FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 juni 2022

Random Pics van de Dag #651

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Medvedev: 'OekraÔne bestaat binnenkort misschien niet meer'

De voormalige Russische president Dmitri Medvedev heeft openlijk gedreigd na mogelijke gasleveringen door het Westen aan Oekraïne. Medvedev schreef op Telegram dat hij had gelezen dat Oekraïne vloeibaar gas had ontvangen van zijn 'bazen in het buitenland' en dat het land dat binnen twee jaar wilde betalen.

Medvedev schreef verder: "Maar de vraag is, staat Oekraïne over twee jaar nog op de wereldkaart?"

Medvedev is vice-voorzitter van de Russische Veiligheidsraad. Hij was president van Rusland van 2008 tot 2012 en daarna premier tot 2020. Sinds het begin van de oorlog heeft hij herhaaldelijk extreme uitspraken gedaan over Telegram.

De Oekraïense presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak twitterde dat Oekraïne bestaat en zal blijven bestaan. "Maar waar zal Medvedev over twee jaar zijn? - Dat is de vraag."

EMA start beoordelingsproces voor aangepast coronavaccin van Biontech / Pfizer

Het EU-geneesmiddelenbureau EMA is een versnelde procedure gestart voor een nieuw coronavaccin van de fabrikanten Biontech en Pfizer, dat is aangepast aan virusvarianten.

Het vaccin is bedoeld om meer gerichte bescherming te bieden tegen bijvoorbeeld de omikron-variant, volgens de EMA.Tot nu toe is er in de EU geen vaccin goedgekeurd dat zich ook richt op varianten van het coronavirus. De snelle procedure moet ervoor zorgen dat de gezondheidsautoriteiten van de EU-landen tijdig de aangepaste vaccins hebben aangeschaft voor een mogelijke nieuwe golf van besmettingen in het najaar. Pfizer en Biontech willen ook het goedkeuringsproces starten bij de Amerikaanse Food and Drug Administration.

VS: aanslag op Reagan schutter Hinckley niet langer onder toezicht

Meer dan 40 jaar na het neerschieten van de toenmalige Amerikaanse president Reagan zijn alle gerechtelijke voorwaarden voor de schutter John Hinckley geschrapt. Dat meldt de 67-jarige op Twitter.

Hinckley opende in 1981 het vuur op Reagan in Washington, waarbij hij hem ernstig verwondde. Ook zijn woordvoerder Brady en twee beveiligers raakten gewond. Een jury sprak de moordenaar vrij van alle aanklachten omdat hij geestelijk niet in orde was op het moment van de misdaad. Hij verbleef tot 2016 in een psychiatrisch ziekenhuis en moest toen voldoen aan de eisen van de rechtbank. Afgelopen herfst stemde het ministerie van Justitie ermee in om het toezicht op Hinckley te beëindigen.

Twee Amerikaanse soldaten in Russische gevangenschap

Twee voormalige Amerikaanse soldaten zijn gevangengenomen in gevechten met Russische troepen in Oekraïne. Volgens de British Telegraph namen de twee deel aan gevechten in de buurt van Charkov.

Alexander Drueke, 39, en Andy Huynh, 27, dienden als vrijwilligers in een reguliere eenheid van het Oekraïense leger. Ze worden beschouwd als de eerste Amerikaanse soldaten die door Rusland gevangen zijn genomen. Net als de Marokkaan Brahim Sadoun en twee Britten Aiden Aslin en Shaun Pinner kunnen ze als "huurlingen" de doodstraf krijgen.

Volgens Moskou moeten de doodvonnissen die zijn opgelegd aan drie buitenlandse strijders uit de gelederen van de Oekraïense strijdkrachten in de pro-Russische separatistische regio Donetsk "een duidelijk voorbeeld zijn voor andere huurlingen", zegt een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Impey de snelste in vierde rit Ronde van Zwitserland

Daryl Impey heeft de vierde rit in de Ronde van Zwitserland gewonnen. In de sprint met een uitgedund peloton was de Zuid-Afrikaan van Israel - Premier Tech te snel voor Michael Matthews en Søren Kragh Andersen af. Stephen Williams behoudt zijn gele leiderstrui.

Vandaag stond opnieuw een rit met enkele heuvels op het programma, maar het was niet de zwaarste rit van deze week, al lag er op vijftien kilometer een stevige beklimming van drie kilometer. Vanuit de start kregen we een kopgroep van drie te zien. Het peloton gaf ze enkele minuten, maar had het trio prima onder controle en voor de slothelling waren ze weer ingelopen.

Op de beklimming van drie kilometer EF Education hield de Amerikaanse ploeg de controle voor Alberto Bettiol, die eerder in deze ronde al naar een tweede plaats sprinten. De sprint van Bettiol werd aangetrokken, maar de Italiaan kwam duidelijk snelheid te kort en vanuit de achtergrond kwam Daryl Impey snel opzetten en zou zegevieren. Hij won voor Michael Matthews en Søren Kragh Andersen. Bettiol kwam niet verder dan een vierde plaats.

BelgiŽ present in Rainbow Six Siege

Operation Vector Glare, het tweede seizoen van het zevende jaar voor Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, is nu speelbaar op alle platformen. Dit nieuwe seizoen introduceert de nieuwe Belgische Operator Sens, een nieuwe Team Deathmatch-map, fase 1 van het nieuwe reputatiesysteem, gameplayverbeteringen en meer.

Operation Vector Glare zet strategie op de voorgrond met de nieuwe aanvaller Sens, een tacticus uit België met militaire ervaring en training in psychologie. Sens is uitgerust met de R.O.U. Projector System gadget waarmee hij een wiel uitzet dat in een rechte lijn beweegt en kleine projectors achterlaat, die zich na een bepaalde tijd vernietigen. De projectors bouwen een muur van licht die het zicht van andere Operators blokkeert. Sens is uitgerust met een POF-9 of een 417 als primair wapen en een SDP 9MM of een GONNE-6 als secundair wapen.

