Festival gehouden, waarin verschillende aspecten van de motorsport te zien zijn. Verder is er een kermis en zijn er meerdere dagen muziekconcerten, dj's en ander vermaak, met onder meer de beroemde TT Nacht voorafgaand aan de racedag.

Voorzitter Bij1 stapt op: "Ben als zwarte vrouw nog nooit zo respectloos behandeld"

Jursica Mills, voorzitter van politieke partij Bij1, stapt per direct op zo heeft ze in een interne mail laten weten. De kritiek die Mills uit in haar mail is niet mals en haar ervaringen binnen de partij lijken haaks te staan op alles wat Bij1 wil uitdragen. De afgetreden voorzitter noemt de partijcultuur 'toxisch' en zegt respectloos te zijn behandeld.

Bij1 beschrijft zichzelf op de eigen website als "een politieke partij die staat voor een Nederlandse samenleving met gelijke rechten en gelijke kansen voor iedereen. Een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn en onze verschillen niet worden veroordeeld, maar gewaardeerd". Maar die sfeer blijkt er blijkens de mail van Mills niet echt te hangen intern.

Volgens het Parool stelt Mills dat Bij1 "vol is van toxiciteit, vriendjespolitiek en tegenstrijdigheden". Woorden die lijken op die van de weggestuurde nummer 2 van de Tweede Kamerlijst Quincy Gario vorig jaar. De vertrokken voorzitter voegt daar aan toe dat waar de partij in de politieke arena voor staat, binnen Bij1 niet bepaald leidend is. "Ik heb gezien dat leden graag rechtvaardigheid willen totdat een rechtvaardig besluit niet bij hen in het straatje past. Dat leden graag een platte organisatie willen, maar nooit verantwoordelijk willen zijn voor hun eigen gedrag. En ga zo maar door. Ik ben als zwarte vrouw nog nooit zo respectloos, niet zuiver/integer of ongerechtvaardigd benaderd en behandeld en dat allemaal onder het mom van kritiek. Laat dat maar even bezinken."

Mills werd begin 2021 voorzitter van Bij1 en zou het komende maand in een voorzittersverkiezing opnemen tegen Rebekka Timmer (tot februari ook bestuurslid). Die aanstaande verkiezing liep al uit op een sof nadat Timmer zich terugtrok als kandidaat. Timmer stapte eerder op als bestuurslid uit onvrede met de koers van de partij maar stelde zich onlangs alsnog kandidaat voor de functie van voorzitter. De selectiecommissie gaf vervolgens een negatief advies over de kandidatuur van Timmer, die kan rekenen op brede steun binnen Bij1 en daarom tegen het advies in kandidaat bleef.

Tegenover het Parool geeft Mills aan de gang van zaken rond Timmer niet te waarderen. "Het gaat over Rebekka. Zij heeft van de selectiecommissie een negatief advies gekregen, maar zet toch door. De manier hoe leden daarmee omgaan vind ik aanstootgevend. Als minder bekende leden een negatief advies krijgen, vinden ze dat oké. Maar bij Rebekka gaan mensen actie ondernemen."

Timmer wordt binnen de partij gesteund door diverse afdelingen en door Bij1-Tweede Kamerlid Sylvana Simons. Dat laatste is niet vreemd aangezien ze voor de Tweede Kamerfractie werkt in Den Haag. Timmer betekende daarnaast veel voor de opbouw van de jonge partij.

"Juist in een tijd waarin we streven naar radicale gelijkheid moeten we soms ons gedrag aanpassen ten behoeve van gelijkwaardigheid. Dat moet je doortrekken naar al ons handelen, ook als je je ongemakkelijk voelt. Heel veel mensen binnen de partij zijn niet integer. Ik ben zeer teleurgesteld", zo stelt Mills in het Parool.

141 Amsterdammers besmet met apenpokkenvirus

Bij de GGD in Amsterdam zijn 141 besmettingen met apenpokken bekend. Dat blijkt uit een brief van wethouder Shula Rijxman (Publieke Gezondheid en Preventie). In heel Nederland staat de teller op 167 besmettingen. Zo meldt AT5.

Er is sprake van een 'stijgende lijn' van het aantal besmettingen. Dat komt volgens Rijxman omdat de tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste symptomen van de ziekte met een tot drie weken relatief lang is. "Het gaat hier duidelijk niet om een exponentiële groei, waar bij corona wel sprake van was", stelt de wethouder.

Tot gisteren zijn er 238 mensen getest. In 141 van die gevallen ging het dus inderdaad om een besmetting met het apenpokkenvirus. 140 keer ging het om mannen die seks hebben met mannen, op een uitzondering na. "Recent is er een besmetting vastgesteld, die afwijkt van deze trend", schrijft Rijxman. 

