NAVO-landen kondigen meer wapens voor Oekra´ne aan

Staatshoofden en regeringsleiders van verschillende NAVO-landen hebben Oekraïne nog een levering van zware wapens beloofd. Het land zou meer van dit soort wapens moeten hebben en partners en bondgenoten van de militaire alliantie zouden daar nu op aandringen, zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg na een bijeenkomst 's avonds in de ambtswoning van de Nederlandse premier Mark Rutte in Den Haag.

Na de Russische invasie van Oekraïne heeft het bondgenootschap zijn vermogen om elke centimeter van het NAVO-grondgebied te verdedigen al vergroot. De volgende stappen zullen worden gezet op een NAVO-top die eind juni in Madrid is gepland. Stoltenberg ging niet in detail.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft kritiek geuit op hoeveelheid militaire steun voor Oekraïne tot nu toe. Het land blijft vragen om meer zware wapens. "We hebben niet genoeg gedaan om Oekraïne te verdedigen, om het Oekraïense volk te helpen hun vrijheid en soevereiniteit te verdedigen", zei hij. "Waar is onze geloofwaardigheid als Oekraïne faalt? Kunnen we ons voorstellen dat Oekraïne faalt en alles weer normaal wordt? Ik hoop van niet."