Naast Sens komen er dit seizoen nog meer updates naar de game, waaronder:

  • Close Quarter, een nieuwe Team Deathmatch-map
  • Fase 1 van het reputatiesysteem, met omgekeerde friendly fire sancties, updates aan het annuleren van matches en privacymodus
  • Twee onboarding tools: shooting range, een ruimte om te oefenen, trainen en experimenteren; en Operator guides, handleidingen die spelers informeren over Operators en strategieën
  • Een derde slot voor secundaire wapens voor bepaalde Operators
  • Een optie om de intensiteit van schermtrilling aan te passen
  • Geen Operator-quarantaine meer voor esports

Operation Vector Glare introduceert ook het Squad Up Reactivation Program waarin spelers tot vier voormalige teamgenoten kunnen uitnodigen die tijdens Jaar 7 niet hebben gespeeld. Na het samen spelen van vijf matches, in eender welke PVP-gamemodus, ontvangen beide spelers grote beloningen. Spelers die hun voormalige teamgenoten uitnodigen, verdienen beloningen voor elk van hun vier vrienden die het programma voltooien, waaronder nieuwe Jaar 6 Operators, een nieuwe skin voor een exotisch wapen, Battle Pass-punten en meer. Elke speler die terugkeert en vijf wedstrijden heeft gespeeld, kan een Operator van Jaar 4 of 5 of andere beloningen vrijspelen.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is verkrijgbaar voor PlayStation 5, Playstation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc.

Digimon Survive komt 29 juli uit

Bandai Namco kondigt vandaag aan dat Digimon Survive, de hybride visuele roman en tactische RPG, op 29 juli 2022 naar PlayStation 4 (PlayStation 5-compatibel), Xbox One (Xbox Series X|S-compatibel), Nintendo Switch en pc komt via Steam.

Digimon Survive stuurt spelers naar een mysterieuze wereld vol monsters en gevechten. Spelers kruipen in de huid van protagonist Takuma Momozuka en kunnen de uitkomst van hun avontuur direct beïnvloeden via allerlei mogelijk keuzes, zoals hoe hun Digimon evolueert, de manier waarop ze met NPC's omgaan en nog veel meer.

Fysieke pre-orders voor de titel zijn nu verkrijgbaar. Spelers die de game tussen de release en de eerste maand digitaal kopen, ontvangen Guilmon en HP Support Equipment als bonuscontent. Die content wordt later apart nog verkocht.

IKEA verkoopt fabrieken in Rusland en Wit-Rusland

IKEA ontmantelt zijn resterende activiteiten in Rusland en Wit-Rusland. De Zweedse meubelgigant kondigde aan dat de vier fabrieken in Rusland en de voorraden zullen worden verkocht, het personeel in de filialen afgebouwd en de logistieke kantoren die verantwoordelijk zijn voor import en export gesloten.

Het bedrijf had zijn activiteiten in maart al tijdelijk opgeschort en verwacht deze in de nabije toekomst niet meer te kunnen hervatten.

EU onderneemt actie tegen Verenigd Koninkrijk inzake wijziging Noord-Iers protocol

De Europese Commissie spant een procedure aan tegen het Verenigd Koninkrijk over de geplande wijziging van het Noord-Ierse Protocol. EU-commissaris Sefcovic legde in Brussel uit dat de acties van Londen in strijd zijn met het internationaal recht en een bedreiging vormen voor de vrede in Noord-Ierland.

Als de regering in Londen niet binnen twee maanden reageert op de juridische bezwaren van de EU tegen de nieuwe wet op het Brexit-verdrag, kunnen de Brusselse autoriteiten het VK voor het Europese Hof van Justitie dagen. Concreet wordt één procedure die on hold is gezet, hervat en twee andere opgestart. Deze kunnen leiden tot een procedure voor het Europese Hof van Justitie en een boete voor Londen. Sefcovic benadrukte dat er geen rechtvaardiging was voor een eenzijdige wijziging van het Noord-Ierse Protocol.

Een woordvoerder van de Britse premier Johnson zei 'teleurgesteld' te zijn. De door Brussel gekozen aanpak verhoogt de last voor de burgers in Noord-Ierland en werkt contraproductief.

Het Noord-Ierse akkoord werd gesloten met de Britse regering in de nasleep van de Brexit. Het protocol voorziet in speciale douaneregels om de gevoelige grens tussen de Britse provincie Noord-Ierland en de EU-staat Ierland open te houden. Groot-Brittannië ziet zichzelf echter benadeeld door de regels, onder meer omdat er douanecontroles zijn tussen Noord-Ierland en de andere gebieden van het Verenigd Koninkrijk. Een aantal hiervan willen ze nu afschaffen. De plannen die de Britse minister van Buitenlandse Zaken Truss hierover presenteerde, riepen veel weerstand op in de EU.

Mariniers voorbereid op snelle inzet na orkaanramp in Caribisch gebied

Allesvernietigende orkanen in het Caribisch gebied zijn voor de krijgsmacht geen vreemd fenomeen. Nederlandse militairen werden na een dergelijk natuurverschijnsel al vaker ingezet om hulp te bieden en de orde te handhaven. Mocht er wederom een beroep worden gedaan op Defensie, dan kunnen mariniers in elk geval zeer snel te plaatse zijn. Dat hebben ze deze week bewezen.

De Marine Spearhead Task Unit heeft zich grondig voorbereid juist te handelen voor het geval een doemscenario werkelijkheid wordt. In de trainingsversie van afgelopen dagen was de fictieve situatie dan ook beroerd.

Twee opeenvolgende orkanen sloegen genadeloos toe op de Frans-Caribische eilanden, waaronder Guadeloupe. Los van een zwaar getroffen bevolking door alle aangerichte schade, had het eiland te maken met corruptie en plunderende bendes. Daarop klopte Frankrijk bij Nederland aan en vroeg om snel een goed getrainde eenheid te sturen voor hulp.

Binnen 48 uur
De mariniers van de betrokken unit bleken een snelle ontplooiing volledig waar te maken. Na een alarmering was de eenheid binnen de gewenste 48 uur met verschillende middelen inzetbaar. Niet alleen in dit geval, maar in het gehele geweldspectrum bij zowel nationale als internationale aangelegenheden. De volledige unit is bovendien getraind in evacuatie-operaties, humanitaire hulp en rampenbestrijding en het bieden van de helpende hand bij andere noodsituaties.

Zwaardere wapens
De Marine Spearhead Task Unit is flexibel en binnen 120 uur op te schalen naar een uitgebreidere eenheid, onder meer met zwaardere wapens en eigen transportmiddelen. Doordat de marinierseenheid snel weet te handelen, krijgen andere partijen meer tijd om hun activiteiten over te nemen. Denk aan militaire eenheden en civiele organisaties. Om hen voor te bereiden op de situatie ter plekke, brengen de mariniers die alvast in kaart.

