Meer dan 1000 krijgsgevangenen Azovstal Mariupol overgebracht naar Rusland

Meer dan 1000 Oekraïense krijgsgevangenen van de veroverde staalfabriek in Mariupol zijn nu naar Rusland gebracht. Russische wetshandhavingsdiensten houden zich momenteel met hen bezig, meldde het Russische staatsagentschap Tass onder verwijzing naar veiligheidskringen. Onder hen zouden meer dan 100 buitenlandse "huurlingen" kunnen zijn. Spoedig zouden nog meer Oekraïense gevangengenomen militairen vanuit de zuidoostelijke Oekraïense havenstad naar Rusland worden vervoerd.

In de staalfabriek Azovstal in Mariupol, het laatste bastion van de Oekraïense verdedigers, hebben eind mei na wekenlange gevechten in totaal meer dan 2400 Oekraïense strijders zich overgegeven. De Oekraïense leiders vrezen dat de krijgsgevangenen gemarteld en vermoord zullen worden. Rusland beweert dat er zich onder de soldaten bijzonder veel neonazi's bevinden - Moskou benoemt herhaaldelijk het Azov-regiment, dat in 2014 door rechtsextremisten werd opgericht en in Mariupol veel strijders leverde, als rechtvaardiging voor zijn aanvalsoorlog. Het regiment maakt deel uit van de Oekraïense Nationale Garde. Internationale deskundigen menen dat het regiment al grotendeels gebroken heeft met zijn extreemrechtse verleden.

Dinsdag zou Rusland zijn begonnen met het overdragen van lichamen van Oekraïense militanten die zijn omgekomen bij de verdediging van Azovstal. Het persbureau AP, dat een militaire leider en een woordvoerster van het Azov-regiment citeert, meldt dat 210 doden van de fabriek naar Kyiv zijn overgebracht. De identiteit van de soldaten wordt nu bepaald door DNA-onderzoek. Tot nu toe zijn er geen officiële bevestigingen van de Oekraïense of Russische kant voor de uitwisseling, maar de overdracht zou van het weekend zijn overeengekomen.