Om nieuwe besmettingen te voorkomen is er naast de mogelijkheid tot testen, diagnose en bron- en contactonderzoek ook met voorlichting gestart. Zo zijn er posters in horecazaken en op sekslocaties opgehangen en zijn in de datingapps GrindR en Hornet meldingen over apenpokken te zien.

"Voor zo ver nu bekend is een besmetting met het virus voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar is het wel erg vervelend", schrijft Rijxman. "De verschijnselen lijken op die van een besmetting met pokken, maar verloopt in het algemeen veel milder. Een infectie met het monkeypoxvirus leidt onder andere tot (uitgebreide) huidafwijkingen, jeuk en pijnlijke opzetting van lymfeklieren."

Ze raadt Amsterdammers met vragen en zorgen aan om de GGD te bellen.

Dagboek van Anne Frank vandaag 75 jaar geleden voor het eerst uitgegeven

Vandaag precies 75 jaar geleden, op 25 juni 1947, werd het eerste dagboek van Anne Frank uitgegeven. Ter gelegenheid hiervan is er vanaf vandaag een expositie in het Anne Frank Huis. Zo meldt AT5.

Op haar dertiende verjaardag krijgt Anne Frank het inmiddels wereldberoemde dagboek. Nog geen maand later vlucht de familie Frank naar de plek die nu bekend staat als het achterhuis. Hier zitten ze twee jaar ondergedoken tot de nazi's in 1944 hun schuilplaats ontdekken en alle onderduikers arresteren.

Gedurende de twee jaar schrijft Anne Frank in haar dagboek. Ook zij zelf fantaseert er dan al over om haar verhaal te publiceren: "Stel je eens voor hoe interessant het zou zijn als ik een roman van het achterhuis uit zou geven."

Anne's vader Otto Frank is de enige die de oorlog overleeft. Hij keert in 1945 terug naar Amsterdam, waar hij het dagboek van zijn dochter aantreft. Otto besluit om Anne's dagboek te publiceren. Op 25 juni 1947 verschijnt Nederlandse uitgave. Hiermee komt Anne's wens ruim twee jaar na haar overlijden alsnog uit.

De tentoonstelling
De nieuwe tijdelijke expositie in het Anne Frank Huis neemt de bezoeker mee door de geschiedenis van Het Achterhuis en schetst zo de enorme impact die het dagboek heeft achtergelaten. Zo bracht het dagboek door de jaren heen fiilms en voorstellingen voort en is het verhaal ook nu nog niet aan relevantie verloren.

In 1950 volgde ook een Franse en een Duitse uitgave van het dagboek. In 1952 werd het boek in het Engels gebubliceerd. Vandaag de dag staat de teller op ruim 70 vertalingen. Wereldwijd werden er in de afgelopen 75 jaar zo'n 25 miljoen exemplaren van Het Achterhuis verkocht.

FOK! Wat een weer: ja en nee

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Yo!

Ik zit hier met een kater van jewelste. Ik had veel verwacht van vandaag, maar dat ik hier nu tegen een strakblauwe hemel zit aan te kijken had ik zeker geen rekening mee gehouden. Dit was dan ook volstrekt niet de bedoeling en dat maakt mij héél erg boos.

Buien waren en zijn er wel degelijk. Vanaf gisteravond tot nu zijn er lokaal grote hoeveelheden gevallen die ik gisteren al aankondigde. Helaas werd uw Primeurman slechts bedeeld met 13 mm, terwijl er in alle richtingen om mij heen aanzienlijk meer gevallen is. Het onweer was vaak pittig. In Beverwijk viel 44 mm, Purmerend 32 mm, maar ook in Amsterdam Poppendorp viel 40 mm. Tegelijkertijd in Zandvoort 25 mm. 

Elders in den lande is er met name in Limburg heel veel gevallen. In Echt kwam men tot 80 mm, en ook Maastricht kwam op de proppen met méér dan 40 mm. Ook in het noorden waren met name in de ochtensd felle buien actief. 

In de loop van de dag ontstonden er nieuwe buien en die zijn er nu nog steeds. Uiteraard zijn er bepaalde regio's die op professionele wijze ontweken worden. En zoals ik al zei, daar schijnt nu de zon volop. 

Uiteindelijk lossen de buien vanavond op en klaart het overal op. Komende nacht blijft het dan rustig en droog.

Zaterdag zien we vooral zon in de oostelijke helft, terwijl de westelijke helft meer bewolking gaat krijgen. Uiteindelijk gaan daar ook een aantal buien ontstaan. Onweer is daarbij mogelijk. Pas in de avond trekken de buien verder landinwaarts.

In gebieden waar de zon schijnt loopt het kwik op tot 23 graden. In de bewolkte gebieden zal het ongeveer 21 graden worden. De westelijke wind is matig tot vrij krachtig. 

Fijn weekend! 

DeZaan6 (Foto: DJMO)
De Zaan van de andere kant gezien. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.