2.000 militairen
Voor deze oefening, Caraibes 2022 genaamd, sluiten de mariniers zich aan bij een grote Franse humanitaire hulp en rampenbestrijdings-training. Hierbij zijn in totaal zo’n 2.000 militairen betrokken uit Canada, de Dominicaanse Republiek, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en de Verenigde Staten. Die leveren in totaal 60 voertuigen, 10 vliegtuigen en 10 schepen.

Hobbel
Wat de mariniers precies te wachten staat, weten ze pas bij het betreden van een rampgebied. Daar gaan ze sowieso voortvarend te werk. De eerste hobbel is genomen: de eenheid logistiek met al het materieel gereed te hebben voor inzet.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Nederlander verkiest vakantie met partner boven vakantie met gezin

Zon, zee, weidse uitzichten. Het comfort van een vakantiepark met alles binnen handbereik, of de luxe van een groot zwembad aan de rand van het hotel. Eindelijk rust en tijd om te genieten van elkaar. Als afgelopen periode ons iets heeft geleerd is dat vakantie geen overbodige luxe is. Waar moet dan die fijne vakantie aan voldoen? En wat doen we dan het liefst?

Ondanks de stijgende populariteit van stedentripjes (20%), gaan de meeste mensen het liefst op zomervakantie (44%). Dat blijkt uit onderzoek van Interhome* onder een representatieve groep vakantiegangers, mannen en vrouwen van 18 t/m 70 jaar die affiniteit hebben met reizen. Met de uitkomsten van het onderzoek wil Interhome meer inzicht krijgen in het vakantie- en reisgedrag van de consument. Stedentripjes zijn vooral favoriet onder Nederlandse jongvolwassenen tussen 25 en 34 jaar (27%) en het minst aantrekkelijk onder mensen uit het Oosten des lands (15%).

Vakantiehuisjes populair
Een hotel heeft overall de voorkeur als verblijf, en dan opvallend vaak onder respondenten afkomstig uit de drie grote randsteden van het land: 43% van de Randstedelingen geeft aan het liefst in een hotel te verblijven. Ook vakantiehuisjes op een resort of helemaal vrijstaand in een dorp of stad worden graag geboekt (circa 20%).

Gezin op tweede plaats
Van de vakantiegangers die meededen aan het onderzoek heeft het gros een gezin (32%). Daarom is de uitkomst van de vraag: ‘met wie ga jij het liefst op vakantie?’ op z’n minst verrassend: meer dan 40% geeft aan het liefst alleen met de partner op vakantie te gaan. En in het Zuiden van Nederland is dat zelfs 54%. Op de tweede plaats volgt het gezin, met iets meer dan 30%. Het minst aantrekkelijk was op stap met de schoonfamilie, een schamele 1% gaf hieraan de voorkeur.

Online reviews populair onder jongeren
Voor velen ligt de voorpret van de vakantie in het boeken van de accommodatie. We houden van veel keuze, daarom oriënteren en boeken we het liefst via overkoepelende sites met een ruim aanbod (38%). Maar ook boeken op de site van de accommodatie zelf gebeurt vaak, bij respondenten uit de randgemeenten is dit maar liefst 56%. Iets meer dan de helft van de Nederlandse jongeren tussen 18 en 24 jaar laat zich eerder leiden door online reviews of social media-berichten bij het boeken van een accommodatie.

Rolbevestigend: vrouwen ruimen op
En als je dan eindelijk op jouw paradijselijk plekje bent aangekomen, wat doe je dan? De meesten pakken gelijk hun koffer uit en richten de kamer of het huis in (54%). Vrouwen zijn eerder geneigd van hun vakantiestek een ‘thuis’ te maken dan mannen. Het scheelt dan wel als alles schoon en fris is; hygiëne wordt namelijk door 50% van de Nederlandse ondervraagden als een belangrijk pluspunt gezien van een accommodatie. Bijna 20% van de respondenten uit de drie grote gemeenten trekt direct de zwembroek aan voor een plons in het zwembad. Hoewel het merendeel alles uitpakt, leeft toch nog zo’n 44% gedurende de vakantie vanuit de koffer. Vooral jongeren zijn hier erg bedreven in.

Ontspanning soms een opgave
Volledig ontspannen zijn op je vakantie, dat is helaas niet iedereen gegund. Bijna 20% van de mensen heeft minstens een paar dagen nodig om in relax-stand te komen. Een kwart komt direct tot rust wanneer ze op bestemming zijn aangekomen. Respondenten uit de randgemeenten scoren met 61% het best op ontspanning. Bij 5% lukt het helemaal niet te ontspannen tijdens de vakantie. Bij Nederlandse jongvolwassenen is dat zelfs 10%.

Mannen liever naar de sauna
Maar wat dóen we nu eigenlijk het liefst op vakantie? We vinden het hoe dan ook belangrijk dat er om en nabij de accommodatie iets te doen is. De top drie activiteiten ziet er als volgt uit: stipt op één, met ruim 70%, staat uiteten gaan. Daarna volgt wandelen (45%), en ‘pas’ op de derde plaats komt naar het strand gaan (41%). In het Oosten van het land gaat bijna 80% het liefst naar het restaurant. Tot slot een opvallende uitkomst: niet vrouwen, maar mannen laten zich op vakantie graag trakteren op een dagje wellness.

Op vakantie met je partner (Foto:Pixabay)
Op vakantie met je partner (Foto:Pixabay)

Halsema: "Opdrachtgevers voor cocaÔnehandel zitten grotendeels in Amsterdam"

Burgemeester Femke Halsema heeft samen met de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb een brief aan de Tweede Kamer geschreven waarin ze hun zorgen uiten over de drugseconomie. De criminaliteit speelt vooral in Amsterdam en Rotterdam: "Wij dreigen terecht te komen in een criminele en geweldscultuur die geleidelijk Italiaanse trekken krijgt." Zo meldt AT5.

Leden van de Tweede Kamer zijn op 7 juni in gesprek gegaan met de twee burgemeesters over criminaliteit. In dat gesprek hebben Halsema en Aboutaleb gevraagd om meer prioriteit te geven aan het voorkomen van drugshandel. Ze omschrijven Nederland als 'internationeel knooppunt in de cocaïnehandel', met Amsterdam en Rotterdam in de hoofdrol.

Amsterdam wordt gezien als de kern van de drugshandel. "De ‘kop van de slang’ - de criminele opdrachtgevers voor cocaïnehandel – zit in overgrote mate in Amsterdam", schrijven ze in de brief. "Van de criminele drugsclusters in Nederland, is driekwart overheersend Amsterdams." De kwetsbare lokale gemeenschappen in de stad worden volgens de burgemeesters vergiftigd door crimineel geld.

Uit onderzoek van de gemeente in de Wildemanbuurt in Nieuw-West kwam dat van de ongeveer vijfduizend inwoners er 156 deel uitmaken van het criminele circuit. "Dat is samen goed voor 2995 geregistreerde incidenten (19 per persoon), veelal gelieerd aan drugshandel." AT5 bezocht de probleembuurt eind vorig jaar.

Halsema haalt ook het geweld aan dat bij deze criminaliteit hoort: "Met als tragisch dieptepunt de moorden op de broer van de kroongetuige, advocaat Derk Wiersum en journalist Peter R. De Vries." Die laatste liquidatie wordt vandaag behandeld in de rechtbank. "Deze delicten worden vaak gepleegd door minderjarige en soms zwakbegaafde, gewelddadige daders."

Zakencentrum voor criminaliteit
De stad wordt volgens de burgemeester misbruikt als zakencentrum voor deze criminaliteit. Bijvoorbeeld door internationale ondergrondse drugshandel en dienstverleners in de stad. Naar schatting wordt tussen de 15 en 30 miljard verdiend met criminele cocaïnehandel: "Onze stedelijke economieën worden ontwricht door criminele investeringen, inmenging in de stedelijke cannabissector en in de toerismesector."

De Amsterdamse driehoek heeft geld nodig om zich te kunnen richten op kwetsbare wijken en jonge criminelen. De burgemeesters willen dat er meer versterking bij de politie en het Openbaar Ministerie komt. Daarbij moet er meer worden samengewerkt: "Om de cocaïneketen en criminele netwerken effectief te kunnen verstoren is een sterke intelligencepositie onontbeerlijk. Daarvoor dienen de landelijke en regionale partners de krachten verder te bundelen", staat in de brief.

Ook willen ze dat wetswijzigingen meer voorrang krijgen. Zo zou bijvoorbeeld het delen van lokale informatie over drugshandel en -netwerken met landelijke diensten zoals de politie en belastingdienst makkelijker moeten worden. De burgemeesters willen dat hun steden worden betrokken bij het herzien van zulke wetten: "We zien graag dat onze regio’s gebruikt worden om het nieuwe beleid rond het delen van gegevens vorm te geven, wellicht in een experiment vorm."

Twintig tot dertig jaar nodig
Er is volgens Halsema en Aboutaleb een aanpak van twintig tot dertig jaar nodig om de drugsproblemen structureel op te kunnen lossen: "Dit is onder andere nodig om kwetsbare wijken te versterken en jongere generaties door preventie langdurig een gewenst maatschappelijk perspectief te bieden."

De Kamer debatteert vanavond over de problematiek en de oproep van de twee burgemeesters.

Historische NASCAR-zege Mexicaan Suarez op Sonoma

Voor de NASCAR-liefhebbers keren we nog even terug naar de late zondagavond, want op de Sonoma Raceway in Californië streek men weer neer op een road course. Dat leverde een toch wel historische race op, zo bleek achteraf, hoewel het niet de meest spannende ooit was.

Kyle Larson vertrok van poleposition en had Chase Elliott naast zich, voor Chris Buescher en Michael McDowell. Een geplofte motor voor Bubba Wallace zorgde in stage één voor een caution, waarna Larson en Elliott gewoon nog de kopposities hadden bij de herstart.

Larson reed overtuigend naar de stagewinst, voor Joey Logano en Kyle Busch - onder meer Elliott was al wat eerder binnengekomen voor nieuwe banden. Met Elliott, Ross Chastain, Chris Buescher en Tyler Reddick voorop - Larson moest zich met zijn andere strategie vanaf de 24e plek terugknokken.

Elliott hield de touwtjes stevig in handen, tot hij wederom kort voor het einde van de stage zijn pitstop kwam maken: de crew werkte aan zijn auto buiten het stopvak, waardoor hij de volgende herstart achteraan aan moest sluiten. Ook de nummer twee tot dat moment moest dat: Reddick reed te hard door de pitstraat.

Ondertussen reed Logano naar de stagewinst, voor Aric Almirola. Na de pitstops konden we door met Buescher, Daniel Suarez, Kevin Harvick en McDowell voorop en nog vijftig ronden te gaan - Larson reed op plek twaalf. Suarez nam al snel de leiding over.

Bij het laatste rondje reguliere pitstops ging het fout voor Larson: zijn rechtervoorwiel zat niet goed vast en rolde er even later vanaf. Het leverde een caution op waarna inmiddels iedereen binnen was geweest: Suarez had de leiding weer in handen, voor de duellerende Buescher en McDowell, met Ryan Blaney achter hen.

Kyle Busch spinde iets verder naar achteren en kon een goed resultaat vergeten, maar dat gold niet voor Suarez: hij reed onbedreigd naar zijn eerste overwinning, ruim voor Buescher en McDowell. De Mexicaan werd de vijfde niet-Amerikaanse coureur ooit die een Cup Series-race won, na Mario Andretti (ITA), Juan Pablo Montoya (COL), Earl Ross (CAN) en Marcos Ambrose (AUS).

Fall Guys kondigt Halo-crossover aan met eigen uitvoering Believe-trailer

Fall Guys komt op 21 juni voor het eerst naar Nintendo Switch en Xbox-platformen, tegelijk met wanneer de game free-to-play wordt. Niet veel later staat er een ingame Halo-crossover gepland.

Veel is er niet bekend over dit 'Spartan Showdown'-evenement, hoewel je ongetwijfeld in staat zal zijn de outfit van Master Chief te ontgrendelen. Het meest opvallende is vooral hoe dit evenement werd aangekondigd, door middel van een Fall Guys-versie van wellicht één van de bekendste gamecommercials ooit, de Believe-trailer van Halo 3.

Spartan Showdown zal 30 juni beginnen en tot en met 4 juli in Fall Guys blijven.

Releasedatum WW1-shooter Isonzo bekendgemaakt

M2H en Blackmill Games laten weten dat WW1-shooter Isonzo op 13 september uitkomt op pc, Xbox Series X|S & Xbox One, en PlayStation 5 & 4. Het spel gaat €29.99 kosten.

Isonzo is de derde game in de WW1-gameserie en laat spelers kennismaken met de oorlog in Noordoost-Italië. In hun eerste WW1-shooter Verdun speelde de actie zich vooral af in de loopgraven, Tannenberg breidde de ervaring uit met manoeuvre-oorlogvoering in Rusland en Isonzo gaat letterlijk een niveautje hoger met gevechten op grote hoogte in de Alpen.

NAVO-landen kondigen meer wapens voor OekraÔne aan

Staatshoofden en regeringsleiders van verschillende NAVO-landen hebben Oekraïne nog een levering van zware wapens beloofd. Het land zou meer van dit soort wapens moeten hebben en partners en bondgenoten van de militaire alliantie zouden daar nu op aandringen, zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg na een bijeenkomst 's avonds in de ambtswoning van de Nederlandse premier Mark Rutte in Den Haag.

Na de Russische invasie van Oekraïne heeft het bondgenootschap zijn vermogen om elke centimeter van het NAVO-grondgebied te verdedigen al vergroot. De volgende stappen zullen worden gezet op een NAVO-top die eind juni in Madrid is gepland. Stoltenberg ging niet in detail.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft kritiek geuit op hoeveelheid militaire steun voor Oekraïne tot nu toe. Het land blijft vragen om meer zware wapens. "We hebben niet genoeg gedaan om Oekraïne te verdedigen, om het Oekraïense volk te helpen hun vrijheid en soevereiniteit te verdedigen", zei hij. "Waar is onze geloofwaardigheid als Oekraïne faalt? Kunnen we ons voorstellen dat Oekraïne faalt en alles weer normaal wordt? Ik hoop van niet."

Stalker 2-ontwikkeling gaat door ondanks oorlog

Tijdens de Microsoft Extende Showcase heeft de Oekraïense ontwikkelaar GSC Game World een nieuwe trailer voor hun S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl laten zien. Het spel zal in 2023 verschijnen voor Xbox Series X|S en pc. Eerder zou de game in 2022 uitkomen, maar in dit geval is het goed te begrijpen waarom de releasedatum is uitgesteld.

In een videodagboek zien we dat sommige GSC-medewerkers hebben besloten om hun Oekraïne te verdedigen, terwijl een deel van de ontwikkeling verder gaat in Kiev. Het bedrijf heeft ook een nieuw kantoor geopend in Praag, Tsjechië, waar het grootste gedeelte van de ontwikkeling gaat starten.

 

Klimmers boulderen naar World Cup-zeges in SŁd-Tirol

Voor de liefhebber van sportklimmen keren we nog even terug naar het weekeinde. Er stond weer een mooie World Cup boulderen op het programma in het Süd=Tiroler Brixen, of Bressanone, zo u wilt.

Vrouwen
Natalia Grossman was weer ijzersterk, maar de Amerikaanse - die in de kwalificaties én halve finales elke boulder in één poging topte - kreeg flink tegenstand van Hannah Meul. De Duitse stond net als Grossman na drie boulders op drie tops in vier pogingen, en voor de laatste boulder hadden ze beiden twee pogingen nodig.

Grossman had het in de halve finales beter gedaan, dus als ze de laatste in haar tweede poging zou toppen was de winst binnen en dat lukte. Grossman won dus, voor Meul en de pas 16-jarige Chinese debutante Luo Zhilu, goed voor twee tops en een indrukwekkende derde plek in haar allereerste World Cup-wedstrijd.

Mannen
Yannick Flohé was in topvorm en de Duitser liet dat in de finale mooi zien. Hij mocht als laatste de vierde en laatste boulder betreden en was eigenlijk al zeker van de winst: die pakte hij met twee tops en vier zones in de lastige finale, waarin verder alleen de Brit Maximillian Milne twee tops haalde - hij bleef echter op drie zones steken.

De derde plek ging naar de Japanner Tomoa Narasaki, die met één top in vier pogingen en vier zones dezelfde score noteerde als Lee Doh-yun, maar het in de halve finales beter had gedaan. Plek vijf was voor landgenoot Yoshiyuki Ogata, voor Tomoa's broer Meichi Narasaki.

Starship Troopers RTS-game komt deze week uit

Starship Troopers: Terran Command is een real-time strategiegame van de Belgische studio The Aristocrats. Het strategiespel, gebaseerd op de film uit 1997 van Paul Verhoeven, verschijnt aanstaande donderdag op Steam.

In 2019 werd Terran Command voor het eerst aangekondigd en zou aanvankelijk al eerder uitkomen. De verwachtingen waren echt zo hoog opgelopen dat uitgever Slitherine Games en de Belgische ontwikkelaar zich genoodzaak voelden terug te keren naar de tekentafel. Terran Command werd ruim 330.000 keer gewishlist op Steam.

Het spel bevat uitsluitend een singleplayer campaign met naar eigen zeggen een aangrijpend verhaal, waarin spelers gebruik kunnen maken van verschillende eenheden van de Mobile Infantry, met bekende namen/gezichten uit de sci-fi-actie klassieker van 25 jaar geleden. De verschillende maps waarop gespeeld wordt bevatten veel hoogteverschillen waardoor er tactisch te werk kan worden gegaan. Vanaf aanstaande donderdag is Starship Troopers: Terran Command aan te schaffen op Steam voor €25.

Uitstoot broeikasgassen 11 procent lager in eerste kwartaal 2022

In het eerste kwartaal van 2022 was de uitstoot van broeikasgassen 11 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2021. Dat komt vooral doordat een kwart minder aardgas is verbruikt. Dit melden het CBS en RIVM/Emissieregistratie op basis van de voorlopige kwartaalcijfers over de broeikasgassenuitstoot conform de richtlijnen van de IPCC.

Minder aardgasverbruik
In de elektriciteitssector, de landbouwsector, de industrie en de gebouwde omgeving verminderden de CO2-emissies. Dat komt vooral doordat minder aardgas is verbruikt. De hoge aardgasprijzen speelden een rol, maar ook was het eerste kwartaal van 2022 relatief warmer dan hetzelfde kwartaal in 2021. Dit laatste heeft vooral een dempend effect op het aardgasverbruik in de gebouwde omgeving.

De elektriciteitssector heeft door een productiedaling 14 procent minder broeikasgassen uitgestoten. Ondanks het feit dat er meer steenkolen zijn verstookt in plaats van aardgas. Ook de toename van de productie uit hernieuwbare bronnen droeg bij aan de lagere uitstoot. De lagere elektriciteitsproductie ging gepaard met minder elektriciteitsverbruik, dat onder andere veroorzaakt werd door de hogere energieprijzen.

Uitstoot mobiliteit ongeveer gelijk gebleven
De uitstoot van broeikasgassen door mobiliteit was in het eerste kwartaal van 2022 ongeveer hetzelfde als in hetzelfde kwartaal van 2021. Daarmee lag de uitstoot door mobiliteit nog steeds onder het pre-coronaniveau. Het verbruik van benzine was 8 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2021, terwijl het verbruik van diesel 4 procent lager was.

Het CBS berekent ook de uitstoot van CO2 door alle Nederlandse economische activiteiten volgens de nationale rekeningen. Hierbij wordt in vergelijking met de uitstoot volgens de IPCC-definities ook de CO2-uitstoot van de internationale lucht- en zeevaart en de uitstoot door verbranding uit biomassa meegenomen. In het bericht hieronder worden de CO2 emissies conform de berekeningswijze van de nationale rekeningen gepresenteerd.

Uitstoot CO2 fors lager terwijl Nederlandse economie groeit
De CO2-uitstoot door de Nederlandse economie was in het eerste kwartaal 9,9 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2021, terwijl het bruto binnenlands product (bbp) in diezelfde periode met 7 procent groeide. Voor vrijwel alle sectoren van de economie geldt dat de productie fors hoger lag, terwijl de CO2-emissies lager waren.

De transportsector vormt hierop de grootste uitzondering. Deze sector heeft 13,5 procent meer CO2 uitgestoten dan een jaar eerder, de toegevoegde waarde groeide met 15,7 procent. De toename van de emissies is vooral toe te schrijven aan het gedeeltelijke herstel van de luchtvaart. De CO2-emissies van de Nederlandse luchtvaart waren 49 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook de emissies door de binnenvaart waren hoger, ruim 13 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. De zeevaart stootte in het eerste kwartaal minder uit dan een jaar eerder.

Lady Gaga in 'musical'-vervolg op Joker

Het oorsprongsverhaal Joker van Todd Phillips, waarin Joaquin Phoenix een mislukte comedian speelt die uiteindelijk de identiteit van 'Joker' aanneemt, krijgt een vervolg. Dat maakte Phillips vorige week bekend. Deze week meldt Variety dat Lady Gaga daarin een rol krijgt.

In Joker: Folie à Deux, zoals het vervolg heet, zal Gaga de rol spelen van Harleen Quinzel, alias Harley Quinn, een rol die bij het grote publiek bekend is in de gedaante van Margot Robbie in (tot op heden) drie DC Extended Universe-films. Deze Joker-films, die een alternatieve geschiedenis van het ontstaan van Batmans aartsvijand vertellen, staan los van dat filmuniversum.

Er is nog maar weinig bekend over Joker 2, maar wel dat het blijkbaar een musical wordt. Gelukkig schijnt Gaga wel een beetje te kunnen zingen.

Joker: een dansende Joaquin Phoenix
Er valt straks weer genoeg te dansen voor Joker

200 kalveren omgekomen bij schuurbrand Streefkerk

Bij een brand in een schuur in Streefkerk in de Alblasserwaard zijn afgelopen nacht 200 kalveren omgekomen.  De brand brak rond 04:00 uur uit. Hoe de brand is ontstaan wordt nog onderzocht. 

De brandweer heeft weten te voorkomen dat het vuur oversloeg naar de vier andere schuren, waarin ook kalveren staan. Later deze ochtend zal bekeken worden hoe de dode kalveren geruimd worden. 

FOK! Wat een weer!: zelden meegemaakt

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!  

Ik moet eerlijk zeggen dat er dingen op de weerkaarten worden vertoond die ik zeer zelden heb meegemaakt. De verschillen zijn zo enorm groot! Normaal gesproken is er altijd wel een bepaald patroon waarop je een soort van verwachting kunt maken. Ik denk ook zeker dat de media sommige dingen heel erg opblazen. Nieuws-sites moeten doen waar ze goed in zijn, namelijk nieuws brengen. Zodra er iemand lucht krijgt van enig spektakel wordt dat helaas meteen opgepikt en vervolgens vergroten zij dat ook nog. Zonder enige kennis van zaken. Best wel frustrerend soms, want zo krijg je 1001 verschillende verhalen en zaai je ook nog verdeeldheid onder de mensen.

Goed. Feit is dat er mogelijk een korte, maar heftige warmte-opstoot gaat komen. Ik zeg met nadruk mogelijk.  Ik hoor al diverse media roepen van 35 tot 40 graden. Gezien de situatie lijkt mij dat niet direct mogelijk. Wat is er dan wel mogelijk?

Dit dus: op het moment dat iedereen roeptoetert dat het 35 tot 40 graden zou zijn in den lande ... bestaat er ook een zeker niet te verwaarlozen kans op een gebied met regen en maxima rond de 19 graden. In Limburg zou het dan mogelijk nog nét 26 graden kunnen worden. 

Andere mogelijkheid is dat het inderdaad erg warm gaat worden, maar ook dat zeer tijdelijk en zeker niet overal.

Weer een andere mogelijkheid is dat de warmste lucht juist 's nachts passeert waardoor overdag de temperatuur juist minder ver oploopt en juist weer naar beneden gaat ...

Er is gewoon helemaal niets zeker. Zelfs een kans van 15 graden in het noordwesten is nog mogelijk.

De oorzaak is gewoon dat de drukgebieden elkaar rond die tijd erg snel opvolgen en er gewoon geen definitieve verwachting kan worden gemaakt. Een storm kan je wel langer van te voren zien aankomen, maar de zomer is misschien wel de meest ingewikkelde tijd van het jaar. 

In ieder geval t/m vrijdag komt er meestal wel een graadje bij aan temperatuur en blijft het droog en vaak ook vrij zonnig. 

Daarna zien we wel. Ik volg het uiteraard.  

Ql9 (Foto: qltel)
Hogedrukweer tijdens de vakantie van qltel. Prachtig uitzicht! (Foto: qltel)  

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Gewonde man aangetroffen na melding schietincident

Politieagenten hebben dinsdagavond een gewonde man aangetroffen bij een woning in de Kasteel Walburglaan in Maastricht, nadat de politie een melding had gekregen dat er geschoten zou zijn.

De man is voor behandeling van zijn letsel naar het ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt hoe de man gewond precies gewond is geraakt. Nadere informatie over de identiteit van de man of over de toedracht van het incident is momenteel niet bekend.

Europees hof blokkeert reis naar Rwanda, deportatie voor handvol vluchtelingen

De eerste vlucht om dinsdagavond immigranten vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Rwanda te brengen, stond lange tijd op losse schroeven door ultieme beroepszaken tegen de deportatie. Zo meldt het AD.

Na een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens mochten de omstreden Britse deportatievluchten naar Rwanda voor asielzoekers niet doorgaan. De rechtbank heeft bepaald dat een van de getroffenen voorlopig niet uitgevlogen mag worden. In plaats daarvan moet eerst een periode van drie weken verstrijken. Het bleef onduidelijk of de eerste vlucht die voor de dinsdagavond gepland stond nog zou doorgaan.

Van de oorspronkelijke 132 aangewezen immigranten waren er op de dag van vertrek nog maar zeven over. Rechtbanken erkenden dat de Britse autoriteiten mensenrechten schonden. In andere gevallen konden juristen aantonen dat hun cliënten ‘moderne slaven’ waren. Halverwege de avond waren er vier beroepen afgekeurd, waardoor het lijkt dat vier immigranten de reis naar Rwanda gaan maken.

Geen terugkeer naar het VK
De achtergrond is een overeenkomst tussen Londen en Rwanda. Mensen die het VK illegaal zijn binnengekomen, ongeacht hun nationaliteit of afkomst, worden naar het Oost-Afrikaanse land gebracht en krijgen de kans daar asiel aan te vragen. Zelfs als ze worden erkend als vluchteling, is er geen sprake van terugkeer naar Groot-Brittannië. Oorspronkelijk zouden bijna 40 mensen op de eerste vlucht naar Rwanda worden gebracht. Volgens niet-gouvernementele organisaties hebben in totaal 130 mensen een uitzettingsbevel ontvangen, onder wie asielzoekers uit Syrië en Afghanistan.

Mensensmokkel een halt toeroepen
Staatssecretaris Truss daarentegen zei in verschillende interviews dat het doel was om aan te tonen dat het verdienmodel van mensensmokkel over het Engelse Kanaal niet werkt. Ze benadrukte ook tegenover de BBC dat het ging om het invoeren van een nieuw principe tegen het stoppen van de smokkelaars. Degenen die niet aan boord van de eerste vlucht zijn, zullen op de volgende vluchten zijn. Tegen het einde van het jaar zou het aantal mensen dat naar Rwanda wordt gestuurd dan 'aanzienlijk' zijn. De minister weigerde commentaar te geven op berichten dat de vlucht van dinsdag £500.000 zou kunnen kosten.

"Schande over de natie"
De Britse oppositie, de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en mensenrechtenorganisaties beschuldigen de regering van het schenden van het internationaal recht door het deporteren van vluchtelingen naar Rwanda.

VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Grandi zei dat de maatregel van de Britse regering om diverse redenen gewoon verkeerd is. Grandi had kritiek op het feit dat Groot-Brittannië zijn verantwoordelijkheid simpelweg uitbesteedde aan een ander land. Rwanda neemt al veel vluchtelingen op, bijvoorbeeld vanuit de Democratische Republiek Congo en Burundi. Het land heeft niet de capaciteit om asielaanvragen te onderzoeken en te beoordelen op basis van individuele beslissingen.

In een open brief spraken de bisschoppen van de Church of England over een "schande voor de natie".

De Christenen en de Mohammedanen en hun zinloze strijd

De kruistochten. Ze waren best nogal bloederig, vandaar dat ik die tijd, pakweg een millennium geleden, zelf vaak "De Rode Kruistochten" noem. Ik herinner mij Thomas Acda, die in de memorable tv-serie "All Stars" regelmatig zijn leven vervloekte en dan niet "godverdomme" uitriep, maar "godfried van bouillon". Hilversum 3 bestond nog niet. Het Rode Kruis en de Rode Halve Maan bestonden al evenmin. Ieder had zijn eigen lied, maar vooral het eigen zwaard.

Verklaring naar aanleiding van het informele NAVO-diner op het Catshuis

Op initiatief van minister-president Rutte en zijn Deense collega, minister-president Frederiksen, vond dinsdag 14 juni 2022 een bijeenkomst plaats op het Catshuis ter voorbereiding op de NAVO-top in Madrid later deze maand. Aanwezig waren de regeringsleiders van België, Denemarken, Letland, Polen, Portugal, Roemenië en Nederland.

Verklaring van de regeringsleiders van 7 NAVO-landen als voorbereiding op de aankomende NAVO-top in Madrid.

Statement: Strengthening NATO for a new security reality

1. Today, 14 June 2022, the Heads of State and Government of Belgium, Denmark, Latvia, the Netherlands, Poland, Portugal and Romania met in The Hague in preparation of the upcoming landmark NATO Summit in Madrid.

2. Russia’s brutal, illegal, unprovoked and unjustified war against Ukraine has shattered peace in Europe and fundamentally changed Euro-Atlantic security. Today we reaffirmed our full solidarity with Ukraine. We are united in our unwavering and enduring support to Ukraine as it continues to exercise its right to self-defence as the security of Europe and the free world is at stake. We call on President Putin to immediately stop this senseless war of aggression and withdraw all Russian military forces from Ukraine. We reiterate our principled stance in support of Ukraine’s independence, sovereignty and territorial integrity within its internationally recognized borders.

3. In response to Russia’s war against Ukraine, NATO and Allies have taken necessary measures to ensure the security and defence of Allied territory. NATO will continue to strive for peace, security and stability in the whole of the Euro-Atlantic area with a 360 degrees approach. At this critical moment for our security and international peace and stability, we will further strengthen NATO as the foundation for our collective defence, and the essential forum for transatlantic security consultations and decisions among Allies.

4. We, the Heads of State and Government of Belgium, Denmark, Latvia, the Netherlands, Poland, Portugal and Romania agree that at the NATO Summit in Madrid, we will take decisions on a new baseline for NATO’s posture tailored to a more unpredictable and dangerous strategic reality to deter, defend, contest and deny the success of any aggressor in meeting their objectives. In light of the gravest threat to Euro-Atlantic security in decades, we will also significantly strengthen our longer-term deterrence and defence posture. We will contribute to developing the full range of ready forces and capabilities necessary to maintain a robust, credible and sustainable longer-term NATO deterrence and defence posture. We will continue to take all necessary steps to protect and defend the security of our Allied populations and every inch of Allied territory. Our measures will remain commensurate with the threat and the changed security environment.

5. At the NATO Summit in Madrid Allies will endorse a new Strategic Concept for NATO, which will guide the Alliance in the years to come and ensure it remains, fit and resourced for the future. We support this important work. European countries must take more responsibility for European security. We will also maintain coherence with security and defence efforts under way within the European Union, which remains a unique and essential partner for NATO.

6. Facing a new security reality, we believe increased resourcing is necessary in order to strengthen NATO and bolster our capacity to respond to any threat to our collective security. In Madrid, Allies should therefore recall the Defence Investment Pledge to spend 2 % of our GDP on defence and agree to an ambitious approach to bolster our Alliance for the future by considerably increasing NATO common funding in accordance with decisions taken at the Brussels 2021 Summit.

7. Finland and Sweden have both decided to seek NATO membership and have submitted their applications. Russia’s war against Ukraine has drastically changed the security situation for both Finland and Sweden, as it has done for NATO. We wholeheartedly welcome and support their applications for membership. Finland and Sweden are NATO’s closest partners, sharing our principles and values. Both countries have years of experience training, exercising and operating alongside NATO and its Allies. Together we will strengthen the Alliance.

EU koopt 110.000 doses vaccin tegen apenpokken

De Europese Unie heeft ongeveer 110.000 doses vaccin tegen apenpokken besteld.

Een overeenkomstig contract werd afgesloten met de Duits-Deense fabrikant Bavarian Nordic, zo maakte de Europese Commissie in Brussel bekend. Het vaccin is goedgekeurd tegen pokken, maar zou ook effectief zijn tegen apenpokken. Gezondheidscommissaris Kyriakides zei dat de lidstaten zo toegang zouden hebben tot de dringend noodzakelijke vaccins. Deze zijn vanaf eind juni leverbaar.

Tot dusver zijn in de EU ongeveer 900 gevallen van apenpokken geregistreerd.

Boeren blokkeren treinen en brengen reizigers met elektrische autos naar huis

Boeren hebben dinsdagavond korte tijd met trekkers het spoor bij Lievelde geblokkeerd nabij het treinstation Lichtenvoorde-Groenlo. Met hun actie wilden de boeren protesteren tegen de kabinetsaanpak van het stikstofprobleem.

Door het spoor te blokkeren wilden de boeren "voorkomen dat de dieseltrein op het traject Lievelde-Winterswijk nog langer stikstof uitstoot in het prachtige Natura2000-gebied Korenburgerveen”, zo liet actievoerende boer Henk Oonk weten. Omdat reizigers geen hinder mogen ondervinden van hun acties, hebben de boeren hen met elektrische auto's naar hun bestemming gebracht.

Kim Kardashian bleek toch een maatje te groot voor Marilyn Monroe's jurk

De iconische jurk die Marilyn Monroe in 1962 droeg tijdens haar uitvoering van 'Happy birthday Mr.President', is beschadigd geraakt door het uitlenen aan Kim Kardashian die trots in de jurk rondliep tijdens het Met Gala in New York. Op foto's is te zien dat er diamanten zijn losgeraakt, de ritssluiting is uitgerekt en er enkele scheuren in de achterkant van de jurk zitten. Zo meldt het AD.

Het beroemde strakke gewaad werd in 2016 voor een kleine 5 miljoen dollar verkocht aan museum Ripley’s believe it or not in Orlando. De jurk is enorm fragiel en is tot het uitlenen en daarna bewaard gebleven in kamers waar de temperatuur is aangepast op de stof.

Veel meer Sars-Cov-2 infecties, beperkte toename aantal opnames

Afgelopen week nam het aantal mensen met een positieve test met 64 procent toe ten opzichte van vorige week. In de rioolwatersurveillance wordt een stijging in de zelfde orde gezien. Ondanks dat al sinds begin juni het aantal positieve testen stijgt, zorgt dit op dit moment niet voor veel meer opnames in het ziekenhuis van mensen met COVID-19.

In heel Nederland nam afgelopen week het aantal mensen met een positieve test toe (+64% gemelde testen). De stijging was te zien onder alle leeftijdsgroepen (zie figuur 1).De stijging was het grootst in Amsterdam-Amstelland, Utrecht en Hollands-Midden. Een mogelijke verklaring voor de stijging is de opmars van de BA.4-/BA.5-varianten die steeds meer terrein winnen in Nederland.

Aantal positieve coronatesten neemt weer toe 12 juni 22 (Bron RIVM)
Aantal positieve coronatesten neemt weer toe 12 juni 22 (Bron RIVM)

In het rioolwater neemt het aantal virusdeeltjes ook sinds twee weken toe in heel Nederland (zie Tweet Marino van Zelst). Daarnaast meldden de deelnemers van Infectieradar vaker klachten die kunnen voorkomen bij COVID-19 zoals hoesten of spierpijn. Ook stijgt het aantal positieve zelftests onder Infectieradar-deelnemers.

Ondanks de stijging van de afgelopen weken neemt het aantal opgenomen patiënten in het ziekenhuis tot nu toe beperkt toe (+12%). Ook het aantal positief geteste verpleeghuisbewoners neemt niet hard toe. Alhoewel het virus op dit moment niet tot veel ziekenhuisopnames leidt, kan het zeker voor kwetsbare groepen, nog steeds ernstige gevolgen hebben.

Het blijft echter verstandig om bij klachten altijd een zelftest te doen. Griep komt weinig voor op dit moment. Verkoudheidsklachten kunnen dus duiden op een besmetting met coronavirus SARS-CoV-2.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #218 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1331
special
Random Pics van de Dag #1330
special
Random Pics van de Dag #1329
special
Random Pics van de Dag #1328
special
Random Pics van de Dag #1327
©FOK.nl e.a.